Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark
Johannes Henrichsen Jürgens, "Irgens"

Johannes Henrichsen Jürgens, "Irgens"

Male 1607 - 1659  (52 years)

Generations:      Standard    |    Vertical    |    Compact    |    Box    |    Text    |    Ahnentafel    |    Fan Chart    |    Media    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Johannes Henrichsen Jürgens, "Irgens"Johannes Henrichsen Jürgens, "Irgens" was born in 1607 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland (son of Henrich Jürgens and Chatarina, "Jürgens"); died in 1659 in Røros gård, Røros, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Education: Bef 1635, Rostock, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland
    • Education: Bef 1635, Leiden, Zuid-Holland, Nederland
    • Education: 11 Apr 1635, Padova, Venezia, Italia; Medisin.
    • Education: 05 May 1635, Siena, Toscana, Italia
    • Occupation: 1651, Røros, Sør-Trøndelag, Norge; Direktør ved Røros bergverk 1651-1659.
    • Residence: Abt 1651, Røros gård, Røros, Sør-Trøndelag, Norge

    Notes:

    Education:
    Johannes Irgens hadde studert både i Rostock og i Leiden før han studerte medisin og ble dr.philos.et.med. i Padua 11.april 1635.

    Studerte fra 5.mai samme år i Siena.

    Occupation:
    Rundt midten av 1600-tallet var det stor interesse for gruvedrift i Norge, og malmleting ble drevet mange steder etter påtrykk fra kongen i København. Krigene som også Danmark- Norge var innblandet i, skapte behov for metaller til våpen. Metaller var også i seg selv verdier som rikdom kunne måles i. Fra prekestolen oppfordret prestene bøndene til å se etter malm når de ferdes i utmarka. Mange steder lette fremmede bergfolk systematisk etter nye funn.

    Det betydeligste kobberverket var Røros der prøvedrift begynte i 1644. Da fikk sjiktmester Lorents Lossius og bergskriver Peter Petersen, begge ved Kvikne kobberverk, mutingsbrev på en ertsforekomst i Raudhåmmåren øst for Røros. Funnet i Rauhammeren førte ikke til varig drift, men det ble snart funnet malmforekomster i Storvola (Storwartz). Etter tradisjonen ble funnet gjort av bonden Hans Åsen på Hitteråsen, som gjorde Lossius oppmerksom på det. Den første smeltehytta ble bygd ved Hitterelva.

    Lorentz Lossius ble verkets første direktør, og verket fikk sine første privilegier i 1646.
    Kammertjener Joachim Irgens fikk imidlertid privilegium på verket i 1647, og etter en strid om rettighetene ble verket delt i 60 parter, der Irgens fikk 50.
    Irgens kom dårlig ut av det med direktør Lossius, som ble avsatt i 1651 og erstattet med Joachim Irgens' bror, doktor i medisin Johannes Irgens.

    Johannes bodde med hustru og barn i Itzehoe, da han av sin bror, den mektige Joachim, ble kalt til Røros.
    I 1651 ble han ansatt av sin bror, uten participantenes viten og vilje, som hans direktør ved Røros Verk etter Lossius.

    Johannes var ikke kyndig i bergverksdrift, men han var en dygtig og nidkjær forvalter og skal ha foretat forbedringer i hyttedriften. Det vil si at han skjøtte sin bergmannsgjerning tilfredsstillende.

    Det ble klaget på Johannes' urigtige behandling av arbeiderne, og Dahle forteller at Johannes hadde lange tvistigheder med Lossius' enke, og førte strid med fogd Klaabye, fordi direktøren opbergede Sigt og Bødder.

    Johannes fikk av broren, i 1655 en part i verket -tredivtedel - men ingen lønn av det.
    I dette året viser regnskapene at det ble brukt 3.679 lester settved ved Gammelberget og 604 ved Nyberget, og utvunnet henholdsvis 15.980 og 3.105 tdr. malm. Det ble brukt 380 favner røstved og 7.749 lester kull. Av ialt 265 røster ble det smaltet 768 skålpund såkalt sortkobber, som igjen ga 690 skålpund garkobber.
    Kongens tiende utgjorde 10 prosent eller 69 skålpund. De øvrige 621 skålpund á 50 riksdaler, ga samlet inntekt på 31.050 riksdaler.
    Etter at utgiftene, 19.724 riksdaler, var trukket fra ble nettooverskuddet 11.325 riksdaler.

    I 1657 var Johannes så syk at han overga verkets bestyrelse til Jackob Mathias Tax.

    I Johannes' direktørtid varierte kobberproduksjonen mellom 660 og 1.000 skålpund per år.

    Etter Johannes' død i 1659, forlangte broren Joachim en etterskuddslønn av 500 riksdaler årlig til Johannes' etterlatte, men participantene ser ut til å ha nektet å utbetale noe, da de betragtede doctoren som kammertjenerens private fuldmægtig.

    Da Johannes Jürgens ble direktør ved Røros kobberverk, bosatte han seg på Røros gård.

    Veien mellom Bergstaden og Direktørboligen var ikke tilfredstillende, og han ba Rørosbefolkningen om hjelp til å utbedre veien. Dette ville de ikke gjøre.
    Johannes var ingen populær mann blant Røros' befolkning, og det han nå bestemte for å framskynde arbeidet med nyveien, gjorde han ikke mer populær, nei.

    Proviantlageret, eller magasinhuset, som til nå hadde ligget i selve Røros, flyttet han nå til Røros gård. Dermed ble arbeiderne nødt til å reise til Røros-gård for å hente sin proviant, og de ble naturligvis interessert i, eller tvunget til, å hjelpe til med å få en skikkelig vei istand snarest mulig.

    Arbeidsfolket anla den første gode kjøreveien ved Røros i årene 1651 til 1659, og den gikk ut til direktørgården og provianthuset, med den store Sundbrua over Glåma.
    Sundbrua ble reparert så tidlig som i 1661, så det må ha vært livlig trafikk, og veien Bergsatden - Rørosgård ble betegnet som - et af de smukkeste Anlæg i Nærheden af Værket.

    Historien forteller at når veien var vel ferdig, så flyttet Johannes proviantlageret inn til byen igjen, og Røros' befolkning følte seg veldig lurt.

    Den eldste kjørevei sommer som vinter på Røros heter den dag i dag Nyveien, og den ble også allmannveien sørover.

    Historien er delvis tillagt informasjon gitt av kirketjener ved Røros kirke, til Tor Kristian Zinow og Åse Reitan når de var på besøk der høsten 1996.

    Under historien til gammelkirken, som ble erstattet av dagens (2019) kirke i 1784 står nevnt:

    ...det er knyttet en gammel tradisjon til et av maleriene i den nåværende kirken, som tyder på at det var et visst rom mellom alteret og bakveggen i koret. Det gjelder bildet av Dr. med. Johannes Irgens og konen Elisabeth Arnisæus. Han var dårlig likt av almuen på Røros, og det er fortalt at da han døde og maleriet av ham skulle henges opp i gammelkjerka, forlangte folk at det skulle henges opp bak alteret. Bildet ble flyttet over til den nye kirken, der det fikk den samme bortgjemte plassen.

    Residence:
    I skattemanntallet 1651 nevnes Anders Røraas som selveier, 1/2 øre, rår selv for bygselen og betaler 1/2 daler i skatt.
    Dette året var den første kirken på Røros tatt i bruk, som annekskirke under Haltdalen, og sokneprest Anders Hansen Bernhoft flyttet til gården, som lå på Sundet utenfor Røros, og ervervet 1/2 øre av eiendommen.

    Omtrent samtidig synes også direktøren for kobberverket på Røros, Johannes Jürgens, å ha ervervet en del av eiendommen. Også han flyttet dit.

    I manntallet for kvegskatten 1657 opplyses herr Anders å ha tilsammen 19 hester og naut og 12 sauer, og han betaler 2 riksdaler 2 ort i skatt.

    Johannes Jürgens kjøpte omkring 1658 presten Anders Bernhofts del i Røros gård.

    I 1660 er doktorinnen, enke Elisabeth Irgens, eier av 1/2 øre og betaler 1 riksdaler i skatt.

    Sogneprestens Mandtal 1666 Gaarde som ligger omkring Røraas Q verk:

    No 2 Røraas Nedergaard 6 marklag, Elisabeth Irgens og sønnene:
    Baltzer 16 år, Fredrich 10 år, Ludvig 9 år og Brostrup 8 år.
    No 1 Røraas Ofregaard 6 marklag, Joachim Irgens.

    I 1667 eier Jochum Irgens Øvre Rørosgård med fergestaden av skyld 18 marklag, og Elisabeth sal.Doktors, Nedre Rørosgård med Trøen, også 18 marklag i skyld.

    Under svenskeinnfallet 14.juli 1678 under generalløytnant Sparres ledelse ble Røros gård og magasinene brent.

    Året etter, da svenskene gjorde et nytt streiftokt mot Røros, ble igjen provianten på såvel Røros gård som i Bergstaden brent opp. Denne gang var oberst Planting anfører.
    Skadene utgjorde ialt 4.863 riksdaler 48 skilling.

    Under matrikuleringen i 1688 ba Elisabeth i et bønnskrift til lagmann Peter Dreier, om at hennes - liden Gaard - som nå i løpet av få år hadde fått skylden forhøyet 2 ganger, ikke på nytt måtte bli utsatt for dette. Lagmannen uttalte medlidenhet for - den bedagede og bedrøvede kvinnes vilkår - men førhøyet likevel skylden til det dobbelte.

    I matrikkelen beskrives gården:

    Røros Gaard med tvende smaa indhegnede Pladse, nemlig Trøen og Sund, som Fru Doktorinden Elisabeth Jürgens ejer og bruger, skylder 1 Øres Leye.

    Iligemaade Qverneng sex Marklaug, hvilke fornefnte 2de Gaardes Cirkumference strecker sig i Syd udi Haastenen norden Galaaen (hvor Østerdalens Fogderie udi Aggershuus Lehn endis), i Nord til en Haug strax synden for Lars Krogens Gierdis Gaard paa Raueldaleni Aalens Tinglaug udi Guldals Fogderie, som er i Lengden langs Glaamen Elf toe Miil og udi Bredde fra bemeldte Elf lige opp i Fieldet en half Miil, og i det mindste en Fierdings Vej efter Landets Situation og Beskaffenhed indtil Dalsbøiden i Østerdalens Fogderie paa den eene og Aalens Leyemaal udi Guldals Fogderie paa den anden Side.

    Og eftersom samme Gaarde formedelst temmelig god Tilfelde af Engesletter, Rødningsland samt nogen Skoug og Fiskevand saavel ved og omkring Glaamen Elf som særdeles i Fieldet befindis at være for ringe sat (hvor dog aldrig vokser korn), altsaa ere de nu eftersaadan Beskaffenhed dyrket og forbedret til:

    1 Spand Leye. Nemlig af Røraas Gaard skal herefter contribueres til Hans Kongl. Mayts. for toe Øre tolf Marklaug og af Qverneng en half Øre som tilsammen giør 1 Spand.

    Elisabeth bodde visstnok på gården hele tiden etter sin manns død. Sønnen Brostrup overtok hennes del i Røros gård.

    Died:
    47 år?

    Johannes bodde på Sundet utenfor Røros, og døde visstnok i fattigdom, da han skyldte mye.

    Johannes married Elisabeth Sophie Anna Henningsdatter Arnisæus, "Jürgens" / "Irgens" in 1637 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland. Elisabeth (daughter of Henning Petersen Arnisæus and Elisabeth Götz, "Arnisæus") was born in 1618 in Haderslev, Jylland, Danmark; was christened in 1618 in Helmstedt, Braunschweig, Niedersachsen, Tyskland; died before 18 Dec 1694 in Røros gård, Røros, Sør-Trøndelag, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Notes:

    Anecdote:
    Under en omvisning i Røros kirke ble det fortalt denne historien om bildet av Johannes og Elisabeth Jürgens, som henger bak alteret:

    Det var vanlig at man i kirken hang opp portrettmalerier av direktørene ved kobberverket, prestene og viktige bidragsytere til kirken eller lokalsamfunnet. Det ble bestemt av kongen at portrett av den da avdøde direktøren, Johannes, og enken etter han, Elisabeth, skulle henges opp i kirken. Røros' befolkning nektet. De likte absolutt ikke tanken på å måtte se på den forhatte direktøren og hans hustru, hver søndag når de skulle i gudstjeneste i kirken. De truet med å boikotte kirken, alle som en. Men kongen sto på sitt, og portrettmaleriet skulle opp i kirken.
    For å prøve å finne en løsning, skrev presten til enken etter direktøren, Elisabeth, og påberopte seg retten til å bestemme hvor i kirken maleriet av dem skulle henge. Enken aksepterte, i den tro at portrettet skulle henge et eller annet sted sammen med de andre portrettene. Nei da, det store portrettmaleriet av de 2 ble hengt opp bak sakrestiet. På det mørkeste stedet i kirken, ute av syne for menigheten. Dermed var saken løst, maleriet hang i kirken, enken kunne ikke nekte for det, og befolkningen slapp å se det.

    Historien er delvis tillagt informasjon gitt av kirketjener ved Røros kirke, til Tor Kristian Zinow og Åse Reitan når de var på besøk der høsten 1996.

    Irgensepitafiet fra Røros kirke ble hentet inn og behandlet ved NIKUs atelier i Oslo i perioden 1998-2001. Maleriet er utført i olje på lerret og viser bergverksdirektør Johannes Irgens og frue Elisabeth Arnisæus Irgens.

    Maleriet er etter all sannsynlighet utført rundt 1670. Det er flere ting som taler for at bildet opprinnelig er bestilt og malt i Nederland eller Tyskland, men har lite av sitt originale uttrykk bevart grunnet sekundære endringer i form av overmalinger og formatsendringer.

    Maleriet ble opprinnelig bestilt til og hengt opp i den gamle kirken på Røros, men ble flyttet til dagens kirke i 1784. Alt tyder på at portrettet har hatt samme plassering siden da.

    Behandlingen av bildet har i hovedsak dreid seg om å fastlegge løs maling, lappe alle hull og rifter, planere bukler og deformasjoner, rense overflaten for smuss og mørknet ferniss samt kitte og retusjere alle lakuner og skjemmende skader. Maleriet ble tilbakeført og hengt på sin tidligere plass i Røros kirke i desember 2001.

    Maleriet fra 1668 viser verksdirektør Johannes Irgens med hustru. På skriftfeltet under maleriet står det:

    P. M. Hocce Epitaphio / Philosophiae clarissimi Medicinae experientissimi Doctoris Johannis Ivrgens Itzeho - Holsati / Harum fodinarum Directoris desideratissimi Cineres Pie iuste devote / Vidua maestissima Elisabetha Arnisaeana Superstites filii decem tres filiae decemqve nepotes devenerantur.

    Denne tekst vil i oversettelse lyde som følger:

    Den dypt sørgende enke Elisabeth Arnisæi datter med gjenlevende 10 sønner, 3 døtre og 10 barnebarn hedrer ved denne minnetavle i kjær erindring hengivent, oppriktig og ydmykt asken efter doktor Johannes Jürgens av Itzehoe i Holsten, den skarpsindige tenker, den høyt erfarne læge og den mest ønskverdige direktør for gruvene her på stedet.

    Røntgenbilder av maleriet og bruk av infrarøde teknikker avdekker en rekke oppsiktsvekkende forhold og gir en forståelse av hvordan Elisabeth opprinnelig var utformet.

    I den første versjonen lener Elisabeth høyre hånd på bordkanten og holder den venstre foran brystet. Man skimter her også den lyserøde blomsten - kanskje en nellik? - som hun holder i sin venstre hånd. Den karminrøde børstenelliken er et symbol på Kristi lidelse og figurerer som kjærlighetspant på forlovelsesbilder fra renessansen. På bildet over kan man se detalj av Elisabeth Irgens' hode, tatt med et kamera som er følsomt for infrarødt. Man ser den opprinnelige utformingen av ansiktet til venstre for midten.

    Vi vet ikke hvem som malte epitafiet. Kunnskapen om kunstnere og malerkunst i Norge på 1600-tallet er dessuten liten.

    Bildet er malt av en dyktig maler, men få kunstnere av dette kaliberet opererte på Røros i 1660-årene. Mange av kunstnerne som virket i Norge på denne tiden var innvandret fra Nederland og Tyskland. En av dem kan ha malt det, men det er mer sannsynlig at Elisabeth Irgens fikk bildet malt i for eksempel Amsterdam. Johannes Irgens hadde studert i Tyskland og Nederland, og hans bror Joachim ledet sitt forretningsimperium fra København og Amsterdam.

    Overmalingen av Elisabeth kan skyldes at hun ikke var fornøyd med det første portrettet. Det er tydelige forskjeller i de 2 ansiktene. Den opprinnelige kvinnen er yngre, og det er dessuten fysiognomiske forskjeller.

    Den første versjonen av Elisabeth viser en mondén europeisk overklassekvinne, antagelig iført siste mote. Hun bærer en utringet kjole og har nakne skuldre og hals. På kragen og mansjettene har hun omfattende blonder og hun har kostbare ringer og armbånd på begge hender.

    Den sekundære Elisabeth har et helt annet uttrykk; kjolen er mye enklere og tilknappet, i tradisjonelle tekstiler som ull og lin. En enkel gullring sitter på venstre ringfinger. Resultatet er en mer streng, myndig og pietetsfull kvinneskikkelse.

    Moderniseringen blir forståelig når man tenker på at bildet er en minnetavle over 2 betydningsfulle personer på 1600-tallets Røros. Det skulle henge i kirken i påsyn av en luthersk menighet.
    Det var trolig den norske maleren Peter Andersen Lillie som fikk i oppdrag å modernisere portrettet av Elisabeth. Han var engasjert av Irgens-familien for å staffere kirken på 1670-tallet. Et portrett han har malt av Magdalene Jørgensdatter Beyer Brandal i Norddal kirke i Møre og Romsdal viser mange likhetstrekk med portrettet av Elisabeth Irgens.

    Et påfallende element i maleriet er den vertikale skjøten som nærmest deler bildet i 2. Den mest sannsynlige forklaringen på skjøten er at det opprinnelig har vært 2 separate portretter.
    Forklaringen på Irgensepitafiets utseende i dag ligger derfor mest sannsynlig i flyttingen fra gammelkirken til nykirken.
    Den 15.august 1784 ble den nye steinkirken på Røros vigslet. Først da kunne man rive den gamle. De 2 opprinnelige separate portrettene tas ned og syes sammen til 1 lerret. Maleriet spennes opp og påmonteres en ny pynteramme som males i samme blåfarge som alteret. Et nytt skriftfelt hvor teksten antagelig er basert på et tidligere skriftfelt utformes og tilpasses det nye formatet, og maleriet får den plasseringen det har i dag - på baksiden av alteret.

    Children:
    1. Henning Johannessen Irgens was born in 1637 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died before 20 Oct 1699 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    2. NN Johannessen Irgens was born after 1637; died after 1637.
    3. NN Johannessen Irgens was born after 1637; died after 1637.
    4. Henrik Johannessen Irgens was born about 1638 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died after 1638 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge.
    5. Anna Catharina Johannesdatter Irgens, "Hassius" was born in 1640 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died before 12 Mar 1669 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 12 Mar 1669 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.
    6. Christian Fredrik Johannessen Irgens was born in 1642 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died in 1699.
    7. Beate Elisabeth Johannesdatter Irgens was born about 1643 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died in 1739.
    8. Joachim Johannessen Irgens was born on 05 May 1644 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died before 25 May 1725 in Holmestrand, Vestfold, Norge; was buried on 25 May 1725 in Holmestrand kirke, Vestfold, Norge.
    9. Balthazar Johannessen Irgens was born about 1649 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died after 1666 in Roma, Italia.
    10. Fredrik Johannessen Jürgens was born about 1649.
    11. Ludvig Johannessen Irgens was born about 1650 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died about 1652 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge.
    12. Johan Joachim Johannessen Irgens was born in 1651 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died before 07 Dec 1725 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge; was buried on 7 Dec 1725 in Horg, Haltdalen/Holtålen, Midtre Gauldal, Sør-Trøndelag, Norge.
    13. Elisabeth Sophie Johannesdatter Irgens, "Hagerup" was born about 1656 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; died in 1693 in Sverige.
    14. Christian Fredrich Johannessen Irgens was born about 1656 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; died in 1699 in Vestervig, Jylland, Danmark.
    15. Ludvig Johannessen Irgens was born about 1657 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; died after 1657.
    16. Cornelia (Cornely/Cornilchen) Johannesdatter Irgens, "Jouch" / "Klingenberg" was born in 1657 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; died after Apr 1689.
    17. Kristian Brostrup Johannessen Jürgens, "Irgens" was born in 1658 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge; died in 1704 in Røros, Sør-Trøndelag, Norge.

Generation: 2

  1. 2.  Henrich Jürgens was born about 1565 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland (son of Jürgen Jürgensohn).

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Abt 1620, Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; Kjøpmann (mercator).

    Notes:

    Occupation:
    Henrich Jürgens var registrert som leverandør til det Danske Kongehus i 1600, dvs han leverte klær til kong Christian 4.

    På sønnen Johannes Irgens gravsten sto det at hans far var kjøpmann.

    Henrich var også - vestiarius - (garderobeforvalter) ved den danske kong Christian 4.'s hoff.

    Henrich married Chatarina, "Jürgens" before 1607 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland. Chatarina was born about 1584 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 3.  Chatarina, "Jürgens" was born about 1584 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland.
    Children:
    1. NN Jürgens and died.
    2. 1. Johannes Henrichsen Jürgens, "Irgens" was born in 1607 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died in 1659 in Røros gård, Røros, Sør-Trøndelag, Norge.
    3. Joachim (Jochum) Henrichsen Jürgens, "von Westerwik" was born on 19 May 1611 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died on 29 Aug 1675 in København, Sjælland, Danmark; was buried after 29 Aug 1675 in Vestervig, Jylland, Danmark.
    4. Karen Jürgens, "Kreutzaver" was born in 1624 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died before 1680.
    5. Anna Jürgens, "Hein" was born in 1626 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland; died on 12 Mar 1669 in Aker, Oslo, Norge.


Generation: 3

  1. 4.  Jürgen Jürgensohn was born in 1570 in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.
    Children:
    1. 2. Henrich Jürgens was born about 1565 in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Tyskland.


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.