Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Gudrød Eiriksen

Male Abt 940 - Abt 989  (~ 49 years)


Personal Information    |    Sources    |    All    |    PDF

 • Name Gudrød Eiriksen 
  Born Abt 940 
  Gender Male 
  Occupation Norge Find all individuals with events at this location 
  Medkonge (Eirikssønnene). 
  • Kong Eirik og Gunnhild hadde etter alt å dømme seks sønner: Gamle, Guttorm, Harald, Ragnfred, Erling, Gudrød og Sigurd. Det er mulig bare én skulle nevnes før Harald: Guttorm med tilnavnet - gamle - som én person.

   Faren Eirik ble fordrevet fra Norge ca.934, og sønnene vokste opp utenlands. Alle fikk kongsnavn. Kongesagaene fremstiller likevel Gamle som - overkonge - til han falt (ca.954), og etter det skal Harald ha blitt overkonge. Men siden Eirikssønnene først og fremst var vikingkonger og førte krig – snart sammen, snart hver for seg – er det ikke godt å si hva et - overkongedømme - som Gamles og Haralds skal ha betydd. Vi kan heller ikke se bort ifra at sagaene har fremhevet overkongedømmet til Harald Gråfell for å gi inntrykk av at det fantes et nokså veldefinert norsk rikskongedømme i forlengelse av det Harald Hårfagre grunnla, også i 960-årene.

   Eirikssønnene angrep Norge flere ganger utover i 950-årene, mens farbroren Håkon den gode regjerte. Under disse angrepene skal både Gamle og Guttorm ha falt. Angrepene kom fra Danmark, og de ble støttet av Harald Blåtand, som på dette tidspunkt ledet et gjenreist og etter hvert sterkt dansk kongedømme. I slaget ved Fitjar lyktes det så for Harald Gråfell og brødrene å felle Håkon den gode (ca.961). Det gjorde Eirikssønnene til konger i Norge, mens Harald Blåtand gjorde krav på et formelt overherredømme. Bare et års tid senere sørget Eirikssønnene for å få ryddet av veien Sigurd Ladejarl, som Håkon den gode hadde samarbeidet nært med.

   Harald Blåtand fremstilte sitt norske overherredømme slik på Jellingsteinen:

   ...den Harald som vant seg hele Danmark og Norge og gjorde danene kristne.

   Hans stilling i Norge var ikke bare en tom form. Det viste seg ikke minst da han senere vendte seg mot søstersønnene, med det resultat at Harald Gråfell ble drept og Eirikssønnene mistet makten. Vi kjenner ikke nærmere til de uoverensstemmelsene som lå bak. Sagaene fremstiller det hele som en følge av intriger fra Håkon, sønn av Sigurd Ladejarl, som ville hevne faren. Det vi kan si med sikkerhet, takket være samtidige skaldekvad, er at Harald falt i kamp i Limfjorden, og at Håkon Sigurdsson etter dette ble Harald Blåtands jarl over hele Sør-Norge fra Lindesnes og nordover. De gjenlevende Eirikssønnene rømte fra landet.

   Eirikssønnene var sønnene til Eirik Blodøks og hans hustru Gunnhild Gormsdatter De er også ofte beskrevet som Gunnhildssønnene, siden Gunnhild ble tilskrevet en rolle som den eggende drivkraften bak dem.

   Eirikssønnene under ledelse av Harald Gråfell utfordret flere ganger kong Håkon den godes makt over Norge. Deres siste forsøk resulterte i nederlaget ved Fitjar ca. år 961, hvor kong Håkons hær seiret men kongen selv fikk banesår. Kong Håkon på sitt dødsleie erklærte at Harald skulle få hans kongedømme hvis han lovet å være god mot kong Håkons venner og frender. I 962 dro Harald og Erling til Trøndelag og klarte der å ta livet av Sigurd Ladejarl med hjelp av Sigurds bror Grjotgard Håkonsson. Eirikssønnene fikk slik kongedømmet Norge under seg.

   Kongedømmet de regjerte over var basert på Vestlandet, men de hevdet overherredømme over og krevde skatter fra de andre småkongene og jarlene i Norge. Harald Gråfell var den første som ble omtalt som (hele) Noregs kunungr.

   Eirikssønnene var, slik de nevnes hos Snorre Sturlason:

   1. Gamle Eiriksson, falt i slaget på Rastarkalv, 955.

   2. Guttorm Eiriksson, falt i slaget ved Avaldsnes, 953.

   3. Harald Gråfell, kong Harald 2 av Norge, død 969.

   4. Ragnfrød Eiriksson, død 982.

   5. Erling Eiriksson, død 963.

   6. Gudrød Eiriksson, død 966.

   7. Sigurd Sleva, død 964. [1, 2]
  Occupation Aft 961  Orkenøyene, Skottland Find all individuals with events at this location 
  Jarl. 
  Died Abt 989  Irland Find all individuals with events at this location  [3
  • Død 966?
  Person ID I15701  My Genealogy
  Last Modified 2 Feb 2017 

  Father Eirik Haraldsen, "Eirik 1",   b. Abt 0895,   d. Abt 0954  (Age ~ 59 years) 
  Relationship Birth 
  Mother Gunhild Gormsdatter 
  Relationship Birth 
  Married
  • Eirik var gift med søskenbarnet Gunnhild. Sagaskriverne har lite til overs for paret, og Egils saga omtaler kong Eirik som folkeundertrykker og lovbryter, og sier at dronning Gunnhild, som ble beskyldt for å være trollkvinne, står bak ugjerningene. [1]
  Family ID F6143  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Heirw av Islay 
  Married
  • Gudrøds kvinne var en arving til Islay, som er en øy i Hebridene. [3]
  Children 
  +1. Harald Gudrødsen,   b. Abt 980,   d. Abt 1046  (Age ~ 66 years)  [Birth]
  Last Modified 1 Feb 2017 
  Family ID F6144  Group Sheet  |  Family Chart

 • Sources 
  1. [S754] Wikipedia (Reliability: 1).

  2. [S14] Norsk Biografisk leksikon (https://nbl.snl.no) (Reliability: 2).

  3. [S194] www.barfod-barfoed.dk/stamtavle (Reliability: 1).


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 12.0.2, written by Darrin Lythgoe 2001-2021.

Maintained by Tor Kristian Zinow.