- Hayn Paysen var en meget velstående kjøpmann i Flensburg. Han ble valgt til borgermester i byen i 1452, og nevnes som sådan i 1462 og 1483. Flensburg fikk sin første borgermester i 1379, så Hayn Paysen var den 10. i rekken. Som borgermester besøkte han i 1462 den oldenburgske regjering.
Hayn Paysen nevnes også som tilsynsførende med de hus, hvor i St.Canutigildet hadde anbrakt sin kapital, og hvor han ga en sum på 40 Mark til St.Nicolaiikirkens fattige, en sum som ble anbrakt i eiendommene.
Det ble dårlig likt at grev Christian av Oldenburg ble konge i Danmark i 1448, og kronet i Nidaros i 1450, og ble den første oldenburger på den danske tronen. Kong Christian 1. ble kalt - Den bundløse pung - for de store skattene som ble skrevet ut. Han hadde dårlig styring på økonomien, og pantsatte Orkenøyene og Shetlandsøyene, uten at det norske riksrådet ble forespurt. Pantene ble aldri innløst. Christian 1. døde i 21.mai 1481.
Kongens bror, grev Gerhard 6. av Oldenburg, også kalt den stridbare, fikk i 1454 av sin bror grevskapet Oldeburg og et løfte om et stort pengebeløp som erstatning for arveretten til hertugdømmet Holsten. Da Gerhard ikke fikk pengene, forsøkte han i 1465-1466 å vinne seg et eget velde i hertugdømmet Slesvig-Holsten. Kong Christian 1. gjorde han til stattholder over hertugdømmene for å tilfredstille hans krav på landene. Han kom i strid med den holstenske adel og sin bror Christian, som i 1470 fordrev han og fratok han hans verdighet. I 1472 forsøkte Gerhard med en bondehær å gjøre et opprør, støttet bl.a. av Claus von Rixtorp av Sundeved, og vendte tilbake til Holsten. Det var Hayn Paysen som borgermester som åpnet byporten til Flensburg, slik at grev Gerhard og hans opprørske tropper slapp inn i byen. Bondeopprøret ble nedkjempet med vanlig brutalitet av kong Christian 1. Claus von Rixtorp, som holdt Flensburg mot kongen, ble i 1474 fradømt alt sitt gods i Sundeved. Godset med Rixtorp-festere tilfalt dronning Dorothea.
I en fortegnelse fra 29.august 1495 meldes det at:
Hayn Paysen wandages borgermester to Flensborgh gennem sin deltagelse i Claus Rixtorps opprørske prosjekt mod Kongen, er blevet frataget sit embede og fængslet i 1473.
Etter kort tids forvisning er Hayn Paysen nevnt som rådmann i 1483. [1]
|