Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Kristoffer Valdemarsen av Danmark, "Kristoffer 1"

Kristoffer Valdemarsen av Danmark, "Kristoffer 1"

Male Abt 1219 - 1259  (40 years)

Personal Information    |    Media    |    Sources    |    All    |    PDF

 • Name Kristoffer Valdemarsen av Danmark 
  Suffix "Kristoffer 1" 
  Born Abt 1219  [1
  Gender Male 
  Occupation Abt 1252  Danmark Find all individuals with events at this location  [1
  Konge. 
  • Kristoffer 1 av Danmark (født 1219, død 29.mai 1259) var dansk konge i 1252–1259, sønn av kong Valdemar Sejr, og yngste bror av Erik Plogpenning og Abel av Danmark, begge brødre var konge før ham.

   Da kong Abel ble drept i et bondeopprør i 1252 var hans sønn i Valdemar av Slesvig i Frankrike. Han skyndte seg hjem for å gjøre krav på Danmarks krone som sin fars eldste sønn, men i Köln ble han arrestert av erkebiskop Konrad av Ahr-Hochstaden. Her ble holdt som fange inntil de schauenburgske grever av Holstein betalte løsepenger for ham i 1253. Da han nådde fram til Danmark, var onkelen Kristoffer allerede blitt valgt til konge. Dermed var grunnen lagt for en strid mellom den eldre og den yngre slektslinjen av kongehuset, som kom til å vare i årtier.
   Kristoffer ble kronet til konge i Lund domkirke på juledagen 1252.

   Kong Kristoffer satte i gang bestrebelser for å få sin bror Erik Plogpenning anerkjent som martyr eller helgen. Foruten at det alltid er heldig å ha en helgen i familien var den viktigste grunnen å få brennmerket Abel som brodermorder, og dermed utelukke hans slekt, først og fremst nevøen Valdemar, nå hertug av Slesvig, fra tronfølgen. Kristoffer samlet opplysninger om ulike undre som hadde skjedd ved Eriks grav. Abels tilhengere var imot forsøket og samtidig ble kongens forhold til kirken stadig forverret.

   Ved å tillate Abels sønn Valdemar å bli hertug av Slesvig unngikk Kristoffer umiddelbart borgerkrig, men ble selv mål for intriger og forræderi. Både Slesvig som Holstein sto for en tid uavhengig av kongens styre.

   Erkebiskop Jakob Erlandsen, som med pavens velsignelse var blitt innsatt på bispesetet i Lund, var tilhenger av en sterk og uavhengig kirke. Han kom i konflikt med kongen om blant annet de geistliges leidangsplikt og skatteplikt på lik linje med enhver annen jordeier. Biskop Jacob nektet og gikk så langt som å forby bønder som levde eller arbeidet på kirkens eiendommer om å yte militærtjeneste for kongen. Biskopen var kanskje den rikeste i hele kongedømmet og insisterte samtidig at et verdslig styre ikke hadde kontroll eller makt over kirken, dens eiendom eller kirkens ansatte. Han bannlyste kongen for å slå fast at han ikke ville bøye seg for kongens vilje.

   Erkebiskopen kjempet dog ikke kun for kirken. På morssiden slektet han på den mektige Hvide-slekten som tilhørte avdøde kong Abels tilhengere. Det kom til uttrykk da Jakob Erlandsen nektet å krone Kristoffers sønn Erik Klipping som medkonge og tronfølger.

   I 1256 samlet erkebiskopen rikets fremste til et møte i Vejle hvor de vedtok konstitusjonen Cum Ecclesia Daciana. Her står det at riket vil bli lyst i interdikt (det vil si forbud mot alle kirkelige handlinger) hvis kongen utsetter geistlige for overgrep. Jakob Erlandsen ville innføre kanonisk rett i Danmark, det vil si tvinge igjennom gyldigheten av pave Gregor 9's Liber Extra. Den danske kirkekamp hadde tilsvarende paralleller over hele Europa, blant grunnet pave-keiser-striden.

   Vinteren 1257–1258 gikk de holstenske grever på anmodning fra Jakob Erlandsen, og for sikre deres nevøs arverett til hertugdømmet Slesvig i Sønderjylland, til angrep på Danmark, men angrepet ble avverget.

   I februar 1259 ble Jakob Erlandsen arrestert av mecklenburgske soldater. I følge en beretning ble han til spott og spe iført en verdslig drakt med en lue av revehaler, deretter bundet og kastet i fengsel. Erkebispesetet i Lund, og kort tid etter også biskop Peder Bang i Roskilde (som var i familie med Jakob Erlandsen) lyste interdikt over kongen.

   Sverige og Norge hadde inngått en politisk allianse mot Danmark allerede før Kristoffer var blitt konge ved at de var blitt provosert av kong Abels innblandinger.

   I 1256 foretok Håkon 4 Håkonsson et plyndringstokt mot dansk land i Halland.
   I 1257 ble det inngått forlik mellom Kristoffer og Håkon Håkonsson. Det samme året var det et bondeopprør i Danmark som brøt ut på nytt i 1258 som et resultat av Kristoffers nye eiendomsskatt, men danskekongen fikk slått disse ned.

   I 1259 flyktet biskop Peder Bang av Roskilde til Rügen og overtalte fyrst Jaromar 2, prins av Rügen, som var Erik Abelssons svigerfar, til å gjøre landgang på Sjælland. Herfra inntok han København. Jarmers Tårn er oppkalt etter fyrsten.

   Før Kristoffer rakk å reagere døde han den 29.mai 1259 i Ribe hvor han hadde dratt for å være hos biskopen. I følge et rykte skal han ha blitt forgiftet av abbed Arnfast fra Ryd kloster da han ga kongen nattverden. Året etter ble Arnfast gjort til biskop av Århus av erkebiskop Jakob Erlandsson, men paven omgjorde vedtaket.

   Kristoffer ble gravlagt foran høyalteret i Ribe domkirke kort tid etter sin død av den lokale biskop til tross for interdiktet.

   Det er mulig at kongen døde av naturlige årsaker, men hans tilhengere kalte ham Krist-Offer.

   Kristoffer var gift med Margarete Sambiria Samborsdatter av Pommern. De fikk følgende barn:

   Erik Klipping, konge av Danmark,
   Valdemar,
   Niels,
   Mechthilde, eller Matilda (død 1311), gift med Albert 3, margreve av Brandenburg,
   Margrete (død 1306), gift med greve Johan 2 av Holstein-Kiel,
   Ingeborg.

   Dronningen og Jaromar var altså begge vendere fra Rügen, og den gylne, vendiske drage på rød bunn var tidligere med i det danske riksvåpen. [1]
  Died 29 May 1259  Ribe, Esbjerg, Jylland, Danmark Find all individuals with events at this location  [1
  • Fra heimskringla.no:

   Den 29.mai 1259 dør kong Kristoffer 1. Valdemarsen av Danmark.
   Et ondsindet rygte vil vide, at han blevet forgivet af abbed Arnfast fra Ryd Kloster.
  Buried
  av Danmark Kristoffer 1 gravstein.jpg
  av Danmark Kristoffer 1 gravstein.jpg
  Gravsted kong Kristoffer 1. av Danmark.
  Person ID I4928  My Genealogy
  Last Modified 20 Jun 2019 

  Father Valdemar Valdemarsen av Danmark, "Valdemar 2",   b. Abt 1170,   d. 28 Mar 1241, Vordingborg, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  (Age 71 years) 
  Relationship Birth 
  Mother Berengaria av Portugal,   b. Abt 1194, Portugal Find all individuals with events at this location,   d. Abt 1221, Danmark Find all individuals with events at this location  (Age 27 years) 
  Relationship Birth 
  Married Bef 1216  [1
  • Berengária av Portugal (født ca.1194, død ca.1221) var en portugisisk prinsesse, 5. datter av kong Sancho 1 av Portugal og Dulce Berenguer av Barcelona, som ble dronning av Danmark som ektefelle av Valdemar Sejr. Hun ble mor til de senere danske kongene Erik, Abel og Kristoffer.

   Berengaria var den yngste datteren av kong Sancho 1 av Portugal og var kusine til dronning Berengaria av Navarra, hustru til Rikard Løvehjerte av England. Begge var navngitt etter deres bestefar, grev Berenguela av Barcelona.

   Prinsessen ble introdusert for kong Valdemar gjennom hans søster, Ingeborg av Danmark (fransk dronning) som var gift med kong Filip 2 August av Frankrike, en annen fetter av Berengaria.

   Valdemars første hustru, prinsesse Margrethe av Böhmen, senere kjent som dronning Dagmar, hadde vært meget populær i Danmark, kanskje på grunn av hennes blonde utseende som fikk henne til å se dansk ut.

   Dronning Berengaria var absolutt motsatt, mørkøyd, svart som en ravn i håret, men likevel en skjønnhet i egen rett. Danskene skrev sanger om den nye dronningens skjønnhet, men samtidig bebreidet de henne for de tunge skattene. Skattene gikk dog ikke kun til dronningen, men til kongens krigsinnsats. Danskene sørget fortsatt over den milde dronning Dagmar (se sangen Dronning Dagmars død) og det gjorde det vanskelig for den nye dronningen fra Portugal å vinne velviljen til sine nye danske undersåtter.

   I løpet av sine år som gift med dronning Berengaria var Valdemar stadig i krig.
   I 1219 dro han på et seierrikt krigstokt til Estland. Fra denne ekspedisjonen oppsto legenden om da det danske flagget første gang kom til danskene ved å falle ned fra himmelen og således inspirerte danskene til seier.

   Etter å ha født 3 framtidige konger døde Berengaria i barsel i 1221 da hun var 31 år gammel.

   Dronning Berengaria er gravlagt i St.Bendts kirke i Ringsted. Ved hennes side ligger kong Valdemar og hans første dronning, Dagmar, er gravlagt på hans motsatte side.

   Da Berengarias grav ble åpnet i 1885 fant man hennes tykke hårflette, hennes kranium (ædelt formede hovedskal) og fint bygde legemsknokler.

   Berengarias navn, på dansk navngitt som Berngerd, og som synes å ha hatt en hard klang som har kanskje bidratt til at hun i senere folkeviser har blitt skildret som stolt, hard og ond, en motsetning til Valdemars første dronning Dagmar. Historieforskningen har ikke funnet noe støtte for at Berengaria skulle ha manglet Dagmars edle karakter. [1]
  av Danmark Valdemar Sejr og kone Berengaria.jpg
  av Danmark Valdemar Sejr og kone Berengaria.jpg
  Kong Valdemar og dronning Berengaria av Danmark.
  Family ID F2014  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Margrethe (Sambiria) av Pommern,   b. Abt 1230, Pommern, Tyskland Find all individuals with events at this location,   d. 01 Dec 1282  (Age 52 years) 
  Married Abt 1248  [1
  Children 
  +1. Erik Kristoffersen av Danmark, "Erik 5",   b. Abt 1249, Lolland, Danmark Find all individuals with events at this location,   d. 22 Nov 1286, Finderup, Jylland, Danmark Find all individuals with events at this location  (Age 37 years)  [Birth]
  Last Modified 18 Aug 2016 
  Family ID F2653  Group Sheet  |  Family Chart

 • Photos
  av Danmark Kristoffer 1 maleri.jpg
  av Danmark Kristoffer 1 maleri.jpg
  Kong Kristoffer 1 av Danmark (ca.1219-1259).

 • Sources 
  1. [S754] Wikipedia (Reliability: 1).


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.1.2, written by Darrin Lythgoe © 2001-2022.

Maintained by Tor Kristian Zinow.