Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark
Michael Stub Hansen Brinchmann

Michael Stub Hansen Brinchmann

Male 1760 - 1828  (67 years)

Generations:      Standard    |    Vertical    |    Compact    |    Box    |    Text    |    Ahnentafel    |    Fan Chart    |    Media    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Michael Stub Hansen BrinchmannMichael Stub Hansen Brinchmann was born on 22 Nov 1760 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 25 Nov 1760 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge (son of Hans Antonsen Brinchmann and Anna Catharina Bernhoft, "Brinchmann"); died on 25 Feb 1828 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 03 Mar 1828 in Nidaros domkirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Confirmation: 29 Oct 1775, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Dom.20 a Trinit.
    • Residence: Bef 1787, Røros, Sør-Trøndelag, Norge
    • Occupation: Bef 1801, Røros, Sør-Trøndelag, Norge; Kontrollør og hyttemester, hytteskriver.
    • Milit-Beg: 1808, Røros, Sør-Trøndelag, Norge; Premierlieutenant ved Røraas Bergcorps Compagnie.
    • Residence: Bef 1828, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; Bodde hos sin sønns svigerfar auktionsmester Andreas Holm.

    Notes:

    Christened:
    Faddere var også madame Dybdahl, Jr. Olava Dybdahl og Giertrue Ole Langelandets (?) og ... Biørgum.

    Residence:
    I folketellingen i 1801 på Røros:

    Michael Brinchmann, 41 år.
    Johanne Andrea Flor, 38 år.

    Barna:
    Henning 10 år, Anne Catrina 7 år, Christopher 6 år og Anne Malena 2 år.

    Det nevnes også 4 tjenestefolk.

    .
    Avskrevet i 1959 etter originalt håndskrevt manuskript av sønnen, tollkasserer Christopher Brinchmann, ca.1850. Hefte av 5 sammensydde kvartark:

    ...min Faders Eiendom Sjømyren beliggende ved Hittersøen og Hitterelven omtrent 1/8 Miil fra Bergstaden...

    ...mit Barndomsliv som tilbragtes i mine første Sommer og Høstmaaneder paa en mine Forældre tilhørende Avlsgaard, beliggende i Røraas Sogn 3/4 Mill fra Bergstaden, Wintervolden kaldet, der mod Øst og Nord grændsede til Glommen Elv som udspringer fra den i bemeldte Sogn liggende fiskerige Indsø, Aursunds Søen, mod Syd til Erlien og mod Vest til Almindingerne ved Storvartz Grube...

    ...Paa denne Gaard i Forening med mine Forældres førnævnte Eiendom, Sjømyren ved Røraas, kunne fødes 2 Heste og 10 Kjør...

    ...tog sin Sommerresidents paa Vintervolden til ud paa Høsten. Paa Vintervolden var den rigeste Anledning til at tumle i det Fri og more sig. Aarle om Morgenen var man ude og qvægede sig ved den deilige Sommerluft og Fuglesang...

    ...Gjennem Gaardens Ind- og Udmark løb fiskerige Bække - især den saakalte Vikebækken...

    Occupation:
    Under folketellingen i 1801 ble Michael Stub Brinchmann nevnt som Lieutnant ved det røraaske bergjæger corps, og controleur ved grubene/hyttemester.

    Hyttemester:

    Ledet smeltingen i Smeltehytta. Hadde hyttskriveren over seg.

    Hytteskriver:

    Øverste sjef i Smeltehytta, direkte under bergskriveren og direktøren i rang. Arbeidet som regnskapsfører for smeltehyttedriften. Under hytteskriveren var hyttemesteren som ledet smeltingen. Deretter kom garmakeren, som ledet raffineringen.


    .
    Kort om Røros kobberverk:

    Røros kobberverk var drevet som ett partisipantskap, denne styreformen har blitt betegnet som et ansvarlig aksjeselskap.

    Det vil si at partisipanten hadde personlig ansvar for verkets forpliktelser igjennom å eie en part eller kux i verket. Det produserte kobberet på Røros ble ikke solgt av verket. Alt kobber ble fordelt blant verkets partisipanter og ble fordelt etter antall kuxer man eide.

    Kux var betegnelsen på en eierpart av verket. Røros kobberverk var i 1818 fordelt på 172 kuxer.

    Kobberet ble fordelt etter at en tiendedel av kobberet hadde blitt overgitt til kongen og staten. Den tiende var verkets avgift for de privilegier og friheter verket hadde blitt gitt av kongen.

    Ordet privilegiums betyr enerett, særstilling, forrett som hviler på rettslig grunnlag. Betydningenhar i hovedsakhandlet om særretter gitt til enkeltpersoner, befolkningsgrupper eller stender.
    Privilegiebrev ble den formelle tillatelsen til å opprette og drive et bergverk. Privilegiene ga verkene tilgang til ressurser og rettigheter i sine områder gitt av bergherren. Forutsetningen av disse var betalingen av tiende og tollavgifter til staten og at verket overholdt seg til bergamtet og bergforordningen. Ble ikke disse ordningene oppfylt så kunne bergherren trekke privilegiene tilbake og kunne erklære verket for - falt i det fri - og gi andre rett til å bruke det.
    Privilegier kunne av kongen begrenses. Etter innføringen av eneveldet i den dansk-norske helstaten ble det fra kongens side oppfattet at de rettigheter som av han var gitt hadde han og rett til å tilbakekalle om privilegiene ikke lengre var til nytte for staten og kongens interesse.

    Røros kobberverks første privilegier ble gitt ved privilegiebrevet av Christian 4. datert 19.oktober 1646 og stadfestet av Frederik 3. i 1649.
    Det første privilegiebrevet til Røros Kobberverk er faktisk ikke direkte gitt til verket i seg selv, men til et av verkets første eiere kammertjeneren Jochum Jürgens. Privilegiebrevet var gitt til Jürgens og hans medpartisipanter.

    Et av de viktigste privilegiene var sirkumferensretten. Rørosloven gir Røros kobberverk enerett til å bygge og drive hytter, hammere og andre industribygg innenfor sirkumferensen.
    Sirkumferensen var en sirkelformet grense som regulerte verkets driftsområde. Sirkumferensen har sitt opphav med privilegiebrevet gitt til Joachim Jürgens og hans med partisipanter i 1646. Størrelsen på sirkumferensen var en radius på ca. 4 gamle mil slått ut fra Storwartz gruve. Et område på 45.580 kvadratkilometer.
    Rørosregionen var og er ett fjellandskap og mengden med skog og trevirke var begrenset, som følge av dette var det viktig for verket at privilegiebrevet ga dem enerett til å drive smeltehytter, kobberhammere og andre industrianlegg at området. Røros kobberverks privilegier var under endring igjennom hele driftsperioden til verket.

    Partisipanten stod selv ansvarlig for å selge kobberet videre. Partisipanten var personlig ansvarlig for å finansiere verket. Direktøren og bergskriveren skulle gjøre en forhånds beregning på verket utgifter til det kommende driftsår og dette beløpet ble utlignet av partisipantene pro rata som innskudd.
    Innskuddene kunne være både penger og varer og skulle betales til bestemte terminer. Det ble etter 1689 på Røros fordelt mellom 3 terminer. Med denne driftsmåten kunne ikke verket ha noe driftsoverskudd, men bare at utgiftene var balansert med innskuddet.

    Det var etter forordning av 3.august 1689 bestemt at partisipantene fikk ansvaret for verkets proviantering. Hvert år i mai skulle partisipantene melde om hvilke varer som trengtes ved verket. Direktøren skulle ta en oversikt og fordele de trengende varene mellom partisipantene ut fra hvor mange parter de eide. Partisipantene skulle så sende disse varene enten opp på sommer eller vinterføre. Direktøren skulle ha tillatelse til å kjøpe varer som kom til verket sørfra i Hedmark Som følge av forordningen av 3.august var det de største handelsmennene i Trondheim som tok en forsørgerrolle for å få innkjøpe og oppsende proviant til verket...

    Røros kobberverk kobberproduksjon var spredt bredt i fjellregionen. Gruvene lå et godt stykke fra hverandre og avstanden til smeltehyttene kunne være ennå lengre.

    På starten av 1800-tallet var det 3 aktive smeltehytter ved verket:

    Smeltehytta på Røros var verkets hovedhytte med den største produksjonen.

    Smeltehytta på Tolga var den nest største etter Røroshytta.

    Ved Ea-fossen nord for Ålen sentrum lå Dragåsen smeltehytte.

    Det var også i perioden en overgang fra den eldre Femunden smeltehytte som ble nedlagt i 1822 til Drevsjømo smeltehytte. Som ble oppsatt i 1813, men ikke tatt i bruk på stor skale før 1819.

    Gruvene som var i drift i 1818 var Storwartz, Kongens og Muggruva.
    Storwartz gruve lå på Storwartzfeltet 1 mil nordøst for Røros.
    Kongens gruve og Muggruven som begge lå på Nordgruvfeltet ca. 13 kilometer nord-nordvest for Røros...

    Kilder:
    Rørosloven av 1818, En undersøkelse av en særlov for Røros kobberverk, av Ole Kristian Korssjøen. Masteroppgave i historie Institutt for historie og klassiske fag NTNU Trondheim, våren 2016.

    .
    Kort om denne tiden på Røros:

    Røros kobberverk var igjennom store deler av sin driftsperiode landets fremste kobberverk. Kobberverkene hadde sin storhetsperiode i Norge i 1770- og 1780-årene med en samlet produksjon på 4.500 skippund (720 tonn) kobber i året. Røros kobberverk sto for brorparten av den årlige kobberproduksjon av dette med en årlig produksjons på mellom 3.000 til 3.500 skippund kobber.

    Deretter gikk utvinningen av kobber tilbake. Johan Herman Lie Vogt beregnet at Røros produserte til sammen 27.000 skippund kobber mellom 1800 og 1815, det vil si i underkant av 2.000 skippund per år. Fallet ble imidlertid langt på vei kompensert av økte kobberpriser. Ifølge beregningene til Vogt økte produksjonsverdien ved Røros kobberverk fra nesten 750.000 riksdaler i perioden 1780 til 1790 til 1.100.000 riksdaler i årene 1800 til 1810.

    I 1750 årene lå prisen på omkring 65 riksdaler per skippund og begynte å stige i 1780-årene, og i 1806 var salgsprisen på garkobber 145 riksdaler pr skippund. Røros Kobberverks partisipanter (dette var en eierform ved at flere eide parter, deler i verket) fikk i perioden et historisk bra overskudd...

    ...Konfliktene på kontinentet under Napoleonskrigene stimulerte etterspørselen etter kobber, men fra 1810 steg kostnadene så høyt at verket gikk med underskudd. Det største problemet som oppstod ved verket var utgiftene til proviant.
    Røros kobberverks betjenter fryktet også for at gruvene kunne bli uttømt og man innså at forbruket av trekull ved smeltingen av malmen måtte begrenses. Skogene i Rørosområdet var langt på vei uthogd.
    Det var nødvendig med å gjøre grep ved driften av Røros kobberverk. Kommisjoner ble opprett for å undersøke forholdene. Verkets tidligere direktør, Bergmester Knoph sammen med bergråd Christian Anker Collett og senere med Henrik Christian Strøm befarte verkets gruver, smeltehytter og skogene ved Røros i årene 1813 til 1815.

    Utfallet av deres undersøkelser og verkets søknader om hjelp av staten førte til at det ble avholdt en generalforsamling for partisipantene i Trondheim i 1816. Bestemmelsene som ble gjort ved denne forsamlingen skulle senere bli det som for ettertiden er kjent som Rørosloven av 12.september 1818...

    ...Røros kobberverk hadde i perioden mellom 1800 og 1807 en svært god omsetning av sitt produserte kobber. Verkets aktive gruver var Storwartz, Kongens og Muggruven. Fra 1811 var det også bryting av malm i Grøndalsskjerpet i Tydalsområdet.
    Mellom 1800 og 1805 ble det ved verket brutt ut mellom 2.800-3.000 skippund kobber i året. For partisipantene i Trondheim og andre steder ga denne en god omsetning.
    I 1807 var omsetningen på salg av kobber på ca. 200.000 riksdaler.
    Leopold von Buch i sin reiseskildring bemerket dette ved an kommentar om at uten Røros kunne Trondheim lett miste 1/4 av sine innbyggere og sikkert en god del av sin velstand.

    Dette var et toppunkt, for i årene etter begynte produksjonen å falle.
    Direktør Erich Otto Knoph beskrev grunnen til dette til Overdireksjon at malmens mektighet ble mindre og mindre i gruvene og han fryktet at man hadde gått vekk fra hovedårene. Dette problemet med minkende uttak av malm vedvarte frem mot generalforsamlingen i 1816.

    Et stort problem ved verket var mangel på proviant til arbeiderne.
    I 1799 var detvanskelig å forsyne verket og Røros med proviant. Fra partisipantene ble det i årene 1802 og 1803 utdelt pengestøtte på 800 riksdaler av Angells stiftelse og 4.300 riksdaler av andre partisipanter som ble utdelt til de trengende arbeiderne.

    Direktør Knoph beskrev selv situasjonen i 1805 som vanskelig for verket. Han kritiserte at forleggerne i Trondheim var sene med å oppsende proviant til Røros. Han kritiserer også bruken av brukssedler som ble sendt opp til verket som innskudd i stede for korn eller kontanter. Knoph fremla også her flere forslag om løsninger for dette. Han ba om å forhøre seg hos kongen for et kornlån til verket, for på kort sikt å sikre nok proviant. Knoph foreslo også at systemet for proviantordning må endres til at verket selv skulle ta mer ansvar for å skaffe de nødvendige varene.
    Tilstanden bedret seg i 1807 og 1808 grunnet gode kornår i Sør-Norge.

    Knoph ble i 1812 utnevnt til bergmester i det nordenfjelske distriktet og sluttet som direktør ved verket. Likevel var han fortsatt svært knyttet til kobberverket. Verket hadde i juni måned i 1812 søkte om kornforsyninger til verket av staten.
    Det lyktes Knoph av kong Fredrik 6. å få forsikret i september at 10.000 tønner med korn (1 tønne korn = 140 liter) skulle sendes fra Aalborg. Grunnet blokaden fikk man ikke noe av dette kornet opp til Trondheim før i januar 1813. Det var ikke før etter nyttår 1815 at verket igjen fikk tilgang til forsyninger fra Hedmark og Gudbrandsdalen.

    Mangel på proviant, dyre utlegg for å sikre korn og manglende utvinning av kobber førte verket ut i økonomisk krise.
    I 1812 ble det oppført ved verket et samlet tap på 120.000 riksdaler. Verket henvendte seg til grev Christian Ditlev Reventlow som reiste igjennom bergstaden i begynnelsen av 1812 og hos han søkte verket om å få slippe å betale de etterhengene toll og tiendeavgiftene for årene 1810 og 1811. Denne søknaden ble ikke innvilget av kongen. I stedet tilbød kongen å kjøpe det produserte kobberet fra årene 1810 og 1811 med 400 riksdaler per skippund kobber. Dette tilbudet ble ikke fulgt opp da kobberet allerede var solgt, men det ser ut til at forholdene hadde blitt verre utover våren i 1813. Dahle henviser til at verket vurderte å søke kongen for å overta vedlikeholdelsen av verket, eller at man måte se seg nødt til å stanse deler av driften. Ved flere av gruvene stanset man vannpumpene så lenge som 11 måneder.
    Verket ble av rentekammeret tilbudt et lån på mellom 150.000–200.000 riksdaler i desember 1813 mot at det ble stilt sikkerhet, men partisipantene godtok ikke forslaget da de anså summen som utilstrekkelig til å kunne gjenoppta driften og gjennomføre de nødvendige forbedringene.

    Saken ble sendt til stiftsrettsadvokaten for videre betenkning, men før det var kommet til enighet om en avtale var Kielfreden underskrevet og spørsmål om lån av den dansk-norske helstat falt bort.

    Som følge av verkets partisipanters forespørsel om toll og tiendefrihet ble det ved kongelig resolusjon av 20.oktober 1812 oppnevnt en kommisjon bestående av verkets tidligere direktør Knoph og bergråd Christian Ancher Collett for å gjøre undersøkelser ved hva som måte gjøres for å sikre driften ved verkets gruver som over tid hadde forfalt.
    Konklusjonen av denne kommisjonen var omfattende.

    Ved gruvene var det fra bergmesterne Knoph og Strøm kritikk mot at man hadde mistet malmens hovedårer og det hadde blitt drevet hard på flere av bergfestene.

    Ved Storwartz gruve fremla de forslag om videre forsøksarbeid da de mente at man hadde drevet vekk fra malmåren og at det for fremtiden skulle drives flere nye orter i forsøk på å finne igjen malmåren. Videre ønsket de å forbedre sjeidingen (sjeide = manuell sortering for å skille ut den rike malmen) ved gruven. Det burde istandsettes og oppbygges nye vaske- og pukkverks hus for å utnytte den fattige tvilsmalmen som lå ved gruvene.

    Ved Muggruven mente man at det burde forbedres med nye anlegg ved gruven. Ved gruven burde vannføringen forbedres da det i flere tiår hadde vært store problemer med å få vannet ut av gruven.

    Ved Kongens gruve mente de man måte bryte nye orter (ort = en horisontal gruvegang som ikke går ut i dagen) for å finne malmårene igjen og innslå en ny faring for å gjøre transporten ut av gruven enklere. Og som ved Storwartz burde tvilsmalmen på ny sjeides og gjøre forsøk på svoveluttak under røstingen.

    En hoved bemerkning som gikk ved alle gruvene var at antall arbeidere var for høyt. De mente i sin konklusjon at de nye driftsmåtene ved gruvene slik de foreslo ville ikke kreve like mange arbeidere og dette ville effektivisere og spare verket for utgifter.

    Ved Smeltehyttene var kritikken rettet mot at det i flere tilfeller hadde blitt ved røsting blandet malm fra flere gruver og grunnet ulikheten i malmens svovel og magnetkisinnhold hadde dette gitt dårlige resultater. Mente man trengte klarere skille mellom malmen. Man mente også at nye metoder burde forsøkes på ved verkets hytter. Strøm henviste til de nyere ovners effektivitet ved svenske bergverk.
    Det var også store mangler ved regnskapet for smeltehytten på Røros. Regnskapsmangelen hadde påført verket større utgifter en nødvendig. Dette hadde kommet av hyttemesteren Richard Floer ikke hadde gjort sitt arbeid. Floer ble avskjediget fra stillingen i 1815.

    Kommisjonens konklusjoner ble sendt til den nye direktøren av verket Joachim Fredrik Daldorph i mai 1815.

    Senere samme år fikk Røros besøk av kronprins Carl Johan og prins Oscar mellom den 21. til 23.september. Under oppholdet var kronprinsen for det meste opptatt med sitt arbeid, men Oscar besøkte både smeltehytten på Røros og Storwartz gruve.
    Kronprinsen utdelte 100 tønner korn og 1.000 riksdaler til verkets arbeidere under besøket. Kronprinsen hadde tydeligvis tro på at kobberverket ville være viktig for staten. Ved kongelig resolusjon datert den 3.mai 1816 oppnevnte han en kommisjon som sammen med partisipantskapet til Røros kobberverk skulle forfatte et utkast til nytt reglement for verkets videre drift, samt de privilegier verket skulle beholde. En kopi av denne er oppført i protokollen fra forsamlingen i 1816...

    ...Ved generalforsamlingen i Trondheim i 1816 ble det av partisipantene utnevnt en komite som skulle utarbeide svar på kommisjonens forslag og selv komme med forslag for forsamlingen til de nye reglementene som skulle styre verket...

    ...Det var i generalforsamlingen spørsmål om hva man skulle gjøre med kobberhammeren ved smeltehytten på Røros. Som hadde blitt oppsatt i 1795. Blant partisipantene mente man at den burde demonteres og delen som var brukbare selges. De mente at platene var for tykke i forhold til hva det ble etterspurt om på markedet.
    Georg Frederik von Krogh mente at hans oppbygde valseverk ved Leira gård utenfor Trondheim kunne stilles til verkets disposisjon til å produsere tynnere plater av verkets kobber. Etter hans død i 1818 ble valseverket overtatt av Meincke, sønner & Comp., Christian Lorck, Hans Knudtzon og HansBruun. Alle disse var store partseiere og medlemmer i Overdireksjonen i Røros kobberverk og driften av valseverket og senere kromfabrikken ved Leira kan betegnes som at verket ble knyttet tettere til de andre industriene som partisipantene var eiere i. I generalforsamlingen ville Overdireksjonen la saken avvente til en senere forsamling. Hammeren på Røros ble lagt ned i 1831...

    ...Ved Røros kobberverk var det i 1816 ansatt 630 arbeidere. Kommisjonen mente at verket burde for ettertiden gi flere av verkets eldre og syke pensjon for å redusere antall arbeidere ved gruven da det var for mange til at verket ble drevet lønnsomt. Overdireksjonen svarte dette ved at man allerede ved neste år ville la 40 arbeidere straks avgå og flere ville i løpet av årene pensjoneres fra sin stilling...

    ...Det mest diskuterte spørsmålet i generalforsamlingen var verkets ordning om salg av kobber og innkjøp av proviant...

    ...Den endelige løsningen som ble igjennom avstemming ble at verket selv skulle anskaffe proviant til verket og at dette skulle gjøres gjennom lisitasjon, en anbudsordning. Krutt og annet skulle av Overdireksjonen av verket anskaffes og betales av partisipantene gjennom de årlige innskuddene. Men kobberet skulle ikke verket selv få selge. Etter betalingen av tiende til staten skulle verket sende kobberet til partisipantene fordelt på deres kux-andeler. Partisipantene hadde selv ansvar for å selge kobberet videre på markedet...

    ...Et annet stort spørsmål i generalforsamling en var verkets rett til kull og trevirke fra egne og statsallmenningenes skoger...

    ...Fra kommisjonens side var kritikken klar. Verket hadde i en lengre drevet for hard på sine egne og verkets gitte statsallmenninger. Strøm mente i sin beretning at det hadde blitt for mye kull og røst-ved under smeltingen av kobbermalmen. Både smelteprosessen og skogsforbruket måte endres. Skoginspektør Ramm kunne meddele at skogene var hardt befart, men at det fortsatt var mulig å få uthentet det nødvendige trematerialet til smeltingen ved hyttene. Han mente at skogene i Alvdal og Tydalen kunne tåle å hente ut de nødvendige tremassene, men han fryktet at dette kunne føre til konflikter med områdenes bønder. Transportkostnadene for å frakte kullet til smeltehyttene kunne også bli høy...

    ...For ettertid måtte verket bare forholde seg til å hente ut trevirke fra egne skoger og statens allmenninger. Verket kunne ikke kreve materialer fra private skoger i området, uten avtale med grunneieren. Kommisjonen ville tillate verket å beholde rettighetene til de allmenningsskoger som allerede var gitt til verket i tidligere forordninger. Om verket trengte mer trevirke fra statsallmenningen måtte dette forhandles sammen med skoginspektøren og regjeringen...

    ...Om arbeidernes lønninger ble også et konfliktområde mellom partisipantene og kommisjonen...

    ...Kommisjonen mente at verkets betjenter skulle for ettertiden ha lønninger som var fast bestemt og at disse skulle være lik som andre kongelige embetsmenns lønninger. De begrunnet dette med at arbeidet var teknisk krevende. Det krevde et vist kunnskapsnivå og at de burde lønnes deretter. Kommisjonen mente også at det burde være en mer jevnere lønnsfordeling mellom betjentene...

    ... Utfallet ble ved avstemming bestemt at spørsmålet om lønn ikke ville bli bestemt ved generalforsamlingen men igjen tatt opp i en senere generalforsamling av partisipantene...

    ...Verket skulle for ettertiden ha et magasin i Trondheim for proviant og et distribusjonsmagasin på Røros. Kornporsjoner til verkets arbeidere ville bli fordelt etter deres posisjon, arbeidsinnsats i verket, deres familier i forhold til antall og deres alder. Porsjonene ble ifølge loven delt slik:

    En betjente månedlig porsjon var: 1/2 tønne rug og 1/4 tønne bygg.
    En stiger månedlig porsjon var: 1/4 tønne rug og 1/2 tønne bygg.
    Bergkadett månedlig porsjonvar: 1/6 tønne rug og 1/4 tønne bygg.
    Dette var porsjonene til verkets høyere arbeidsstillinger.

    Verket hadde også ansvaret å distribuere korn til både arbeidere og deres familie. Deres porsjoner var:

    Hytte og gruvearbeiderens porsjon var: 1/12 tønne rug og 1/4 tønne bygg.
    Arbeiderens kones porsjon var: 1/24 tønne rug og 1/12 tønne bygg.
    Barn av arbeidere i alderen 5 til 15 år: 1/24 tønne rug og 1/12 tønne bygg.
    Arbeiderens barn under 5 år fikk også en porsjon på: 1/24 tønne rug og 1/12 tønne bygg.
    En ugift arbeider fikk utdelt: 1/8 tønne rug og 1/4 tønne bygg.

    Betjenter som hadde 2 embeter i verket fikk bare utdelt proviant for en stilling. Barn som fylte 15 år skulle utgå fra proviantlisten. Unntaket var ved sykdom da kunne man henvende seg til fattigkassen og få sin proviant og støtte eller det kunne i visse omstendigheter bli gitt en pensjon fra Overdireksjonen...

    ...Røros kobberverk varet privateid bergverk drevet av ett partisipantskap bestående av private eiere som bodde både innen og utenfor landets grenser. Man kan ikke finne noe lignende ordning for et privat bergverk i Norge i perioden etter 1814. Man kan finne bergverks som ble gitt tiendefrihet og andre avgiftsfriheter og fordeler av kongen og regjeringen i kortere tidsperioder, men man finner ikke en helt egen særlov for disse verkene. På grunn av dette kan man si at Rørosloven av 12.september 1818 er unik...

    Kilder:
    Rørosloven av 1818, En undersøkelse av en særlov for Røros kobberverk, av Ole Kristian Korssjøen. Masteroppgave i historie Institutt for historie og klassiske fag NTNU Trondheim, våren 2016.
    Vogt, Kobberets Historie I Fortid Og Nutid Og Om Udsigterne for Fremtiden: Med Særligt Hensyn Til Den Norske Bergverksdrift Paa Kobber, 66, 153, 163.
    Knut Mykland, Fra Søgaden Til Standgaten 1807-1880, vol. 3, Trondheims Historie 997-1997 (Oslo: Universitetsforlaget, 1996), 18.
    Knut Mykland, Kampen Om Norge 1784-1814, vol. 9, Norges Historie (J.W. Cappelens Forlag, 1978), 118.
    Knut Mykland, Fra Søgaden Til Standgaten 1807-1880, 3, 88.
    Leopold von Buch and Robert Jameson, Travels through Norway and Lapland, During the Years 1806, 1807, and 1808(London:Printed for Henry Colburn, British and Foreign Public Library, 1813), 110.
    Gunnar Brun Nissen, Røros Kobberverk 1644-1974, 134, 138, 141, 143.
    Direktør Knophs Beskrivelse over Røros Verks Proviantering Dens Manger Og Forsalg Til Disse Avhjelpning, in 12.89.109 Privatarkiv 211 Røros kobberverk.
    Dahle, Røros Kobberværk: 1644-1894, 268, 280-281, 288-290, 292.
    Øisang, Røros Kobberverks Historie, 183-184, 186, 193.
    Bergmester Knophs Skrivelse Til Direktør Daldorph Angående Gruvernes Fremtidig Drift. 27.mai 1815, i privat arkiv Røros kobbeverk.
    Bergmester H. C. Strøms Forslag Til Nye Anlæg Ved Verkets Gruber, Som Ere Nødvendige for Deres Fremtidige Drift Samt Til En Hensigtsmæssigere Arbeidsmethode I Det Hele, i privatarkiv Røros kobberverk.
    Henrik Christian Strøm, Beretning Om Røros Kobberværk, ed. Gunnerusbiblioteket (1816).
    O. A. Øverland, Karl Johan I Norge 1815 Og Andre Fortællinger(Kristiania: Cammermeyer, 1898), 35-38.
    Arild Stubhaug, Jacob Aall I Sin Tid (Oslo: Aschehoug & Co, 2014).
    Sverre A. Ødegaard, Smeltehytta På Røros, Fjell-Folk 9 (1985).
    Gjenpart Av Protokoll Ført Ved Forhandlingene Mellem Den Kgl. Kommisjon Av 3.mai 1816 Og Røros Verks Participanter I Anledningen Rørosloven Av 1818.
    Ida Bull, De Trondhjemske Handelshusene På 1700-Tallet, Slekt, Hushold Og Forretning, vol. 26, Skriftserie Fra Historisk Institutt (Trondheim: Historisk Institutt, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet NTNU, 1998), 63.

    Milit-Beg:
    .
    Avskrevet i 1959 etter originalt håndskrevt manuskript av sønnen, tollkasserer Christopher Brinchmann, ca.1850. Hefte av 5 sammensydde kvartark:

    Nok en Beskjæftigelse jeg havde som Barn, i Krigsaaret 1808 - maa ogsaa omtales...

    ...i mine Forældres Huus, hvor der holdtes en Militair-Klub eller ugentlig Samling af Officerer for at læse Aviser, spille L'hombre og politisere og synge, især krigerske Sange. De yngre Officerer deeltog ogsaa i Keglespil som foregik i min Faders Gaard.

    Det var ikke liden Militairstyrke som var garnisoneret paa Røros bemeldte Aar. Foruden Røraas Bergcorp's 2de Compagnier, som gjorde Tjeneste under Krigen - og ved hvilket min Fader stod som Premierlieutenant - var flere Compagnier af Gevorben og Nationale derunder Skiløbercompagni indqvarterede hos Indvaanerne paa Stedet.

    Died:
    Død 68 år gammel.

    Michael married Johanna Andrea Henningsdatter Floer, "Brinchmann" on 14 Nov 1786 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge. Johanna (daughter of Henning Henrichsen Floer and Anne Magdalene (Anne Malene) Christophersdatter Normann, "Floer") was born on 17 Mar 1763 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; died on 22 Oct 1815 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 02 Nov 1815 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Notes:

    Married:
    Sidene fra vielser i 1787 er borte fra kirkebøkene, men - Micheel Brinchman - står såvidt nevnt under nr. 24. gift i Røros kirke i 1786.

    Children:
    1. Hans Brinchmann was born before 02 Mar 1787 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 02 Mar 1787 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge; died on 27 Mar 1856 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was buried on 3 Apr 1856 in Domkapitlet, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.
    2. Henning Floer Brinchmann was born before 07 Jul 1791 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 07 Jul 1791 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge; died on 03 Oct 1859 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 8 Oct 1859 in Nidaros domkirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    3. Fredrik Christopher Bernhoft Brinchmann was born before 28 Apr 1793 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 28 Apr 1793 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge; died before 1 Feb 1795 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 1 Feb 1795 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge.
    4. Anne Cathrine Brinchmann, "Dass" was born before 29 Jun 1794 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 29 Jun 1794 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge; died on 14 Dec 1849 in Lurøy, Nordland, Norge; was buried on 26 Dec 1849 in Lurøy, Nordland, Norge.
    5. Christopher Bernhoft Brinchmann was born on 30 Jun 1795 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 09 Aug 1795 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge; died on 04 Jul 1865 in Molde, Møre og Romsdal, Norge; was buried on 10 Jul 1865 in Molde, Møre og Romsdal, Norge.
    6. Anna Magdalena (Anne Malene Norman) Brinchmann, "Andreassen" was born on 29 Mar 1799 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 28 Apr 1799 in Røros kirke, Sør-Trøndelag, Norge; died on 27 Nov 1863 in Skudeneshavn, Karmøy, Rogaland, Norge; was buried on 3 Dec 1863 in Skudenes, Karmøy, Rogaland, Norge.
    7. Fredrik Christian Bernhoft Brinchmann was born on 11 Sep 1805 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 20 Oct 1805 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; died in 1851 in Nordland, Norge.

Generation: 2

  1. 2.  Hans Antonsen BrinchmannHans Antonsen Brinchmann was born on 25 Aug 1712 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened on 27 Aug 1712 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge (son of Antonius (Anthoni) Brinchmann and Dorothea Hansdatter Stub, "Brinchmann"); died on 22 Dec 1780 in Svorkmo, Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; was buried after 22 Dec 1780 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Education: Bef 1731, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; Eksamen i 1731.
    • Occupation: Aft 1731, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; 3die Lectie-Hører i Throndhjems Skole.
    • Occupation: 26 Jul 1737, Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Residerende kapellan. Bosted Skaarvolden.
    • Occupation: 27 Apr 1753, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Sokneprest.
    • Residence: Bef May 1775, Grøtte, Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge
    • Occupation: 21 Jun 1775, Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; Sokneprest til Ørkedalen.

    Notes:

    Christened:
    Faddere bl. Morten Leuch og Collett og Mad.Collett.

    Occupation:
    .
    Avskrevet i 1959 etter originalt håndskrevt manuskript av sønnesønnen, tollkasserer Christopher Brinchmann, ca.1850. Hefte av 5 sammensydde kvartark:

    ...Gaarden Skaarvolden i Størens Præstegjeld paa hvilken Gaard min Farfader Hans Brinchmann fra Aarene 1737 til 1753 boede som dengang residerende Capellan i Størens Menighed.

    Occupation:
    I Singsåsboka står det nevnt at det i 1760 ble bygget en - Kirkestue for Almuen - og at sokneprest Brinchmann leverte gratis tømmer fra sitt Mensalgods.

    Under en visitas av biskop Gunnerius i 1764 svarte ungdommen godt for seg, og de virket godt opplyst, for almuen som var samlet i et stort antall.
    Samme sier biskopen i 1772.

    Det var ordnet slik at soknepresten fikk 6 ort i skyss og natthold for sine turer til anneksene.

    Husmennene i Singsås klaget til Stiftamtmannen over at sokneprest Brinchmann krevde mere - høstdags Arbeide - enn han hadde lov til, og de fikk medhold. Soknepresten kunne ikke tilsi flere til arbeid på prestegården enn strengt tatt nødvendig. Det måtte settes opp manntall over husmenn og -kvinner, og det skulle føres opp hvor mange han trengte hvert år.

    Sokneprest Brinchmann søkte avskjed i 1775, da han ble sokneprest til Orkdal.

    Gerh. Schønning skrev endel reiseskildringer fra sine reiser rundt om blant Norges bygder.
    Om Sokneprest Hans Brinchmann i Holtålen skrev han:

    Ved min Ankomst til Holtaalens Præstegaard 1773 17/7 blev jeg sat i temmelig Forundring, af at se, hvad jeg her saa høit oppe blandt Bjergene ikke havde formodet att se, en smuk og af Hr. Brinchmann ret artig anlagt have, besat med adskillige Blomster, som her havde vant sig til at taale Kulden og det haarde Klima, saasom Gyldenlakker, som nu stode i fuld Flor, men havde staaet den hele Vinter ude i Haven; desuden Abrod Lychnis, Negliker, Busk-Negliker, Blaaklokker, Keiserkroner og flere.
    I Haven stod desuden en Hob sibirske Æbletrær, der alle vare Affødninger af tvende, som her først vare nedsatte, samt en Del Ribs-, Kirsebær- og Solbærtrær, foruden alleslags her brugelige Haveurter og Rødder, som stode her ret skjønne; men Sukkerærtene i Blomster.

    I Singsåsboka nevnes det i tillegg at havebruket også omtales i 1768 i Det Kongl. N. Videnskabers Selskabs skrifter.

    Residence:
    Sokneprest Hans Brinchmann kom til Orkdal i 1770-årene for å begynne sin prestegjerning fra Grøtte, som var prestegården.

    Om Grøtte kan man fortelle følgende:

    Gården Grøtte, eller Grjotar (som den er kalt i Heimskringla), ble prestegård tidlig. Den er nevnt flere ganger i kongesagaene, og gården synes å ha hatten sentral beliggenhet i Orkdal. En sentral rolle synes gården å ha hatt etter at bygda hadde tatt til seg kristendommen. Hit ble barna båret til dåp, og her skulle de døde gravlegges.Kirkesoknet ble en tid også kalt etter gården -Grytingar sokn.
    Det ser også ut til å ha vært tingsted for soknet. I 1800 var Grøtte en del av et sameie med flere gårder, og utgjorde 4.043 mål.

    Før den nye presten Brinchmann holdt - synfaring - på gården 22-23.mai 1775, var det allerede i 1774 påpekt at hestestallen var rotnet, og bygda ble pålagt 79 riksdaler for å få stallen istand for den daværende presten Ole Ross. Han var død og avløst av Brinchmann i mai 1775, og istandsettingen av stallen var fortsatt ikke startet. Den nye presten ble da tilkjent 333 riksdaler til denne istandsettingen, herunder medregnet 133 riksdaler fra almuen, og 50 riksdaler for borgstugu. Krangelen kom igjen for retten, som tidligere.

    Gården Geitbuan, under Kvammen, er også nevnt eiet av sokneprest Brinchmann (iallefall som et bruk under prestegården). Halvt spann av Geitbuan ble solgt på auksjon i 1789, nesten ni år etter Brinchmanns død, for 400 riksdaler til Anders Engelsen, som ble den første selveieren på gården.

    Under folketellingen i 1801 bodde Ane Cath. Bernhoft, 81 år gammel, på Engen i Orkdal. Hun er husmoder, og Præsten Hans Brinchmans enke har pension.

    Hennes ugifte datter Agatha, 38 år, bor der.
    Hændes brordatter, Suse Brinchmann (28 år og ugift), likeså.

    Occupation:
    I 1775 fikk Orkdal ny sokneprest, Hans Brinchmann, (1775-1780) og senere sønnen Christopher Bernhoft Brinchmann (1780-1799).
    I alle fall var Hans ingen undermålsprest. Ved prostevalget i 1770 ble han karakterisert som en meget habil mann til prosteembedet, og den skarpe prost Steenbuch gir han i 1776 vitnemål som ein duelig og nidkjær mann.

    Men Hans Brinchmann var 63 år da han kom til bygda. Han hadde da sete i det harde og frostnæme Haltdalen omkring 20 år, var i ringe økonomiske kår, hadde hatt en stor barneflokk og mye motgang. Han hadde kosta 2 sønner frem til prester, og hadde i tillegg den store sorg at den eldste, som var personellkapellanen hans, ble fradømt både kappe og krage. Heller ikke andre sønnen satte noe merke etter seg det en kan se.

    Det eneste kirkelige fremskrittet ble gjort i 1794. Kapellangarden Sveeggen, som etter tradisjonen ingen kapellan skal ha bodd på fordi garden var for avsides og tungvint, ble solgt, og halve Gjesvål kjøpt i steden. Før hadde kapellanene bodd snart her, snart der. Nå ble det, for noen år, slutt på denne flakkingen, til fordel både for bygda og prestene.

    Died:
    I bygdeboka for Orkdal, under Svorkmo, står det nevnt at sokneprest Brinchmann brådøde i sakrestiet på verkskirken på Svorkmo.

    Fra Gløersens Dødsfall i Norge:

    brinchmann, - hans, spr. orkedalen, t der før 5/1 1781.

    Hans married Anna Catharina Bernhoft, "Brinchmann" on 27 Jun 1739 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge. Anna (daughter of Christopher Andersen Bernhoft and Agnethe Jørgensdatter Beyer, "Bernhoft") was born on 29 Sep 1720 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 29 Sep 1720 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 29 Mar 1801 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; was buried after 29 Mar 1801 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 3.  Anna Catharina Bernhoft, "Brinchmann"Anna Catharina Bernhoft, "Brinchmann" was born on 29 Sep 1720 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 29 Sep 1720 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge (daughter of Christopher Andersen Bernhoft and Agnethe Jørgensdatter Beyer, "Bernhoft"); died on 29 Mar 1801 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; was buried after 29 Mar 1801 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1801, Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; Engen.

    Notes:

    Christened:
    Festo Michaelis.

    Residence:
    Under folketellingen i 1801 bodde Ane Cath. Bernhoft, 81 år gammel, på Engen i Orkdal. Hun er husmoder, og Præsten Hans Brinchmans enke, og har pension.

    Hennes ugifte datter Agatha, 38 år, bor der. Hændes brordatter, Suse Brinchmann (28 år og ugift), likeså.

    Died:
    Fra Gløersens Dødsfall i Norge:

    brinchmann, - ane cathrina bernhoft, e. efter prest hans b., t 29/3 1801, 81 år, sk. orkedalen, fl. b. hvv. michael b.

    Notes:

    Married:
    Copuleret Hans Brinkmand og Anna Catharina Bernhoft av biskop Hagerup (dvs biskop i Trondheim Eiler Hagerup).

    De skal ha fått 12 barn sammen (ifølge Singsåsboka).

    Children:
    1. Antonius (Anthon) Hansen Brinchmann was born on 26 Dec 1740 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 01 Jan 1741 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 10 Aug 1785 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 15 Aug 1785 in Vår frue kirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    2. Christopher Bernhoft Brinchmann was born on 05 Dec 1741 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 10 Dec 1741 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 17 Mar 1799 in Svorkmo, Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; was buried after 17 Mar 1799 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge.
    3. Agnethe Brinchmann was born before 02 Jul 1744 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 02 Jul 1744 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    4. Ejlert Hagerup (Eyler) Brinchmann was born before 11 Jul 1745 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 11 Jul 1745 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died before 03 Apr 1750 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 03 Apr 1750 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    5. Bendix Brinchmann was born before 21 Aug 1749 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 21 Aug 1749 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died before 03 Apr 1750 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 03 Apr 1750 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    6. Dorothea Stub Brinchmann, "Udstad" was born before 20 Feb 1752 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 20 Feb 1752 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 10 May 1813 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 16 May 1813 in Vår frue kirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    7. Susanna Meldal Brinchmann was born before 20 Feb 1752 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 20 Feb 1752 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 09 Mar 1796 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge.
    8. Eilert Hagerup Brinchmann was born before 9 Feb 1755 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 9 Feb 1755 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    9. Agnetha Brinchmann was born before 6 Mar 1757 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 6 Mar 1757 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 02 Feb 1838 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 10 Feb 1838 in Nidaros domkirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    10. Anna Elisabeth Brinchmann was born in 1759 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    11. 1. Michael Stub Hansen Brinchmann was born on 22 Nov 1760 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 25 Nov 1760 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 25 Feb 1828 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 03 Mar 1828 in Nidaros domkirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    12. Hans Brinchmann was born in 1761 in Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    13. Agatha Brinchmann was born about 1763.


Generation: 3

  1. 4.  Antonius (Anthoni) Brinchmann was born about 1646 in Schleswig-Holstein, Tyskland (son of Johann Brinchmann and Catharina, "Brinchmann"); died before 04 Mar 1740 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 04 Mar 1740 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bef 1690, Kristiania, Oslo, Norge; Skreddermester.
    • Event-Misc: Jan 1697, Kristiania, Oslo, Norge; Dømt for lovstridig ågerhandling.
    • Event-Misc: 28 Sep 1702, Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge; Anthoni Brinchmand var fadder for Johanne Marie Rødder.
    • Event-Misc: 1721, Kristiania, Oslo, Norge; Stevnet av bokholder Kiølle for ikke å ha tilbakebetalt lånt.
    • Probate: Aft 04 Mar 1740, Kristiania, Oslo, Norge

    Notes:

    Birth:
    Slekten Brinchmann er høyst sannsynlig en tysk slekt. Stamfaren i Norge, Antoni B., er muligens født i Slesvig-Holstein (Rostock og Hamburg har også vært nevnt som mulige fødebyer). Fødselsår er oppgitt til 1646 i - Norske Slægter 1912 - og bekreftet fra Statsarkivet.

    Navnet Antoni skrives forskjellig i kirkebøker, tingbøker osv.:

    Ant(h)oni, Ant(h)onj og Antonius.

    Også Brinchmann er skrevet forskjellig:

    (Bri(e)nchman(d), Brin(c)kman(n)(d).

    I Norge og Danmark har navnet Brinchmann tidligere kun fremtrådt enkelt og spredt, men i inneværende århundre fremstiller en oppblomstrende slekt her til lands, kanskje av tysk opprinnelse.

    I Hans Barlows Deutsches Namenlexikon angis Brin(c)kmann som den tyske måte å stave navnet på, utledet av - am Brink wohnend. I - Duden Familiennamen –
    Herkunft und Bedeutung - står det om Brinchmann:

    Ableitung auf –mann zu Brink. Brink:
    1) Wohnstättennamen zu dem in Norddeutschland sehr häufigen Flurnamen Brink (zu mnd. Brink, Hügel, Abhang, auch Rand, Rain, Grasanger, Weide.
    2) Herkunftsnamen zu dem in Norddeutschland häufigen Ortsnamen Brink.

    En adelig familie Brinchmann (Brinkman) levde i Sverige gjennom flere generasjoner. Den døde ut med baron Carl Gustaf von Brinkman, (f.1764 i Nacka, d.1847), ugift. Han var forfatter og diplomat. Medlem av Svenska Akademin. Oppholdt seg mye i Tyskland. Esaias Tegnérs venn og intime korrespondent.
    Hans foreldre var advokat og sekretær Hans Gustav von Brinkman, (1728-1816), gift med grevinne Beata Christina Leijonsted. Hans fetter var herredshøvding m.m. Gustav Anton von Brinkman, (d.1822 i København), barnløs, gift med Sophie Charlotte Kåhre, (1770-1849) i Karlskrona. Hans Gustavs far var Anton Henrik von Brinkman (1690-1745), pasje hos hertugen av Holstein-Gottorp.
    Anton Henriks farfar, stamfaren fra Østerrike, het også
    Anton Henrik von Brinkman. Han var født i Ostfriesland og major i tysk keiserlig tjeneste.

    Iflg. Anreps - Svenska Ättartafler – H.A. Koefoeds Lex. Suppl.

    Occupation:
    En gang på siste halvdel av 1600-tallet kom den tyske skredderen Antonius Brinchmann til Norge.

    Antoni B. var skreddermester i Kristiania, og han ble angivelig utvist fra Tyskland for ågervirksomhet. Det fortelles at han først kom til København og senere slo seg ned i Kristiania.

    Det er uvisst når Skrædderen og familien først bosatte seg i Kristiania, men Skrædderen figurer i manntallet over byskatten i Søndre Qvarter i 1701, men ikke i 1683. Han er derfor trolig kommet til Kristiania en gang mellom 1683 og 1690, da han giftet seg første gang.

    Med referanse til - Extract ofver nu Verende JndQvartering J Christiania den 12 September Anno 1690 - hadde Anthonnj Brinchmand innkvartert 3 soldater i sitt hjem i Søndre Qvarter i Kristiania.

    Han er oppført i tilgjengelige Manntall for Byskatten i Kristiania i perioden 1695 til 1730.

    Han var første gang gift med Agnete Poulsdatter Rødder som døde i 1708. De giftet seg i 1690, hun 28 år og han 44 år gamle. De fikk 12 (?) barn, hvorav 9 døtre og 1 sønn levde opp.
    Etter hennes død i 1708 avholdtes skifte 16.juni 1710, 10 dager før han gifter seg på nytt, denne gang med Dorothea Stub.

    Den 26.juni 1710 søkte Antoni om å få gifte seg med Dorothea Hansdatter Stub uten forutgående trolovelse og lysning fra prekestolen. Vielsen fant antagelig sted like etter.
    Finnes ikke i kirkebøkene.

    Boet eide 3 gårder hvorav 2 brente i - den ulykkelige ildebrann - (Tollbugata 8?). Den tredje gården ble taksert til 700 riksdaler.
    Boets formue var 1.096 riksdaler og gjelden 863 riksdaler og 14 skilling.
    Konens begravelse kostet 200 riksdaler, men av hensyn til barna ville han ikke kreve noe vederlag. Kfr. Kristiania skifteprotokoll 1707(?), s.94.

    I kopi av - Riss av Kvadraturen i gamle Christiania, utarbeidet av komm. arkivar Finne-Grønn. Panteregisterets nr. er påført. De respektive eiere er påført. Kfr. Panteregisteret i arkivet - side 26, fremgår at Antoni Brinchmann bodde og eide bolig i Tollbugata (som den gangen het Waterstrædet eller Vater-strædet) på søndre side av Tollbugata, på hjørnet mellom Dronningens gate og Skippergata, nåværende Tollbugata 8.

    Han står som eier 1706, 1715 og 1734 av en bolig der Adam Snekker bodde i 1661, David Warnich i 1705 Jørgen Samuelsen Fane senere, og der Peter Leuch står som eier 1736 og 1744.

    Ut fra skifteprotokollen (se ovenfor) kan det tyde på at Antoni eide de 3 boligene 200, 201 og 212 (de siste 2 slått sammen – kanskje hadde han sitt skredderverksted her?), hvorav altså 2 gikk med i brannen 1708. Bolig 200 ble bygget opp igjen av stiftsamtsskriver Claus Hansen for 2.800 riksdaler.
    Antoni eide bolig 212 i 1734, men i 1736 eies den av Peder Leuch, og Antoni leier av ham.
    Antonis enke Dorothea bodde i bolig 212 i 1744 og leiet da av Peder Leuch.
    I samme kvartal bodde (eller eide bolig) James Collett, Peder Leuch, Søren Løchstør, bispinne Munch, oberst Dilleben, oberst Wilster.

    Etter at Oslo brant i 1624 og Christian 4. beordret gjenoppbygging av en ny by i mur og stein, håpet kongen å unngå nye, større bybranner.
    Oslo, som hadde vært en by vesentlig bestående av trehus, hadde lett blitt offer for flammenes rov flere ganger. Siden 1137 hadde byen brent 8-9 ganger, ofte med fatale utfall.
    I 1686 ble Kristiania rammet av sin første brannkatastrofe. Murtvangen var ikke gjennomført konsekvent, særlig ikke i den fattigste delen av byen i nord. En tredel av byens hus ble offer for flammenes rov. På 1700-tallet ble det gjort alvorlige anstrengelser for å forhindre nye brannkatastrofer. Vi ser da at byens styre i større grad enn før engasjerte seg i kampen mot ildebrann. Fra begynnelsen av 1700-tallet finnes flere eksempler på at byens magistrat ytret bekymring for den brannfare sjøbodene representerte. De var bygget i tre, og de lå tett i tett.
    Den 10.oktober 1708 gikk det galt. 60 sjøboder og pakkboder og 40 beboelseshus i byens nederste 2 kvartaler brant ned. Brannen stoppet ikke før den nådde den solide murbebyggelsen fra Christian 4's dager.
    Denne brannen, og et 2-3 mindre etterfølgende branner førte til at Kongen fastsatte en brannordning av 24.februar 1714, som ga detaljerte forskrifter om byggemåte, branntjeneste og brannredskap. Murtvangen ble utvidet til å gjelde 200 meter rundt bykjernen, og byen fikk et fast brannkorps. Men både i 1720 og 1721 herjet ilden i Kristiania.
    I 1733 godkjente kongen nye og mer restriktive regler for brannvesenet i Oslo, særlig ble straffene for uaktsom omgang med ild skjerpet. Piper som var mye i bruk, skulle feies opp til 6 ganger i året. Det ble forbud mot bruk av levende lys, blant annet på loft og i stall, og tjenestefolk fikk ikke tenne lys eller legge i ovn eller peis uten herren eller fruens samtykke. Utenfor hver gård skulle det dessuten stå en tønne med vann.
    I 1787 utarbeidet magistraten en fortegnelse over alle gårder i byen og hvilke brannredskaper hver enkelt gård skulle være oppsatt med. I følge Brannanordning av 24.februar 1714 skulle utstyret følge huset, ikke eier. Jo større gården var, jo flere bøtter og spann skulle den ha.
    Omtrent samtidig ble det vanlig med faste brannvakter om natten i byen. 10 vektere gikk rundt og patruljerte, klar til å slukke eventuelle branntilløp.

    James Collett og hustru, som er nevnt flere ganger som faddere til Antoni og Agnetes barn, var trelasthandler og fra 1.desember 1703 kommerceråd James Collett, (1655-1727). James Collett var stamfar til den norske Collett-slekten. Han innvandret fra England 1683 og ble gift 21.juli 1686 med Karen Leuch (1666-1745), datter av Peder Nielsen Leuch (Leuck) (1636-1693).

    Peder Nielsen Leuch var skreddersvenn, kramkar, trelasthandler og rådmann i Kristiania, og som ved første ekteskap med Anne Mortensdatter Heide (1661-1684) ble eier av Bogstad.
    Andre ekteskap med Alhed Johansdatter Krefting (1653-1729), datter av Bærums Verks eier Johan Krefting (1618-1674).
    Peder Nielsen Leuchs far var Niels Pedersen (d.1675), lavettmaker på Akershus. Peder Nielsen Leuch tok navnet etter Conrad Lauritzen Leuch (d.ca.1632), som var hans mor Karen Thomasdatters første mann.

    Peder Nielsen Leuchs sønn Morten Leuch (1665-1717) overtok Bogstad, var stadskaptein og god venn av kommerceråd James Collett (og også fadder for Antoni og Dorotheas barn).
    To av Mortens sønner var Niels Leuch (1700-1760) og Peder Leuch (1692-1746) og 4 døtre. Den eldste av døtrene, Karen Leuch (1694-1765), ble gift med Iver Eliæsen.
    Peder Leuchs sønn, trelasthandler Morten Leuch d.y. (1732-1768), ble 1758 gift med Mathia Collett (1737-1801), hans tremenning og søster til James Collett 3. Morten Leuch overtok Bogstad og gjenopplivet 1755 sin bestefars handelshus og trelasteksportfirma Collett & Leuch sammen James Collett 3 (1728-1794), gift med Karen Leuch. Hver av dem ble gift med sin kompanjongs søster. Handelshuset var grunnlagt av Peter Collett 1 (1694-1740) og Peder Leuch (1692-1746).
    Ved Morten Leuch d.y.’s død 1768 overtok James Collett forretningen og i 1786 da han opptok sin sønn Peter i firmaet ble firmanavnet endret til Collett & Søn.
    Leuch-slekten døde ut med Poul Leuch 1825.

    Sammen med Iver Eliæsen (1683-1753) anla Morten Leuch d.y. i 1736 en mølle, Nedre Papirmølle, ved Labakkfallene i Akerselven. Nedre og Øvre Papirmølle ble drevet i fellesskap i perioden 1748-1798, den øvre kalles også Bentse Brug.
    I 1798 overtok Fredrik Glad på Grefsen gård møllen som fikk sitt navn etter ham. Glads mølle er (pr.2006) den eldste av alle fabrikkbygninger langs Akerselven. I 1982 ble bygningen restaurert av Stenersens trykkeri.

    Event-Misc:
    I tingbøkene for Christiania byfogdembete og Rådstueprotokollen for januar-februar 1697 er det referert at Antoni Brinchmann ble dømt til å betale 150 riksdaler, halvparten til Hans Kongelige Majestet og halvparten til kirken, for lovstridig ågerhandling:

    Antonj Brinchmann och hans Hustrue wbenegtelig haffþr Annammed wbillig Rente aff Aaste Jens Christensen.

    Event-Misc:
    I 1721 havner Anton B. igjen i retten, og tingboken for Christiania Sorenskriveri referer at han er stevnet av bokholder Kiølle for ikke å ha betalt tilbake de 50 riksdaler han har lånt.

    Probate:
    Formuen var ved skiftet etter han i 1740, 1.093 riksdaler, mens gjelden beløp seg til 863 riksdaler.

    Died:
    Anthonj Brinchmands 94 år gammel.

    Buried:
    1740 4de Martius. Byens Kirkegaard. Afg. Antonj Brinchmands /gl 94 aar/ Liigs Begravelse paa Byens kirkegaard med alle klokkers ringing paa eengang Jorden samt Klokkerens ringing betalt med 3 Rdr. 1 mark.

    Antonius married Dorothea Hansdatter Stub, "Brinchmann" on 30 Jun 1710 in Kristiania, Oslo, Norge. Dorothea (daughter of Hans Lauritzen Spydeberg and Gunhild (Gunille) Kjeldsdatter Stub) was born in 1682 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died after 1750 in Kristiania, Oslo, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 5.  Dorothea Hansdatter Stub, "Brinchmann" was born in 1682 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge (daughter of Hans Lauritzen Spydeberg and Gunhild (Gunille) Kjeldsdatter Stub); died after 1750 in Kristiania, Oslo, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Event-Misc: 04 Sep 1731, Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge; Gudmor Mad. Anthonj Brinchmans.

    Notes:

    Event-Misc:
    Fadder for Procurator F.Lerche og Kirstine Hansdaater Hiertums barn: Hans. Her kalt Mad. Anthonj Brinchmans.

    Notes:

    Married:
    Den 26.juni 1710 søkte 64 år gamle Anton om å få gifte seg med 28 år gamle Dorothea, uten forutgående trolovelse og lysning fra prekestolen.

    Children:
    1. Hans Antonsen Brinchmann was born before 04 Aug 1711 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened on 04 Aug 1711 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge; died before 23 Oct 1711 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 23 Oct 1711 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    2. 2. Hans Antonsen Brinchmann was born on 25 Aug 1712 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened on 27 Aug 1712 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge; died on 22 Dec 1780 in Svorkmo, Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; was buried after 22 Dec 1780 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge.
    3. Gunhild Marie Brinchmann was born before 17 Apr 1715 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened on 17 Apr 1715 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge; died before 30 Sep 1716 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 30 Sep 1716 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    4. NN Brinchmann was born before 1 Jul 1718 in Kristiania, Oslo, Norge; died before 1 Jul 1718 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 1 Jul 1718 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    5. Antoni Brinchmann was born before 14 Jan 1719 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened before 14 Jan 1719 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge; died before 14 Jan 1719 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 14 Jan 1719 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    6. Gunhild Marie Brinchmann was born before 14 Mar 1720 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened on 14 Mar 1720 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    7. Michel Antonissen Brinchmann was born before 12 Sep 1722 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened on 12 Sep 1722 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge; died before 4 Aug 1725 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 4 Aug 1725 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    8. Anna Cathrine Brinchmann was born before 15 Jun 1729 in Kristiania, Oslo, Norge; was christened on 15 Jun 1729 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.

  3. 6.  Christopher Andersen BernhoftChristopher Andersen Bernhoft was born on 26 Oct 1690 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge (son of Anders Hansen Bernhoft and Anna Catharina Christophersdatter Withe, "Bernhoft"); died on 31 Oct 1754 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 12 Nov 1754 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Event-Misc: 30 Jan 1712, Estenstad, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Ga bud på auksjon av gården Estenstad (Østenstad).
    • Education: 19 Feb 1715; Theologisk embedsexamen.
    • Occupation: 07 Sep 1715, Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Residerende kapellan hos Bendix Friis.
    • Event-Misc: 20 May 1719, Hagen, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Hr. Christopher Bernhoft er nevnt som vitne.
    • Occupation: 23 Nov 1731, Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Sokneprest.
    • Event-Misc: 20 Nov 1736, Presthus, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra Hr. Chr. Bernhoft på 1 øre 12 marklag i Presthus.
    • Event-Misc: 27 Sep 1741, Solem, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra Christopher Bernhoft på 1 øre 12 marklag i Solum.
    • Event-Misc: 23 Jan 1745, Aarhaugen, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft på 12 marklag i Aarhaug.
    • Event-Misc: 10 Jul 1747, Aarhaugen, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra sokneprest Hr. Christopher Bernhoft på Aarhaug.
    • Event-Misc: 17 Jul 1748, Hage, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Skjøter på Hage.
    • Event-Misc: 18 Aug 1749, Røe, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft på 1 øre 12 marklag i Røe.
    • Event-Misc: 18 Aug 1749, Østhus, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft på 1 øre i Østhus.
    • Event-Misc: 09 Jul 1752, Østhus, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft på 1 øre 12 marklag i Østhus.
    • Event-Misc: 19 Dec 1753, Aasen, Soknedal, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft på Aasen 12 marklag (skyld i alt 18 marklag).

    Notes:

    Birth:
    6.oktober?

    Event-Misc:
    Christopher Bernhoft bød på auksjon av gården Estenstad (Østenstad) hele 160 riksdaler. Han endte ikke opp med gården, da han det kom høyere bud.
    Den 1.februar bød Peder Schjeldrup 190 riksdaler, og - 11.februar tredie og siste gang - fikk Mademoiselle Ingeborre Hage tilslaget for 242 riksdaler.

    Education:
    Cand theol. med karakteren laud 19.februar 1715, dimispreknen med karakteren laud 5.april samme år.

    Occupation:
    Ordinert i Trondheim 28.desember 1715.

    Christopher Bernhoft kaller sin formann i kallet, hr. Bendix Absalonsen Friis, sin - Svoger og Velgjører - likesom han gir en sønn navnet Bendix Friis.

    Event-Misc:
    Hr. Christopher Bernhoft er nevnt som vitne sammen med Niels Hof i 1719. Skjøte til Anders Andersen Hage fra Bjørn Eriksen Haugen, Ellef Hansen Holmen og Aren Joensen Holte på 7,5 marklag i Hagen for 7,5 riksdaler. Datert 20.mai 1719.

    Occupation:
    Confirm. til soknekallet 30.august 1728.

    Christopher Brnhoft var eier av soknekallets 3 kirker, og var trolig formuende.

    Han sparte intet for å gi sønnene sine akademisk utdannelse, og sendte alle 4 til universitetet. Derfra gikk de alle inn i geistlige stillinger.

    Han skal ha vært en mann med stor legemsstyrke, og det fortelles en gang da sønnene var studenter og hjemme på besøk, at de snakket om menneskeslektens fysiske krefter. Hr. Bernhoft mente den var avtagende, og bad sønnene forsøke sin styrke på en stor stein, som lå på gårdsplassen. Da ingen av dem greide å flytte på den, løftet han den bort selv.

    Event-Misc:
    Bygselbrev til Arne Anfindsen fra Hr. Chr. Bernhoft på 1 øre 12 marklag i Presthus. Datert 20.november 1736. Til tukthuset 16 skilling.

    Event-Misc:
    Bygselbrev fra Christopher Bernhoft til Peder Andersen Solem på 1 øre 12 marklag i Solum - hvoraf faren Anders Pedersen for seg det ene øre leie forbeholdes. Datert 27.september 1741, tinglyst 11.september 1747.

    Event-Misc:
    Gården Aarhaugen var leilendingsbruk under kirken fram til høsten 1859.

    Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft til Anders Amundsen Aarhaug på 12 marklag i Aarhaug. Til tukthuset 8 skilling. Datert 23.januar og tinglyst 9.februar 1745.

    Event-Misc:
    Bygselbrev fra sokneprest Hr. Christopher Bernhoft til Niels Andersen Aarhaug på 1,5 øres leie i Aarhaug. Tinglyst 10.juli 1747.

    Senere et bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft til soldat Ole Andersen på 2 øre i Aarhaug. Til tukthuset 8 skilling. Tinglyst 9.oktober 1761.

    Event-Misc:
    Skjøte datert 17.juli 1748 ble lagt fram av velærverdige Hr. Andreas Bernhoft, fra Madame Sara Harboe, afg. Hr. Bredals og hans far Hr. Christopher Bernhoft som Odelsbaarne på Hage 2 øre for 48 riksdaler.

    Senere:

    Skjøte til Ingebrigt Rolfsen Hugdal fra Hr. Chr. Bernhoft på Hage 1 øre for 240 riksdaler. Datert 6.februar, tinglyst 28.juni 1775.

    Skjøte til Rasmus Eriksen fra Chr. Bernhoft på gården Hage, skyld 1 øre for 250 riksdaler. Datert 15.september 1778, tinglyst 30.juli 1779. Kår til faren Erik.

    Event-Misc:
    Østhis lå også under prestebolet.

    Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft til Ole Olsen på 1 øre i Østhus. Datert 18.august 1749.

    Event-Misc:
    Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft til Joen Olsen Røe på 1 øre 12 marklag i Røe. Datert 18.august 1749.

    Event-Misc:
    Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft til Anfind Olsen på 1 øre 12 marklag i Østhus. Datert 9.juli 1752. Til tukthuset 8 skilling.

    Event-Misc:
    Bygselbrev fra Hr. Christopher Bernhoft til Peder Eriksen på Aasen 12 marklag (skyld i alt 18 marklag). Datert og tinglyst 19.desember 1753.

    Christopher married Agnethe Jørgensdatter Beyer, "Bernhoft" on 07 Jul 1717 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge. Agnethe (daughter of Jørgen Absalonsen Beyer, "Hougs") was born in 1688 in Innvik, Stryn, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; died before 20 Oct 1735 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 20 Oct 1735 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]


  4. 7.  Agnethe Jørgensdatter Beyer, "Bernhoft" was born in 1688 in Innvik, Stryn, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge (daughter of Jørgen Absalonsen Beyer, "Hougs"); died before 20 Oct 1735 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 20 Oct 1735 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.

    Notes:

    Buried:
    Dom.9 post Trin. gravffæst Agnethe Bernhofts.

    Children:
    1. Anders (Andreas) Christophersen Bernhoft was born before 4 Jan 1718 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 4 Jan 1718 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 17 Jun 1774 in Meldal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 05 Jul 1774 in Meldal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge.
    2. Jørgen Christophersen Bernhoft was born before 20 Aug 1719 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 20 Aug 1719 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 27 Jul 1768 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 10 Aug 1768 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    3. 3. Anna Catharina Bernhoft, "Brinchmann" was born on 29 Sep 1720 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 29 Sep 1720 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 29 Mar 1801 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge; was buried after 29 Mar 1801 in Orkdal, Orkland, Sør-Trøndelag, Norge.
    4. Bendix Friis Christophersen Bernhoft was born before 18 Jan 1722 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 18 Jan 1722 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died before 01 Jan 1730 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 01 Jan 1730 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    5. Ludvig Lindgaard Christophersen Bernhoft was born before 16 Jul 1724 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 16 Jul 1724 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    6. Hans Christophersen Bernhoft was born on 29 Sep 1725 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was christened on 30 Sep 1725 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 02 Mar 1771 in Beitstad, Steinkjer, Nord-Trøndelag, Norge; was buried on 20 Mar 1771 in Ytterøya, Levanger, Nord-Trøndelag, Norge.


Generation: 4

  1. 8.  Johann Brinchmann

    Johann married Catharina, "Brinchmann". [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 9.  Catharina, "Brinchmann"
    Children:
    1. 4. Antonius (Anthoni) Brinchmann was born about 1646 in Schleswig-Holstein, Tyskland; died before 04 Mar 1740 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 04 Mar 1740 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    2. Benthoni Brinchmann was born about 1651.

  3. 10.  Hans Lauritzen Spydeberg was born in 1634 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge (son of Lauritz Lauritzen Spydeberg and Gjertrud Andersdatter); died in 1695 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 1662, Spydeberg, Indre Østfold, Norge; Personlig kapellan.
    • Occupation: Jul 1670, Spydeberg, Indre Østfold, Norge; Sokneprest.

    Notes:

    Occupation:
    Fra Norske Kongebrev 1669- 5/2-1670: 6.november 1669:
    Norske Aabne Breve. Norske Register XI 907b:

    Konsept mangler. Kallsbrev for kapellan Hans Lauritsen i Spydeberg som sokneprest samme sted. Den nåværende prest Laurits Lauritsen har søkt avskjed.

    Fra Norske Kongebrev 1670: 10.august 1670: Norske Aabne Breve. Norske Register XII 102a-103a:

    Kallsbrev for Hans Lauritsen som sokneprest i Spydeberg kall istedenfor avdøde sokneprest hr.Laurits.

    Norske Innlegg:

    Hans Lauritsens søknad, datert Spydeberg 26.juli 1670. Han opplyser at han må underholde moren og mange søsken.

    Hans married Gunhild (Gunille) Kjeldsdatter Stub before 1676. Gunhild (daughter of Kjeld Lauritsen Stub and Maren Michelsdatter Aalborg) was born on 27 Dec 1654 in Ullensaker, Akershus, Norge; was christened on 27 Dec 1654; died before 04 Oct 1717 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; was buried on 04 Oct 1717 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]


  4. 11.  Gunhild (Gunille) Kjeldsdatter Stub was born on 27 Dec 1654 in Ullensaker, Akershus, Norge; was christened on 27 Dec 1654 (daughter of Kjeld Lauritsen Stub and Maren Michelsdatter Aalborg); died before 04 Oct 1717 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; was buried on 04 Oct 1717 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Probate: 29 Oct 1718; Skifte avholdt.

    Notes:

    Christened:
    Gunnille Stub fød 1654 den 27 Xbr. Strax hiememdøbt Død in Sept. 1717 og begraven den 4 oct. i Spydeberg Kirke.

    Died:
    Haltorp

    Children:
    1. Gjertrud Hansdatter Spydeberg was born in 1676 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge.
    2. Ingeborg Hansdatter Spydeberg, "Barhow" was born about 1678 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died in 1748.
    3. Kjeld Hansen Stub was born in 1680 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died on 16 Mar 1724 in Skjerstad, Bodø, Nordland, Norge.
    4. Laurentia Hansdatter Spydeberg, "Kongel" was born in 1681 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died in 1748.
    5. Christopher Hansen Stub was born about 1682 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died in 1705 in Haderslev, Jylland, Danmark.
    6. 5. Dorothea Hansdatter Stub, "Brinchmann" was born in 1682 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died after 1750 in Kristiania, Oslo, Norge.
    7. Michael Hansen Stub was born on 29 Aug 1683 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died on 25 Dec 1758 in Statsbygda, Rissa, Indre Fosen, Sør-Trøndelag, Norge.
    8. Anna Hansdatter Spydeberg was born about 1687 in Spydeberg, Indre Østfold, Norge; died after 1754 in Aremark, Østfold, Norge.

  5. 12.  Anders Hansen BernhoftAnders Hansen Bernhoft was born in 1663 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge (son of Hans Andersen Bernhoft and Elen Andersdatter Opdal, "Bernhoft"); died before 1 Sep 1695 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 1 Sep 1695 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Education: 1681, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; Lærer ved Trondheim skole.
    • Occupation: 15 Oct 1684, Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; Personel capellan hos Faderen i Opdal, hvor han 1689 succederede.
    • Occupation: 06 Apr 1689, Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; Sokneprest.

    Notes:

    Birth:
    1661?

    Education:
    Står nevnt som Andreas Johannides, og er troligvis Anders Hansen.

    Occupation:
    Faren fikk ordnet en privat latinskole på Oppdal, på prestegården, hvor ikke bare hans sønner, men også mange flere fikk sin forberedende akademiske undervisning.
    Fra 1678, og minst 5 år framover, var Anders' onkel magister Peder Bernhoft, lærer ved skolen. Elevenes antall var da 15, hvorav flere dimitterte.
    Fra 1684 til 1685 underviste Anders selv samme sted - med muligst Flittighed.

    Kilder:
    Sml. Erlandsen, s. 170.
    Worms og Nyrups L. Lex.
    F.E. Hundrup: Lærerstanden ved de lærde skoler i Nakskov, Nysted og Rønne (side 48-54).

    25.mai 1687:
    Anders H Bernhoft takker Jens Bircherod... anbefaler sin fetter Anders Borch, dennes bror Alexander... til ham. Opdals prestegjeld i Norge.

    1693:
    Andreas Jani Borrichius avla ed som kapellan 22.mars 1693. Stedet er ikke anført, men i originalprotokollen er tilført med biskopens hånd: Aggers.

    Occupation:
    Efter at have tilendebragt sine Studier ved Universitetet ver han maaske Informator, indtil han 1684 28/4 blev udn. til pers. Kapell. i Opdal hos Faderen med Succession paa Kaldet; dertil ordin. 1684 15/10; 1689 6/4 blev han Sgpr. til Opdal; dertil indsat 5te S. eft. Trinit. s. A.

    Han var en from og Lærd Mand. Melch. Augustinussen siger om ham:

    vir diuturniori vita dignus, si deus ulteriorem vitæ terminum ipsiesignasset; media vita vivere desiit, postqvam in omni vita deum infucta pietate, recti conscientia publicum, animi sinceritate et candore sibi devinxisset
    (en Mand, et længere Liv værdig, om Gud havde villet forunde hamet saadant; hangik bort midt i sin bedste Alder efterat han i hele sit Liv havde dyrket Gud med uskrømtet Fromhed, erhvervet sig offentlig Agtelse ved sin Rettskaffenhed og alles Kjærlighet ved sit opriktige, rene Sindelag).

    Han nævnes somen af sin Tids faa Forfattere, men flere af hans Arbeider kom ikke tilUdgivelse. Dr. L. Daae siger om ham:

    Foruden Dass og Wolqwarts havde Stiftet endnu en tredie Personlighed at opvise, der ved poetiske Arbeider vandt Samtidens Opmærksomhed, nemlig Anders Hansen Bernhoft, Præst i Opdal, hvis Skrifter har oplevet 2 Oplag.

    En Samling Passionssalmer af ham - Vor Herres Jesu Christi Pines og Døds Historie - blev utgivet 1703 af hans Moder (Bogen findes i Universitetsbiblioteket). Se 2det Oplags Titelblad:

    Efter manges Ønske nu 2den Gang oplagt og til trykken bekostet af Anders Jakobsen Prytz, Klokker for Indsæt Kobberværks Menighed. Thjm. 1758.

    Han forfattede 1689 Beskrivelse over Opdals Præstegjeld. Den meddeler Afskrift af en kongl. Bevilling, ifølge hvilken de Oplandske Præster fritoges for al Skat -efteri de sidde udi en alfar vei og tidt maa forsørge Vores saavel som andre reisende folk med nødtørftig Underholdning til fjelds og fra fjeldet.

    Om Præstegaarden meddelser han blandt andet:

    Bygningen agaaende, da er den noget vidløftig af Huse, ikke saa meget for det daglige Brugs skyld som for det store gjestfrie af fremmede, saavel Kongens Folk som andre, som reiser til og fra Dofrefjeld og vil herbergeres. Den rette gaard bestaar af 3de laanner eller hovedbygninger. Den første er bygget for 100 Aar siden; den anden for 90 Aar siden; den tredie og nyeste af min kjere sal. Fader, Hr Hans Bernhoft, ikke uden stor Bekostning; alle med stue, kjøkken og behørig kammer. Findes ellers en gammel stue ned i gaarden bygd 1560 af den første Præst i Opdal efter Reformationen, sal Hr. Christopher, som det paategnede Aarstal beviser. Nok er der en stue i Præstegarden foruden de forige, som saavelsom flesteparten de andre er malet stafferet. Baggaarden bestaar af stald, fæhuse etc.; Borgerstuen, Herrer-Stuen og stalden ere sognefolkene pligtig til at holde vedlige. Præstegaarden havde min sal. Fader foruden de gamles hus at flie og flikke tilligemed to Badstuer.

    Buried:
    Provst Melch. Augustinussen holdt Ligtalen over ham 1.september 1695, 15de S. eft. Trinit.

    Anders married Anna Catharina Christophersdatter Withe, "Bernhoft" in 1688 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge. Anna (daughter of Christopher Sebastiansen Withe and Else Lambertsdatter Balchenborg, "Withe" / "Barsøe") was born in 1662 in Stangvik, Surnadal, Møre og Romsdal, Norge; died before 28 Aug 1744 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 28 Aug 1744 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]


  6. 13.  Anna Catharina Christophersdatter Withe, "Bernhoft" was born in 1662 in Stangvik, Surnadal, Møre og Romsdal, Norge (daughter of Christopher Sebastiansen Withe and Else Lambertsdatter Balchenborg, "Withe" / "Barsøe"); died before 28 Aug 1744 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 28 Aug 1744 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1701, Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; Bodde på Øhne (Aune) med sin 10-årige sønn Christopher.
    • Event-Misc: 5 Jun 1706; Søsteren overga sin arv til Anna.
    • Residence: 3 May 1732, Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; Fikk skjøte på Haacher, 6 marklag landskyld med bygsel.

    Notes:

    Birth:
    1670? Sunndalsøra?

    Event-Misc:
    Ingeborg var svak og overga sin arv på omtrent 339 riksdaler ved kontrakt 5.juni 1706 til søsteren Anna Catharina mot at hun underholdes av henne.

    Died:
    Død 82 år gammel.

    Notes:

    Married:
    De fikk 3 barn, hvorav et døde ung.

    Children:
    1. 6. Christopher Andersen Bernhoft was born on 26 Oct 1690 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge; died on 31 Oct 1754 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 12 Nov 1754 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    2. Elen Andersdatter Bernhoft, "Lindgaard" / "Vogt" was born in 1692; died after 1724 in Oppdal, Sør-Trøndelag, Norge.

  7. 14.  Jørgen Absalonsen Beyer, "Hougs" was born about 1653 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge (son of Absalon Jørgensen Beyer and Agnete Pedersdatter Krag, "Friis" / "Beyer"); died in 1695 in Innvik, Stryn, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Education: Bef 21 Jul 1679, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Georgius Absalonis deponerte fra Bergen 21.juli 1679.
    • Occupation: 28 May 1681, Innvik, Stryn, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; Personlig kapellan.

    Notes:

    Birth:
    Innvik, Stryn ?

    Children:
    1. 7. Agnethe Jørgensdatter Beyer, "Bernhoft" was born in 1688 in Innvik, Stryn, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; died before 20 Oct 1735 in Støren, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 20 Oct 1735 in Støren kirke, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.