Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Thekla Hiorth, "Campbell"

Female 1881 - 1956  (75 years)


Generations:      Standard    |    Vertical    |    Compact    |    Box    |    Text    |    Ahnentafel    |    Fan Chart    |    Media    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Thekla Hiorth, "Campbell" was born on 28 May 1881 in Norge (daughter of Fredrik Wilhelm Louis Hiorth and Thekla Pauline Dahlström, "Hiorth"); died on 5 Dec 1956 in Perth and Kinross, Skottland; was buried after 5 Dec 1956 in Perth and Kinross, Skottland.

    Other Events and Attributes:

    • Event-Misc: 1902, Kristiania, Oslo, Norge; Norges første kvinnelige bilist.

    Notes:

    Event-Misc:
    Faren Fredrik Hiorth knyttet i stor grad sin - maskinforretning - til import og salg av biler.

    ...Hiorth knyttet til seg forbindelser med bilfabrikanter så vel i Europa som i Amerika der han bestilte de første dampbilene. En slik liten dampvogn av merket Locomobile fikk han hjem om høsten neste år. Lekende lett var denne vognen å manøvrere, og den strøk oppover den gamle Frognersetervei som en røyk...

    Husets datter, Tekla Hiorth, var selvskreven som den første norske kvinnelige billist, hun satte seg bak rattet første gang allerede i 1902:

    Det finnes ikke mange mennesker som har kjørt bil i et så langt tidsrom og sikkert ingen kvinner. Og slik som hun fremdeles kjører! Nei - vi tør ikke en gang gjengi det utrykk hennes bror brukte, skrev automobilforbundet i 1951.

    Buried:
    Wellshill Cemetery.

    Thekla married Edward Campbell before 1923. Edward was born in Apr 1858; died on 19 Nov 1950 in Skottland; was buried after 19 Nov 1950 in Perth and Kinross, Skottland. [Group Sheet] [Family Chart]


Generation: 2

  1. 2.  Fredrik Wilhelm Louis HiorthFredrik Wilhelm Louis Hiorth was born on 4 Feb 1851 in Aker, Oslo, Norge; was christened on 13 Jul 1851 in Oslo hospital, Kristiania, Oslo, Norge (son of Hans Jensenius Hiorth and Maren Helene Woxen, "Hiorth"); died on 01 Jan 1923 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 6 Jan 1923 in Kristiania, Oslo, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Education: Bef Sep 1869; Examen artium.
    • Education: Abt Sep 1869, Universitetet, Kristiania, Oslo, Norge; Student.
    • Education: Bef 1873, Göteborg, Västra Götalands län, Sverige; Ingeniør.
    • Occupation: Bef 1880, Kristiania, Oslo, Norge; Brokonstruktør ved jernbanen.
    • Occupation: Bef 1902, Kristiania, Oslo, Norge; Ingeniør og industrigründer.
    • Residence: 1910, Kristiania, Oslo, Norge; Josefinesgate 19, Villa (Enebolig).
    • Event-Misc: 16 Dec 1918, Hasle, Østre Aker, Oslo, Norge; Eier av Østre Hasle gård ved skjøte 16.desember 1918.

    Notes:

    Birth:
    Foreldrenes bosted: Osloe.

    Education:
    Han tok også annen eksamen ved universitetet året etter, men bestemte seg for å bli ingeniør.

    Education:
    Etter verkstedpraksis ved Kværner Brug gjennomgikk han 1871-1873 ingeniørstudier ved Chalmerska Institutet i Göteborg.

    Occupation:
    Etter en kort tid som assistent hos amtmannen i Akershus og ved jernbanenes anleggstjeneste, ble han ansatt som brokonstruktør ved jernbanenes hovedkontor i Kristiania og var der til 1880.

    Occupation:
    Fredrik Hiorth var en allsidig industripioner i tiårene før og etter 1900. Han interesserte seg særlig for utnytting av landets vannkraft- og mineralressurser, var aktiv organisasjonsmann og gjorde flere oppfinnelser.

    Hiorths virketrang passet dårlig til å være ansatt i staten. Han ønsket å drive sin egen bedrift, og 1878 kjøpte han Rodeløkken Jernstøberi, et lite mekanisk verksted med 14 arbeidere.
    Ved inngangen til 1890-årene var antall arbeidere ved bedriften økt til 150.

    I 1892 greide Hiorth sammen med slektninger og forretningsforbindelser å få til en rekonstruksjon av driften ved Kværner Brug, hvor også hans egen bedrift ble integrert, og han ble selv administrerende direktør for Aktieselskabet Kværner Brug. De neste årene gjennomførte han en plan for rasjonalisering og modernisering av virksomheten, men til tross for dette viste det seg vanskelig å få til lønnsom drift.

    Som Kværnerdirektør og eier av flere bedrifter, kunne det også knipe av og til for økonomien for Fredrik Hiorth. Det kan en se ved en korrespondanse mellom far og sønn:

    Kværner 9/12 1899.
    Kjære fader. Herved contoføres for mellemværende med rentedekning til 11te ds utvidende en ratio i din favør stor Kr. 16.225,89. Kontant vedlægges Kr. 225,89 så saldoen bliver nøiagtig Kr. 16.000,00 hvilket jeg efter aftale forrenter med 5% p.a at betale hver 11 Juni og 11 Decbr. Din hengivende søn F. Hiorth.

    Våren 1900 fratrådte Hiorth sin stilling i Kværner Brug og opprettet sin egen forretning – F. Hiorth, Ingeniørkontor. Fra Kværner tok han med seg ingeniørene K. Kolberg og sin sønn Albert Hiorth over i det nye firmaet.
    Hiorth var alltid mer interessert i ny teknologi og nye prosjekter enn daglig drift. Etter 1900 konsentrerte han seg først og fremst om entreprenørskap og gründeraktiviteter, særlig i forbindelse med utnyttelse av vannkraft og gruvedrift. Hans nye firma var en pioner i Norge for import og introduksjon av forbrenningsmotorer, særlig til bruk i biler og båter.
    I 1906 solgte Hiorth denne delen av virksomheten til sin medarbeider Kolberg, som siden bygde opp bilforretningen Kolberg Caspary A/S.

    I 1890-årene raste det en hissig debatt blant ingeniører og kommunalpolitikere i Kristiania om utnyttelse av vannkraft til elektrisitet. Det første elektrisitetsverk i byen var et dampkraftverk som produserte likestrøm. Ingeniør Fredrik Størmer gjorde seg til sterk talsmann for at hovedstaden i stedet burde ha satset på vekselstrøm og utnyttet vannkraften i fossene i Glomma.

    De faglige autoritene var uenige med Størmer. Hiorth tilhørte mindretallet som støttet Størmer og som allerede på dette tidspunkt så mulighetene for å nytte de store fossene til produksjon av store mengder elektrisitet.
    Hiorth ble en av de store fosseoppkjøperne de neste årene. Sammen med ingeniør Størmer kjøpte han fallrettighetene i Vammafoss i Glomma; ved kjøpet av Rjukanfossen var han sammen med Sam Eyde m.fl.; Bjølvefossen i Hardanger kjøpte han for egen regning. Hiorth engasjerte seg også i fosseoppkjøp på Island i kompaniskap med advokat Christian Homan.

    I årenes løp hadde Hiorth eierinteresser i bl.a. A/S Vamma Fossekompani, A/S Bjølvefossen, A/S Rjukanfos, A/S Aurlandsfallene, A/S Tyssefaldene og Matrefallene i Hordaland, med fallrettigheter som til sammen kunne gi grunnlag for produksjon av rundt 1 million hestekrefter, samt Dettifoss på Island (A/S Gigant) med over 200 000 hk.

    Frem til sin død 1923 var Hiorth dessuten knyttet til en rekke andre firmaer. Han var involvert i opprettelsen av Den norske Naglefabrik, Christiania Dampoljefabrik, Christiania Kulsyrefabrik, Garantiselskapet Glitne, Knaben Gruber, A/S Sør-Varanger, A/S Holta Mine og flere andre foretak innen utvinning av kobber og svovelkis.
    Han samarbeidet nært med dosent Adolf Hoel om utnyttelse av kullforekomstene på Svalbard, og 1916 deltok han i opprettelsen av De norske kulfelter på Spitsbergen. Hiorthhavn på Svalbard er oppkalt etter ham.

    Hiorth engasjerte seg aktivt i arbeidet for gjenreising av norsk jern- og stålindustri ved hjelp av utnyttelse av elektrisk kraft. Sammen med utenlandske samarbeidspartnere og sønnen Albert opprettet han 1907 et elektrisk stålverk i Jøssingfjord for utprøving og utnyttelse av Albert Hiorths elektriske induksjonsovn.

    Fredrik Hiorth utmerket seg også som oppfinner. Hans best kjente oppfinnelse er et tørketårn for cellulose, papp, garn osv. Han tok ut flere patenter på turbindetaljer, og flere av hans oppfinnelser ble premiert ved utstillinger i inn- og utland.

    I tillegg til sin forretningsvirksomhet hadde Hiorth en rekke offentlige verv. I 1889 var han med på å stifte De mekaniske verksteders forening og var formann der 1897–99. Han var formann i Polyteknisk Forening 1899–1902 og nestformann og senere formann i styret for Norges opplysningskontor for næringsveiene. Han var dessuten medlem i offentlige komiteer som utredet odelsloven, ulykkesforsikringsloven og taubaneloven.

    Hiorth deltok som så mange andre industrigründere i denne perioden i filantropiske tiltak. Aker herred fikk utskilt tomter til bygging av billige boliger fra hans farsgård Malerhaugen. Hiorths privatliv var sterkt preget av hans religiøse overbevisning. Han var svært opptatt av profetenes ord om Palestina og jødefolket, og sammen med sønnen Albert studerte han bl.a. Esekiels profetier.
    I 1913–14 tok han familien med på en reise til Roma og til Egypt. Han ønsket ved selvsyn å se Kheopspyramiden, som han hadde interessert seg spesielt for gjennom en årrekke.

    I 1902 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St.Olavs Orden, og 1912 mottok han Polyteknisk Forenings hederstegn.

    Ikke mange nordmenn kjente til automobilen ved århundreskifte. Men det var en mann som hadde mot - ikke bare til ta hjem en bil, men til å innføre biler for salg! Det var direktør Fredrik Hiorth. Han sa opp sin stilling som direktør for Kværner Brug våren 1900 og startet eget ingeniørkontor og maskinforretning.

    Beskrivelsen av Norges første bilforhandler er hentet fra Kongelig Norsk Automobilforbunds bok Bilens historie som kom ut i 1951.

    For direktør Hiorth gikk bilhandelen tregt de første årene, på tross av at han jobbet utrettelig for å fremme bilens sak i Norge. I 1906 solgte han forretningen, men har skrevet seg inn i bilhistorien som en innovatør i tillegg til å være en viktig aktør i oppbyggingen av norsk industri:

    Den store innsats direktør Hiorth gjorde for at bilen skulle få innpass i landet vårt, var tross alt bare en liten gren av hans betydelige virksomhet.

    Moskushamn (tidligere Hiorthavn (frem til 1925) og Hiorthamn (frem til 1929)) er en tidligere gruveby i Adventfjorden på Spitsbergen, på motsatt side av fjorden av Longyearbyen. Moskushamn skiftet navn tilbake til Hiorthhamn i 2002. Gruvebyen ble etablert i 1917 og gruveinngangen ligger 582 moh.
    Etter 1921 har det kun vært periodisk gruvedrift og siste driftsår var i 1940. Kullgruvedriften på nordsiden av Adventfjorden startet i Advent City i 1905. Kullet hadde dårlig kvalitet og driften ble etter kort tid innstilt. I 1917 flyttet Fredrik Hiorth og selskapet De Norske Kulfelter Spitsbergen deler av anlegget lengre inn i fjorden til det som ble Hiorthhamn. Byen ligger nede ved fjorden, ved foten av Hiortfjellet (786 moh).

    Gruveinnslaget ligger 582 moh og går under navnet Sneheim. Moskushamn består i dag (2011) av en rekke bygninger, tufter og tekniske anlegg, spesielt taubaner, og mengder av etterlatt materiell. Taubanens endepunkt på kaia er godt bevart og istandsatt for noen år siden. Mange av bygningene i Moskushamn brukes som fritidshus, noe som har reddet dem. Etter Ny-Ålesund er det Moskushamn som har den største ansamlingen av fredede kulturminner på Svalbard.
    Hiorthamn endret navn til Moskushamn i 1929 etter at 17 moskusfe (10 okser og 7 kyr) ble sluppet ut på stedet i 1929. På 1960-tallet var bestanden økt til 50-100, men sank utover 1970-tallet. Siste obervasjon av moskusfe på Svalbard ble gjort i 1985. Det er uklart hvorfor moskusfeet døde ut.

    Kilder og litteratur:

    Stud. 1869, 1894, 1919.
    G. Brochmann: biografi i NBL1, bd. 6, 1934.
    K. Fasting: Teknikk og samfunn.
    Den Polytekniske Forening 1852-1952, 1952.
    K. Anker Olsen: Kværner Brug gjennom 100 år, 1953-
    J. Vogt: Elektrisitetslandet Norge, 1971.

    Residence:
    Fra folketellingen i 1910:

    Fredrik Wilhelm Louis Hiorth, f. 4.februar 1851, i Kristiania, hf, Ingeniør Direktør.
    Thekla Pauline Hiorth f. Dahlstrøm, f. 22.september 1850, Gøteborg, hm.

    Barn (alle født i Kristiania):
    Karl Albert Fredrik, f. 17.november 1876, ug, Ingeniør.
    Erling, f. 4.februar 1880, ug, Kontorchef Arkitekt.
    Thekla, f. 28.mai 1881.

    Samt disse er nevnt i husholdningen:
    Kristiane Auve, f. 13.oktober 1883, Røken, ug Kokkepike.
    Marie Aandstad, f. 26.juni 1885, Hadsel i Vesteraalen, ug Stuepike.

    Event-Misc:
    Etter direktøren var det hans barn ingeniør Albert Hiorth, arkitekt Erling Hiorth og fru Thekla Campell som overtok eierskapet av Østre Hasle ved skjøte 22.mai 1919.

    Died:
    Fra dødsannonsen i Aftenposten 2.januar 1923:

    Min elskede, dyrebare Mand, vor kjærlige, opofrende Far, Svigerfar og Bedstefar Direktør F. Hiorth hensov fredelig idag i Troen paa sin Frelser, nær 72 Aar gml.
    Kristiania, 1ste Januar 1923.

    Thekla Hiorth.
    Thekla Campbell, f.Hiorth.
    Albert Hiorth.
    Erling Hiorth.
    Svigerbarn og Barnebarn.

    Den 5.januar tillegges i annonsen:

    Bisættelsen foregaar i Krematoriet lørdag den 6.januar kl. 2 1/2.

    Fredrik married Thekla Pauline Dahlström, "Hiorth" on 10 Jun 1875 in Göteborg, Västra Götalands län, Sverige. Thekla was born on 22 Sep 1850 in Göteborg, Västra Götalands län, Sverige; died in May 1937. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 3.  Thekla Pauline Dahlström, "Hiorth" was born on 22 Sep 1850 in Göteborg, Västra Götalands län, Sverige; died in May 1937.

    Notes:

    Birth:
    Foreldre:
    Skipsreder Carl August Dahlström og Albertina Christina Skarnstedt.

    Children:
    1. Albert Carl Fredrik Hiorth was born on 17 Nov 1876 in Kristiania, Oslo, Norge; died in 1949.
    2. Jensine Marie Hiorth was born about 1878; died about 1878.
    3. Erling Hiorth was born on 04 Feb 1880.
    4. 1. Thekla Hiorth, "Campbell" was born on 28 May 1881 in Norge; died on 5 Dec 1956 in Perth and Kinross, Skottland; was buried after 5 Dec 1956 in Perth and Kinross, Skottland.


Generation: 3

  1. 4.  Hans Jensenius HiorthHans Jensenius Hiorth was born before 21 Mar 1808 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was christened on 21 Mar 1808 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge (son of Fridrich Wilhelm Hjorth and Maren Louise Brodersen, "Hjorth"); died in 1902 in Aker, Oslo, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Confirmation: 21 Apr 1822, Drøbak, Frogn, Akershus, Norge
    • Occupation: 1843, Aker, Oslo, Norge; Fuldmægtig hos fogd i Aker Ole Eliassen Gjerdrum.
    • Occupation: Bef 1850, Aker, Oslo, Norge; Lensmann i Østre Aker.
    • Residence: 1850, Kristiania, Oslo, Norge; Malerhaugen på Ensjø.

    Notes:

    Christened:
    Faddere:
    Blant annet Capt. Thodberg, Fridrich W. Hjorth, Mad. Karen Hjorth, Mad. Maren Brodersen og Jomfru Christianna Hjorth.

    Residence:
    Lensmann Hans Jensenius Hiorth kjøpte gården Malerhaugen i 1850 og bygget lensmannsgården i sveitserstil som en kan se i krysset Ensjøveien og Strømsveien.

    I 1849 opstod der Spørgsmaal om Deling Af Lensmandsdistriktet. Herredet foreslo ansættelse av 3 Lensmandsdistrikter:

    Forstæderne og østre og vestre Landdistrikt.

    Da Bestillingerne i 1850 skulle besættes, foreslog Kommunestyrelsen til Lensmand i østre Distrikt H.J. Hiorth. Han ble beskikket til stillingen og Arrestlokalerne flyttedes til Hiorths bopæl Malerhougen, hvor ogsaa Thingene holdtes (Benneche 1893).

    I arken, kalt Tingsalen, holdt Aker kommune sine sommerting. Da gikk dommere og lensmenn gjennom siste halvårs kriminaltilstand og rettssaker i kommunen, delvis for å kontrollere at alt hadde gått riktig for seg. Tingsalen ble også benyttet som rettslokale i enkelte saker.

    Lensmann Hiorth ble også bedt om å etablere fengsel på sin eiendom. Dette bygget han på nordsiden av tunet. Det ble innredet 11 celler i andre etasje og første etasje ble bolig for betjenter, gårdsarbeidere og lensmannens skredder. I kjelleren ble det innredet et isolat for særdeles vanskelige fanger.

    Det er blitt fortalt, uten at dette er verifisert, at da laksemorderne, tyske Friedrich W. Priess og danske Fredrik Christian Simonsen, skulle henrettes ved halshugging, 19.april 1864, ble de ført opp Strømsveien fra Oslo kretsfengsel til fengselet på Malerhaugen. Derfra ble de ført til retterstedet på Etterstad gjennom en folkemasse på 5.000 tilskuere.

    Fengselet ble nedlagt i 1876 og i dag brukes bygningen til bolig og står på byantikvarens gule liste.

    Lensmann Hiorth og hans kone Maren Helene (Lena) f.Woxen bodde på Malerhaugen sammen med sine 5 barn:

    Louise, Laura Wilhelmine, Caroline Johanne, Ole Gjerdrum og Fredrik Wilhelm Louis.

    Fra folketellingen i 1865 under Malerhougen:

    Hans Hjort, 58, f.Drøbak, Lensmand.
    Lina Hjort f Voxen, 51, f.Xania, Kone.

    Barn:
    Laura Vilhelmine Hjort, 24, Oslo, Datter, ug.
    Karoline Johanne Hjort, 21, Oslo, Datter, ug.
    Ole Gjerdrum Hjort, 19, Oslo, Søn, ug, Skoledisipel.
    Fredrik Wilhelm Hjort, 15, Oslo, Søn, ug Skoledisipel.

    Dessuten:
    Trine H. Tønnesdatter, 40, Lillesand, ug, Tjenestepige.
    Helene Kristiansdatter, 79, Trygstad, e, Ophold i Huset.
    Thea Arnesen, 29, Aker, ug, Tjenestepige.

    Ved byutvidelsen i 1878 der Østre Aker avga Vålerenga, deler av Gamlebyen og Kampen til Kristiania, tapte lensmann Hiorth mange inntekter:

    Erstatning til Lensmanden i Østre Aker for tabte indtægter ved Byutvidelsen i 1878. Ved Christianias Utvidelse i 1878 led østre Akers Lensmandsdistrikt en betydelig Afgang i Indtægter. Staten pligtede da at yde Lensmanden i østre Aker Godtgjørelse i Henhold til Lov af 12/5 1877 § 5. Da der ikke kundes opnaaes Enighed om denne Størrelse, overdrog Departementet Sagens Afgjørelse til en Voldgiftskomite. Denne bestod af J. Sverdrup, H.J. Woxen, R. Benneche og C. Lilloe, og bestemte den Lensmanden af Staten tilkommende Godtgjørelse til 600 specidaler aarlig (Benneche 1893).

    Barnebarnet Albert Hiorth forteller om sin barndom hos besteforeldrene på Malerhaugen gård. Barndommens paradis var allikevel lensmann Hiorths gård Malerhaugen i Østre Aker. Den lå like ved Etterstadsletta. Som den gang ble brukt til en slags øvelsesplass for soldater. Her ekserserte også elevene fra Kathedralskolen med sine tregeværer.

    Lensmann Hiorth var Alberts farfar og en betydelig personlighet som var viden kjent og aktet. Han satt i sitt embete som lensmann i Aker til han ble meget gammel, og som synlige minner etter ham har Oslo nå både Lensmann Hiorths allé og Lena Hiorths plass.

    Bestefaren hadde bygget Malerhaugen i 1850-årene og drev både gård og hage mønsterverdig. Foran huset lå prydhagen innrammet i en svær, halvsirkelformet rosenhekk, og utenfor den strakte den store frukthagen seg. Barnebarna så på denne hagen som noe av et eventyr – eplehøsten var sommerens store klimaks. For ikke mange år siden uttalte en av Akers eldste menn at - det beste såkornet, det fikk vi på Malerhaugen.

    Den idylliske - dalen - som nå er gjenlagt, hadde barna båthavner og kvernkaller. Alberts besteforeldre på Malerhaugen var barnekjære og gjestfrie. Alltid fikk barna ta med seg av sine beste kamerater dit i ferien.

    Jeg og bestemor hadde vår hemmelighet i spiskammeret – skuffen med melis – hvortil jeg hadde fri adgang. Gud velsigne tante Lena.

    Ja. Malerhaugen var et spenningens land. Der var også en slags pulterkammer eller museum på gården med alle slags redskaper og remedier fra forhørene, som foregikk på - Thingsalen - med en fryktinngytende skranken i andre etasje. Og innenfor, i dunkelt, mystisk halvlys fra et lite rundt vindu oppe på skråtaket lå - redselskabinettet - med - uvedkommende adgang forbudt - på døren.

    En dag da Albert følte seg trygg for andre uvedkommende, fikk han sammen med sin fetter Morten Lind opp døren. De var bestemt på å ville se den hammer som Bjørnerudmorderen drepte de to unge jentene med. Med bankende hjerte rotet de fram den rustne og blodflekkede hammeren fra den beryktede røde jernbeslåtte kisten som sto der inne. De holdt den i hånden en stund begge to, så på hverandre, slapp hammeren i en slags redsel for det hele – og sprang. Guttene opplevde en skrekk som de siden aldri glemte. Men spennende var det (Dehlin, Lutherstiftelsen 1949).

    Etter Hiorths død i 1902 var sannsynligvis utgiftene for Malerhaugen større enn inntektene. Da var det Hiorths 2 barn, Ole Gjerdrum Hiorth og Caroline Hiorth Parmann, som bodde på gården. Bobestyrer Morten Lind, nevø av Fredrik Hiorth, skrev om sin bekymring for den økonomiske tilstanden i 1906:

    Malerhaugen Den 22 Aug 1906.
    Herr Direktør F. Hiorth. Kjære Onkel. Jeg har modtaget Meddelelse om, at forskjellige forfaldne Skatter og Brandkontigent for Aarene 1903, 1904 og 1905 til sammen ca Kr 500,-, hvorom jeg ikke har været vidende, nu maa ordnes, og da jeg kun har ca Kr 50 i Boets Kasse, vilde det være mig kjært at blive medtalt, hvorledes jeg har at forholde mig. Fra Tante har jeg ikke modtaget nogen Indbetaling paa Husleien, saa der forhaabentlig snart kan træffes en Ordning hvorved Indtægterne paa Malerhaugen i det mindste kan dække de løbende Udgifter.
    Med venlig Hilsen Din hengivne Nevø Morten Lind
    PS. Nogen Forpagtningsafgift fra 14 Juli har jeg ikke faaet indbetalt D/S.

    Det var Ole og Carolines bror, Fredrik Hiorth, som påtok seg ansvar for å unngå konkurs:

    Kristiania, den 21 Decbr 1906.
    Hr A. Hiorth ! Hr. Morten Lind Her.
    Herved oversendes vexelobligation Kr. 300,- i påtegnet stand. Der oversendes ogsaa Kr. 8090.00 i cheque No 215393 på Centralbanken for Norge til udgifter vedr. Malerhougen. Det er ganske vigtigt at jeg står endnu som debitor til Malerhougen i bøgerne, men rettelig skal jeg crediteres for 1/4 af Malerhougens indtægter som indtil nu har været opbrugt af Caroline. Ønskende en glædelig Jul . F. Hiorth.

    Tidene ble verre og verre for beboere og eiere av Malerhaugen.
    I 1909 ble det tatt opp med Caroline at hun nå hadde brukt det meste av sine midler og burde vurdere å flytte. Hun sa seg villig til dette, men ville ikke det for broren Ole. Han nektet å flytte fra sitt barndomshjem. Ole døde i 1910, men Caroline fortsatte å bo på gården til sin død i 1915.

    Hiorths andre sønn, Fredrik Wilhelm Louis Hiorth, Kværnerdirektør og eier av Rodeløkkens Jernstøberi og Mek, Verksted, etablerte etter farens ønske et fond/legat for at ungdom skulle få seg en utdanning i håndverksfag:

    Lensmann H. J. Hiorth og hustru Maren Helene, født Woxens stiftelse.

    Gaven besto av et tomteareal på 23 mål, nemlig det området som i dag utgjør de mest sentrale deler av Malerhaugen. Legatet hadde i 1964 avhendet alle sine tomtearealer, og hadde nå en urørlig kapital på kr.300.000,-. Ifølge statutter av 27.februar 1964 skal legatets avkastning anvendes til ungdoms opplæring, fortrinnsvis til stipendier eller friplasser ved Oslo fag- og forskoler.

    Hans married Maren Helene Woxen, "Hiorth" on 22 May 1838. Maren (daughter of Lars Woxen and Marte Karine Bakke, "Woxen") was born on 29 Jul 1815. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 5.  Maren Helene Woxen, "Hiorth" was born on 29 Jul 1815 (daughter of Lars Woxen and Marte Karine Bakke, "Woxen").

    Notes:

    Birth:
    Datter av Lars Woxen (1787-1862) og Marte Karine Bakke (1792-1819).

    Children:
    1. Lovise Hiorth was born on 08 Jun 1840; died on 02 Mar 1848.
    2. Laura Wilhelmine Hiorth, "Lind" was born on 09 Nov 1842 in Aker, Oslo, Norge; was christened on 5 Apr 1843 in Oslo hospital, Kristiania, Oslo, Norge; died in 1920.
    3. Caroline Johanne Hiorth, "Parmann" was born on 30 Jun 1845 in Aker, Oslo, Norge; was christened on 17 Aug 1845 in Oslo hospital, Kristiania, Oslo, Norge; died on 14 Apr 1915; was buried on 19 Apr 1915 in Gamlebyen gravlund, Oslo, Norge.
    4. Ole Gjerdrum Hiorth was born on 19 Dec 1847 in Aker, Oslo, Norge; was christened on 7 May 1848 in Oslo hospital, Kristiania, Oslo, Norge; died about 1910.
    5. 2. Fredrik Wilhelm Louis Hiorth was born on 4 Feb 1851 in Aker, Oslo, Norge; was christened on 13 Jul 1851 in Oslo hospital, Kristiania, Oslo, Norge; died on 01 Jan 1923 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 6 Jan 1923 in Kristiania, Oslo, Norge.
    6. Living
    7. Living
    8. Living
    9. Living


Generation: 4

  1. 8.  Fridrich Wilhelm HjorthFridrich Wilhelm Hjorth was born on 11 Dec 1776 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was christened on 18 Dec 1776 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge (son of Hans Hansen Hjorth and Karen Mathiasdatter Berner, "Bærner" / "Hjorth"); died on 01 Jun 1844 in Tangen, Strømsø, Drammen, Buskerud, Viken, Norge; was buried on 8 Jun 1844 in Strømsø, Drammen, Buskerud, Viken, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 1801, Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; Skipper, skipsfører (Skibs Capt.).
    • Occupation: 1807, Svelvik, Vestfold, Norge; Månedsløytnant ved Svelvik batteri.
    • Occupation: 1822, Drammen, Buskerud, Viken, Norge; Undertollbetjent, senere tollvisitør.
    • Residence: Bef 1844, Tangen, Strømsø, Drammen, Buskerud, Viken, Norge

    Notes:

    Christened:
    Faddere:

    Capitain Christian Tønder, Leuten. Carl Sehefeldt, Samuel Samuelsen, Madame Ingeborg Strøm ... og Berte Maria Berner.

    Han var den første gutten som ble døpt i Drøbak kirke.

    Occupation:
    Under krigen med England var Fredrik Wilhelm månedsløytnant og tjenestegjorde ved Svelvik batteri høsten 1807, og fra våren 1808 til høsten 1809.

    Svelvik befestninger:

    Det var navnet på et forsvarsanlegg i Hurum ved den trange Svelvikstrømmen i Drammensfjorden. Dette var et strategisk punkt for kontroll over den viktige tømmerhavnen i Drammen.

    Under den store nordiske krig ble det i 1716 oppført et blokkhus med 6 kanoner her.
    I 1801 ble det igjen plassert ut kanoner ved Svelvikstrømmen. Etter flåteranet i 1805 ble det prekært å beskytte Drammen havn og skipene som lå der mot fiendtlige raidere. Da ble befestningene bygd ut til 22 kanoner på Batteriøya og 9 på Kosletten. Skytset var oppstilt i åpne stillinger bygd av tømmer og jordvoller. Kanonene var utlånt fra Akershus festning, og ble levert tilbake etter 1814.

    I 1890 ble det bygget batteristillinger ved Drammen; på Bragernesåsen og ved Nedre Eiker.
    I 1891 gikk Forsvarskommisjonen dessuten inn for utbygging av kanon- og mineforsvar ved Svelvikstrømmen. På Ryggen ble det anlagt batterier med 3 stykk 15 cm Krupp skipskanoner, 6 stykk 8,4 cm Krupp feltkanoner og 2 stykk 5,7 cm Cockerill hurtigskytende kanoner. I tillegg ble det lagt et fjernkontrollert minefelt i selve strømmen, i alt 21 bunnminer. Anleggene ble stilt under kommando av Oscarsborg festning, som da fikk som offisielt navn Oscarsborg og Svelvik befestninger.

    Da Forsvaret mobiliserte høsten 1905 ble Svelvik befestninger bemannet med full bestning, i alt ca.300 mann. Det skulle bli første og siste gang at så skjedde. Svelvik befestninger ble nedlagt ved Hærreformen av 1933. Året etter ble utrustningen fjernet og eiendommen solgt.

    Buried:
    Tangen

    Fridrich married Maren Louise Brodersen, "Hjorth" on 23 Sep 1805 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge. Maren was born on 24 Jul 1776 in Kristiansand, Vest-Agder, Norge; was christened on 30 Jul 1776 in Kristiansand, Vest-Agder, Norge; died on 25 Jan 1868 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was buried on 30 Jan 1868 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 9.  Maren Louise Brodersen, "Hjorth"Maren Louise Brodersen, "Hjorth" was born on 24 Jul 1776 in Kristiansand, Vest-Agder, Norge; was christened on 30 Jul 1776 in Kristiansand, Vest-Agder, Norge; died on 25 Jan 1868 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was buried on 30 Jan 1868 in Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Confirmation: 9 May 1790, Mandal, Vest-Agder, Norge; Maren Jensdatter fra Mandal konfirmeres.
    • Residence: 1801, Mandal, Vest-Agder, Norge; Bor sammen med sin mor.
    • Residence: 1865, Kristiania, Oslo, Norge; Brogaden.

    Notes:

    Birth:
    Datter av skipsfører og reder Jens Brodersen og Maren Nilsdatter fra Mandal.

    Jens var sønn av Mandalspresten Claus Brodersen og hans hustru Louise Abrahamsdatter, som skal ha hatt i alt 13 barn.

    Jens ble født i Mandal i 1735, og døde i 1777.

    Han ble gift med Maren Nilsdatter, og sammen hadde de 3 barn, blant annet Maren Louise.

    Residence:
    Under folketellingen i 1801 registreres Lovise Brodersen, 24 år og ugift, boende sammen med sin 61 år gamle mor Maren Nielsdatter Hybbert.

    Maren står nevnt som - Separert i 2det ægteskab - og - Lever af smaaehandel.

    Residence:
    Enke og Huusmoder Lovise Hjorth, 90 år gammel og født i Christiansand, bor i Brogaden i Kristiania sammen med sin datter, enke Karoline Christensen (f. Hjorth), 53 år gammel, fødested Drøbak.
    Lovises barnebarn, og Karolines barn, bor her også:

    Fredrik Wilhelm Hjorth Christensen, 15 år, født i Drøbak.
    Elisabeth Christensen, 15 år, født i Drøbak.

    Died:
    Ved begravelsen i Vår Frelsers kirke i Kristiania er hun nevnt 91,5 år gammel ved sin død (dvs. født ca.1776).
    Bostedsadressen er oppgitt å være Brogaden 7.
    Dødsårsak: Contusio ceribri, en ulykkeshendelse.

    Den 24. januar 1868 kastet en gammel dame seg ut av vinduet sitt i andre etasje fra en bygård i Storgata i Drøbak. Hun døde dagen etter. Kvinnen var 97 år.

    Kvinnen som er omtalt var mor til Lensmann Hiorth og navnet var Maren Louise Hiorth, født Brodersen.

    Hvorfor den etter datidens meget aldrende kvinnen kastet seg ut av vinduet står det ikke noe om i hennes slektningers historiske skriv. Men det står at hun hadde vært utilregnelig i flere år. Hun hadde også overlevd sin noe yngre mann med 24 år.

    Children:
    1. 4. Hans Jensenius Hiorth was born before 21 Mar 1808 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was christened on 21 Mar 1808 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; died in 1902 in Aker, Oslo, Norge.
    2. Jens Brodersen Hiorth was born before 02 Nov 1809 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was christened on 2 Nov 1809 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; died in 1863.
    3. Karen Caroline Adamine Hjorth, "Christensen" was born on 10 Jan 1813 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was christened on 19 Jan 1813 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge.
    4. Fredrik Wilhelm Louis Hjorth was born on 23 Dec 1814 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was christened on 4 Jan 1815 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; died in 1903.
    5. Adam Severin Hiorth was born on 16 Dec 1816 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; was christened on 21 Dec 1816 in Drøbak, Frogn, Akershus, Norge; died on 20 Dec 1871 in Kristiania, Oslo, Norge; was buried on 27 Dec 1871 in Østre Aker kirkegård, Oslo, Norge.

  3. 10.  Lars Woxen was born in 1787 in Kristiania, Oslo, Norge (son of Johannes Jochumsen Woxen and Gunhild Rasmusdatter Wold, "Woxen"); died on 11 Jan 1862 in Kristiania, Oslo, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bef 1862, Kristiania, Oslo, Norge; Garver.

    Lars married Marte Karine Bakke, "Woxen" on 26 Nov 1812. Marte was born before 5 Feb 1792 in Aker, Oslo, Norge; was christened on 5 Feb 1792 in Aker, Oslo, Norge; died on 30 Sep 1819 in Kristiania, Oslo, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]


  4. 11.  Marte Karine Bakke, "Woxen" was born before 5 Feb 1792 in Aker, Oslo, Norge; was christened on 5 Feb 1792 in Aker, Oslo, Norge; died on 30 Sep 1819 in Kristiania, Oslo, Norge.
    Children:
    1. 5. Maren Helene Woxen, "Hiorth" was born on 29 Jul 1815.


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.