Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Gudrun Nevsteinsdatter

Female Abt 1053 -


Generations:      Standard    |    Vertical    |    Compact    |    Box    |    Text    |    Ahnentafel    |    Fan Chart    |    Media    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Gudrun Nevsteinsdatter was born about 1053 (daughter of Nevstein Haldorsen and Ingrid Sigurdsdatter).

    Family/Spouse: Skule Tostesen på Rein. Skule (son of Toste Godwinson and Judith av Flandern) was born about 1052 in Wessex, England; died about 1090 in Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. Ragnhild Skulesdatter
    2. Åsulv Skulesen på Rein was born about 1075 in Rein, Rissa, Indre Fosen, Sør-Trøndelag, Norge; died after 1150 in Rein, Rissa, Indre Fosen, Sør-Trøndelag, Norge.

Generation: 2

  1. 2.  Nevstein Haldorsen died after 1018.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Abt 1018, Hedmark, Innlandet, Norge; Jarl.

    Nevstein married Ingrid Sigurdsdatter. Ingrid (daughter of Sigurd Halvdansen and Åsta Gudbrandsdatter) was born about 1010. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 3.  Ingrid Sigurdsdatter was born about 1010 (daughter of Sigurd Halvdansen and Åsta Gudbrandsdatter).
    Children:
    1. 1. Gudrun Nevsteinsdatter was born about 1053.


Generation: 3

  1. 6.  Sigurd Halvdansen was born about 0960 in Rise, Ringerike, Buskerud, Viken, Norge (son of Halvdan Sigurdsen and NN Neridsdatter); died about 1018 in Bønsnes, Hole, Buskerud, Viken, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bef 1018, Ringerike, Buskerud, Viken, Norge; Konge på Opplandene.

    Notes:

    Occupation:
    Sigurd var den siste småkongen i Norge. Han var konge på Opplandene, hadde gårdsbruk på Ringerike og bodde etter et gammelt sagn på gården Bønsnes.
    Han skildres som en fredsommelig mann som best likte å stelle på gården. Derfor fikk ha navnet - Syr - dvs. so eller purke.
    Forøvrig var han forstandig, sindig og måteholden.

    Han hjalp sin stesønn Olav den Hellige til å vinne overherredømmet etter slaget ved Nesjar.

    Åsta ble døpt ca. 998. Hun fikk besøk av Olav den Hellige i 1015 og etter Sigurds død i 1018.

    Fra Snorre Sturlasson: Olav Trygvassons saga:

    ...Samme vinter dro kong Olav opp på Ringerike og kristnet der. Åsta Gudbrandsdatter giftet seg snart igjen etter Harald Grenskes død, med en mann som het Sigurd Syr (sugge); han var konge på Ringerike.
    Sigurd var sønn til Halvdan, og han var sønn til Sigurd Rise, sønn til Harald Hårfagre. Olav, sønn til Åsta og Harald Grenske, var der hos henne, han vokste opp i ungdommen hos stefaren Sigurd Syr. Og da kong Olav Trygvesson kom til Ringerike for å by kristendom, lot de seg døpe, Sigurd Syr og hans kone Åsta, og Olav, sønn hennes. Da sto Olav Trygvesson fadder for Olav Haraldsson, som var 3 år den gang. Kong Olav dro vest i Viken igjen og ble der om vinteren. Det var tredje året han var konge i Norge.

    Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga:

    ...Om høsten dro kong Olav Digre opp i landet til mågen, kong Sigurd, han kom der en dag tidlig på dagen. Da kong Olav kom nær gården, løp tjenesteguttene opp til gården og inn i stua. Åsta, mor til kong Olav, satt der inne sammen med noen andre kvinner. Guttene fortalte henne at kong Olav kom, og at nå kunne de snart vente ham der. Åsta sto opp straks, hun ropte på både karer og kvinnfolk, og sa de skulle stelle i stand alt på best mulige måte. Hun lot 4 kvinner ta fram stuebunaden og skyndte seg og kle med tepper og legge åklær på benkene; 2 karer bar halm på gulvet, 2 satte framskjenkebordet og den store ølbollen, 2 tok fram bordet, 2 satte inn maten, 2 sendte hun ut av gården, 2 bar inn ølet, og alle de andre, kvinner som karer, gikk ut på tunet. De 2 hun sendte ut, gikk til kong Sigurd der han var, og hadde med til ham kongeklærne hans og hesten med forgyld sal og bissel som var innlagt med emalje og helt forgylt. 4 mann sendte hun til 4 kanter i bygda og ba til seg alle stormenn, de skulle komme i gjestebud til henne for hun holdt velkomstøl for sønnen sin. Alle andre som var til stede, lot hun kle seg i de beste klærne sine, og hun lånte klær til dem som ikke hadde selv.

    Kong Sigurd Syr sto ute på åkeren da sendemennene kom til ham og fortalte hva som var på ferde, og om alt det Åsta holdt på med hjemme på gården. Han hadde mange folk der, noen skar kornet, noen bandt og noen kjørte det hjem; noen la det i stakker eller laer. Kongen gikk til og fra sammen med 2 mann, han var snart på åkeren og snart der de lesset av kornet. Det er fortalt at han var kledd slik: han hadde blå kjortel og blå hoser og sko som var snørt oppover leggen, grå kappe og grå brei hatt og hodelin (url) omkring ansiktet, han hadde en stav i hånden, med forgylt sølvholk og en sølvring i oventil. De sier ellers om Sigurd Syrs måte å være på, at han var svær til å arbeide og tok seg mye av stellet med gård og gods; han styrte gårdsdriften selv. Han var ikke noen praktsyk mann, og var nokså fåtalende; han var den klokeste mann av alle som var i Norge dengang, og den rikeste på løsøre,han var fredsommelig og føyelig. Åsta, hans kone, var raus og storlynt. De hadde disse barna: Guttorm, han var eldst, så Gunnhild, Halvdan, Ingerid og Harald.

    Småkongen Sigurd Syr (død ca.1018) knyttes av sagaen til en storgård på Ringerike, men er kanskje best kjent som stefar til Olav den hellige (995-1030) og far til Harald Hardråde (1015–1066), som begge ble konger over Norge på 1000-tallet. Sigurd Syr var sønn av Halvdan Sigurdsson.

    Sigurd Syr var i følge sagaen sønnesønn av Harald Hårfagres sønn Sigurd Haraldsson Rise. Nyere historikere og slektsforskere mener at det er tvilsomt.

    Han var en dugelig bonde, men en dårlig kriger iflg. Snorre, men hvor han hadde den informasjonen fra vet ingen. Sagaen forteller derimot at Sigurd sto Olav den Hellige bi under slaget ved Nesjar i år 1016. Det var også han Olav henvendte seg til for råd og hjelp, da Olav ønsket å bygge en hær i Norge.

    Sigurd giftet seg med Åsta Gudbrandsdatter, som var mor til både Olav og Harald, etter at den første mannen hennes, Harald Grenske, ble brent inne av Sigrid Storråde. Noen mener at storgården Stein på Steinsletta i Hole kommune kan ha vært Sigurds sete, andre at det var Bønsnes eller en annen storgård i distriktet. Sannheten er imidlertid uviss. Han kan godt ha eid flere storgårder samtidig, for han var busysselmann (les småkonge/storbonde) ifølge kildene. Kanskje var både Stein, Bønsnes, Berg (les Tornberg, nå Tanberg, og Hesleberg på Ringerike), Sætrang og Gjermundbu i hans eie. På sistnevnte gård ble Gjermundbufunnet gjort i 1943. Dette er et rikt gravfunn, der bl.a. den berømte vikinghjelmen Gjermundbuhjelmen, og et praktsverd inngår. Gården Gjermundbu kan imidlertid ha ligget under Bølgen på den tid.

    Tilnavnet Syr blir som regel tolket sugge, i betydningen ei purke som roter i jorda. Siden Sigurd var en respektert mann av høy byrd må vi regne med at tilnavnet er en hederstittel. Om tolkningen er rett kan den derfor peke til at Sigurd Syr var en dyktig bonde, men dette vet man altså ikke med sikkerhet. Det finnes andre tolkninger, der spesielt en er interessant. Den tolker tilnavnet til å ha med slektskap å gjøre.

    Hole kommune har tatt Sigurd Syr til inntekt for sitt kommunevåpen, gjennom å nevne ham som en av de 4 kongene kronene symboliserer. Om han var Holeværing eller hadde sete på en av de andre storgårdene i Ringeriksdistriktet er imidlertid høyst uavklart.

    Kilder:
    Snorre Sturlasson: Olav Trygvassons saga, avsnitt 43-44+60.
    Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga, avsnitt 32-33.
    Snorre Sturlasson: Harald Hardrådes saga, avsnitt 98.
    Cappelen's Norges Historie, Bind 15, side 169.
    Cappelen's Norges Historie, Bind 2 (side 230 f) og Bind 3.
    Norsk Biografisk Leksikon, Bind XIII (1938), side 326-327.
    C.M. Munthe: Norske slegtsmerker, NST Bind I (1928), side 344.
    Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 476 og 793.
    Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 27, 53, 77 og 84.

    Sigurd married Åsta Gudbrandsdatter after 0995. Åsta (daughter of Gudbrand and Ulvhild Torasdatter) was born about 0970 in Gudbrandsdalen, Hedmark, Innlandet, Norge; was christened about 0998; died about 1020. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 7.  Åsta Gudbrandsdatter was born about 0970 in Gudbrandsdalen, Hedmark, Innlandet, Norge; was christened about 0998 (daughter of Gudbrand and Ulvhild Torasdatter); died about 1020.

    Other Events and Attributes:

    • Event-Misc: Abt 0995; Etter Harald Grenskes død.

    Notes:

    Christened:
    Åsta ble døpt ca. 998. Hun fikk besøk av kong Olav den Hellige i 1015 og etter Sigurds død i 1018.

    Event-Misc:
    Fra Snorre Sturlasson: Olav Trygvassons saga:

    44.
    Året før dette (Harald Grenskes død i Svitjod) var det jomsviking-slaget i Hjørungavåg sto. Rane hadde blitt igjen ved skipene mens Harald gikk oppi landet, han hadde styringen over den del av hæren som var igjen der. Da de nå fikk høre at Harald var tatt av dage, skyndte de seg av sted så fort de kunne, tilbake til Norge og fortalte det som hadde hendt. Rane kom til Åsta og sa henne hvordan alt hadde gått for seg på ferden, og hva ærend Harald hadde hatt hos dronning Sigrid. Åsta reiste til far sin på Opplandene med en gang hun hadde fått høre det Rane hadde å fortelle, og faren tok godt imot henne; men begge 2 var svært harme over det giftermålet som hadde vært påtenkt i Svitjod, og over at Harald hadde ment å gå fra henne. Åsta Gudbrandsdatter fikk en gutt den sommeren; gutten ble kalt Olav da de øste vann over ham. Det var Rane som øste vann over ham. Gutten vokste opp der hos Gudbrand og Åsta sin mor.

    Children:
    1. 3. Ingrid Sigurdsdatter was born about 1010.
    2. Harald Sigurdsen av Norge, "Harald 3" was born about 1015 in Ringerike, Buskerud, Viken, Norge; died on 22 Sep 1066 in Stamford Bridge, Yorkshire, England.
    3. Gunnhild Sigurdsdatter


Generation: 4

  1. 12.  Halvdan Sigurdsen was born in Oppland, Innlandet, Norge (son of Sigurd Haraldsen and NN Vebjørnsdatter); died after 0960.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Abt 0960, Oppland, Innlandet, Norge; Konge på Opplandene.

    Notes:

    Occupation:
    Han var Halvdan var angivelig sønn til Sigurd Rise og sønnesønn til Harald Hårfagre.

    Han var ca.960 konge på Opplandene.

    I Håkon jarls tid fikk han Hadafylke sammen med sine helbrødre og synes å ha overlevet dem alle.

    Fra Snorre Sturlasson: Olav Trygvessons saga:

    Samme vinter dro kong Olav opp på Ringerike og kristnet der. Åsta Gudbrandsdatter giftet seg snart igjen etter Harald Grenskes død, med en mann som het Sigurd Syr (Sugge); han var konge på Ringerike. Sigurd var sønn til Halvdan, og han var sønn til Sigurd Rise, sønn til Harald Hårfagre.

    Det fortelles at han var gift med en datter til Nerid jarl. Dette kan ikke være riktig, da Nerid levde så tidlig som ved 800. Derimot kan hans hustru ha stammet fra ham.

    Kilder:

    Snorre Sturlasson: Olav Trygvessons saga, avsnitt 60.
    Cappelen's Norges Historie, Bind 2, side 107.
    C.M. Munthe: Norske slegtsmerker, NST Bind I (1928), side 344.
    Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 794.
    Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 53.

    Halvdan married NN Neridsdatter. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 13.  NN Neridsdatter (daughter of Rane Mjonev).
    Children:
    1. 6. Sigurd Halvdansen was born about 0960 in Rise, Ringerike, Buskerud, Viken, Norge; died about 1018 in Bønsnes, Hole, Buskerud, Viken, Norge.

  3. 14.  Gudbrand was born in Gudbrandsdalen, Hedmark, Innlandet, Norge (son of Gudbjørg Ufeigsdatter); died after 1000.

    Gudbrand married Ulvhild Torasdatter. [Group Sheet] [Family Chart]


  4. 15.  Ulvhild Torasdatter (daughter of Tora Audunsdatter).
    Children:
    1. 7. Åsta Gudbrandsdatter was born about 0970 in Gudbrandsdalen, Hedmark, Innlandet, Norge; was christened about 0998; died about 1020.


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.