Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark
Niels Severin Hiorth

Niels Severin Hiorth

Male 1825 - 1911  (86 years)

Personal Information    |    Media    |    Sources    |    All    |    PDF

  • Photos
    Hiorth Niels Severin personfoto.jpg
    Hiorth Niels Severin personfoto.jpg
    Skipsreder, skipsverfteier, kontorsjef og bokholder Niels Severin Hiorth (1825-1911).
    Hiorth NS sign.jpg
    Hiorth NS sign.jpg
    Niels Severin Hiorth signatur.

  • Name Niels Severin Hiorth 
    Birth 15 Apr 1825  Solbrekke, Onsøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [1
    Christening 16 Jul 1825  Onsøy kirke, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [1
    • Foreldre var Coffardie Capitain Mathias Hjort og hustru Erika Wilhelmine Baji på Solbrekke.

      Faddere var Madame Baji, Madame Bruun, Lieutenant Werenschjold og Proprietair Bruun. [1]
    Hiorth Niels Severin dåp 1825 Onsøy.jpg
    Hiorth Niels Severin dåp 1825 Onsøy.jpg
    Kirkebok.
    Gender Male 
    Education 1834  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location 
    Realskole 1834-1838. 
    • Niels viste alt i disse unge år Flid og gode Sæder og gjorde understøttet af særdeles heldige Evner efter sin Alder gode Fremskridt.
    Education 1 Nov 1838  Drammen, Buskerud, Viken, Norge Find all individuals with events at this location  [2
    Krambulære, læretid som handelsdreng. 
    • Niels Severin begynte 13,5 år gammel i krambulære hos kjøpmann Thomas Thomassen i Drammen. Kontrakten dem imellom ble underskrevet 1.november, og dette dokumentet viser hvordan handelsopplæringen foregikk før landet hadde fått handelsskoler. Den 6 år lange læretiden som handelsdreng besto i opplæring i almennkunnskaper og spesialopplæring i handelsfag gjennom praksis.
      Handelsdrengenes avhengighet til sine principaler forstår man av brevvekslingen mellom Niels' far, Mathias, og Thomassen i 1838. Thomassen ønsket å tilføye i kontrakten en passus som fantes i en liknende kontrakt som før var sluttet mellom Thomassen og en annen drengs far i 1824, og den lød slik:

      Fremdeles forpligter jeg mig til at være Borgen for Opfyldelsen af foranførte hans Pligter og indestaar i ethvert Tilfælde Thomassen for den Skade som kunde tilføies ved Utroeskab eller Forsømmelse i de Foretninger der ifølge denne Contract paalægges ham at udføre, dog skal der med Hensyn til Forsømmelse ikke komme i Betragtning, når samme skjønnes at være skeet imod hans Villie og Vidende.

      Som den kloke og ansvarsbevisste mann faren Mathias Hiorth var, ønsket han at passusen skulle gå ut av kontrakten, noe som Thomassen gikk med på. Det viste seg at de handlet riktig, for da Nils sluttet hos Thomassen fikk han attest for at han ved sin udviste Troeskab, Flid, Duelighed og Orden hadde gjort seg berettiget til det bedste Skudsmaal.

      Handelsdrengen Niels bodde hos sin principal, og var som en sønn i huset til Thomassen. Han ble sågar konfirmert i dette hjemmet, den 26.april 1840. Thomas Thomassen gikk fallitt i 1842, og Niels fortsatte da i lære hos Adolf Chr. Rodskau, hvor han var til juli 1844. Han ble fritatt for de 4 månedene som gjensto av læretida, og dro, trolig som ferdig utskrevet kjøbsvend, til Halden.
      Attesten fra Rodskau var også lik den Niels fikk av Thomassen. [2]
    Confirmation 26 Apr 1840  Bragernes, Drammen, Buskerud, Viken, Norge Find all individuals with events at this location  [3
    • Niels fikk holdt sin konfirmasjon hjemme hos sin principal Thomas Thomassen i Drammen, hvor han var handelsdreng. Hans far, Mathias, var ikke i Niels' konfirmasjon. Han kunne ikke reise på grunn av dårlig økonomi.
    Hiorth Niels Severin konf 1840 Bragernes.jpg
    Hiorth Niels Severin konf 1840 Bragernes.jpg
    Kirkebok.
    Occupation Jul 1844  Halden (Fredrikshald), Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2
    Kjøbsvend. 
    • Trolig var Niels ferdig utskrevet Kjøbsvend da han kom til kjøpmann Schytte i Halden i juli 1844. [2]
    Occupation 1847  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 5
    Trelasthandler og skipsverft. 
    • I 1847 ble Niels Severin Hiorth ansatt hos Peter Gelertsen & co i Fredrikstad. Gelertsen drev trelasteksport med kontor i byen, og var nystartet da Niels Hjorth ble ansatt der.
      Året før hadde den danskfødte Peter Gelertsen opprettet i Drammen en interessentskapkontrakt med firmaet G.F. Egidius i Amsterdam om leveranse av norske bjelker og trær. Han flytter etterhvert til Fredrikstad, og under hans kyndige og energiske ledelse antar forretningene betydelige dimensjoner. Gelertsen tar handelsbrev i Fredrikstad samme år som Niels S. Hiorth blir ansatt i firmaet.

      Fra medio juni 1848 arbeider Niels S. Hiorth her i 4,5 år sammen med Julius Nicolai Jacobsen, mellom hvem det knyttes et varmt vennskapsbånd for hele livet. I bøkene om J.N.Jacobsen (5 bind) beskrives Niels S. Hiorth som den opvakte og evnerike Onsing.

      Konsul Gelertsen hadde ved siden av sin trelastforretning et skipsverft på eiendommen Gibraltar på Kråkerøy, som i 1874 ble anmeldt til firmaregisteret under navnet Kragerøens Verft. Distriktets første skipsverft ble anlagt på Gibraltar på Åsgårdstranden på Kråkerøy av skipper Peter Grønner alt i 1820, og som Peter Julius Gelertsen overtok høsten 1849.
      Våren 1849 leses følgende avertissement i Morgenbladet:

      Grundet paa forandret Bestemmelse agter Madame Hanne Grønner at sælge paa meget fordeelagtige Vilkaar for Kjøberen sitt saa særdeles smukt beliggende Skibsværft paa Kragerøen ligeover for Fredrikstads Forstad. Værftet, hvorved er Plads til at kunne overhive 3 Fartøier paa eengang, afgiver tillige rummelig og bekvem Plads til nye Fartøiers Bygning, ligesom det er forsynet med et velindrettet Kogehuus med indmuret Dampkjedel og aldeles ny Kogerende, samt Materialhuus, 36 Alen langt og 14 Alen bredt, over hvilket er anbragt Takkelloft af samme Størrelse. Paa Overhivningsredskaber saavel Gier som Blokke etc. er Værftet vel forsynet. Endvidere tilhører dette en betydelig Frugt-, Urte- og Blomsterhave, anlagt i engelsk Smag, samt 2de Vaaningshuuse, hvoraf det ene, som ligger i Haven, bestaar af 4 rummelige betrukne Værelser med Kjøkken etc. nedenunder og 2 betrukne Værelser ovenpaa saavelsom skjønne Loftrum, er derhos vel vedligeholdt og meget bekvemt indrettet for en konditioneret Familie. En 2 etages Sidebygning er indrettet til Bryggerhuus og Rullebod samt et stort Værelse ovenpaa; ved Siden af denne ligge andre fornødne Udhuuse. Samtlige Bygninger er assurerede i Landets almindelige Brandkasse for 4130 Spd. Paa Grund af den betydelige Plads, som denne Eiendom afgiver, vilde den tillige være særdeles skikket for en Trælasthandler, da saavel en Pir som et Slæbested er anbragt. Det bemærkes, at Værftet kan sælges for sig tilligemed de paa samme staaende Bygninger, hvoriblandt som oven bemærket et Vaaningshuus, der kan benyttes af en ikke altfor talrig Familie. Om Pris og Konditioner henvende man sig til Madame Grønner eller til Hr. Sorenskriver Bing i Fredrikstad.

      I oktober 1849 selges eiendommen (matr.nr.207) til Gelertsen for 3.000 Speciedaler (skjøte datert 13.oktober 1849).

      Gelertsen forretningsvirksomhet fikk snart betydelige dimensjoner, hjulpet også av at sagbruksprivilegiene ble opphevet i 1860.
      Gibraltar ble, foruten å bli benyttet til skipsverft, også nyttet til lastetomt og utskipningsplass for trelast. Sagbruk var det ikke på eiendommen. Hovedhuset på Gibraltar var først privatbolig for Grønner, deretter Gelertsen, etterfulgt av Niels Severin Hiorth. [2, 4]
    Occupation 1858  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2
    Medlem av Fredrikstad Sjømannsforening. 
    Occupation 1860  Kråkerøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location 
    Kompaniskap med Gelertsen til 1865. Drev så Gelertsen & Co. alene fram til 1876. 
    Hiorth Niels S omtale.jpg
    Hiorth Niels S omtale.jpg
    Niels S Hiorth omtale.
    Occupation Abt 1860  Kråkerøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 6, 8
    Niels Severin Hiorth hadde også rederinteresser, og eide adskillige skipsparter. 
    • Av vesentlig betydning for en kraftig vekst i Fredrikstads skipsfart og flåte var opphevelsen av de gamle sagbruksprivilegiene med virkning fra 1.januar 1860. Da skulle al Saugskur være fri saaledes, at det er Enhver tilladt at tilvirke al Slags skaaren Last til Udskibning paa hvilken Maade og med hvilke Indretninger han bedst ved, vil og kan. Før denne tid hadde Fredrikstad, til tross for sin fortrinnelige beliggenhet ved tømmerelvens munning, aldri blitt annet enn en stapelplass for vannsagene lenger opp langs Glomma, om enn til tider av ganske betydelig omfang. I god tid før 1860 hadde fremsynte trelastfolk gjort forberedelser til å sette i gang en egen lokal treindustri, og nå vokste det opp den ene dampsagen etter den andre. En av disse var blant annet Niels' gode venn J.N.Jacobsen. Firmaet J.N.Jacobsen & co utviklet seg til et trelastfirma av betydelige dimensjoner med interesser langt utenfor det hjemlige området. Til å begynne med var det bare uhøvlet last som ble skipet fra disse nye dampsagbrukene, men det gikk ikke mer enn 3-4 år før de første parti med høvlede bord ble eksportert, til og med så langt som til New Zealand. Mot slutten av 1860-årene hadde Fredrikstadhøvleriene alene over halvparten av den samlede norske eksporten av høvellast. England og andre europeiske stormakter var ofte målet. I det neste tiåret ble også Sør-Afrika et betydelig marked for Fredrikstads høvlede bord, og i denne farten deltok i årenes løp også mange av byens egne skuter. Det er rimelig å anta at dette hadde stor betydning for Fredrikstads flåte. En rekke skip kjøptes inn, men bemerkelsesverdig er det at det var så godt som utelukkende second hand tonnasje, og ikke nybygde skip det dreide seg om. Byens redere kontraherte, med få unntak, aldri nye skip, men nøyde seg med å kjøpe eldre tonnasje. Dette kom til å prege byens flåte gjennom nesten hele seilskutetiden.
      En del redere ble rekruttert fra næringer eller håndverk som sto skipsfarten nær. For disse falt det naturlig å sette sine penger i skip, da de ofte likevel måtte yte kreditter og lån i forbindelse med utrustningen. Mange ble korrosponderende redere for flere skuter, hadde sine egne rederier eller nøyde seg å være passive partredere hos andre. Verftseierne Niels Severin Hiorth og Georg A. Stousland kan nevnes.

      Niels S. Hiorth sto som eneeier av ett fartøy, briggen Triton på 117 lester og bygget i Harlingen i 1829. Triton eide Hiorth fra omtrent 1860 (registrert 1861) og til han i 1868 solgte den til Kristiania.

      Risørmannen Jens Schancke Thiis, født 1825, kom til Fredrikstad, åpnet trelasforretning og tok handelsborgerskap i 1854. Han drev ganske omfattende eksport, samt at han var både nederlandsk og fransk vicekonsul. Han startet som reder allerede i 1860, og ble etterhvert eier eller sameier i mange skuter. I 1880 flyttet han til Kristiania, hvor han døde i 1908. Sammen med nevnte Jens Thiis og bankierfirmaet Ths. Heftye & Søn, står Niels S. Hiorth som eier av den store barken Johan Smidt på 750 tonn, bygget i Boston i 1834. Innkjøpt som fullrigger i 1868 fra Risør. Denne skuta ble i rederiet i mange år. I 1891 gikk den over til et aksjeselskap disponert ved Jens Thiis yngre bror, Carsten Henrik Thiis.
      Johan Smidt forliste i Nordsjøen 18.oktober 1898, på en reise med tømmer fra Hernösand til London. Den var på det tidspunkt Fredrikstads eldste skute og var uten klasse. Den var imidlertid velholdt og pen å se på, prydet som den var med blant annet kanonporter. Hele besetningen ble reddet inn til Grimsby av et annet fartøy, og vraket ble senere berget inn til Hartlepool, og derfra slept til London og brukket opp.

      Gjennom 1870-årene fotsatte Fredrikstads flåte å vokse, og en rekke nye folk ble lokket til næringen. Fortsatt ble det anskaffet nesten utelukkende gamle skip, bortsett fra et par hederlige unntak. Et av dem var barken Erato som Thiis og Hiorth lot bygge i 1875. Barken Erato på 642 tonn ble bygget i 1875 ved et verft i Røyken på bestilling av Jens Thiis og Niels Hiorth. Dette skipet er så vidt vites det største seilfartøy som noen gang er kontrahert ved verft av et Fredrikstadrederi. Erato var et solid og bra skip. Seileregenskapene vet vi lite om. Skipet ble i hvert fall periodevis holdt i fart på fjerne farvann, og såvel i 1882 som i 1885 var den blant annet i Melbourne. Den 25.desember 1877 sees den å være ankommet Queenstown etter 92 døgns reise fra Batavia. Skipet hørte hjemme i Fredrikstad fram til det i 1896 ble overført til Kristiania. Skuta strandet ved Warsow Island og ble vrak allerede i mars samme året, på en reise fra Goole til Savannah i ballast.

      Niels S. Hiorth blir i denne perioden en viktig skikkelse i Fredrikstad næringsliv. Han er med å stifte Fredrikstad Handelsstandsforening i 1873, var medlem av dens første styre, og er selv formann der fra 28.januar 1876 og fram til 8.november 1877. Han betegnes som en av veteranene i trelastbransjen i Fredrikstad......en av de nye menn som ble av betydning for utviklingen av stedets trelastbedrift som centralpunkt for hele Norge, og hans forretning som en av byens viktigste forretninger. I disse årene utgjorde høvellasten en stadig større del av det samlede kvantum, og som i stor utstrekning sendtes til Australia og andre oversjøiske land. Likevel var det for Fredrikstadflåtens vedkommende, som i all vesentlighet besto av småskuter, fortsatt Nord- og Østersjøfarten som var tumleplassen. Det var kun de større som tok de lengste overfartene. Igjen er Erato blant disse skutene.
      Trafikken i og langs elven skapte liv og røre i Fredrikstad havn i disse årene. Skuter av mange nasjonaliteter lå til lasting ved brukene opp langs begge elvesidene, slepebåter steamet opp og ned elven, med prammer eller store og små skip på slep. På vinterstid var det ikke så livlig som på sommerstid. Da var det en skog av master og rær på skip i opplag som satte sitt preg på byen ved elven.

      Med sine sameiere Jens Thiis og Ths. Heftye & Søn, står Hiorth som reder av barken Fredriksstad. Den var på 578 tonn, bygget i Zierikzee i Nederland i 1848. Tidligere navn på denne skuta under nederlandsk flagg var Schouwen. I 1858 hørte den hjemme i Rotterdam og het da Catherina Maria, før den da i 1873 ble innkjøpt derfra til Fredrikstad for 25.000 gylden. Denne skuta ble overført til Kristiania i 1881. Den 16.oktober 1886 forliste Fredriksstad ved Maal Island, men da var den hjemmehørende i Risør, på en reise fra Musquash til Swansea med planker. Den hadde utholdt den ene stormbygen etter den andre da de til slutt måtte ankre opp under kritiske forhold utenfor Maal Island. Med begge ankrene ute etter å ha gitt ut 190 favner kjetting, hadde besetningen på 12 da ikke annet å gjøre enn å forsøke og berge livet ved å gå i storbåten. Denne ble imidlertid slengt rundt av en brottsjø, og alle mann havnet i brenningene. Den eneste som kom fra det med livet var førstestyrmannen.

      Niels S. Hiorth var direksjonsmedlem i dampskipet Halden av 1877. Byggeår 1851 hos Robinson & Russell, London, England for Halden Dampskibsselskab i Fredrikshald. Dampskipet var på 109 bruttotonn og kunne ta 300 passasjerer. I 1874 ble det solgt til interesentskapet i Fredrikstad. Videresolgt til Edv. Boden i Härnösand i Sverige og ble da omdøpt til Hernö.

      Barken Phønix på 313 tonn ble bygget i Drammen i 1878, og var den tredje skuta som Thiis overtok ny fra beddingen. Den eides av Jens Thiis, Hans Fürst, dr.Kiønig og Niels Hiorth.
      Phønix forliste ved St.Anna, Minatitlan i Mexico allerede 7.januar 1881, så den ble ikke gammel i rederiet.

      Det sies at 1880-årene var preget av flaue markeder, men likevel vokste byens flåte. Det skrives i 1881 at den har opseilet endel Overskud, og at trelastindustrien har gitt godt Udbytte. I 1884 heter det dog at Fragterne have været lavere end nogensinde, og selv med den største Sparsomhed og nogenlunde Held, har der neppe været noget Nettoudbytte, men vel oftere Tab for Skibsrhederen.

      Overproduksjon av trelast og lavere frakter fra konkurrerende trelastland påvirket bybildet:

      Vi have derfor havt det sørgelige Syn af mange af Stedets stolte Fartøier oplagte i den bedste Sommertid (fra januar 1885).

      I februar 1887 avholdes et møte etter initiativ av Fredrikstad Sjømannsforening hvor fraktmarkedet ble drøftet. Over 100 shippingfolk deltok. Det ble klaget over at intet pengeinstitutt lenger ytet lån mot pant i skip, at antallet meglere i byen var for stort og ødela fraktmarkedet, opplagstallene var høye etc. De ble enige om minimumsfrakter, men om de greide å gjennomføre de ratene de satte eller om det bare ble med papirbestemmelsene er uvisst. Om rederinæringen sier magistraten dette om denne perioden:

      Mange Rhedere, der før ansaa sig som formuende Mend ved de Kapitaler som de havde i deres Fartøier, er som følge av disse forandrede Forhold og ødeleggende Konjunkturer blevne adskilligt reduserede og ikke sjelden ødelagt i økonomisk henseende.

      Niels Hiorth sto også som medeier i barken Solo på 324 tonn, bygget i Luleå i 1849. Solo ble i 1880 innkjøpt som en av de siste skip som Jens Thiis anskaffet. Han kjøpte Solo sammen med Niels Hjorth og skipsbyggermester Georg A. Stousland på Åsgård på Kråkerøy. Sistnevntes sønn ble skipets fører. Solo som var gammel allerede ved oppkjøpet ble avrigget og hugget opp i 1889. Den hadde kort tid i forveien kommet tilbake til Fredrikstad i havarert stand på reise med trelast fra Hudiksvall til Bologne. Skutas hjemby var da Drammen. Skroget kunne sees ved Bukkholmen utenfor Kjøkøysundet, dit Solo trolig ble slept og plassert som et slags breakwater.
      Det skrives at barken, på reise fra Hudiksvall til Calais med planker, kom inn til Fredrikstad full av vann og i sterkt ramponert stand, og måtte losse opp hele lasten her. Det er blitt fortalt om strabasiøs tur skuta hadde hatt en gang på vei til eller fra Amerika. Det hadde vært overhendig vær, og reisen hadde vært usedvanlig lang, og til slutt hadde de hverken proviant eller drikkevann igjen. De måtte så godt det lot seg gjøre forsøke å samle det lille som fantes av regnvann i presenninger og seil, slik at de i hvert fall hadde litt å fukte strupen med. Trolig er det denne turen det siktes til i en notis i Fredrikstad Blad i 1880, der det het at Solo forlot London 20.april bestemt for Canada, men at lang tid var gått og at man forlengst hadde oppgitt håpet om å få høre mer fra skipet, da Solo endelig den 21.juni dukket opp i Saulte de Mouton i Canada.

      Mot slutten av 1880-årene viser endelig avisspaltene tegn på lysere tider, og oppgangen fortsatte noe inn i 1890-årene. I første del av 1890-årene nådde byens seilskipsflåte sitt største omfang. [2, 6, 7]
    Hiorth Niels Severin.jpg
    Hiorth Niels Severin.jpg
    Niels Severin Hiorth hos fotograf.
    Hiorth Niels Severin personfoto2.jpg
    Hiorth Niels Severin personfoto2.jpg
    Niels Severin Hiorth hos fotograf.
    Hiorth NS Bark Erato.jpg
    Hiorth NS Bark Erato.jpg
    Bark Erato.
    Hiorth NS Bark Johan Smidt.jpg
    Hiorth NS Bark Johan Smidt.jpg
    Bark Johan Smidt.
    Hiorth NS aksjebrev.jpg
    Hiorth NS aksjebrev.jpg
    Aksjebrev.
    Residence Bef 08 Aug 1865  Gibraltar, Kråkerøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 9
    Boligeiendommen på Kragerøen, kalt Gibraltar. 
    • Etter Gelertsen flytter Niels S. Hiorth inn med familien i - Gibraltar - som i den tid var en herskapelig bolig. I en salgsannonse i Morgenbladet våren 1849 er Gibraltareiendommens hus og hage beskrevet:

      Endvidere tilhører dette en betydelig Frugt-, Urte- og Blomsterhave, anlagt i engelsk Smag, samt 2de Vaaningshuuse, hvoraf det ene, som ligger i Haven, bestaar af 4 rummelige betrukne Værelser med Kjøkken etc. nedenunder og 2 betrukne Værelser ovenpaa saavelsom skjønne Loftrum, er derhos vel vedligeholdt og meget bekvemt indrettet for en konditioneret Familie.

      Fra folketellingen 1865:

      Familien er registrert bosatt på Kragerøsiden. Det er registrert i alt 16 personer fordelt på 2 leiligheter.
      I den ene leiligheten bor ekteparet Niels Severin og Therese Marie Hiorth. Niels er trælasthandler, født i 1825 på Onsøe, hans hustru Therese er født 1843 i Fredrikstad.
      Hennes søster, Sophie Louise født 1844 i Fredrikstad, bor sammen med dem. Dessuten har de 2 tjenestepiker.

      I den andre leiligheten bor skibsbygmester Georg Andreas Stousland fra Christiansand med sin hustru Louise Mathilde og deres 7 barn og 2 tjenestepiker. [2, 9]
    Occupation 1866  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2
    Direksjonsmedlem i Fredrikstad Tømmerdirektion. 
    • Niels var Direksjonsmedlem i Fredrikstad Tømmerdirektion., med et par års avbrytelse fram til 1873. [2]
    Occupation 01 Jan 1866  Kråkerøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 6, 11, 12
    Skipsverftseier. 
    • Verftet på Åsgårdstranden på Kråkerøy.

      Ved begynnelsen av 1800-tallet drev losoldermann Jacob Buvig, som den gang eide Åsgård, verftvirksomhet ved stranden. Trolig var det mest reparasjoner og kjølhalinger han drev med der.
      I 1820 solgte enken etter losoldermannen verftet til skipper og reder Peter Grønner, og det ble mer fart over virksomheten. Peter Grønner bosatte seg på verftet og kalte sin bolig der Gibraltar.
      Ved Grønners død gikk eierskapet over til den framgangsrike trelasthandleren Peter Gelertsen. Han ansatte i 1849 Georg A. Stousland som skipsbyggermester. Skip ble bygget, men det var imidlertid fortsatt vedlikehold og kjølhaling som dominerte virksomheten ved verftet så lenge det eksisterte.

      Den 9.januar 1865 døde konsul Peter Gellertsen, og den 19.januar ble Niels Jiorth firmaets bestyrer, forretningsfører og prokurist, idet enken fortsatte firmaets drift til dette årets utgang. Fra nyttår 1866 meddelte enken, Sophie Gelertsen, i en kunngjøring at Niels Severin Hiorth i følge testamentarisk bestemmelse av hennes avdøde mann skulle fortsette forretningen for egen regning under uforandret firma:

      Fredrikstad den 31te December 1865.
      Jeg tillader mig herved at underrette Dem om at de af min afdøde Mand og senere af mig, under Firma Peter Gelertsen & Co. drevne Trælastforretninger i Fredrikstad fra idag af ophører for min Regning, hvorimod Herr Niels S. Hiorth, der i et Tidsrum af henved 19 Aar har været beskjæftiget i Firmaet, ifølge testamentarisk Bestemmelse af min afdøde Mand, fra 1ste Januar næste Aar fortsætter Forretningene for egen Regning under uforandret Firma.
      Idet jeg aflægger min Tak for den Tillid der er bleven Firmaet til deel under dets forrige Chef, haaber jeg at samme fremdeles maa overføres paa den nye Indehaver, og tegner
      Ærbødigst
      Sophie Gelertsen.

      Fredrikstad den 1ste Januar 1866.
      I Henhold til omstaaende Circulære er jeg herved saa fri at underrette Dem om, at jeg fra idag af under Firma Peter Gelertsen & Co. fortsætter Trælastforretningene hersteds for egen Regning.
      Haabende at den Firmaet hidtil viste Tillid fremdeles maa blive det tildeel, beder jeg Dem behagelig at ville bemærke min Underskrift og tegner
      Ærbødigst
      Niels S. Hiorth.

      Verftet ble også overtatt av Niels, i kompaniskap med skipsbyggmester Georg A. Stousland, Gelertsens mangeårige medarbeidere. Den 1.mai 1865 tilskriver de to gode vennene Hiorth og Stousland sine forretningsforbindelser som følger:

      Vi tillade os herved at underrette Dem om at vi fra idag af i Fællesskab have overtaget D'Hrr. Peter Gelertsen & Co. forhen tilhørende Skibsværft paa Kragerøen ved Fredrikstads Forstad, og at den hidtil drevne Virksomhed fremdeles vil blive fortsat under Firma Kragerøens Værft.
      Idet vi smigre os med at den Tillid der er bleven Værftet tildeel under de forrige Eiere, ogsaa overføres paa det nye Firma, anbefale vi os fremdeles til Udførelse af alle Slags Skibsreparationer med Tilføiende at Værftet stedse er forsynet med et tilstrækkeligt Forraad af gode og tørre Materialier.
      Værftet løbende Forretninger overtages af medundertegnede Hiorth, som tillige undertegner pr. Procura, og idet vi bede Dem bemærke Underskriften tegner vi
      Ærbødigst
      Niels S.Hiorth Georg A.Stousland
      Herr Niels S.Hiorth vil undertegne:
      pr.pr. Kragerøens Værft
      Niels S. Hiorth.

      Sammen kunne Hiorth og Stousland i 1874 anmelde til firmaregisteret Kragerøens Verft. Det het at Gjenstanden for dets Forretning er Bygning og Reparasjon av Skibe, samt Handel med de samme vedrørende Gjenstande. På verftet kom de nesten utelukkende til å befatte seg med reparasjoner. Verftet drev vesentlig med nettopp dette og forandringer av fartøyer, hvorav det hver vinter lå dusinvis i opplag i Fredrikstad havnedistrikt. For en mindre del drevverftet også med nybygging. Verftet hadde avdelingskontor på Kråkerøy, men hovedkontoret lå i Fredrikstad.
      I denne stillingen fortsatte Niels til han i 1876 avviklet forretningen, og ble tilknyttet som kontorsjef i firmaet J.N.Jacobsen & co.

      I 1870-årene gikk den ene halvparten av eiendommen til det nystartede Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV eller Krana), og sist i 1880-årene gikk også resten av det gamle verftet samme veien. I slutten av 1890-årene rykket den nye tid også inn på den resterende delen av den gamle eiendommen Gibraltar. Og dermed var det gamle verftets saga ute. [2, 6, 7, 10]
    Occupation 1869  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [13
    Medlem av Fredrikstads Sparebanks representantskap. 
    • Niels Severin Hiorth ble i 1869 valgt som medlem av Fredrikstads Sparebanks representantskap. [13]
    Residence 02 Feb 1870  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 14, 15, 16
    Hiorthegården i Wergelandsgate 6. 
    • Gården, beskrevet som en herskapelig liten, pen murvilla, ble bygget av Niels S.Hiorth i 1872, og omtalt som Hiorthegården.
      Hit flyttet familien i 1872 fra Gibraltar. Gården hadde stor hage ned til Fergestedsveien. Adressen var Wergelandsgate 6.

      Fra folketellingen i Fredrikstad 1885 i Færgestedgade:

      Kontorchef Niels S.Hiorth f.1825 Onsø
      Fru Therese Hiorth f.1846 Fredriksstad
      Barna:
      Karen Hiorth f.1866 Fredriksstad
      Karl Hiorth f.1868 Fredriksstad
      Erika Hiorth f.1869 Fredriksstad fortiden bortreist
      Nils Hiorth f.1874 Fredriksstad

      Tjenere:
      Mina Danielsen f.1859 Fredriksstad
      Johannes Andreassen f.1860 Berg
      Marie Opstad f.1863 Tune

      Hiorth flyttet igjen i 1892, og Julius C. Juel overtok eiendommen. Juel var svigersønn til Hiorths venn J.N.Jacobsen på Lykkeberg.

      Gården ble revet i 1952 av murermester Kolbjørn Bjørck. Han hadde kjøpt huset for nedrivning for å gi plass til det nye sykehuset som skulle bygges på tomta. Svært mange villaer ble revet for å gi plass til sykehusdriften, så byggingen medførte store endringer i strøket.

      Fergestedsveien var promenadegaten på Vestsiden eller Forstaden. Fra 1890-tallet lyder beskrivelsene slik:

      Fergestedsveien var Fredrikstads Karl Johan, dens promenadestrøk med litt musikk i Kirkeparken. I denne gate var også det fornemste boligstrøk, hvor fiffen bodde; forresten bodde både fiff og halvfiff, middelklasse og dels arbeidsfolk og håndverkere broderlig side om side i hele byen.
      Ved Fergestedsveien ovenfor bestyrerboligen, bodde J.C.Juel, men han makeskiftet huset med kontorsjef Nils S. Hiorths lille, pene murvilla frempå Fergestedsveien....

      Fra Fredrikstad bys historie 1860-1914 står det:

      Ved ferjestedet bodde I.C.Juel før han makeskiftet sitt hus med Niels S. Hiorths villa lenger borte i Ferjestedsveien.

      I samme bok er forholdene beskrevet under kapitlet: Forholdene i Fredrikstad - Trelastgrossererne og deres miljø:

      Redaktør (i Østlandsk Tidende) Sørensens kritikk hadde blant annet rammet bebyggelsen i vestre Fredrikstad, hvor det mange steder så ut som om husene var kastet sammen i klynger på slump- Dette urolige, uferdige rent nybyggeraktige preg la mange merke til. Enkelte fant det sjarmerende med en by som ikke just så regelmessig ut, men var bygd der hvor livet selv og ikke et utenlandsk kongebud gav anvisning, hvor hver mann bygger som han tykkes og maler sin gård som han vil.
      Stort bedre var det ikke i den del av Forstaden som syntes å skulle bli stedets West-End, strøket fra Lykkeberg mot ferjestedet. Her ser man prøver på den kuriøse, karakterløse bygningsstil eller rettere mangel på all stil som dessverre i de senere år er kommet til skue i nesten alle landets velhavende byer - denne uskjønne streben efter middelalderformer, heter det i en drepende kritikk fra 1872.

      Ferjestedsveien ble kalt Fredrikstads Karl Johan med byens fornemste boligstrøk. Trelast-aristokratiet la ikke an på å skille seg ut hverken i boligforhold eller levemåte, heter det videre. Bare om enkelte sies det at han levde over evne. Trelastgrossererne var arbeidssomme og nøkterne menn, skriver redaktør Rustad av Fredrikstad Blad.

      I 1892 blir den prektige murvillaen Hiorthegården for stor for ekteparet Hiorth, og de bytter likeså godt hus med J.C. Juel i Fergestedveien 6. [2, 10, 14, 15]
    Hiorth Niels Severin skjøte 1870.jpg
    Hiorth Niels Severin skjøte 1870.jpg
    Skjøte fra 1870.
    Occupation Jan 1875  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [13
    Medlem av direksjonen i Fredriksstad Spareskillingsbank. 
    • Niels S. Hiorth og hans gode venn J.N. Jacobsen var med å opprette Fredriksstad Spareskillingsbank, og de var også medlemmer av direksjonen. [13]
    Occupation 07 Dec 1875  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 17
    Blant stifterne av Festivitetslocalet Phønix. 
    • Vennene Niels S. Hiorth og J.N. Jacobsen var blant stifterne av Fredrikstads Festivitetslocales Actieselskab, Phønix.

      Niels Hiorth hadde gjerne sine ukentlige l'hombre-aftener på klubben Vennehaabet i Gamlebyen, hvor han og Ola Malakka og et par andre venner lot spillet avveksle med gemyttlig passiar og latter, dertil en liten toddy ikke å forglemme.
      Mangelen på festivitetslokale var tidlig i 1870-årene et utbredt klageemne blant de bedrestilte borgerne på Vestsiden, og i januar 1873 sentes ut en aksjeinnbydelse, undertegnet av 9 trelastgrosserere og en skipsreder. Tomt og tegninger til egnet lokale lå klare. Etter at Fredrikstad Dampbageri var brent for annen gang i 1871, lå denne tomten brakk. Eierne J.N. Jacobsen og Halvor Bjørneby stilte tomten og assuransesummen på 10.600 speciedaler til disposisjon for byggingen av festivitetslokalet. Det gikk likevel trått med aksjetegningen og byggingen, selv om enkelte formuende trelasthandlere støttet med betydelige tilskudd.

      Den 7.desember 1875 hadde 28 herrer kommet sammen og stiftet Klubselskabet Phønix, et navn som var inspirert av bygningen som hadde reist seg av asken, eller var dette navnet heller tatt i arv etter en sammenslutning av yngre herrer som hadde holdt til i søstrene Jensens spiseforretning. Andelshaverne var selvskrevne medlemmer, andre måtte innvelges ved avstemning. Trelastgrossererne utgjorde den dominerende korporasjon. Av de første 47 medlemmene hadde 21 tilknytning til trelasthandelen. Ellers var skipsredere, skipskapteiner og kjøpmenn godt representert.
      Den 6.januar 1876 kunne festivitetslokalet innvies, og det fortelles at maling og ferniss var så fersk at de dansende både satt og hang fast.

      I kjelleretasjen var det en tid en restaurant, og ellers inneholdt - Phønix - blant annet en fullt utstyrt teaterscene.

      Niels Hiorth nevnes blant klubbens direktører (tillitsmenn) i 1880, 1881, 1882 og 1883. På 25-års stiftelsesfesten 7.desember 1900, blir Niels S. Hiorth slått til ridder av den samme aften innstiftede Phønix-orden med denne devise:

      Dit lune Smil dig skaffed tusind Venner,
      Sligt ikke en af hundred tusind hænder. [2, 10]
    Occupation 1 Jan 1876  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 18, 19, 20
    Kontorchef og bokholder i trelastfirma J.N. Jacobsen & co. 
    • Niels begynte som kontorsjef for sin gamle venn reder og grosserer Julius Nicolai Jacobsen, som fra 11.februar 1853 hadde tatt borgerskap i Fredrikstad som sjef for sitt firma J.N.Jacobsen & co, som drev trelasthandel. De hadde blant annet kontorer i Storgata 10.

      I 1873 står kontorsjef Niels Hiorth nevnt under Nygaardsgaten 12.

      Det er sjelden en mann tiltrer en ny, overordnet stilling med de kvalifikasjoner og med de forutsetninger for å kunne utfylle den som Hiorth gjør. Han førte bøkene på en mønstergyldig måte like til medio 1909. Han kjente godt til leverandører og forhold i Oppland fra sin egne forretningsvirksomhet. Han hadde med tømmerberegningene å gjøre og var alltid med til hovedstaden i markedstiden.
      Om Hiorth står det også at han stikker sig aldri frem og benytter sjelden sin prokura. Niels S. Hiorth nøt en så stor tillit at ingen revisor overvåket han ved firmaets overgang til aksjeselskap i september 1894, skjønt statuttene påbød dette.
      Niels S. Hiorth var hjemme i det hollandske språk, og skrev også tyske brev med gotiske bokstaver. [2, 7, 10]
    Hiorth NS kontor Storgata 10.jpg
    Hiorth NS kontor Storgata 10.jpg
    Niels Severin Hiorth kontor Storgata 10 i Fredrikstad.
    Occupation 28 Jan 1876  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 22
    Formann i Fredrikstad handelsstand. 
    • Dannelsen av en handelsforening i Fredrikstad startet på en oppfordring i februar 1873 av en av de klagende som var brent av kreditten. Noen dager senere uttalte nærmere 30-40 handlende enstemmig at det var ønskelig med en handelsforening, og en forberedende komite av kjøpmenn og trelasthandlere ble nedsatt. Den 23.november samme år ble det vedtatt statutter som disse hadde utarbeidet, og 33 medlemmer tegnet seg på Fredrikstad Handelsforening.

      23.november 1873:
      Niels S. Hiorth var en av stifterne av Fredrikstad Handelsstandsforening, og medlem av dens første styre.
      Han betegnes av Plünnecke som en av veteranene i trelastbransjen i Fredrikstad......en av de nye menn som ble av betydning for utviklingen avstedets trelastbedrift som centralpunkt for hele Norge, og hans forretning som en av byens viktigste forretninger.

      Formann i Fredrikstad Handelsforening 1876:
      Grosserer Niels S. Hiorth. Han var formann her fra 28.januar 1876 og fram til 8.november 1877
      (ref. bilde i Fredrikstad Handelstandsforenings hus).

      Ved hans 80-årsdag skrev Fredrikstad Tilskuer:

      Stille og lunt har Niels Hiorth vandret sin lange livsveg. Hans merkepæler har alltid båret hæderlighetenog den mest utpregede rettskaffenhet som innskrift. Og derfor omfattes han også av alle, som har den glede å kjenne ham, med den aktelse ogærbødighet som bare blir den uplettede hædersmann til del.

      Hans datter Erika Brinchmann ga sin far denne karakteristikk:

      Min far vil alltid stå for meg som den stillfarende, fredselskende mann han var. Han hadde et lyst sinn og elsket sitt arbeide. Han var så velsignet naturlig og menneskelig, like venlig mot alle, høi eller lav. Han var en hædersmann i all sin ferd.

      I Fredrikstad Tilskuer sto denne nekrologen:

      Grosserer Hiorth var en høyt anset og betroet mann, arbeidsom, dyktig, ordentlig, punktlig og nøyagtig i all sin ferd. [2, 10, 21]
    Hiorth Niels Severin formann FHS 1876.jpg
    Hiorth Niels Severin formann FHS 1876.jpg
    Formann i Fredrikstad handelsstand 1876 Niels Severin Hiorth.
    Hiorth NS signatur 1877.jpg
    Hiorth NS signatur 1877.jpg
    Niels Severin Hiorth signatur 1877.
    Anecdote2 1882  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2
    Medlem av Fredrikstad Seilforening. 
    Event-Misc 10 Jul 1889  København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location 
    På seiltur fra Fredrikstad til København. 
    • Denne seilturen er beskrevet litt av i datteren Erikas brev i juli 1889:

      Mandag, 8.juli:

      ...Lørdag eftermiddag reiste papa, Karl, Nils og Kristen afsted for at få opspurget en bådmand. De fik båden repareret, en gut på 20 år for 1 krone dagen og svært flink i alt bådstel; så extra i madstel var han vist forresten ikke.
      Nu er det bestemt så at Nils skal være med til Kjøbenhavn alligevel; doktoren havde nemlig ikke forstået det så, at papa skulde være med; men da han hørte det, så skulde han da få lov til at være med, især sa han havde slig lyst. De tænker at reise torsdag...

      Torsdag, 11.juli:

      ...Igår drog de afsted på sin Kjøbenhavnertur; det var et mas, kan Du tro, inden de kom afsted. Ja, jeg havde jo ikke noget med det; men mama masede jo svært, da pigerne ikke er til at stole på, og Karl er heller ingen pålidelig arrangør netop; nei han er en gyselig rodefar! Kristen, lod det til, var meget mere fornøiet over udsigten til at komme til Kjøbenhavn end at ligge på landet...

      Mandag, 15.juli:

      ...Mama reiste fredag morgen til Kristiania, for lørdag morgen at drage til Gausdal; jeg fik i forgårs brev fra hende fra Kristiania med indlagt brevkort fra papa fra Strømstad, hvor de måtte tage ind for at få ny klyverbom, som var brukket nede under Hvaløerne. I dag morges fik jeg brevkort fra Marstrand, og iformiddag telegram fra Gøteborg om, at de i formiddag satte kursen sydover. Alt vel om bord hos dem...

      Torsdag 18.juli:

      ...I dag kom der telegram fra Helsingør fra de seilende; jeg tænker de er fornøiet; jeg sendte brev til papa i dag...

      Lørdag, 20.juli:

      ...Siden telegrammet fra Helsingør har jeg intet hørt fra bådfolkene; men de er vel godt og vel i Kjøbenhavn nu...
    Event-Misc 29 Sep 1889  Østre Fredrikstad kirke, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [23
    Gudfar for sin datterdatter Therese Hiorth Brinchmann. 
    Residence 1892  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 16, 24
    Juelegården i Fergestedsveien 6. 
    • Eiendommens bruksnummer var 455. Eiere etter J.C.Juel var blant annet grosserer Niels Hiorth, fra 1891 til sin død, deretter Niels Hiorth jr. fram til 1919.
      I hjemmet deres fra 1892 har de utsikt til Gamlebyen og Glåmma, hvor Niels seilte sin Petrel, som så ofte før, ned til yndlingssommer-oppholdsstedet Strømstad i Sverige. Her bodde de også under folketellingen i 1900. Huset ble beskrevet som almindeligt Vaaningshus i en etasje, for udelukkende til Beboelse. På dette tidspunktet var det 4 hjemmehørende her:

      Niels og Therese Hiorth med tjenestepikene Anna Hansdatter og Klara Olsdatter, begge fra distriktet. På besøk under tellingen var også frøken Tordis Bassøe og barnebarnet Therese Brinchmann.

      Sistnevnte minnes i et brev i februar 1968 sin barndoms jul:

      ..juletre i røke-verelset hos bedstemama og bedstepapa i Fredriksstad, videre julaftener i Larsen-gaarden, i Haug-gaarden, og senere i vort hus i Hønefoss.

      Ved Therese Hiorths død i 1906 er adressen Fergestedveien 6. [2, 10, 24]
    Event-Misc Bef 1911  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location 
    Hos fotograf - og maleriet av datterdatter Johanne Louise Brinchmann. 
    Hiorth Niels Severin maleri fra Fredrikstad Handelsstand.jpg
    Hiorth Niels Severin maleri fra Fredrikstad Handelsstand.jpg
    Niels Severin Hiorth, maleri av datterdatter Johanna Louise Brinchmann. Henger i Fredrikstad handelstandsforenings lokaler.
    Hiorth Niels ca 1910.jpg
    Hiorth Niels ca 1910.jpg
    Niels Hiorth omkring 1910.
    Death 10 Dec 1911  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [13, 26, 27
    • Vor kjære Far,
      Grosserer
      Niels S. Hiorth,
      døde stille inat.
      Fredriksstad 10. December 1911.
      Børnene.
      Begravelsen foregaar fra Glemminge Kirke Lørdag 16. Kl.1.

      Slik lød dødsannonsen som barna satte inn i Fredrikstad Tilskuer.

      Den 11.desember står også bilde og nekrolog i samme avis:

      Grosserer Niels S Hiorth som døde Nat til igaar, var født paa Solbrække i Onsø 15de April 1825. 13 1/2 Aar gammel kom han i Butik til Drammen, hvor han arbeidet, til han i 1844 kom hit til Byen i kignende Stilling. I 1817 ansattes han i Peter Gelertsens Trælastforretning hersteds - den første Trælastforretning i nogen større Maalestok her paa Stedet.
      Da Grosserer Gelertsen i 1865 døde, overtok Hiorth under Firma Peter Gelertsen & Co. Forretningen som han drev til 1877. Fra den Tid har han været knyttet til Firmaet J.N.Jacobsen & Co. som Hovedbokholder.
      Grosserer Hiorth var en arbeidsom og dygtig Mand, ordentlig punktlig og nøiaktig i al sin Færd. Stille og lunt vandret Hiorth sin lange Livsvei. Velvillig og hjælpsom var han. Naar der opfordredes til Hjælp for en eller anden Ulykkelig, saa var Hiorth den første til at komme med sin Gave.
      Han Død vil bli mottat med Vemod av alle, der som i Berøring med ham.

      En vennesel og fredselskende mann er ikke mere, en hedersmann av den gode, gamle skole. [13, 25]
    Hiorth NS dødsannonse 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Hiorth NS dødsannonse 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Dødsannonse i Fredrikstad Tilskuer 1911.
    Hiorth NS dødsfallsprotokoll Fredrikstad 1911.jpg
    Hiorth NS dødsfallsprotokoll Fredrikstad 1911.jpg
    Dødsfallsprotokoll.
    Hiorth NS nekrologbilde 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Hiorth NS nekrologbilde 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Fra nekrologen i Fredrikstad Tilskuer 1911.
    Hiorth NS nekrologtekst 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Hiorth NS nekrologtekst 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Fra nekrologen i Fredrikstad Tilskuer 1911.
    Burial 16 Dec 1911  Glemmen kirke, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [26, 29
    • Familiegravstedet var på Glemmen kirkegård.

      Samme dag som begravelsen fant sted kunne man lese i Fredrikstad Tilskuer:

      Grosserer Hiorth begravedes idag Kl.1 fra Glemminge Kirke. Under et Væld av Blomster var Kisten placeret i Koret. Efterat 2.Vers av Sions Vægter hæver Røsten, var avsunget holdt Sogneprest Gjerløw Liktalen, idet han gik ut fra, Vel du gode og tro Tjener. Du var tro over litet. Jeg vil sætte dig over meget.
      Sognepresten tegnet et smukt Billede av den Avdøde, med den lange Arbeidsdag, med det store Hjertelag og den aapne Haand. Fabrikbestyrer Thome la en Krans paa Baaren fra Græsviks Bruks Funktionærer. Marschalker var Konsul, Bankkasserer Falch og Grosserer Andreas Jakobsen.
      Sjømandsforeningen fremmøtte med florombunden Faue.
      [28]
    Hiorth Niels Severin begr 1911 Vestre Fredrikstad.jpg
    Hiorth Niels Severin begr 1911 Vestre Fredrikstad.jpg
    Kirkebok.
    Hiorth NS begr omtale 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Hiorth NS begr omtale 1911 Frstad Tilskuer.jpg
    Fra begravelsesomtalen i Fredrikstad Tilskuer 1911.
    Person ID I25  My Genealogy
    Last Modified 20 Mar 2023 

    Father Mathias Hjorth,   b. 09 Jun 1783, Hurum, Buskerud, Viken, Norge Find all individuals with events at this locationd. 08 Dec 1850, Solbrekke, Onsøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location (Age 67 years) 
    Relationship Birth 
    Mother Erika Wilhelmine Bay, "Hjorth",   b. Bef 10 Jun 1786, Drøbak, Frogn, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 25 Sep 1840, Solbrekke, Onsøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location (Age > 54 years) 
    Relationship Birth 
    Marriage 14 Jun 1809  Onsøy kirke, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [1, 30
    • Copulerede ved Kongl:Bevilling hjemme i huuset.
      Caution: Major Stilau og Lieutenant Lemvig. [1]
    Hjorth Mathias og Erika W Bay vielse 1809 Onsøy.jpg
    Hjorth Mathias og Erika W Bay vielse 1809 Onsøy.jpg
    Kirkebok.
    Anecdote Onsøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location 
    Jul i Onsøybygda..... 
    • I en brosjyre - Jul i Onsøybygda - utgitt 2015, står det en liten historie fra historielaget Vardens berettelser. Den er fra Kristin Torp som i 1950 var 92 år gammel, og hun fortalte om sin barndoms jul på Onsøy:

      Julaften måtte vi arbeide alt vi orket, så vi kunne ha alt ferdig både ute og inne til skytterne kom. Skytterne var unge gutter som gikk fra gård til gård og skjøt julen inn. De ble budt inn for å få en skjenk. En gang skjøt de så kraftig at blekktøyet falt ned fra veggen.
      Julaften og første juledag måtte det ligge 7-8 brød på bordet. Da skulle det ikke bli matmangel på gården det kommende året. Maten om julekvelden var grøt, fisk, kjøtt og poteter. Julekake og småkaker ble ikke brukt den gang. Før vi gikk til bords julekvelden brukte vi å skrømte. Det var å hvile før vi spiste...
    Family ID F32  Group Sheet  |  Family Chart

    Family Therese Marie Cudrio, "Hiorth",   b. 06 May 1846, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this locationd. 19 May 1906, Vor Frue hospital, Kristiania, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location (Age 60 years) 
    Engaged 05 Jun 1865  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location 
    Marriage 08 Aug 1865  Glemmen kirke, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location  [2
    • Tillysningsdagen var 4.juli 1865.

      Fra kirkeboka:

      Niels Severin Hiorth, født Onsø 15.april 1825 (40 år gammel), og frøken Therese Marie Petersen (f.Cudrio), født i Fredrikstad 6.mai 1846 (39 år gammel).
      Deres alder som her står nevnt er feil.

      Bryllupet sto på eiendommen Gibraltar, hvor Niels også hadde sin arbeidsplass.

      Middagen ble servert i et stort telt for de mange gjestene på festen. Kjøpmann O.R.A. Sandberg, Ola Malakka byens senere kemner, er forfatteren av bryllupssangen:

      Melodi: En lien Gut ifraa Tistedalen.

      Hjorten vandret og tænkte smaat
      Udi Lunden
      Det skulde rigtig dog være godt
      Nu paa Stunden
      At faa en Mage, en kjærlig Viv,
      Jeg kunde elske mit hele Liv
      Her i Lunden.

      Saa ønsked han i sit stille Sind
      Udi Lunden
      Da ved hans Side der stod en Hind
      Strax paa Stunden
      Hun var saa yndig en Mø, saa prud,
      Og Hjorten sagde: Vær du min Brud
      Her i Lunden.

      Hvad Hinden loved', det ligger vel
      Nu for Dagen
      At Løftet holdtes ved Hjorten selv
      Paa Bryllupsdagen
      Hun gav det Løfte at bli' hans Brud,
      Og Løftet løstes' idag for Gud,
      Ja nu er Dagen.

      Hvem Hjorten er, ved natirligvis
      Allesammen
      Niels Hiorth beseiret har nu en Kris,
      Det er Gammen
      Og Hinden - det er hans kjære Brud,
      Vi selv nu ser hende i sit Skrud
      Allesammen.

      Og saa et Hurra vi slutter med
      For de Nygifte
      Gid vel I leve paa dette Sted,
      Lykke stifte.
      Gid Gud Velsignelse med Jer idag
      Maa følge ind under lune Tag
      I Nygifte.

      Den 15.august opprettet de 2 nygifte gjensidig testamente. [2]
    Hiorth Niels Severin og Therese Cudrio viet 1865 Glemmen.jpg
    Hiorth Niels Severin og Therese Cudrio viet 1865 Glemmen.jpg
    Kirkebok.
    Event-Misc Abt 1877  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location 
    Familien på trappen foran boligen sin. 
    Hiorth-familen på trappa.jpg
    Hiorth-familen på trappa.jpg
    Hiorth-familen i Fredrikstad omkring 1877:

    Med hatt Niels S. Hiorth sønnen Nils på fanget. Til høyre foran dem sitter Erika Hiorth. Karen Hiorth lengst fram, og Karl Hiorth foran Erika. Therese Hiorth sitter andre rad bakfra, lengst til høyre.
    Event-Misc Bef 1890  Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location 
    Familien Hiorth (Cudrio) hos fotograf. 
    Hiorth-familien samlet i Fredrikstad.jpg
    Hiorth-familien samlet i Fredrikstad.jpg
    Hiorth og Cudrio-familien samlet i Fredrikstad. Bildet er tatt før 1890.
    Bak f.v. Niels, Karen og Carl Hiorth, Leo Wells, Christopher Brinchmann, Erika Hiorth.
    Foran f.v. Therese Hiorth, Carl August Cudrio, Niels Severin Hiorth
    Cudrio Carl Therese Erika og lille Therese 1890.jpg
    Cudrio Carl Therese Erika og lille Therese 1890.jpg
    Oldefar Carl August Cudrio står bak sin datter Therese Marie Hiorth, datterdatter Erika Wilhelmine Brinchmann og hennes datter Therese. Bildet er tatt i 1890, trolig i Fredrikstad.
    Children 
    +1. Karen Hiorth, "Hansen",   b. 23 Jul 1866, Kråkerøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this locationd. 1 Nov 1939, Lysaker, Bærum, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location (Age 73 years)  [Birth]
    +2. Carl Mathias Hiorth,   b. 01 Oct 1868, Gibraltar, Kråkerøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this locationd. 22 Aug 1925, Würzburg, Bayern, Tyskland Find all individuals with events at this location (Age 56 years)  [Birth]
    +3. Erika Wilhelmine Hiorth, "Brinchmann",   b. 22 Nov 1869, Gibraltar, Kråkerøy, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this locationd. 29 Oct 1949, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location (Age 79 years)  [Birth]
     4. Nils Hiorth,   b. 12 Feb 1874, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this locationd. 24 Mar 1919, Fredrikstad, Østfold, Norge Find all individuals with events at this location (Age 45 years)  [Birth]
    Photos
    Cudrio Marie Therese Hiorth og Karen.jpg
    Cudrio Marie Therese Hiorth og Karen.jpg
    Therese Marie Hiorth med Karen på fanget.
    Family ID F31  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 6 Apr 2018 

  • Sources 
    1. [S1130] Kirkebok Onsøy, Østfold (Reliability: 3).

    2. [S900] A.J.Jacobsen, Forlag: Cammermeyers boghandel, Bok: J.N.Jacobsen. Lastehandleren, samfundsborgeren og hans tid, (1951) (Reliability: 1).

    3. [S1015] Kirkebok Bragernes, Drammen, Buskerud (Reliability: 3).

    4. [S807] Knut Dørum, Onsøys historie. Bind V. Tiden fra 1801 til 1905, (Forlag: Fredrikstad kommune 2013) (Reliability: 2).

    5. [S807] Knut Dørum, Onsøys historie. Bind V. Tiden fra 1801 til 1905, (Forlag: Fredrikstad kommune 2013), s.235-237 (Reliability: 2).

    6. [S804] Forlag: Krækerøy kommune, Kråkerøy en østnorsk kystbygd, (1957) (Reliability: 2).

    7. [S813] Knut W. Engebretsen, Forlag: MITT-forlag Svein Skahjem, Fredrikstadskuter på de syv hav, (Kråkerøy, 1999) (Reliability: 2).

    8. [S813] Knut W. Engebretsen, Forlag: MITT-forlag Svein Skahjem, Fredrikstadskuter på de syv hav, (Kråkerøy, 1999), s.28, 33-34, 44-46, 53-54, 70, 98, 160, 179, 184, 192, 196, 198, 377, 621-626. (Reliability: 2).

    9. [S66] Norge: 1865 Folketelling, (Digitalarkivet, www.digitalarkivet.no, 10.1865 - 01.01.1866) (Reliability: 2).

    10. [S811] Martin Dehli, Forlag: Utgitt av Fredrikstad kommune, Fredrikstad bys historie 3, 1860-1914, (1973) (Reliability: 2).

    11. [S813] Knut W. Engebretsen, Forlag: MITT-forlag Svein Skahjem, Fredrikstadskuter på de syv hav, (Kråkerøy, 1999), s.377, 665-666 (Reliability: 2).

    12. [S811] Martin Dehli, Forlag: Utgitt av Fredrikstad kommune, Fredrikstad bys historie 3, 1860-1914, (1973), s.31 (Reliability: 2).

    13. [S900] A.J.Jacobsen, Forlag: Cammermeyers boghandel, Bok: J.N.Jacobsen. Lastehandleren, samfundsborgeren og hans tid, (1951) (Reliability: 2).

    14. [S812] Redaktør Svein Skahjem, Forlag: Mitt forlag - Svein Skahjem, Cicignon fra festningsverk til villastrøk, (Forlag: Mitt forlag - Svein Skahjem) (Reliability: 2).

    15. [S70] Norge: 1885 Folketelling (Reliability: 2).

    16. [S811] Martin Dehli, Forlag: Utgitt av Fredrikstad kommune, Fredrikstad bys historie 3, 1860-1914, (1973), s.234 (Reliability: 2).

    17. [S811] Martin Dehli, Forlag: Utgitt av Fredrikstad kommune, Fredrikstad bys historie 3, 1860-1914, (1973), s.116-118 (Reliability: 2).

    18. [S813] Knut W. Engebretsen, Forlag: MITT-forlag Svein Skahjem, Fredrikstadskuter på de syv hav, (Kråkerøy, 1999), s.377 (Reliability: 2).

    19. [S811] Martin Dehli, Forlag: Utgitt av Fredrikstad kommune, Fredrikstad bys historie 3, 1860-1914, (1973), s.51, 151 (Reliability: 2).

    20. [S392] Studentmatrikkelen. UiO Museum for universitets- og vitenskapshistorie (Reliability: 2).

    21. [S600] Fredrikstad Tilskuer, Fredrikstad, Østfold (Reliability: 2).

    22. [S811] Martin Dehli, Forlag: Utgitt av Fredrikstad kommune, Fredrikstad bys historie 3, 1860-1914, (1973), s.51 (Reliability: 2).

    23. [S22] Kirkebok Fredrikstad, Østfold (Reliability: 3).

    24. [S72] Norge: 1900 Folketelling, (Digitalarkivet, www.digitalarkivet.no, 03.12.1900) (Reliability: 2).

    25. [S600] Fredrikstad Tilskuer, Fredrikstad, Østfold, Dødsannonse + Nekrolog (Reliability: 3).

    26. [S600] Fredrikstad Tilskuer, Fredrikstad, Østfold, Dødsannonse 11.12.1911 (Reliability: 2).

    27. [S600] Fredrikstad Tilskuer, Fredrikstad, Østfold, Nekrolog 11.12.1911 (Reliability: 2).

    28. [S600] Fredrikstad Tilskuer, Fredrikstad, Østfold, Dødsannonse + begravelsesomtale (Reliability: 2).

    29. [S600] Fredrikstad Tilskuer, Fredrikstad, Østfold, Begravelsesomtale 16.12.1911 (Reliability: 2).

    30. [S805] Nils E. Øy, Bok: Mot Onsøy 1814, (Forlag: Munin forlag 1991) (Reliability: 2).


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.