Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Magnar Magerøy

Male 1914 - 1997  (83 years)


Personal Information    |    Sources    |    All    |    PDF

 • Name Magnar Magerøy 
  Birth 11 Oct 1914  Ålvundeid, Sunndal, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this location  [1, 2, 3
  Gender Male 
  Occupation 1940  Tingvoll, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this location  [1, 4
  Lærer, senere styrer ved Tingvoll realskole. 
  Occupation 1947  Hurdal, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location  [4
  Lærer ved ungdomsskolen og realskolen. 
  Occupation 1948  Addis Abeba, Etiopia Find all individuals with events at this location  [3, 4
  Misjonær. Pionermisjonær i landet. 
  • Arnt M. Magerøy skriver i sin slektsbok fra 1947 at Magnar var tilsluttet kinamisjonen. Han skal også da ha vært i England for videre utdanning som misjonær.

   I boka Magerøyætta står det om Magnar at han var pionermisjonær fra 1948.

   Senere ble han tilsynsmann på Norsk-Luthersk Misjonssamband, og hadde sitt misjonsfelt i Etiopia, der de i 1976 var stasjonert i Addis Abeba.

   De reiste dit for 6.gang i august 1976.

   Magnar Magerøy (født 11.oktober 1914 i Sunndal, død 23.desember 1997) var en luthersk etiopiamisjonær tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Han var en av de 7 første misjonærer NLM sendte til landet, og ankom i 1948. Frem til 1978 virket han i landet i 6 perioder.

   .

   Magnar Magerøy ble født i Sunndal på Nordmøre. Etter å ha gått på Høgtun Folkehøgskule og Mellomskule (nå Nordvestlandet folkehøgskole), gikk han på Orkdal Gymnas hvor han tok artium i 1937. Han var lærer ett år før han gikk på lærarhøgskulen i Volda.

   Med unntak av et opphold på NLMs Fjellhaug Misjonshøgskole (nå Fjellhaug Internasjonale Høgskole), var han i krigsårene rektor på Tingvoll Mellom- og Realskule (nå Tingvoll Vidaregåande Skole).

   På NLMs generalforsamling på Framnes i 1946 ble Magnar Magerøy innviet som misjonær. Høsten 1948 reiste han til Etiopia som en av de første 7 norske misjonærene i landet. Hans kone, Ellen Agnes Magerøy, reiste etter noen måneder senere sammen med barna.

   Magnar Magerøy hadde sitt virke i Sør-Etiopia frem til 1978. Med 5-års perioder i Etiopia og 1 år opphold i Norge mellom hver periode ble det til sammen 25 aktive år i Etiopia.
   Det meste av disse årene var han leder for NLMs arbeid i Etiopia – et arbeid som omfattet ca. 20 misjonsstasjoner, en lang rekke lokale utestasjoner og kirker, 5–6 sykehus, mange lokale klinikker, barneskoler, videregående skoler, lærerskole, evangelisk college, osv.

   Magerøy var også en periode Norges generalkonsul i Etiopia – en oppgave han utførte i kombinasjon med arbeidet som leder av NLMs arbeid i landet.

   Da Sør-Etiopia opplevde hungersnød i 1974, reagerte NLM med Magerøy i spissen raskt. Nødhjelpsarbeid ble initiert og var i gang da hjelp fra de store internasjonale hjelpeorganisasjonene etablerte sitt nødhjelpsarbeid i landet.

   Mellom periodene i Etiopia, og etter hjemkomst til Norge i 1978, hadde Magerøy diverse oppgaver for NLMs hjemmearbeid. Blant annet var han lærer på Fjellhaug bibel- og misjonsskole og Fjellheim bibelskole i en rekke år.

   I 1974 ble Magnar Magerøy utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St.Olavs Orden for sin humanitære innsats i Etiopia.

   Bibliografi:

   Nye spor i gamal jord, 1957.
   Misjonsperspektiv i praksis, 1973.
   Ut av ilden, 1979.
   Misjon og hjelpearbeid blant kvinner, 1982. [1, 4, 5]
  Death 23 Dec 1997  Oslo, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 6
  • Dødsannonsen i Tidens Krav, lørdag 27.desember 1997:

   Min kjære mann, vår gode far, svigerfar, bestefar og farfar Magnar Magerøy døde fra oss lille julaften 1997, 83 år gammel.

   Høyt var du elsket, dypt er du savnet.

   Ellen.

   Kjellfrid, Lavrants.
   Hallvard, Madli.
   Paula.
   Magne, Marianne.
   Kari, Knut Olav.

   Barnebarn.

   Søsken og øvrige familie.

   Begraves fra Vestre Aker kirke fredag 2.januar kl.11.00.
   Istedenfor blomster ønskes en gave til Misjonen.

   -

   Nekrologen i Aftenposten, onsdag 31.desember 1997:

   Lillejulaften kom sørgebudskapet om at misjonær Magnar- Magerøy var død. Han ble 83 år gammel. Vi visste han hadde en alvorlig sykdom, men regnet likevel ikke med at det skulle gå så fort. Magerøy var bondesønn fra Sunndal på Nordmøre. Etter Høgtun folkehøgskule og mellomskule, tok han artium ved Orkdal Gymnas i 1937. Han var lærer ett år før han begynte på lærarhøgskulen i Volda. Med unntak av et kort opphold på misjonsskolen på Fjellhaug var han i krigsårene styrer på Tingvoll mellom- og realskule. Magerøy var en av de mange misjonskandidatene som ble innviet til misjonær på generalforsamlingen på Framnes i 1946. Han var blant de syv første misjonærene til Etiopia som reiste ut høsten 1948. Med dette begynte en lang og arbeidskrevende tjeneste i Guds rike for folkeslagene i Sør- Etiopia. Mesteparten av denne tiden var han tilsynsmann for Norsk Luthersk Misjonssambands arbeid i Etiopia. Han var også en tid Norges generalkonsul i Addis Abeba. I forbindelse med sin 60-årsdag fikk han utmerkelsen Den Kongelige Norske St.Olavs Orden, ridder av 1. klasse, for sin humanitære innsats i Etiopia. For Magerøy var det en stor dag da keiser Haile Selassie i nærvær av flere av sine ministre innviet det nye sykehuset i Yirga Alem i 1968. Sykehuset var et resul...

   Etter 25 aktive år i Etiopia kom Magerøy og familie til Norge i 1978. Magerøy var misjonær på livstid. Hans misjonærkall og tjeneste var uavhengig av tid og sted. Enten han var i Norge eller Etiopia, var det misjonsarbeidet og Guds rike som lå ham på hjertet. Magerøy skrev flere bøker og var ikke sjelden å finne i avisspaltene. Som lærer i flere år på bibelskolene Fjellhaug og Fjellheim, fikk han formidle Guds ord og misjonskallet til mang en ungdom. Det ble nybrottsarbeid i Sør-Etiopia og ikke åkrene på Nordmøre han la under plogen. Hans første bok het da også Nye spor i gamal jord. Med Magerøys bortgang har en av førstefiolinistene vekkelsestonene fra Etiopia stilnet. Det er med vemod og savn, men også med takk til Gud vi tar farvel med en som har betydd så uendelig mye for misjonen og Guds rikes arbeid både hjemme og ute. Magerøy var en arbeidskapasitet som ga alt i troskap mot misjonærkallet han fikk i unge år. Så går våre tanker og medfølelse på en særlig måte til hans kone Ella og den nærmeste familie som kjenner savnet og tomrommet aller sterkest. Vi står sammen med dem i sorgen og savnet. Vi er mange her i landet, men trolig enda flere i Etiopia som takker Gud for Magnar Magerøy og i takknemlighet lyser vi fred over hans gode og rike minne!
   Gunnar Oseng, misjonssekretær. [6]
  Burial 2 Jan 1998  Vestre Aker, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 6
  Person ID I5402  My Genealogy
  Last Modified 5 Dec 2022 

  Father Hallvard Magerøy,   b. 05 May 1888, Ålvundeid, Sunndal, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this locationd. 06 Jun 1974, Sunndalsøra, Sunndal, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this location (Age 86 years) 
  Relationship Birth 
  Mother Karen Olise Bjelvåg, "Magerøy",   b. 15 Sep 1881, Averøy, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this locationd. 05 May 1964, Ålvundeid, Sunndal, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this location (Age 82 years) 
  Relationship Birth 
  Marriage 1912  Ålvundeid, Sunndal, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this location  [1, 3
  Event-Misc2 Bef 1964 
  Hos fotograf. 
  Magerøy Hallvard familiebilde.jpg
  Magerøy Hallvard familiebilde.jpg
  Bak f.v. Magnar, Hallvard og Erling.
  Foran f.v. Anna, Karen og Hallvard (Gammel-Hallvard).
  Family ID F2832  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Ellen Agnes Måløy, "Magerøy",   b. 29 Dec 1915, Gjemnes, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this locationd. 27 Jan 2016, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location (Age 100 years) 
  Marriage 05 Aug 1944  Gjemnes kirke, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this location  [1, 3
  Children 
  +1. Living
   2. Knut Harald Magerøy,   b. 28 Feb 1948, Hurdal, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 04 Jan 1959, Addis Abeba, Etiopia Find all individuals with events at this location (Age 10 years)  [Birth]
  +3. Living
   4. Living
   5. Magne Elling Magerøy,   b. 01 Dec 1953, Yirga Alem, Etiopia Find all individuals with events at this locationd. 21 Feb 1954, Yirga Alem, Etiopia Find all individuals with events at this location (Age 0 years)  [Birth]
  +6. Living
  +7. Living
  Family ID F2834  Group Sheet  |  Family Chart
  Last Modified 28 Oct 2022 

 • Sources 
  1. [S898] A.M.Magerøy, Anders I.Høyem - hans ætt og etterslekt (Reliability: 1).

  2. [S743] DIS Norge. Gravminner i Norge, www.disnorge.no (Reliability: 2).

  3. [S474] Marit Rønning, Magerøyætta 100 år etter brudlaupet (Reliability: 1).

  4. [S573] Bok: Studentene fra 1937. Biografiske opplysninger (Reliability: 2).

  5. [S754] Wikipedia (Reliability: 1).

  6. [S115] Dødsannonse i media, Tidens Krav (Reliability: 2).


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2023.

Maintained by Tor Kristian Zinow.