Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugås, Schøyen, Møller, Skrogstad, Vibe, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hoff, Hiorth, Linge, Hytten, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Holteberg, Haakenby, Coucheron, Irgens etc.

Olav Ingjaldsen

Male Abt 0630 - Abt 0710  (~ 80 years)


Personal Information    |    All    |    PDF

 • Name Olav Ingjaldsen 
  Nickname "Tretelgja" 
  Born Abt 0630 
  Gender Male 
  Occupation Bef 0710  Värmlands län, Sverige Find all individuals with events at this location 
  Konge. 
  • ...Da nå Olav, sønn til kong Ingjald, fikk høre at faren var død, reiste han sin veg og tok med seg alt det folk som ville følge ham, for hele sveamugen reiste seg som en mann for å jage ut kong Ingjalds ætt og alle hans venner. Olav fór først opp i Närike, men da svearne fikk spurlag på ham, kunne han ikke være der lenger.

   Så reiste han vestover gjennom skogene til ei elv som faller nordfra ut i Vänern og heter Elv. Der slo de seg ned, de tok til å rydde i skogen, brente og bygde siden, det ble snart store bygder der, og det kalte de Värmland; det var stort og godt land. Men da det spurtes i Svitjod at Olav ryddet skoger, kalte de ham Tretelgja, de syntes det var skam for ham.

   Olav giftet seg med ei kvinne som het Solveig eller Solva, datter til Halvdan Gulltann vest fra Solør.
   Halvdan var sønn til Solve som var sønn til Solvar, sønn til Solve den gamle, han var den første som ryddet i Solør.

   Mor til Olav Tretelgja het Gauthild, og hennes mor het Ålov, datter til Olav den klarsynte, konge i Närike.

   Olav og Solva hadde 2 sønner, Ingjald og Halvdan.
   Halvdan vokste opp i Solør hos morbroren Solve, og ble kalt Halvdan Kvitbein.

   Det var en mengde mennesker som fór fredløse fra Svitjod for kong Ivar. De hørte at Olav Tretelgja hadde mye godt land i Värmland, og så kom de drivende til ham i slike flokker at landet ikke kunne tåle det, og det ble fælt uår og sult. Det gav de kongen skylden for, ettersom svearne alltid pleier å gi kongen skylden for både gode og dårlige år.
   Kong Olav var ikke noen stor blotmann, og det likte ikke svearne, de trodde det var det uåret kom av. Så samlet svearne hær og gikk imot kong Olav, de kringsatte huset hans og brente ham inne og gav ham til Odin og blotet ham for godt år. Det var ved Vänern.

   Fra Ynglingesagaen:

   42.
   Daa Olav, son til kong Ingjald, spurde far sins avferd, so fór han av med deim som vilde fylgja han; for heile aalmugen i Svitjod reiste seg som ein mann til aa jaga ut ætti til kong Ingjald og alle venine hans. Olav fór fyrst upp i Nærike. Men daa sviane fekk spurlag paa han, fekk han ikkje vera der og reiste skogleides vestetter til ei aa som kjem nordantil ut i Venern og heiter Elvi (120).

   Der gav dei seg til og tok til aa rydja og brenna skogane og byggja. Der vart de snart store bygdir, som dei kalla det Vermeland, og de var godt for jord der. Men daa dei spurde i Svitjod, at Olav rudde skogane, kalla dei han Tretelgja og totte dette var svivyrdlegt.

   Olav fekk seg ei kone, som heitte Solveig eller Solva, og var dotter hans Halvdan Gulltann vestantil Solør. Halvdan var son hans Solve Solvarsson, som var soneson hans Solve den gamle, som fyrst rudde Solør.

   Mor hans Olav Tretelgja heitte Gauthild, og mor hennar heitte Olov, dotter hans Olav den skygne (121), som var konge i Nærike. Olav og Solveig hadde tvo sønir, Ingjald og Halvdan; Halvdan vart uppfødd i Solør hjaa Solve, morbror sin; han vart kalla Halvdan Kvitbein.

   43.
   De var mykje folk, som fór fredlause or Svitjod for kong Ivar. Dei spurde at Olav Tretelgja hadde godt for jord i Vermeland, og de dreiv dit so tjukt med folk til han, at lande kunde ikkje bera de, og de vart grøtelegt uaar og svult der. Dette gav dei kongen skuldi for, liksom sviane plar gjeva kongen skuldi baade for gode aaringer og uaar.

   Kong Olav var ikkje nokon blotmann; dette mislika sviane, og trudde at uaare kunde koma av de; daa samla sviane ein her, drog imot kong Olav og kringsette huse og brende han inne og gav han til Odin og blota han for gode aaringar. Dette var ved Venern. So segjer Tjodolv:

   Attmed vaagen
   veit eg elden
   Tretelgja
   tok og gløypte,
   og frasande
   Fornjots-sonen (122)
   klædi svidde
   av svia-kongen.
   Burt kvarv ætti
   fraa Uppsalir,
   Lovde-ætti (123),
   longe sidan.

   Dei vitugaste av sviane skyna daa, at uaare kom av de, at folkemengdi var større enn lande kunde bera, og at kongen ikkje var skuldi.
   De vart til de, at dei fór med heile heren vestetter yvi Eidskogen (124) og kom fram i Solør reint uventande; dei drap kong Solve, men fanga Halvdan Kvitbein; dei tok han til hovding yvi seg og gav han kongsnamn, og han lagde under seg Solør. Sidan fór han med heren ut til Raumarike (125) og herja der og tok dette fylke med magt.

   Forklaringer:
   (120) Klar-elvi eller Gøtaelvi.
   (121) Den gløggsynte.
   (122) Fornjot var far til Loge (= eld).
   (123) Lovde (lovði) er eit ord som diktarane brukar med same meining som konge.
   (124) Eidskogen, grenseskogen millom Solør og Vermeland.
   (125) Romerike.
  Died Abt 0710 
  Person ID I3755  My Genealogy
  Last Modified 7 Aug 2016 

  Father Ingjald Anundsen,   b. Abt 0596,   d. Abt 0668  (Age ~ 72 years) 
  Relationship Birth 
  Mother Gauthild Algautesdatter av Götaland 
  Relationship Birth 
  Married Bef 0630 
  Family ID F2165  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Solveig (Solva) Halvdansdatter,   b. Abt 0670, Solør, Hof, Hedmark, Norge Find all individuals with events at this location 
  Children 
   1. Ingjald Olavsen  [Birth]
  +2. Halvdan Olavsen,   b. Abt 0669,   d. Abt 0745, Toten, Oppland, Norge Find all individuals with events at this location  (Age ~ 76 years)  [Birth]
  Last Modified 24 Mar 2015 
  Family ID F2049  Group Sheet  |  Family Chart


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 12.0.2, written by Darrin Lythgoe 2001-2019.

Maintained by Tor Kristian Zinow.