Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Justinianus Gottfried Hoffmann

Male 1759 - 1803  (43 years)


Personal Information    |    Sources    |    All    |    PDF

  • Name Justinianus Gottfried Hoffmann 
    Nickname "Justin"/"Just" 
    Birth 1 Jul 1759  København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  [1, 2
    Christening 4 Jul 1759  St.Petri kirke, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  [1
    Gender Male 
    Occupation Bef Jun 1784  Hokksund, Øvre Eiker, Buskerud, Viken, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 4
    Spinnerimester. 
    • Trolig var Justianus Gottried Hoffmann utdannet innen tekstilbransjen. Hans far drev jo en kjent kledefabrikk i København. Han dukker opp på Øvre Eiker som spinnerimester, må ha vært tilknyttet det i 1786 opprettede, men alt i 1788 nedlagte bomullsspinneri på Hokksund. Han forlot dette distriktet i 1786, og dukker opp som brudgom i Kristiania i 1792.

      Det første forsøk med bomullsspinning her i landet ble trolig foretatt i Hokksund, antagelig i 1786. Kilden for denne opplysning er sogneprest, professor Hans Strøms - Physisk oeconomisk Beskrivelse over Eger Pgd - utkommet i København i 1784, hvor det meddeles at et - bomuldsspinneri - er under opprettelse på Hokksund. Mest trolig var dette et ullspinneri. I 1700-årene arbeidet den dansk-norske regjering iherdig for å skape en hjemlig tekstilindustri som kunne gjøre landet mer uavhengig av import, og bidra til å rette på den ugunstige handelsbalanse overfor utlandet. Det ble gitt statsstøtte til nye bedrifter, og det ble innkalt utenlandske eksperter, både på ledernivå og som arbeidere. Det viste seg snart at regjeringens politikk med disse statsstøttede foretak var lite vellykket, og bedriftene viste seg å være lite levedyktige.
      Som et nytt forsøk, etter mange tidligere mindre vellykkede, besluttet regjeringen i 1780 å opprette - Det kgl. danske Dugmanufactur - på Blågård i København. Dette skjedde dels ved offentlige, dels ved private midler. I sin korte levetid kjempet dette foretagende med en vanskelig økonomi. For å lette denne overførte de ullspinningen til mindre bedrifter i provinsen, hvor man kunne regne med adskillig billigere arbeidslønninger enn i København.

      Således kom de på den tanke å anlegge et ullspinneri på Hokksund i Eiker. Dugmanufacturet hadde allerede et ullspinneri på Kongsberg, og det var meningen også å anlegge underavdelinger av denne på Vestfossen og ved Hassel jernverk, i tillegg til bedriften på Hokksund. Etatsråd Jørgen von Cappelen på Fossesholm, som døde i februar 1785, ga ved testament 400 riksdaler til hus for den nye bedriften på Hokksund.

      Den tekniske ledelse på Hokksund ble overlatt til den 25 år gamle danske spinnerimester Just Hoffmann, som kom til Eiker omkring august 1784, og tok inn hos sogneprest Anchersens enke. Han førte tittel av inspektør, og lønnen var 16 riksdaler 4 skilling per måned. Just Hoffmann var sønn av den bekjente danske tekstilfabrikant Fredrik Hoffmann, hvis store og omfattende virksomhet hadde kostet statskassen betydelige beløp før den endelig bukket under. Han var således oppvokset i faget, og det er neppe grunn til å tvile på hans kvalifikasjoner. Just Hoffmann overtok senere også tilsynet med ullspinneriet på Kongsberg.

      På Hokksund ble arbeidere ansatt og det nødvendige utstyr skaffet til veie, således de 24 rokker som dannet selve grunnlaget for virksomheten. Trolig har man straks flyttet inn i den gård som tilhørte Hans Andersen Loe, som i april 1785 ble innkjøpt for Cappelens testamentariske gave. Gården besto av 1 hovedbygning, 1 sidebygning, 1 bryggerhus, 1 lagerhus og flere mindre uthus. Bedriften på Hokksund ble innrettet også som spinneskole, til opplæring av spinnere. Spinneskoler også opprettet på Vestfossen, Hassel jernverk og i Bingen. Selv om det viktigste hensyn var garnets kvalitet, så så man på spinneskolene som et middel til å oppnå en billigere garnproduksjon. Spinneskolene ble til dels drevet med offentlig tilskudd. For barnas vedkommende var de gjerne kombinert med ordinær skoleundervisning.

      Just Hoffmann hadde imidlertid vanskelige arbeidsforhold, da han var sterkt bundet av overledelsen på Blågård, med hvilken forbindelsen var både lang og tungvint. Hovedbedriftens vedvarende økonomiske vanskeligheter gjorde ikke saken lettere, noe som også amtmann Fieldsted fikk føle. På grunn av sene remisser fra København måtte denne ofte ligge i forskudd for virksomheten på Hokksund, så det var nok med blandede følelser han så på sitt ærefulle tillitsverv. Som nevnt var det kgl. dugmanufactur tross støtte og besparende tiltak ikke lønnsom forretning. Allerede efter 6 år var selskapet ferdig, og staten måtte overta det hele. Virksomheten ble innstilt i 1786. Anlegget på Blågård ble nedlagt, og maskineriet overflyttet til forskjellige steder i provinsen. Således ble det opprettet en klesfabrikk i Moss. Som følge av Blågårdmanufacturets sammenbrudd ble også driften ved datterbedriften på Eiker besluttet nedlagt ved - allernaadigste resolution - 29.mars 1786. Dokumentene forteller at det skjedde av mangel på ull, som for så vidt kan være riktig, men det var heller ikke lett å få opp sendt de nødvendige pengemidler til driften fra direksjonen på Blågård. Ved utgangen av mai ble driften stanset, og Hoffmann reiste tilbake til København. Noe senere kom imidlertid fabrikken igang igjen for en tid, og var da sammen med spinneriet på Kongsberg knyttet til den nye klesfabrikken på Moss.

      Ved driftens opphør reiste altså Just Hoffmann tilbake til København for å søke seg en ny beskjeftigelse. Vanskelighetene ved dugmanufacturet fratok han trolig lysten til å fortsette i tekstilbransjen, for noen tid senere kom han tilbake til Norge og da som forvalter ved Odals jernverk. Under oppholdet på Eiker kom han sannsynligvis i forbindelse med jernverksfamilien Neumann, og har gjort et fordelaktig inntrykk hos dem. Iver Neumann sikret seg Just Hoffmann som sin nærmeste medarbeider ved verket i Odalen.

      Kilder:

      Norsk slektshistorisk tidsskrift (trykt utg.). 1951/52 Vol.13 Nr.1-4.
      Det Hougsundske Uldspinderi, av Sven Moestue. Gjengitt fra Eiker Historielags årbok Eikerminne 1950, s.30-37. [2, 3, 4]
    Occupation Abt 1792  Sør-Odal, Hedmark, Innlandet, Norge Find all individuals with events at this location  [5
    Forvalter ved Odals jernverk. 
    • Fra Norsk slektshistorisk tidsskrift (trykt utg.). 1951/52 Vol.13 Nr.1-4:

      Ved bryllupet var Justinianus Gottried Hoffmann bergråd Iver Neumanns forvalter og øverste funksjonær ved Odals jernverk. [2]
    Occupation 1801  København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  [2, 4, 5, 6
    Forstander for Trinitatis sogns tvangs- og arbejdshus. 
    • Justinianus Gottfried Hoffmann flyttet tilbake til sin fødeby, trolig av helbredshensyn, og fikk der stilling som forstander ved fattigvesenets tvangs- og arbeidshus i Trinitatis sokn, beliggende i Pustervig like ved Rundetårn.

      Kilder:

      Norsk slektshistorisk tidsskrift (trykt utg.). 1951/52 Vol.13 Nr.1-4.
      Slekten Moestue, av Sven Moestue. [2, 4]
    Residence 1801  København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  [6
    Pustervig, Rosenborg Kvarter. 
    • I 1801 finner vi familien i København (Staden) i Rosenborg Kvarter:

      Justin Gotfried Hoffmann, f.1759, Huusbond og Forstander.
      Anne Margrethe Jørgensen, f.1769, hans Kone.

      Barn:

      Iver Friderich, f.1793.
      Jacob Ludvig, f.1794.
      Peter Christian, f.1796.
      Andreas Haagensen, f.1800.
      Ellen Amalia, f.1798.

      Dessuten:

      Ellen Margrethe Jørgensen, f.1721, enke og konens Moder.

      Tjenestefolkene er:

      Marie Christophersdatter, f.1772.
      Inger Cathrine Frandsdatter, f.1779.
      Ellen Sigrid ØRNs, f.1757, enke. [6]
    Death 20 Apr 1803  Pustervig, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  [2, 5
    • Fra Norsk slektshistorisk tidsskrift (trykt utg.). 1951/52 Vol.13 Nr.1-4:

      Døde av tæring (dvs. tuberkulose). [2, 4]
    Person ID I2857  My Genealogy
    Last Modified 12 Dec 2024 

    Father Friedrich Hoffmann,   b. 31 Jan 1717, Kellinghusen, Schleswig-Holstein, Tyskland Find all individuals with events at this locationd. 30 Nov 1782, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location (Age 65 years) 
    Relationship Birth 
    Mother Maria Dorothea Gasmann, "Hoffmann" 
    Relationship Birth 
    Marriage 4 May 1757  St.Petri kirke, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  [1
    Family ID F3631  Group Sheet  |  Family Chart

    Family 1 Living 
    Children 
     1. Living
    Family ID F10140  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 4 Dec 2024 

    Family 2 Living 
    Children 
     1. Living
    Family ID F10141  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 5 Dec 2024 

    Family 3 Anna Margrethe (Anne Magdalene) Pedersdatter Abelbom, "Melbye" / "Hoffmann",   b. 10 Sep 1769, Moss, Østfold, Norge Find all individuals with events at this locationd. 25 Nov 1853, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location (Age 84 years) 
    Marriage 03 Sep 1792  Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location  [7
    • Fra Norsk slektshistorisk tidsskrift (trykt utg.). 1951/52 Vol.13 Nr.1-4:

      Ekteviet hjemme i huset i henhold til kongelig bevilling. Unge Karl, Fuldmægtig ved Oudahls Jernverk Justin Gottfried Hoffmann og Jomfrue Anna Margaretha Jørgensen. [2, 7]
    Hoffmann Justin Gottfried og Anna Margaretha Jørgensen viet 1792 Kristiania.jpg
    Hoffmann Justin Gottfried og Anna Margaretha Jørgensen viet 1792 Kristiania.jpg
    Kirkebok.
    Children 
     1. Iver Friderich Hoffmann,   b. Bef 24 Jul 1793, Sør-Odal, Hedmark, Innlandet, Norge Find all individuals with events at this locationd. 1828, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location (Age > 34 years)  [Birth]
    +2. Jacob Ludvig Hoffmann,   b. 08 Feb 1795, Sør-Odal, Hedmark, Innlandet, Norge Find all individuals with events at this locationd. 07 Feb 1869, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location (Age 73 years)  [Birth]
    +3. Petter Christian Hoffmann,   b. May 1796, Sør-Odal, Hedmark, Innlandet, Norge Find all individuals with events at this locationd. 1873, Molde, Møre og Romsdal, Norge Find all individuals with events at this location (Age 76 years)  [Birth]
     4. Inger Maria Elen Amalia Hoffmann,   b. Mar 1797, Sør-Odal, Hedmark, Innlandet, Norge Find all individuals with events at this location  [Birth]
     5. Elen Amalia Hoffmann,   b. Bef 29 May 1798, Sør-Odal, Hedmark, Innlandet, Norge Find all individuals with events at this locationd. 1840 (Age > 41 years)  [Birth]
     6. Andreas Haagensen Hoffmann,   b. 1800, København, Sjælland, Danmark Find all individuals with events at this location  [Birth]
     7. Living
    Family ID F283  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 5 Dec 2024 

  • Sources 
    1. [S446] Kirkebok St.Petri, København, Sjælland, Danmark (Reliability: 3).

    2. [S746] Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (Reliability: 1).

    3. [S754] Wikipedia (Reliability: 1).

    4. [S1575] Sven Moestue, Slekten Moestue, (1964) (Reliability: 2).

    5. [S760] Dansk biografisk leksikon (Reliability: 2).

    6. [S125] Danmark: 1801 Folketelling (Reliability: 2).

    7. [S1107] Kirkebok Vår frelsers kirke, Oslo domkirke, Kristiania/Oslo (Reliability: 3).


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2025.

Maintained by Tor Kristian Zinow.