Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Notes


Matches 12,851 to 12,900 of 16,209

      «Prev «1 ... 254 255 256 257 258 259 260 261 262 ... 325» Next»

 #   Notes   Linked to 
12851 Olav delte riket med broren Magnus etter farens død. Magnus styrte det nordlige Norge til sin død 1069. Deretter var Olav Kyrre (= den fredlige) enekonge i Norge.

Fredelig periode i Olavs regjeringstid. Han grunnla Bergen, stor velstand, rik oppblomstring, nye skikker og moter.

1.
Olav var konge alene over Norge etter at hans bror Magnus var død. Olav var en storvokst og velskapt mann. Det sier alle folk at ingen har sett en mann med et fagrere eller verdigere utseende. Han hadde silkegult hår som falt riktig vakkert, lyslett, vakre øyne og velvokste lemmer ; han var for det meste fåmælt og ingen taler på tingene; i drikkelag var han glad, drakk gjerne, pratsom og blidmælt, fredsommelig så lenge han styrte riket.
Det nevner Stein Herdisson:

Trønders sverddjerve fyrste
tenkermed klokskap å legge
fred i landene sine.
Godt liker mennene dette.
Folket gleder seg over
at anglers fiende tvinger
til fred sine tegner med fasthet.

2.
Det var skikk i Norge at høgsetet til kongen var midt på langpallen, og øl ble båret omkring ilden. Men kong Olav var den første som lot gjøre høgsetet på høgpallen, som gikk tvert over stua. Han var også den første som lot gjøre ovnstuer og strødde golvet både vinter og sommer. I kong Olavs dager vokste kjøpstedene sterkt i Norge, og noen ble grunnlagt da. Kong Olav grunnla kjøpstaden Bergen. Der var det snart mange rike menn som slo seg ned, og kjøpmenn fra andre land seilte dit. Der la han grunnvollen til Kristkirken, den store steinkirken ; av den ble det bare lite ferdig, men han bygde ferdig trekirken. Kong Olav lot sette Miklagildet i Nidaros, og mange andre gilder i kjøpstedene, før var det omgangsdrikkelag der. Da var Bøjarbot den store gildeklokka i Nidaros. Gildebrødrene lot bygge Margretakirken der, en steinkirke.
I kong Olavs dager ble sammenskuddslag og gravøl vanlige i kjøpstedene, og da tok folk til med nye klesskikker; de hadde staselige bukser som ble snørt til beinet. Noen spente gullringer om leggene på seg. Da brukte folk lange kjortler med snøring på sidene og ermer som var fem alen lange, og så trange at de måtte dra dem på med et band og legge dem i rynker helt opp til akslene. De hadde høye sko, som alle var silkesømmet og stundom gull-lagt. Mange andre underlige moter var det også da.

3.
Kong Olav hadde de hirdskikkene at han lot skutelsveiner stå for bordet sitt og skjenke i av bordkar for seg og for alle menn av rang som satt ved bordet. Han hadde også kjertesveiner, som holdt kjerter ved bordet, og likså mange som det satt menn av rang. Der var en stallarestol også på utsida av skjenkebordet; der satt stallarer og andre høvdinger og vendte ansiktet inn mot høgsetet. Kong Harald og andre konger før ham brukte å drikke av dyrehorn og bære ølet fra høgsetet omkring ilden og drikke skål med dem de ville drikke med.
Så sier Stuv skald:

Det kom jeg til å skjønne
at seiersæl krigsmann vennlig
meg hilste og tok imot meg -
han var god å kjenne -
den gang da gavmilde kriger
kom med det gull-lagte hornet
og ville til meg drikke
da hos ham på Haug jeg bodde.

4.
Kong Olav hadde hundre hirdmenn og seksti gjester og seksti huskarer, som skulle føre til kongsgården det som trengtes, og gjøre andre ting som kongen ville. Da bøndene spurte kongen hvorfor han hadde mer folk enn loven sa, og kongene før ham hadde hatt, når han reiste omkring i de veitsler som bøndene gjorde for ham, svarte kongen så: Jeg får ikke styrt riket bedre enn min far, og det står ikke større age av meg enn av ham, enda jeg har dobbelt så mange menn som han hadde. Men ikke vil jeg med dette gjøre noen tvang mot dere eller gjøre det tyngre for dere.

5.
Kong Svein Ulvsson døde sottedød ti år etter at begge Haraldene hadde falt. Dernest var Harald Hein, hans sønn, konge i Danmark i fire år, og så Knut, Sveins sønn, åtte år, og han er i sanning hellig. Så kom Olav, den tredje sønn til Svein, åtte år, så Eirik Gode, fjerde sønn til Svein, også i åtte år. Olav, Norges konge, ble gift med Ingerid, datter til Svein danekonge. Og Olav Sveinsson danekonge ble gift med Ingegjerd, datter til kong Harald, søster til Olav, Norges konge. Olav Haraldsson, som noen kalte Olav Kyrre, og mange Olav bonde, fikk en sønn med Tora Joansdotter. Han fikk navnet Magnus. Han var en vakker gutt og lovte godt; han vokste opp i hirden hos kongen.

6.
Kong Olav lot bygge en steinkirke i Nidaros, og satte den der som kong Olavs lik først hadde vært jordet, og alteret ble satt beint over der som grava til kongen hadde vært. Denne kirken ble vigd til Kristkirke. Da ble også kong Olavs skrin flyttet dit og satt der over alteret. Der skjedde det da straks mange jærtegn. Sommeren etter årsdagen etter at kirken var vigd, var det mye folk der. Det hendte Olsokaften at en blind mann fikk igjen synet sitt der. Men sjølve messedagen, da skrinet og helligdommene ble båret ut, og skrinet ble satt ned på kirkegården som skikk var, da fikk en mann som lenge hadde vært målløs, igjen målet sitt, og han lovpriste da Gud og den hellige kong Olav med mykt tungelag. Det tredje var ei kone som hadde kommet dit øst fra Svitjod, og som hadde lidd mye vondt på denne ferden fordi hun ikke kunne se. Men likevel satte hun sin lit til Guds miskunn og kom reisende dit ved denne høytiden. Hun ble ført blind inn i kirken til messe om dagen; men før gudstjenesten var over, så hun med begge øyne, og da var hun skarpsynt og klarøyd, men før hadde hun vært blind i fjorten år. Hun drog derfra med høytidelig glede.

7.
Det hendte i Nidaros da kong Olavs skrin ble båret gjennom stretet, at det ble så tungt at folk ikke kunne få det av flekken. Da satte de skrinet ned og brøt opp stretet, og de så etter hva som var under der, og de fant liket av et barn, som var blitt drept og gjemt der. Da ble liket båret bort og stretet gjort istand igjen som det hadde vært før; og nå ble skrinet båret båret bort som vanlig.

8.
Kong Olav satt ofte på landet på de storgardene som han eide. Da han var øst i Ranrike på garden sin Haukbø, fikk han en sjukdom som førte ham til døden. Da hadde han vært konge i Norge i 26 år, han ble tatt til konge ett år etter at kong Harald hadde falt. Kong Olavs lik ble flyttet nord til Nidaros og jordet i Kristkirken, so han sjøl hadde latt bygge. Han var en særlig vennesæl konge, og Norge hadde steget mye i rikdom og glans i hans styretid.  
Haraldsen av Norge, Olav "Olav 3" (I3390)
 
12852 Olav Duun var utdannet lærer og fikk sin første stilling som vikar i Inderøy. På dette tidspunktet var han forlovet med Emma, og sørget for at hun fikk en jobb i den lokale banken. Men, da hennes mor fikk nyss om dette forlangte hun at Emma skulle fjerne seg fra bygden, og Emma flyktet da til Nord-Norge. Møller, Emma Georgine "Nakling" / "Duun" (I11326)
 
12853 Olav døde hjemme i sin egen seng.

Fra dødsannonsen i Adresseavisen 10.september 1991:

Min kjære mann og vår gode far, svigerfar, bestefar, oldefar, bror, svoger og onkel Olav August Fossum sovnet stille inn, nær 88 år gammel.
Trondheim, 2.september 1991.
Aasta
Einar Anne
Odd Anny
Barnebarn, oldebarn
Øvrige familie

Bisettelsen har funnet sted. 
Fossum, Olav August (I651)
 
12854 Olav Haraldsson (født ca. 890, død 934) var sønn av Harald Hårfagre og Svanhild Øysteinsdatter, datter av Øystein jarl. Han ble gjort til småkonge av Vingulmark av sin far, og arvet senere Vestfold etter at broren hans, Bjørn Farmann, ble drept av deres halvbror Eirik Blodøks.

Fra Snorre: Harald Hårfagres saga:

Kong Harald var nå åtti år gammel, han ble så tungfør at han ikke syntes han orket å reise rundt i landet mer eller styre med kongens saker. Da leide han Eirik, sønn sin, til høgsetet og gav ham makten over hele landet. Men da de andre sønnene til Harald fikk høre det, så satte Halvdan Svarte seg i kongshøgsetet; han tok styringen over hele Trondheimen, og i det hadde han alle trønderne med seg.
Etter Bjørn kjøpmanns fall hadde hans bror Olav fått riket i Vestfold, og han hadde hos seg Gudrød, sønn til Bjørn. Olavs sønn het Tryggve, Gudrød og han var fosterbrødre og nokså jevnaldrende, begge hadde gode evner og var fulle av framferd. Tryggve var større og sterkere enn noen annen...

Året etter kong Haralds død tok kong Eirik alle de inntektene kongen hadde på Vestlandet, og Olav tok alt øst i Viken, og Sigrød bror deres hadde alt i Trøndelag. Dette var Eirik svært misnøyd med, og det gikk ord om at han ville bruke makt mot brødrene sine for å få eneherredømme over hele landet, slik som faren hadde gitt ham. Men da Olav og Sigrød hørte det, gikk det sendemenn mellom dem; dernest satte de hverandre stevne, og Sigrød kom om våren øst til Viken, og han og Olav møttes i Tønsberg og ble der en stund. Samme vår bød Eirik ut en stor hær med mange skip og styrte øst til Viken Kong Eirik fikk så god bør at han seilte dag og natt, og ingen fikk vite noe om ham. Da han kom til Tønsberg, gikk Olav og Sigrød med sin hær ut øst for byen og fylkte der på bakken. Eirik hadde mye større hær, og han seiret. Olav og Sigrød falt begge 2. Det er en haug over hver av dem der på bakken hvor de lå, da de var falt.
Eirik drog omkring i Viken og la den under seg og ble der lenge om sommeren. Tryggve og Gudrød flyktet til Opplanda...

Kritisk:
Siden det var danskekongen som styrte Viken og Vestfold på denne tiden er opplysningene i Snorre ikke pålitelige, og kan være laget for å fremme den norske kongefamilienes politiske interesser. Are Frode omtaler Bjørn Farmann (også omtalt som Bjørn Buna) som herse i Sogn.

Etter Snorre skal Olav etter sin fars død utropte seg til konge av Østlandet, og allierte seg med halvbroren Sigrød Haraldsson mot Eirik Blodøks. De 3 kongene møttes i kamp utenfor Tønsberg. Olav og Sigrød tapte og ble begge drept der. Olavs sønn, Tryggve Olavsson, ble senere småkonge av Ranrike og Vingulmark. Tryggve ble far til Olav Tryggvason som ble konge av Norge i 995.


Vingulmark (norrønt Vingulm?rk) var det gamle navnet på et småkongedømme og senere jarledømme i norrøn tid og i middelalderen i området rundt Oslofjorden. Vingulmark var et av de tre (fire) fylkene under Borgartingsloven som til sammen utgjorde det gamle landskapet Viken. I dag er navnet Vingulmark ikke i bruk. Det gamle Vingulmark omfattet dagens Østfold, Follo, Oslo, Asker, Bærum, Røyken og Hurum, og en periode også Eiker og Lier, som ellers hørte til Vestfold. Ved inndelingen av landet i sysler ble Vingulmark delt i Oslosyssel og Borgarsyssel.

Første ledd i navnet, Vingul, er noe usikkert. Det kan være et eldre navn for den innerste delen av Oslofjorden fra før vikingtid av ukjent innhold, eller det kan ha sammenheng med vingle i betydningen svinge, bøye ustøtt. Navnets opprinnelige mening kan ha vært ment i overført betydning, på norrønt har vingul betydningen en hests fallos. Stedsnavnet kan da peke tilbake på hva landskapet lignet på, eksempelvis den delen av Oslofjorden.

Siste ledd i navnet, mark eller mork, hadde også fra gammel norrøn tid (tidlig jernalder) betydning grense, merke som grenseområde mellom bygder. Antagelig var en slik mark som skilte de to delene av det landskapet som i dag kalles Østfold. 
Haraldsen, Olav (I3580)
 
12855 Olav Matsson (Ormeruter) på Tysse, nå Stord prestegård, Bergenhus len, Sunnhordaland nevnes av våpen i 1532.

Olav Matssøn til Tysse nævnes 1518 og 1519 og bodde da paa Ænes, som senere eides av hans bror Fartegn.

I 1530-aarene skriver han seg til Tysse. Mer vites ikke om ham; heller er det ikke kjendt om han efterlot sig barn, hvilket dog ikke er utelukket. Se nærmere herom nedenfor.

Det findes en herredagsdom, dat. Bergen 12.juli 1599 (N. H. D. V. 133), hvor Samson Fartegnssøn paa Linga omtales sammen med endel personer, som maa ha været hans slegtninger. Dommen angaar gaarden Amble i Sogn. Her optrær den før nævnte Axel Axelssøn paa sin hustru Barbara Olufsdatters vegne, likeledes en Orm Olufssøn paa Skiftun i Ryfylke. Det omtales ogsaa her at dette gods ikke var blit skiftet mellem de 2 søstre hustru Margrete og hustru Anna.
Disse maa sikkert være de 2 førstnævnte døtre av Fartegn Filippussøn paa Simling. De i dommen nævnte Barbara og Orm har vel vært søskende.

En annen søster av Orm, Liva Olufsdatter var gift 1. med Jacob Koll til Næsse i Ryfylke og 2. med Aage Olufssøn (se Koll-ætti i Ryfylke av Asgaut Steinnes). Disse søskende maa ha været knyttet til Losna-ætten og kunne antas at være barn av Olav Matssøn til Tysse.

Orm paa Skiftun kan tænkes at være identisk med Orm Olufssøn paa Hauge i Skaanevik, nævnt i 1591. Denne hadde igjen en bror Ivar Olufssøn og en søster Birgitte Olufsdatter gift med Christoffer Hanssøn paa Iosnes (se H. C. Hjortaas i - Hardanger - 1924).

Orm paa Hauge var antagelig far til Samson Ormsøn paa Tokheim, død 1645, og den bekjendte Ivar Ormssøn paa Ebne.

Vi skal bare nævne at den bekjendte Olav Bagge paa Valen har tilhørt ætten;
en søn av ham bærer saaledes Losnanavnet Fartegn;
en sønnesøn av Samson Fartegnssøn paa Linga - Olav Fartegnsson (død 1670) - kaldes ogsaa Olav Bagge.

Dette bekreftes ogsaa av jordegodsforholdene.

Olav Bagge paa Valen har kanskje været en bror av Samson Fartegnssøn paa Linga og Samson paa Linga og Olav Bagge er da antagelig sønnesønner av Olav Matssøn til Tysse.

Kilde:
Henning Sollied og P. R. Sollied. Losna-ætten. Norsk Slektshistorisk Tidsskrift bind I s. 22.
Henning Sollied og P. R. Sollied. Losna-ætten. Norsk Slektshistorisk Tidsskrift bind I s. 24. 
Matsen på Tysse, Olav (I4293)
 
12856 Olav var gift med Anne Pedersdotter til Hatteberg, hustru, datter av ridder norsk riksråd herr Peder Karlsen og fru Bodil Svalesdotter (Smør), og fikk med henne gården Hatteberg (nå baroniet Rosendals hovedgård) i Kvinnherad og Hananger på Lister.

Olav Bagge etterlot seg 2 døtre:

Jomfru Anna Olavsdatter, som var Abbedisse i Munkeliv Kloster.

Jomfru Magdalena Olavsdatter til Hatteberg og Hananger, som arvet hele farens store jordegods.
Hun ble tilkjent 1/3 av arven etter Tord Fredrikson.
Da hun døde ugift, er vel en stor del av hennes gods tilfalt etterkommere av hennes farmors 2 søstre, Anna og Gudrid Fartegnsdøtre.

Kilder:
Vigerust.net
Berge Velde: Slektene Velde og Espeland og inngiftede slekter. 1957
Henning Sollied og R.P. Sollied: Losna-ætten, NST, bd. I. 1927-28.
Asgaut Steinnes: Mats-sønene og ætta deira, NST (b. 8) for 1941-42.
Odd Handagård: Våre felles slektshistorie. 
Family: Olaf (Oluff) Gunnarsen Bagge, "på Steig" / Anne Pedersdatter til Hatteberg (F4461)
 
12857 Olav var sønn til Harald Grenske og Åsta Gudbrandsdotter, fostret hos Sigurd Syr, opplært av Rane den Vidfarne.

Etter flere år i viking, særlig i Normandie, hvor Olav ble døpt, vendte han seg mot Norge.

Han ble valgt til konge av kongene på Opplanda, møtte motstand i Trondheimen av Svein jarl og Einar Tambarskjelve, men seiret i slag ved Nesjar 1016, og ble dermed enehersker i landet.
Han ble tatt til konge i Trondheimen, og støttet seg til den lavere aristokrati (opplandske/trønderske).

Olav drev misjonsvirksomhet, og bygde kongsgården og Klemenskirken.

Fikk forlik med Olav Svenske 1021 som svenskekongen trenerte.

Giftet seg med Astrid uten kongens samtykke 1022.

Forlik pålagt av uppsvearne som innsatte Anund som konge i Svitjod.

Olavs fiender allierte seg med danskekongen Knut den mektige som krevde Norge.
Olav flyktet til Gardarike 1028, da Knut kom nordover med en flåte på 50 skip.

Han samlet på nytt hær, men falt i slag ved Stiklestad i kamp mot en overlegen trøndersk bondehær.

Knut satte sin sønn Svein til å styre fra 1030.
Einar Tambarskjelve hadde først prøvd å få kongeverdighet av Knut, men måtte ta til takke med den verdighet og de inntekter han hadde fra før.

Det nye styre under Knuts frille Alfiva og sønnen Svein var hardere enn Olavs, og det endte med at Olavs gamle fiender erklærte Olav for hellig, og hentet Olavs sønn, Magnus, hjem til landet for å bli konge over Norge.

Fra Snorre: Olav den helliges saga:

1.
Olav, sønn til Harald Grenske, vokste opp hos stefaren Sigurd Syr og mora Åsta. Rane den vidfarne var hos Åsta, han var fosterfar for Olav Haraldsson.
Olav ble snart en dugelig kar, han var vakker å se til, middels høy av vekst; han viste også tidlig god forstand og talte godt for seg. Sigurd Syr dreiv svært med gardsbruk og holdt folkene sine i hardt arbeid; han sjøl gikk ofte omkring og så til åker og eng og buskap, og hadde øye med hand- verkereog annet folk som dreiv og arbeide med et eller annet.

2.
Det var en gang Sigurd Syr ville ut og ri, og så var det ingen hjemme på garden; da ropte han på Olav, stesønn sin, og bad ham sale hesten for seg. Olav gikk til geitefjøset, og der tok han den største bukken som var der, leidde den fram til huset og la salen til kongen på den. Så gikk han inn og sa fra at nå hadde gjort i stand ridehesten. Da Sigurd Syr kom ut og fikk se hva Olav hadde gjort, sa han:

Det er lett å skjønne at du vil det skal være slutt på at jeg ber deg om noe; mor di synes vel heller ikke det sømmer seg at jeg ber deg om annet enn det du har lyst på. Og det er lett å se at vi ikke er like av sinn; du er nok langt mer storlynt enn jeg er.

Olav svarte ikke stort, han lo og gikk sin veg.

3.
Olav Haraldsson ble ikke noen høy mann da han vokste opp; han var middels høy, men svært tettvokst, hadde store krefter, lysebrunt hår, bredt ansikt, lys hud og rødlett ansikt, han hadde usedvanlig gode øyne, de var vakre, og så kvasse at en kunne bli redd for å se ham i øynene når han ble sint.
Olav var svær i idretter og kunne mange ting; han var god til å skyte med bue og siktet godt, han kastet spyd bedre enn de fleste, var hendig og hadde et sikkert øye for all slags handverk, enten det var han sjøl eller andre som gjorde det.
Han ble kalt Olav Digre.
Han talte djervt og kvikt, var tidlig voksen i alle ting, både i styrke og vett, og alle frender og kjenninger var glade i ham. Han var ærekjær i leik, ville alltid være den første, og slik burde det da også være etter den stilling og byrd han hadde.

4.
Olav Haraldsson var 12 år gammel da han gikk om bord i hærskip for første gang. Åsta, mor hans, satte Rane, som de kalte kongsfostre, til å styreflokken og sendte ham med Olav, for Rane hadde ofte vært i viking før. Da Olav fikk flokk og skip, gav folkene ham kongsnavn; det var skikk at hærkonger som var i viking, bar kongsnavn straks, når de var av kongsætt, sjøl om de ikke hadde land og styre også. Rane satt ved roret; noen sier Olav bare var rorskar, men han var likevel konge over flokken.
De seilte østover langs landet og til Danmark først. Så sier Ottar Svarte, han laget et kvad om kong Olav:

Ung vendte du havets
blakke hest mot Danmark,
konge, djerv i kampen!
kraftig dåd er ditt virke.
Nyttig ble ferden nordfra;
nå er du mektig, konge,
av slik vågelig hærferd;
jeg hørte hvor du har ferdes.

5.
Da det ble høst, seilte han østover utfor Sveavelde; der tok han til å herje og brenne landet, for han mente han hadde grunn til å lønne svearne, når de hadde vist ham slik arg fiendskap og tatt livet av far hans. Ottar Svarte sier med reine ord at han drog østover fra Danmark:

Med blinkende årer rodde
du skip i østersaltet.
Landets vern, du løftet
fra land skjold på skipet.
Du nyttet seil når vinden
vennlig kruste havet;
brårodde årer fikk slite
bølgen under di skute.
Folk ble skremte og fælne
der du fór fram, herre.
Steik fikk ravnen siden,
du ryddet nes i Svitjod.

6.
Den høsten kjempet Olav sin første kamp ved Soteskjær, det er i Sveaskjæra. Der sloss han med vikinger; han som rådde for dem het Sote.
Olav hadde mye færre folk, men større skip. Han la skipene sine mellom noen båer, så det var vondt for vikingene å komme inntil; så slengte Olavs folk entrehaker over i de skipene som lå nærmest, og drog dem inn til seg og ryddet dem. Vikingene seilte unna, men de hadde mistet mange folk. Sigvat skald taler om denne kampen i et kvede der han regner opp alle Olavs slag:

Det lange havskipet
førte høvdingsønnen
ut til sjøs. Da fryktet
folk vel kongens vrede.
Mangt vet jeg bør minnes
av menn. Ved Soteskjæret
farget han første gangen
ulvens fot i blodet.

7.
Kong Olav seilte østover langs Svitjod og styrte inn i Mälaren og herjet landet på begge sider. Han drog helt inn til Sigtuna og la seg ved Gamle Sigtuna. Svearne sier at der fins ennå den steinmuren som Olav lot gjøre under landgangen for skipet sitt.
Da det ble høst, fikk kong Olav vite at Olav sveakonge holdt på å samle en stor hær, og at han hadde sperret Stokksund med jernlenker og satt vakt der. Sveakongen tenkte Olav ville vente der han var, til det frøs på, og sveakongen mente at hæren til kong Olav var lite verdt, for han hadde så få folk.

Så drog kong Olav ut til Stokksund, men der kom han ikke ut. Det var et kastell øst for sundet og en hær på sørsida. Og da de nå hørte at sveakongen hadde fått skip og var gått om bord, og at han hadde en svær hær og mange skip, så lot kong Olav grave ei grøft ut til sjøen gjennom Agnafit. Det regnet svært da.

Alt rennende vann fra hele Svitjod faller ut i Mälaren, men ut av Mälaren til havet er det bare én os, og den er så smal at det er mange elver som er breiere. Når det så regner mye, eller det er i snøløsningen, renner vannet så voldsomt at det går som en foss ut gjennom Stokksund, og Mälaren går så langt opp på land at det blir flom mange steder.

Da de hadde kommet helt ut til sjøen med å grave grøft, rant vannet ut i en rivende strøm. Da lot kong Olav folkene løfte roret av på alle skipene og legge det opp og heiste seilene til topps. Det var strykende bør, de styrte med årene, og skipene gikk i full fart over grunnene og slapp hele ut i havet alle sammen.
Svearne gikk til Olav sveakonge og fortalte ham at Olav Digre hadde sloppet unna ut på havet. Sveakongen brukte seg fælt på de som skulle ha sett etter at Olav ikke kom ut. Det heter Kongssund der siden, og storskip kan ikke gå der uten når vannstanden er på det høyeste.
Det er de som sier at svearne merket det da Olav og folkene hans hadde fått gravd seg gjennom Feten, og vannet tok til å falle ut, og så at svearne kom til med en hær og ville forby Olav å seile, men vannet gravde seg inn på begge sider og så raste breddene ut, og folkene fulgte med dem, og det ble drept en mengde mennesker der. Men svearne nektet dette, de sier det er bare tøv at noen strøk med der.

Kong Olav seilte til Gotland samme høsten og ville herje der. Men gotlendingene samlet seg og sendte bud til kongen og bød ham skatt av landet; det tok kongen imot og fikk skatten, og ble der vinteren over.
Så sier Ottar:

Du som gir sjømenn hyre,
tok skatt av Gotlands-hæren,
landet vågde ingen
verge med skjold mot deg.
Mang en mann kan vise
mindre mot enn Yngve.
Ösel-hæren rente,
ulvene stagget sin hunger.

8.
Her er det sagt at da det ble vår, seilte kong Olav øst til Ösel og herjet; han gjorde landgang der, og Ösel- mennene kom ned og kjempet mot ham. Kong Olav vant seier, han fulgte etter de som flyktet, herjet og ødela landet. Det blir også fortalt at da Olav kom til Ösel, bød bøndene ham først å greie utløsepenger, og da de kom ned med pengene, gikk han og møtte dem med fullt væpnet følge. Dette var ikke slik som bøndene hadde tenkt seg det; for de kom jo ikke med penger, men med våpen, og så kjempet de med kongen, slik som vi sa her foran.
Så sier Sigvat skald:

Andre gangen var det
Olav lyste sverdting.
Ösel la han øde
da åpenlyst ble sviket.
Bøndene fikk takke
føttene for livet.
Få på sårene bidde,
fyrste, de rente unna.

9.
Så seilte han tilbake og til Finland; der herjet han og gikk opp i landet, men alt folk rømte til skogs og la bygda tom etter seg for alt som var noe verdt.

Kongen gikk langt opp i landet og gjennom noen skoger, da kom de til noen dalbygder, som heter Herdaler. De fant lite gods og ingen mennesker. Det lei på dagen, og så snudde kongen og gikk ned igjen til skipene. Men da de kom inn i skogen, løp det folk mot dem fra alle kanter og skjøt på dem og gikk hardt på, kongen bad folk holde skjold for seg. Før kongen kom ut av skogen, hadde han mistet mange menn, og mange var blitt såret. Lenger utpå kvelden kom han da til skipene.

Om natta brukte finnene trolldomskunster og laget et forrykende uvær og svær sjø. Men kongen lot likevel dra opp ankerne og heiste seil, og de lå og krysset opp mot vinden utfor land hele natta.

Den gang som ofte siden var kongens lykke sterkere enn trolldommen til finnene; han greide å baute seg fram langs Bålagardsida om natta og derfra ut til havs. Men finnehæren fulgte etter på land etter som kongen seilte utenfor.
Så sier Sigvat:

Kongen stridde seg gjennom
den tredje storm av våpen,
en slitsom gang mot finner
gikk han i Herdaler;
men øst i sjøen løste
han skipene. Vikingvegen
lå langs Bålagardsidas
rand, i brenning gikk skipet.

10.
Så seilte kong kong Olav til Danmark, der møtte han Torkjell Høge, bror til Sigvalde jarl. Torkjell gav seg i følge med ham, for han hadde alt ferdig til å dra på hærferd.
De seilte sørover langs Jylland til et sted som heter Sudervik, der vant de over en mengde vikingskip. Slike vikinger som lå ute alltid og rådde over en stor hær, brukte å kalle seg konger, sjøl om de ikke hadde land å rå over. Kong Olav la til strid der, det ble et stort slag, kong Olav vant seier og mye gods.
Så sier Sigvat:

Videre sa de kongen
voldte fjerde gangen
kamp og valkyrjegalder,
verget seg vel og med ære,
da freden mellom kongers
flåter brast der ute
i Sudervika, den dystre,
som danene best kjenner.

11.
Så seilte kong Olav sør til Frisland og ble liggende utenfor Kinnlimasida i kvast uvær. Da gikk kongen i land med hæren, og folk i landet kom ridende ned mot dem og kjempet med dem.
Så sier Sigvat skald:

Tjuvers skrekk! Din femte
strid var hard mot hjelmer:
Det ble storm over stavnen
ved Kinnlimas høye strender.
Dengang en hær fra landet
rei mot høvdingens skeider,
og alle kongens karer
gikk til kamp imot dem.

12.
Nå seilte kong Olav vest til England. På den tida var danekongen Svein Tjugeskjegg i England med danehæren. Han hadde vært der en stund og hadde tatt landet fra kong Adalråd. Daner hadde spredt seg over hele England, og det var gått så vidt at kong Adalråd hadde rømt fra landet og dratt sør til Valland.

Samme høsten som kong Olav kom til England, hendte det at kong Svein Haraldsson døde brådød i senga ei natt, og engelskmennene sier at Edmund den hellige drepte ham på samme måte som den hellige Mercurius drepte Julianus den frafalne.

Da kong Adalråd hørte dette, vendte han tilbake til England. Og da han kom tilbake til landet, sendte han bud til alle menn som ville ta lønn av ham og hjelpe ham og vinne landet. Da gikk en mengde folk over til ham. Kong Olav kom også og hjalp ham med et stort følge av nordmenn.

De styrte først opp gjennom Themsen mot London, men danene hadde borgen.
På den andre sida av elva er det en stor handelsplass som heter Sudervirke. Der hadde danene gjort svære arbeider, de hadde gravd et stort dike og satt opp en mur innenfor av tømmer og stein og torv, og der inne hadde de en mengde folk.
Kong Adalråd prøvde å storme brua, men danene verget seg, og kong Adalråd kom ingen veg. Det gikk bru over elva mellom borgen og Sudervirke, den var så brei at 2 vogner kunne møte hverandre på den. På brua var det bygd forsvarsverker, både kasteller og et brystvern av planker på den sida som vendte nedover med strømmen, det var så høyt at det nådde en mann til ovenfor livet. Under brua var det påler, og de stod ned i elvegrunnen. Og når noen gikk til angrep, stod hæren ute langs hele brua og verget den.
Kong Adalråd var rent ute av seg for hvordan han skulle få vunnet brua. Han kalte alle høvdingene i hæren sammen til en samtale, og spurte dem om de visste noen råd med hvordan de skulle få ned brua.
Da sa kong Olav at han ville friste å hjelpe til med sin hær, om de andre høvdingene ville gå på de også. Det ble avtalt på dette møtet at de skulle legge hæren sin oppunder brua, og nå gjorde hver mann folk og skip ferdige.

13.
Kong Olav lot gjøre store flak av trerøtter og myke greiner, han tok i sønder hus som var flettet av kvister og lot dem bære ut på skipene slik at de dekket over helt til utenfor skipsbordene, under der lot han sette stokker som var høye nok til at det var greit å slåss under dem, og som stod så tett at det ble sterkt nok mot stein som ble kastet ned ovenfra.
Da hæren var ferdig, rodde de oppover elva, og da de kom i nærheten av brua, ble det kastet ned på dem både våpen og stein så store at ikke noe stod seg mot dem, verken hjelm eller skjold, og sjølve skipene tok stor skade. Mange rodde bort igjen, men kong Olav og nordmannshæren rodde helt oppunder brua og slo tau om pålene som holdt brua oppe, og så tok de og rodde alle skipene nedover med strømmen så hardt de bare kunne. Pålene ble dradd bortover bunnen til de kom helt løs av brua. Og ettersom det stod tjukt av væpnet hærfolk over hele brua, og de hadde både mye stein og mange våpen, så røk brua ned under dem nå da pålene var brutt unna, og en mengde menn av hæren falt ned i elva, resten rømte fra brua, noen til borgen og noen til Sudervirke.
Etterpå gikk de mot Sudervirke og vant det. Og da folk i borgen så at Themsen var vunnet, og at de ikke kunne stenge skip fra å gå inn i landet, ble de redde for skip og gav opp borgen og tok Adalråd til konge. Så sier Ottar Svarte:

tridsdjerv brøt du Londons
bru i Odins uvær;
gullet, drakelandet,
vant du dengang, fyrste.
Skjold som hardt ble båret,
hadde framgang. Kampen
vokste ved det. Gamle
våpen sprakk i striden.

Mektige landverge!
Du gikk i land og landet
Adalråd; den stridsmenns
venn i slikt du støttet.
Hardt kampmøte ble det,
du kom til Edmunds ætlings
fredland. Ættas støtte
før hadde rådd for landet.

Sigvat sier om det sjette slaget:

Sant er at sjette striden
bød den snare konge
angler; han Odin egget.
Olav brøt Londonbrua.
Velske sverd fikk bite,
vikinger verget diket.
Somme hadde buer
på flate Sudervirke.

14.
Kong Olav ble vinteren over hos kong Adalråd. Da hadde de et stort slag på Ringmareheia i Ulvkjellsland; det var Ulvkjell Snilling som hadde riket dengang. Kongene fikk seier der.
Så sier Sigvat skald:

For sjuende gang lot Olav
stevne til ting med sverdet,
det var i Ulvkjellslandet,
ennå jeg taler om det.
Hele Ringmareheia
stod full av Ellas ættmenn;
hærfall ble det, Haralds
arving hadde skylden.

Ottar nevner også slaget:

Herre, på valen hæren
kastet lik i hauger,
rødfarget langt fra skipet
Ringmareheia i blodet.
Før sverdgnyet stanset
segnet for deg til jorda
landsfolket, anglerhæren.
Og enda rømte mange.

Nå ble store deler av landet lagt under kong Adalråd, men tingmennene og danene hadde ennå mange borger, og mange steder hadde de landet også.

15.
Kong Olav var høvding for hæren den gang de drog til Kantaraborg og kjempet der helt til de vant byen. Der drepte de en mengde folk og brente borgen.
Så sier Ottar Svarte:

Yngve, du vant den store
strid mot kongers ættmenn.
Gode konge, en morgen
tok du Kantaraborgen.
Ild og røyk seg leikte
i mektig leik rundt byen;
kongssønn! Du vant seier,
kortet livet for mange.

Sigvat regner dette for det åttende slag:

Jeg vet at hærkongen,
venders skrekk, fikk kjempe
for åttende gang; hirdens
herre gikk sterk mot virket.
Portgrevene fikk ikke
nektet Olav byen
Kantaraborg. De stolte
bymenn fikk mange sorger.

Kong Olav hadde landvernet i England, og seilte langs landet med mange hærskip, han la inn i Nyjamoda, der lå det folk av Tingmannalid i forvegen, og det ble strid. Kong Olav vant seier.
Så sier Sigvat skald:

Ung fikk kongen farget
anglers skaller røde,
på blanke sverd kom blodet
brunt i Nyjamoda.
Nå har jeg talt opp kongens
kamper, de ni, østfra.
Dansk hær falt der småspyd
dreiv som mest mot Olav.

Kong Olav drog omkring i landet og tok skatter av folk, ellers herjet han.
Så sier Ottar:

Menn av engelske ætter
maktet ikke motstand
mot deg, store høvding
du skånte ingen for skatter.
Gull gav folk ei sjelden
til den gode konge,
stundom dreiv til stranda
store tingflokker, vet jeg.

Kong Olav ble der 3 år i trekk.

16.
Om våren det tredje året døde kong Adalråd, og så fikk sønnene hans, Edmund og Edvard, kongedømmet.

Da drog kong Olav sørover havet, og så kjempet han i Ringsfjord og vant kastellet på Holar (les: Bretagne), der satt det vikinger. Han brøt ned kastellet.
Så sier Sigvat skald:

Tallet på skjold-uvær
ble fulle ti i den fagre
Ringsfjord. Hæren styrte
dit som høvdingen ville.
Det høye bol på Hole
brøt han. Vikinger eide
det før. Slik en skyting
ønsket de aldri siden.

17.
Kong Olav seilte med hæren vestover til Gislepoller (les: Castropol?), og der kjempet han med noen vikinger utenfor Vilhjalmsby. Der fikk kong Olav seier.
Så sier Sigvat:

Olav stred der konger
falt, den ellevte striden
i Grislepoller. Fra tinget
gikk du, sverdsvinger.
Ved Vilhjalms, den tro jarlens,
by vet jeg du kjempet
en kamp, som snart var avgjort
og, kort sagt, smadret hjelmer.

Dernest kjempet han vest i Fetlafjord (les: Betanzos ved Coruna?):

Tolvte gang han farget
ulvens tenner røde
i Fetlafjord, glupsk på ære.
Han nektet folk å leve.

Derfra drog kong Olav sørover helt til Seljupoller (les: Guardia ved elven Minho?), og der hadde han en strid. Der vant han en borg som heter Gunnvaldsborg, den var stor og gammel, og han tok til fange jarlen som rådde for borgen der, han het Geirfinn. Så hadde kong Olav en samtale med mennene i borgen, og satte 12.000 gullskillinger i løsepenger på borgen og jarlen. Og de pengene han krevde, ble også betalt til ham fra borgen.
Så sier Sigvat:

Trettende kamp kjempet
trønders djerve herre
sør i Seljupoller,
sår fikk de som flyktet.
Like opp til den gamle
Gunnvaldsborg en morgen
gikk kongen og fanget
jarlen som het Geirfinn.

18.
Etter dette seilte kong Olav flåten vest til Karlså og herjet, der fikk han strid. Mens kong Olav lå i Karlså og ventet på bør og tenkte å seile ut til Norvasund og derfra videre til Jorsalaheim, så drømte han en merkelig drøm. Det kom en mann til ham, en slik som en legger merke til, kraftig, men skremmelig også; mannen talte til ham og bad ham gi opp det han hadde fore, å dra videre ut i landene.

Dra tilbake til odelen din, for du skal bli konge over Norge til evige tider.

Denne drømmen la han ut slik at han skulle bli konge over landet, og hans ætt etter ham i lange tider.

19.
Etter dette synet vendte han tilbake og la til i Peitaland og herjet der og brente den byen som heter Varrande (les: Guerande).
Dette taler Ottar om:

Ung fikk du lagt Peita
øde, kampglade konge!
Brokete skjold du brukte
i Tuskaland, stridsherre!

Videre sier Sigvat dette:

Mørekongen gjorde
malmspyd røde om munnen,
gikk sørfra opp i Leira,
gamle spyd måtte briste.

I Peitalands bygder
brente han for folket
Varrande, så het byen,
langt borte fra havet.

20.
Kong Olav hadde vært på hærferd vest i Valland 2 somrer og 1 vinter. Da hadde det gått 13 år siden kong Olav Tryggvason falt.

Dengang var det 2 jarler i Valland, Vilhjalm og Robert, far deres var Rikard Rudajarl, de rådde over Normandi. Søster deres var dronning Emma, som hadde vært gift med kong Adalråd av England, og deres sønner var Edmund og Edvard den gode, Edvig og Edgeir. Rikard Rudajarl var sønn av Rikard, sønn til Vilhjalm Langspyd, han var sønn til Gange-Rolv jarl som vant Normandi, og han var sønn av Ragnvald den mektige, Mørejarlen, som før skrevet. Fra Gange-Rolv Rudajarlenes ætt kommet, og de regnet seg som skyldfolk til Norges høvdinger lenge etterpå og tenkte på dem som frender i lange tider,de var alltid beste venner med nordmennene; alle nordmenn som ville, kunne få fredland der hos dem.

Om høsten kom kong Olav til Normandi og ble der i Signa om vinteren og hadde fredland der. 
Haraldsen av Norge, Olav "Olav 2" (I3394)
 
12858 Olava ble hjemmedøpt i Nybyen, hvor foreldrene hadde bopæl, 13.februar 1881 av sognepresten i nærvær av barnets foreldre og konen Karen Normansen. Bjurvald, Olava "Johansen" (I121)
 
12859 Olava døde som barnløs enke. Olsdatter Broch, Olava Dorothea "Krogh" (I7095)
 
12860 Old Bethel Cemetery. Linge, Leo F. (I5379)
 
12861 Oldemor Klara Lorentzen skriver lørdag 14.desember 1935 til sin datter Ruth i Chicago. Det har vært en bursdagsfeiring:

..Petra var i byen og de var Claus gebursdag 3 aar og Ingeleiv var der, og vi var buden af Petra paa Chokolade, og vi havde de hyggeligt...
 
Haugnæss, Klaus Helge (I610)
 
12862 At least one living or private individual is linked to this note - Details withheld. Living (I735)
 
12863 Oldfrue er en tidligere betegnelse for eldre kvinne som hadde overoppsynet med tjenestepikene i en større husholdning (jfr. husøkonom).

Fra Hvem er hvem 1973:

Elsa Endresen, oldfrue, Oslo, f.29.juni 1901 på Moss, dtr. av direktør, visekonsul Edward Henrik Gerner (1873-1922) og Gina Brinchmann (1875-1965).

Gift 1934 forretningsmann, norsk konsul i Glasgow, Thoralf
Endresen (6.august 1874-18.juli 1935), sønn av telegraf best., redaktør av Aalesunds Blad Edward E. (1834-1920) og Henninge Width (1848-1939).

Middelsk. 1917, ett år i England, ett år i Frankrike.

Oldfrue hos H. K. H. Kronprins Olav, Skaugum 1951-1954.

Form. i Oslo Lotteforening 1946-1950, form. Norges Lotteforb. 1953-1959.

Stb. Kings med. f. c.  
Gerner, Elsa "Endresen" / "Egeland" (I7336)
 
12864 Oldrich (Latin: Odalricus, Udalrichus, German: Odalric, Udalrich; c.?975 – 9 November 1034), a member of the Premyslid dynasty, was Duke of Bohemia from 1012 to 1033 and briefly again in 1034. His accession to the Bohemian throne marked the start of a phase of stability during internal dynastic struggles. Under his rule, the Moravian lands were reconquered from Polish occupation.

Oldrich was the third son of Duke Boleslaus 2 of Bohemia (d. 999) and his consort Emma of Melník. Upon the death of his father, his eldest brother Boleslaus 3 succeeded him as duke, however, he soon entered into a fierce conflict with his younger brothers Oldrich and Jaromír.

In 1001 both had to flee to the Bavarian court at Regensburg. When Boleslaus 3 was deposed by the rivaling Vršovci dynasty the next year and the Polish ruler Boles?aw 1 the Brave invaded Bohemia, King Henry 2 of Germany intervened. Upon his expedition to Prague, Boleslaus' brothers were able to return and Jaromír was installed as Bohemian duke in 1004.

In the German–Polish War, Duke Jaromír remained a loyal supporter of the German king. Nevertheless, Henry did not take action when he was deposed and blinded by his brother Oldrich on 12 April 1012. While Jaromír fled to Poland, Oldrich too recognised the suzerainty of the King of the Romans. He secured his rule by suppressing the Vršovci insurgents.

Oldrich and his son Bretislaus sought to win back Moravia, once conquered by Oldrich's grandfather Duke Boleslaus 1, from the Poles. Bretislaus and his wife Judith of Schweinfurt took their residence in Olomouc.

In 1029 the Bohemian forces, backed by Emperor Conrad 2, finally drove the Poles out of the eastern lands. However, Bretislaus' efforts to occupy adjacent territories in what is today Slovakia by marching against the Kingdom of Hungary failed in 1030 due to the jealousy of the emepror, who reached an agreement with King Stephen 1. In the following year, Bohemian forces refused to take the field for the emperor.

In 1032, Duke Oldrich was invited to the Hoftag diet at Merseburg, but did not appear. His absence raised the ire of the emperor and Conrad, busy with events in Burgundy, charged his son Henry 3 with punishing the recalcitrant Bohemian. Oldrich was arrested, deposed and sent to Bavaria. He was again replaced by his brother Jaromír. However, when Oldrich was pardoned the next year, he returned to Bohemia and had Jaromír captured, blinded, and deposed. He seized power again and drove out Jaromír's son from Moravia.

Oldrich died abruptly on 9 November 1034 and later examination of his skeleton reveal his skull to have suffered a fatal blow. Jaromír then renounced the throne in favour of his nephew Bretislaus. 
av Böhmen, Udalrik (Oldrich) "Udalrik 1" (I4551)
 
12865 Ole Andersen og Karen Sørensdatter blir husmannsfolk her fra kring 1812, i plassen Lauvbusveet, omlag der hvor gården Vestheim ligger i dag.

Ole og Karen hadde disse barna:

1. Ane, f.1810.
Gift med husmann Ole Kristensen Geilvoldplass.

2. Jens Nicolai, f.1813.
Ble husmann i en Vibeplass.

3. Kristian, f.1819.
Etter noen år i Trondheim kom han tilbake og ble husmann i plassen Myra under Asp i Egge.
Gift med Elen Margrete Mortensdtr. Sneve, f.1815. Kristian hadde i mange år arbeid ved brenneriet på By.

4. Karen Marie, f.1823.
Gift med neste husmann på plassen.

5. Kornelius, f.1826.
Ble husmann på plassen Skogen under Trana.

Ole Andersen døde i 1846.

Karen drev plassen som enke noen år, men greide seg stort sett selv til i 1858. Da måtte hun ha litt fattigunderstøttelse nå og da, til hun døde i 1867. 
Andersen Leiren, Ole "Holtan" / "Bruem" (I6133)
 
12866 Ole Anskar Sæthre og Kristian Lorentzen fikk etter krigen den høyeste utmerkelsen for å ha deltatt i konvoytjenesten, fra krigen startet til den sluttet.

Ole fikk utmerkelsen i slutten av oktober 1949. 
Sæthre, Ole Anskar (I3836)
 
12867 Ole Anskar Sæthre og Kristian Lorentzen fikk etter krigen den høyeste utmerkelsen for å ha deltatt i konvoytjenesten, fra krigen startet til den sluttet. Lorentzen, Fredrik Kristian (I1277)
 
12868 Ole Arent og Gina overtok gården etter foreldrene hennes i 1903.

Under folketellingen i 1910 er følgende registrert på gården:

Gaardbruger og Selveier Ole Jørgensen med sin hustru Gaardmandskone Gina Jørgensen.

Sammen med dem er barna Jens, Arne, Olaf, Margit, Nils, Anna og Ragna registrert.

Dessuten er ugift tjenestejente Husgjerning Hanna Jørgensen registrert på gården. 
Jørgensen Klokkerød, Ole Arent "Harbo" (I2604)
 
12869 Ole Arnsen Hukdal og Maritte Nielsdatter Sochnæs sine barn:

Ingeborg, f.november.1732 d.etter 1772.
Døpt Ole Lilhugdal's datter Ingebor i Støren kirke 16.november 1732.

Niels, f.1734/1735 d.før 1772.
Døpt Ole Lilhugdal's sønn Niels i Støren kirke 13.januar 1735.

Gjertru, f.november.1737.
Døpt 1.desember 1737 (Far Ole Lilhugdal).
Gift med Bård Krogstad. Flyttet fra grenda.

Even/Arn f.mars.1741 d.mai.1741
Døpt Even 26.mars 1741 i Støren kirke.
Begravet Arn 28.mai samme år fra Støren kirke.

Arne, f.juni.1742 d.1808
Døpt i Støren kirke 2.juli 1742.
Overtok Sør-i-Nordstu. Gift med Kari Jensdatter Folstad (1736-1807). 5 barn.

Ingeborg, f.mai.1746.
d?pt i St?ren kirke 29.mai 1746.

Ingeborg f.12.1748
Døpt i Støren kirke 29.desember 1748.
Gift med Lars Andersen Lillebjørgen. De ble husmannsfolk under Lillebjørgen.

Kirstie, f.1753 d.juni.1756
Døpt 18.mars 1753 i Støren kirke.
Begravet 24.juni 1756 fra Støren kirke.

Joen, f.mai.1757 d.etter 1772.
Døpt i Støren kirke 24.juni 1757. 
Family: Ole Arntsen Lillehugdal / Marit Nilsdatter Soknes, "Lillehugdal" (F945)
 
12870 Ole Arntsen fra Balsnes og Ellen Ellingsdatter fra Fillan bosatte seg i Langfjæra like etter 1800. Før det hadde Ole også bodd på Uttian. Det viser Sjølegden fra 1804.

Han var opprinnelige fra gården Sørsætra under Balsnes. Hans eldre bror Nils tok over heimgården, og Ole slo seg til slut ned i Langfjæra på Ansnes. Sannsynligvis fant Ole seg plass i nærheten av stedet hvor Mikal Enoksen Ansnes senere hadde hus. Det som i alle fall er sikkert er at sønnesønnen til Ole, Kristian, bodde i dette huset og at hans sønn August senere solgte det til Mikal.

Ellen døde kort tid etter at paret kom til Ansnes. Ole giftet seg på nytt med Anna fra Melkvika.

Det var skifte etter Ole Arntsen 25.august 1856. Han skyldte noe penger til Even Haftorsen Ansnes, Jonas Nilsen Gjevik og sønnen Arnt, og det var 25 spesidaler igjen til enka Anne Bårdsdatter og de fire barna som var igjen. Datteren Hanna nevnes ikke i skiftet og var antakelig død. Trolig hadde hun heller ingen etterkommere, ettersom det ikke er nevnt noen blant arvingene.

Oles sønn Arnt bosatte seg i Gjevikbakken.

Det skulle bli Arnts sønn Kristian som tok over gården i Langfjæra, men han kom først hit i 1905. Da ble også Langfjæra utskilt og fikk eget bruksnummer. Før 1905 bodde Kristian og Maren Anna på Langfjærneset og Gåsvollan. Huset Kristian satte opp i Langfjæra, var tidligere en halvdel av Gåsvollgården som han eide sammen med Anton Jakobsen. 
Arntsen, Ole "Langfjæra" (I16062)
 
12871 Ole Arntsen Hugdal og Marit Nilsdatter Soknes (1706 - etter 1769) overtok Sør-i-Nordstu i Haukdalen etter hans foreldre Arnt og Ingeborg. Arntsen Lillehugdal, Ole (I1635)
 
12872 Ole Bruebakken og Marit Hoxeggen?? Joensdatter Hestflotten, Marit "Brubakken" (I6493)
 
12873 Ole Colbiørnsen fød 1685 den 19 Juni om Morgenen Kl. 7. døbt den 24. Død 10 Uger gammel. Colbjørnsen, Ole (I7368)
 
12874 Ole Colbiørnsen fød den 7 Janu. 1679 om Afttenen Kl. 10 Døbt den 10 do. Død den 16 aprill om Morgenen Kl. 4 samme Aar begraven den 23 dito. Colbjørnsen, Ole (I7366)
 
12875 Ole d.e. ble gift med Johanna Rasmusdatter Rise fra Røros (ministerialprot. for Strinda prestegjeld, Lade sokn 1823-40). Hennes far var gruvearbeider. Uvisst om de fikk barn som vokste opp, men Johanna og Ole fikk et dødfødt barn i 1833, da Johanna var 43 år gammel. Family: Ole Estensen Solberg / Johanna Rasmusdatter Rise (F8845)
 
12876 Ole d.e. flyttet fra Soknedal til Trondheim, som nr.3 i ministerialprotokollen for Soknedal, under utflyttede i 1825. Han arbeidet som skredder. Estensen Solberg, Ole (I13844)
 
12877 Ole Duåsen - som selv skrive kan - satte opp skiftebrevet etter svigerfaren 31.mars 1701. Persen Sand, Ole "Duås" (I19046)
 
12878 Ole Ellingsen Rogstad og Maritte Hendrichsdatter Tilset. Family: Ole (Oluf) Ellingsen Berg, "Rogstad" / Marit Henriksdatter Tilset, "Rogstad" (F1450)
 
12879 Ole Endresen og Siri Arnesdatter Aune overtok etterhvert bygselen på Nedgården på Fossum.

Senhøstes 1718 kom Armfeldtsoldatene til Nedgården. De tok for seg og tapslisten som Ole Endresen la fram på tinget i mars 1719 var på følgende:

7 tønner bygg, 1/2 tønne malt, 20 lass høy, 4 våg kjøtt, 1 kløvsal og matvarer for 5 riksdaler. Taksten ble satt til 36 riksdaler 2 ort.

Nedgården var også postbondegård, med de rettigheter og plikter det førte med seg. Bl.a. var det 2 riksdaler i fradrag i skatten for å føre posten.

Det var kvernhus i Igla, og brukeren fikk skatte for det.

I matriklene i 1723 står det:

348 Fossum. Dragongaard. Skoug til gjerdefang og brændefang. Sætter 1 Miil fra nogenledes god boemarch. Flomqvern 6 skill. Er tvungvunden, er udj Sollje, korn viss som andre i bøygdelauget. Skarp til Engs. Engeskatt 8 skill.

De hadde 3 hester, 9 kyr, 6 kalver og 7 sauer på Nedgården. Avlingen var på 5 tønner bygg, 2 tønner havre og 45 lass høy. Tiende var dette året (matrikkelframlegget 1723) på:

2 tønner bygg, 1/2 tønne havre og 38 skålpund ost. I penger 4 riksdaler 1 ort 12 skilling.

I 1741 var tiende på 8 skilling. Landskatt takst etter forordning etter 1/10.

Ole Endresen døde 58 år gammel i 1742, mens Siri Arnesdatter døde 74 år gammel i 1764. 
Endresen Fossum, Ole (I1659)
 
12880 Ole er nevnt som - Vognmand - og Karen som hans kone. Amundsen Bjørketeigen, Ole (I11300)
 
12881 Ole Erichsen Moen 87 aar. Erichsen Krigsvold, Ole "Moen" (I1471)
 
12882 Ole Evensen bygslet 18 marklag i gådsparten Bjørset sammen med husmannsplassen Saugen under Bjørset av fra Etatsraadinde Hornemann. Datert 26.januar 1782. Disse partene lå senere under Nedgården på Fossum.

Folketallet på gården i 1801 er 6 husfolk, 2 tjenestefolk og 2 inderster.

Husdyrholdet i 1802 er 1 hest, 10 kyr og ungdyr og 12 sauer.
Utsæd i alt 6 tønner korn. 
Evensen Nyhus, Ole "Fossum" (I13103)
 
12883 Ole Folqvartsen, 64 år. Folqvartsen Farberget, Ole (I15484)
 
12884 Ole giftet seg til Kongsgården da han giftet seg med enken Torgunn Gundersdatter. Håvardsen Kirchemoe, Ole (I6914)
 
12885 Ole Godøyen og Giertrud Bonæs. Olsen Bonæs, Ole (I6465)
 
12886 Ole Gulbrandsen synes å ha vært bosatt på Sand frem til han i 1850 fikk den nordre delen av farsgården. Hans bror Christen fikk den søndre delen.

Hjemskogen, som var på litt over 10.000 mål, ble brukt i fellesskap frem til 1873, da den ble delt mellom de 2 brødrene. 
Gulbrandsen Askvig, Ole (I24425)
 
12887 Ole hadde bodd i Flårud før han kom til Surtebakken.

Han flyttet i 1899 til Holsenga og ble etterfulgt av Håkon Amundsen som kjøpte plassen. 
Andreassen Larsen, Ole Gunnerius "Holsengen" (I15505)
 
12888 Ole hadde vært gift før. Den 13.mai 1788 i Aker med Catharina Chistiana Grønvold. Hun var enke. Caut.. W. Berg og Jacob Nilsen. Samme sted, dvs Aker den 29.april 1795.

Ole Christensen Bye og Anne Christophersdatter. Han oppført som enkemann. I 1801 bor de i Smalgangen på Grønland. Han er gift for tredje gang, 46 år og arbeider. 
Family: Ole Christensen Bye / Elen Cathrine Haaning, "Berner" / "Bye" (F4545)
 
12889 Ole Hansen kjøpte i 1874 skjøtet på farsgården pluss føderåd for foreldrene av broren Lars for 700 riksdaler.

I 1911 skjøtet han gården til sine barn, Karoline, Hans og Johannes for kr.9.500,- pluss føderåd. Lørøre utgjorde kr.2.000,- av kjøpesummen. Senere fikk Svend hjemmel på en del av eiendommen. 
Hansen Skeslien, Ole (I24358)
 
12890 Ole Harbo innehadde flere verv ved Halden Reiseeffekt- og Porteføljeforening.

Mandag 31.januar 1949 sto det i Halden Arbeiderblad at Ole Harbo var valgt til kommende periodes revisor for Halden Reiseeffekt- og Porteføljeforening.

Lørdag 26.januar 1952 sto det i Halden Arbeiderblad at Ole Harbo var valgt til kommende periodes revisor for Halden Reiseeffekt- og Porteføljeforening.

På årsmøtet 29.januar 1955 avholdt i Handelstandens lokaler ble Ole Harbo valgt inn i den kommende valgkomiteen for Halden Reiseeffekt- og Porteføljeforening.

I Halden Arbeiderblad sto det tirsdag 9.februar 1960 at Ole Harbo var blitt valgt til ny formann i Halden Reiseeffekt- og Porteføljeforeningen på deres nylige avholdte årsmøte.

Ole Harbo var formann i Halden Reiseeffekt- og Porteføljeforening når foreningen kalte inn til sitt ordinære årsmøte 26.januar 1962. På årsmøtet ble han gjenvalgt som formann for neste periode. 
Harbo, Ole Severin (I3060)
 
12891 Ole Hestflotens S: Ingebrigt.

Sp: Sivert Krigsvold og Lisbeth Sverdal. 
Olsen Hestflått, Ingebrigt (I15011)
 
12892 Ole Ingebrigtsen ble bonde i Økdal. Kona, Dordi Olsdatter som han ektet i 1761, var derfra.

Barn:

1. Guru, f.1761 d.1804. Gift 1782 med Jens Jensen Dragset (1761-1835). Bønder på Storrø, husmannsfolk under Øgdal.

2. Gjertru, f.1762 d.1816. Gift 1790 med Nils Nilsen Aasenhus (1759-1851). Bønder i Lilleøgdal.

3. Ingebrigt, f.1765 d.1770.

4. Gjertru, f.1767 d.1768.

5. Ole, f.1767 d.1768.

6. Marit, f.1769. Er ikke nevnt i skiftet 1802.

7. Ingebrigt, f.1772 d.1829. Gift 1799 med Randi Pedersdotter Haanshus (1772-1863). Bønder i Øgdal.

8. Siri, f.1774 d.1775.

9. Siri, f.1776 d.1864 på Anshus. Gift 1802 med Ole Mikkelsen Anshus (1780-1805). Gift igjen 1807 med sin avdøde manns bror Even Mikkelsen Anshus (1787-1863). Bønder på Anshus.

10. Ole, f.1779 d.1783.

11. Siri, f.1783. Er ikke nevnt i skiftet 1802.

12. Marit, f.1785 d.1785. 
Family: Ole Ingebrigtsen Hugås, "Øgdal" / Dordi Olsdatter Anshus, "Øgdal" (F954)
 
12893 At least one living or private individual is linked to this note - Details withheld. Living (I19930)
 
12894 Ole Jacob Hoff etterfulgte hr.Balcken i 1820 som Larviks klokker og skoleholder. Hoff fikk av bykassen 28 speciedaler i lønn.

Han hadde en medhjelper, Peder Larsen (død 1826) til å holde fattigskolen på Fritzøebakken, deretter Herregården fra 1822.

Hoff hadde, som klokker, også i navnet ledelsen av den Grevelige friskole, som var blitt opprettet i 1800, og som hadde rom i Hospitalet. Denne ble nedlagt i 1821, da klokkeren selv måtte lønne underlæreren ved friskolen selv. Dette medførte usle vilkår og dårlige lærere ved friskolen.

Kæmnerregnskabet for 1827:

Klokker Hoff har i fast årslønn 28 speciedaler, pluss husleie 50 speciedaler og som lærer 75 speciedaler, medhjælper 12,60.

Den 16.september 1827 døde Eidsvollmannen, embedsmann, byfogd og sorenskriver Thomas Bryn i Larvik. Han ble på Larvik kiregård 22.september. Oppgjøret etter denne begravelsen var:

Presten Teilmann fikk 25 speciedaler - for hans Uleilighed ved Liigfølget og Liigtalen over Avdøde - organist Hammer fikk 5 speciedaler for orgelmusikken og klokker Hoff fikk 7 speciedaler 24 skilling.

Han omtales i Jarlsberg og Larviks Amtstidende 26.mars 1936 som en kirkesanger med ualminnelig vakker stemme.

Etter ordingen 1823 var det 3 skoledistrikter:
1.skoledistrikt omfattet Torstrand med Vestre Halsen, Stenene, Karlsrønningen og Torget.
Det hadde først lokale i Herregården, i de rom i første etasje som senere ble rektorbolig.
I 1841 flyttet den over til Hospitalet, til det lokale som Fritzøebakken skole hadde hatt inntil da. I nesten 20 år kom skolen til å holde til i Hospitalet.

Lærer ved Torstrand skole var fra 1823 klokker Ole Jacob Hoff, en begavet og dyktig mann og en sterk personlighet, som kom til å gjøre seg gjeldende på mange måter i de 30 årene han var klokker og lærer og i de 50 årene han bodde i Larvik.

Etter skoleloven av 1848 skulle lærerne lønnes helt ut av kommunen, og ikke som før få en del av sin lønn i form av skolepenger som de selv måtte kreve inn. Det ble da gitt et lønnspålegg, som for Hoff utgjorde 60 speciedaler, som erstatning for tap av skolepengene. Tillegget ble etter noen år kalkulert inn i lønnen.

I Storgade Roden bor 29 år (?) gamle Ole G. Hoff, Constitueret Klaakker m.m. Merknad: Herregaarden.

Den 26.juni 1838 ble det besluttet på Rærpresentantmøtet at en borgerskole skulle opprettes i Larvik. Almueskolen som kirkesanger Hoff styrte ble til da holdt i Herregården, men måtte flytte til hospitalet, da borgerskolen skulle holdes i teatersalen i Herregården.

Da Hoff måtte flytte ut av Herregården, fikk han, som de andre lærerne, en husleiegodtgjørelse, men kom i langvarig rettstvist med kommunen om størrelsen av denne godtgjørelsen.

I 1854 søkte kirkesanger Hoff ved Torstrandskolen avskjed fra sin stilling på grunn av sykdom. Han fortsatte imidlertid i sin stilling, da det ble ordnet slik at han fikk holde egen vikar.

Fra 1858 til Hoffs død i 1872 var Ansteen Ansteensen vikar i stillingen med en kortere avbrytelse. Han ble gift med Hoffs datter Emilie. Etter Hoffs død gikk Ansteen over i en annen stilling. 
Hoff, Ole Jacob (I2855)
 
12895 Ole Jacobsen Snerting begravet Inderøy 12.august 1798. Død 72 år gammel. Jacobsen, Ole (I16178)
 
12896 Ole Jonsen Hestflaat 53 aar. Joensen Hestflotten, Ole (Olle) (I6500)
 
12897 Ole Jonsen og Gjertru Andersdatter står oppførte som brukere av Sletne 1838-1843.

I 1838 solgte Gunnar Persen Garberg gården til budalingen Ole Jonsen.

Ole og Karen møtte samme nøden her som med gården i Budalen. Brukerne før dem hadde det også gått dårlig med, så de var ikke alene om å føle på nøden på Sletne-gården.

Sletningen (han) eller Sletten-Jatru (hun), som de 2 senere ble omtalt som, kom i slik fattigdom i Selbu at de i 1846 ville returnere til Budalen.

Familien dro nå til Strinda, hvor de gjorde et forsøk på å ta seg tilbake igjen til Budalen.

Ole Jonsen sender så søknad til fogden om å få bygge og bo i den Søndre almenning i Budalen, men han fikk avslag. Årsak var nok at Søgårdskarene og de i Utistuen var de som samene hadde største ankepunkter mot for felling av tamrein. Det er sagt at Gjertru en gang kokte 7 reinskrotter i ildhuset i samme søa.

Det er heller ikke til å skjule at selbyggerne ville bli kvitt Sletningene. I 1847 sender Størens kappelan C.A.Hansen brev til medhjelper J.B.Bjerkelie:

Fra Selbu har han intet svar faaet og maa vel derfor Ole Moe med familje sendes derfra. Nærmere bestemmelse skal blive fattet på Fattigkommisjonensmøte på Enodden 3.oktober kl.3 slet.

Ole Jonsen kom dem i forkjøpet ved å ta seg frem til hjembygda før denne dag. Han ble ublidt mottatt. Kort og kaldt et beinhardt vedtak denne Løverdagen på Enodden:

Bemeldte Ole Jonsen med kone og tre uforsørgede børn pålægges av Fattigkommisjonen ufortrødent at begive seg tilbake til Selbo - og hvis han ikke godvillig vil finde seg deri - da at befordres did ved lensmannens hjælp.

Budalingene satte lensmannen på dem.

Ingen kan fortelle om Ole Jonsen senere noen gang var i Budalen, men det er kjent at de på vårparten 1850 flyttet til Strinda med barna Kjersti, Ola, Lars og Karen.
De skal på ny ha prøvd å flytte til Selbu, men i 1852 flyttet Ole og Gjertru ut fra Selbu til Strinda på ny, og fikk tak i en husmannsplass der. 
Jonsen Sørmoen, Ole "Moe" (I1181)
 
12898 Ole Jørgensen Harbo ble tilsatt som skomakerlærer i Berg i 1912, en stilling han sa opp 26.desember 1917. Han var blitt syk av kreft og døde en tid etter. Jørgensen Klokkerød, Ole Arent "Harbo" (I2604)
 
12899 Ole kjøpte gården av svogeren Helge Veggersen Alme for 300 riksdaler, hvorav 140 riksdaler ble betalt kontant.
Ole døde våren 1764, og enken Mari fortsatte å bruke gården frem til sønnen Engebret overtok i 1770. Han solgte gården videre i 1772. 
Engebretsen Schiørvold, Ole "Berg" (I11518)
 
12900 Ole Larsen og Kari Hansdatter forlovet 27 8 1737 Biri Larsen Rotterud, Ole (I9321)
 

      «Prev «1 ... 254 255 256 257 258 259 260 261 262 ... 325» Next»

This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.