Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Henrick Erboe

Male Bef 1741 - 1821  (> 80 years)


Personal Information    |    All    |    PDF

  • Name Henrick Erboe 
    Birth Bef 19 Apr 1741  Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location 
    Christening 19 Apr 1741  Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location 
    Gender Male 
    Confirmation 1759  Langesund, Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location 
    Occupation Abt 1770 
    Skipsfører/kaptein. 
    • I 1770-årene var Henrick Erboe fører av skipet Les Aventures, en galiot på 73 kl.; og må ha gjort vellykkede reiser ettersom han med tiden la av skippervirksomheten til fordel for kjøpmanshandel og skipsrederi.
    Occupation Abt 1785  Langesund, Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location 
    Kjøpmann og skipsreder. 
    • Ved skjøte av 31.mars 1785 fikk han fra Hans og Eilert Gregerssønner Winther m. flere 0verdratt 3/4 i deres eiende briggskip nu kaldt Anne & Dorothea. Kjøpesummen var 3.000 riksdaler, og et par år senere satt Erboe som eneeier, iflg. Hans Winthers skjøte 3.februar 1787 på den resterende 1/4 for 1.050 riksdaler.
      Skipets drektighet var 56 kl., og gikk i Englandsfart med kaptein Hans Michael Halls som fører.
      Den 29.april 1794 ble skuta oppbragt til England, men later til å ha blitt frigitt temmelig raskt.

      Ved auksjonsskjøte av 9.juli 1796 i Kristiansand ble Erboe eier av skipet Walpole på 73 kl., en prise oppbragt fra engelske undersåtter av en hollandsk kaper. Tilslaget ble gitt ham på budet 2.050 riksdaler, og skipet ble omdøpt til Henrick & Maria.
      Erboes svigersønn Johan Christen Baar, var skipets kaptein og gikk tidlig i juni 1798 ut fra Drammen med kurs for Amsterdam, lastet med trelast for kjøpmann Hans Bang, Drammen.

      Den 21.juni ble skipet kapret av HMS Vestal, kaptein Charles White, og innbagt til Yarmouth. Den 25.juli ble skip og ladning reklamert av Townley på vegne av Jens Wolff, som igjen representerte Erboe og Bang.

      Saken kom opp i priseretten 16.januar 1799. Kaptein Whites argument for kapringen var at Henrick og Maria var på vei inn til Amsterdam som på det tidspunkt var under britisk blokade. Sir William Scott krevde further proof for å få rede på hvorvidt kaptein Baar hadde vært klar over blokaden, samtidig som han ville vite mer om eierforholdet. Jens Wolff fremskaffet de nødvendige dokumenter fra Norge om hva kaptein Baar hadde visst, og dette ble fremlagt i retten 19.mars 1799.

      Dommen erklærte at Baar ikke hadde vært underrettet om blokaden, og ladningen ble frigitt, men skipet ble fremdeles holdt i arrest inntil eierforholdet kunne klarlegges.

      I desember 1799 kom så et krav på skipet fra en kjøpmann Lionel Self i Lynn, som kunne fortelle at skipet egentlig var engelsk, og at det under navn av Walpole hadde tilhørt ham. I 1795 var det blitt kapret av en hollandsk kaper og bragt inn til Kristiansand. En hollandsk priserett hadde tilkjent den hollandske kaperkapteinen skipet, som var blitt solgt til Henrick Erboe.

      Det var nå 3 parter som sloss om skuta, kaperkaptein Charles White, kjøpmann Self i Lynn og Henrick Erboe i Langesund. Dommeren krevde nå at skipet ble solgt og pengene innbetalt til retten.
      Etter moden overveielse over det fine juridiske poeng, hvorvidt en krigførende priseretts avgjørelse ang. et skip som lå i nøytral havn hadde gyldighet i engels Admiralitetsrett, fant han 24.juni 1802 at den hadde gyldighet, og erklærte skipet (eller dets verdi ) frigitt til fordel for Erboe. Mot dette appelerte White, og så gikk det 5 år før saken (hvis objekt nå var skrumpet inn til en sikkert ikke meget stor pengesum) kom opp.

      Den 7.august 1807 erklærte Apellretten seg mot kaptein Whites apell, bekreftet Sir William Scotts dom fra 1802, og pengene ble nå endelig utbetalt til Henrick Erboe. Det var da gått 9 år og 2 måneder fra Henrick & Maria’s skjebnesvangre møte med HMS Vestal i Nordsjøen.

      At denne tildragelse fikk alvorlige økonomiske konsekvenser bekrefter en notis i folketellingen 1801, hvor det ved Erboes navn er tilføyd: Ruineret ved lidte Søe-skader og opbringelser.

      At denne sjøens mann likevel ikke på noen måte hadde gitt tapt overfor de dårlige omstendigheter viser Langesunds tollbøker fra år 1800. Dette år er Henrick Erboe oppført som hovedreder av et nyinnkjøpt Briggskip på 72 kl. Die Schwalbe, som var bygget 1781 i Flensburg og hadde 10 manns besetning.
      Kaptein var svigersønnen Christian Kruuse, som 14.august 1800 innkom med skipet fra København. Skipet gikk i Englandsfart til bl.annet Falmouth og Guernsey, hovedsakelig befraktet med trlast for kjøpmann Jacob Aall i Porsgrunn.
      Allerede 29.september 1801 overdro Erboe 3/5 i skipet til Aall for 3.118 riksdaler og solgte senere de 2/5 til Kruuse.

      I stedet gikk han 1803 til innkjøp av det betydelig større skip Christine. Tollboken angir drektigheten til 107 kl., at skipet var 52 år gammelt og bygget ved Arendal, hvorfra det var kjøpt. Bestningen var på 12 mann og kaptein var Jørgen Christensen Lund, borger i Arendal.

      Den 9.juli 1805 opptok Erboe et lån på 5000 riksdaler av finanskassen i København mot 1.prioritet i Christine. Også dette skip seilte i trelastfart, og var 1805 et par ganger i Bristol, en tur til London og en til Plymouth. Året etter gikk turen 3 ganger til Watterforth.

      Krigsutbruddet, bombardementet av København og byens overgivelse den 7.september 1807 var for alle en skrekkelig tidende. For næringslivet i Bratsberg var livsnerven i alminnelighet salg av trelast til England og av jern til Danmark, med korn i retur derfra. Fra å være den beste kunde var England blitt fiende, en fiende som sperret kysten for tilførsler av korn. Krigsutbruddet kom midt i travleste skipningssessongen i en høykonjunktur for trelasthandelen. Intetanende hadde de norske trelastskuter lagt ut på sine sommerturer til England, og derfra vendte de aldri tilbake. Nok en gang rammet ulykken Henrick Erboe.

      Tollboken 1808 opplyser at Christine var oppbragt til og kondemnert i England! En skulle med dette formode at den aldrende skipper og kjøpmann nå hadde fått nok av uhellbringende redervirksomhet, men nei. Lisensefarten, som den fra sommeren 1809 gjenåpnede trelasfart på England gjerne kalles, ble en hektisk oppgang for trelasthandelen, med svimlende priser og glimrende frakter, og Erboe øynet atter muligheten til å gjøre gode forretninger.

      Den 1.februar 1810 ble briggskip Anne Margreth, 58 kl., innkjøpt. Skipet var bygget 1774 på Borøen, hadde 8 manns besetning og ligget i opplag siden høsten 1807.
      Den 10.april stevnet skipet ut fra Langesund med kurs for Nantes, befraktet med trelast til verdi av 2.059 riksdaler for kjøpmann Hans Eleonardus Møller. Henrick Erboe, nå i en alder av 69 år, var selv skipets kaptein! Den 13.juni 1810 var han tilbake etter en vellykket seilas, og overlot kommandoen til Hans Müller i Porsgrunn.
      Året etter overtok Ole Willumsen av Porsgrunn som kaptein, og returnerte 3 ganger, 1 fra Bordeaux og 2 ganger fra Cherbourg.

      Henrick Erboe var nå passert de 70, og levde vel heretter et roligere liv hjemme i Langesund, omgitt av hustru og mange umyndige barn.
      Sitt borgerskap oppsa han 9.juli 1816 etter 48 års virksomhet som skipper/reder og kjøpmann. Forretninger drev han imdlertid fortsatt, assistert av stesønnen Lars Borrelly som kontorbetjent. Til sin død var Erboe hovedreder av Anne Margrethe, men solgte dog parter til sønnen Jean, Lars Borrelly og Christian Kruuse.
    Residence 1801  Langesund, Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location 
    • Ved folketellingen 24.februar 1801 finner vi i alt 11 personer i Erboes husstand i Langesund.

      Henrick Erboe og Gunild Maria Aschildsen, hennes barn Lars og Mette Marie Bourly, videre fellesbarna Jørgen Johan, Jean Bourly, Henrick Andreas og Anne Sommer.

      I tillegg holdt huset 3 tjenestepiker. Forståelig nok må det ha vært rikelig med plass i hjemmet.

      En branntaksforretning i 1805 gir en god oversikt over eiendommens bygninger og bekvemmeligheter, matrikkelnr. 4 i Langesund:

      Våningshus og hovedbygning én etasje, tømmerbygget med bordkledning og rødt stentak, 21,5 x 15,5 alen, bestående av forstue med kjøkken, skorsten og bakerovn, 6 rom og 2 kvistværelser ovenpå, samt under huset 2 kjellere. Med bygningens 5 dobbelte kakkelovner og 12 fag vinduer ble det hele vurdert til.. 900 riksdaler.
      På søndre side en 1-etasjes tømret bygning, innholdende matbod, fehus og abtritt (avtrede) møkkabinge 16 x 8,5 alen, tegltekt. Foran bygningen et utskott med høytrever og derved en dobbelt port ... 100 riksdaler.
      På nordre side en 1-etasjes tømret bygning, tegltekt, 11 1/2 x 8 1/2 alen, hvoruti bryggerhus med skorsten og innmurt bryggepanne og foøvrig et kammers med kakkelovn. Utenfor et brendeskjul av bindingsverk, hvorved av stolper og bordkledning tilføyet et svin- og kullhus samt et lite plankeverk med en bro og dobbelt port... 200 riksdaler. Stakittverk om hagen... 30 riksdaler.
      En 3-etasjes sjøbod mot vannet, tømret og tegltekt, 14,5 x 9,5 alen, innholdende 6 rom... 200 riksdaler.
      Til sjøboden tilføyet en bindingsverks materialbod, tegltekt, 12 x 10,5 alen... 40 riksdaler.
      Den samlede takst lød på 1.500 riksdaler, hvilket var en stigning med 300 riksdaler siden skiftet i 1794. Alle bygninger var som nevnt tømret og belagt med rød teglsten.

      Etter sin manns død lot Gunild Maria Aschildsen eiendommen 6.juni 1823 selge ved auksjon til Just Wright for 855 speciedaler.

      Gunild Maria Erboe døde i Langesund 10.juli 1832, og med hennes sorti var familien Erboes historie et avsluttet kapittel i ladestedet.
      Heretter er slektens representanter å finne i Porsgrunn og Skien, i Arendal og på Modum.
    Death 21 Apr 1821  Langesund, Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location 
    • Dødsfallet ble avertert av hans enke dagen etter:

      Træt og mødig af sin jordiske vandring, indgik i gaar til Lyksalighets Bolig min inderlig elskede Mand, Oldingen kjøbmand Hendrik Erboe. I 82 (!) aar levede han, og saae sin afkom vore til 43 Børn, Børnebørn og Børnebørnsbørn, af hvildke dog 8 forud ere indgangne til Evigheden, hvor han tillige modtages af en forlængst henvandret Ægtefelde. Enhver, der kjendte hans gode Hjerte vil visst føle mit Smertelige savn, og skjenke mig Deeltagelse i denne min nye kummer.
      Gunnild M. Erboe, f. Aschildsen.
    Probate 20 Feb 1832 
    • Skiftet etter Henrick Erboe ble avholdt kort tid etter hans død.
      Imidlertid ble ny registrering i boet foretatt fra 6.mai til 20.februar 1832, da skiftepapirene var gått tapt ved sorenskrivergårdens brann i Porsgrunn.

      Aktiva beløp til 3603 speciedaler. Herfra gikk statskassens fordring i nærværende bo med 502 speciedaler 60 skilling med renter fra 19.mars 1812, og ved vildken fordring er pandtsatt med 1ste prioritet hans skib Christine for hans til Engeland obragte skib Henrik & Marie. Dette må ha vært en fornyelse av pantet fra 1805.

      Av andre poster finner vi den ved skiftesamlingen den 6.mai sidstl. Anmeldte attest som viser at den af Hr. Morgenstierne til boet pandtsatte Ejendom er taxeret til 2.220 speciedaler sølv. Hovedkreditor i boet hadde vært avdøde Just Wright (1.345 speciedaler) og Erboes sønn Jean Borrelly med fordring på 542 speciedaler.
    Person ID I11858  My Genealogy
    Last Modified 22 Feb 2017 

    Family 1 Anne Sommer Halvorsdatter Smestad, "Erboe",   b. Bef 02 Oct 1739, Skien, Telemark, Norge Find all individuals with events at this locationd. Bef 18 Jun 1792, Langesund, Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location (Age < 52 years) 
    Marriage 01 Jan 1766  Langesund, Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location 
    • Anne og Henrick var søskenbarn.

      I sitt ekteskap med Anne Sommer Smestad hadde Henrick Erboe 7 barn, hvorav en var dødfødt.
    Children 
     1. Anne Johanne Henrichsdatter Erboe  [Birth]
     2. Mette Dorothea Henrichsdatter Erboe,   b. Aft 1766  [Birth]
     3. Helena Henrichsdatter Erboe,   b. Aft 1766  [Birth]
     4. Georgine Henrichsdatter Erboe,   b. Aft 1766  [Birth]
     5. Jørgen Henrichsen Erboe,   b. Aft 1766  [Birth]
     6. Anne Susanne Henrichsdatter Erboe, "Kruuse",   b. 1771   d. 1841 (Age 70 years)  [Birth]
    Family ID F4745  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 22 Feb 2017 

    Family 2 Gunild Marie Aschildsen,   b. Bef 29 Apr 1769   d. 10 Jul 1832, Langesund, Bamble, Telemark, Norge Find all individuals with events at this location (Age > 63 years) 
    Marriage 10 Apr 1794  Arendal, Aust-Agder, Norge Find all individuals with events at this location 
    • Gunild Maria var enke etter den rike kjøpmann og skipsreder Jean Borrelly, hvis tredje hustru hun var.

      Henrick Erboes 2.ekteskap bød på store økonomiske fordeler. Jean Borrelly etterlot ved sin død 1793 en formue på nær 18.000 riksdaler, hvorav Gunild Maria Aschildsen som hans enke hadde krav på det halve. Mot dette gjorde imidlertid Borrellys barn fra 2 foregående ekteskaper innsigelser. Hvilket resulterte i en om fordeling av arven hvorved Gunild Maria måtte slå seg til tåls med ca. 1/4 part av formuen (ca. 4.500 riksdaler).

      Den unge Gunild Maria, som var 2,5 år yngre enn Henrick Erboes eldste datter, tok med seg sine barn Lars og Mette Marie Borrelly til Langesund, hvor disse vokste opp og til dels kalles Erboe i kirkeboken.
    Family ID F4746  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 22 Feb 2017 


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.