Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Kristoffer Trondsen Rustung

Male Abt 1500 - 1564  (~ 64 years)


Personal Information    |    All    |    PDF

 • Name Kristoffer Trondsen Rustung 
  Born Abt 1500  Seim, Kvinnherad, Hordaland, Vestland, Norge Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Occupation Bef 1535 
  Rigernes admiral, sj?offiser. 
  • Kristoffer Trondson Rustung var både adelsmann og pirat.

   Navnet Rustung betyr på gammelnorsk hvalross.

   Som sjørøver jobbet han først under sin onkel Olav Engelbrektson som var Erkebiskop i Norge og førte et av krigsskipene hans.
   Han plyndret Østråt, som tilhørte Vincents Lunge som var statsholder i Norge under Fredrik 1. av Danmark. Vincent ble plyndret da han hadde kommet i konflikt med Olav.

   Slik begynte Kristoffer sitt sjørøverliv.
   Senere plyndret han handelsbåter på vei inn til Bergen fordi han kjedet seg.

   Han drepte haugevis av folk i sin tid som pirat, men det var drapet på Vincent Lunge som gjorde at danskekongen jaget ham fra landet.

   I januar 1536 drepte han Vincent Lunge i Trondheim på ordre fra sin onkel Olav.

   Vincents Lunge var lensherre på Bergenhus som ble kjeppjaget fra Bergen på grunn av sine heller ufine skatteinnkrevningsmetoder. Da Lunge sendte sin svenske skattoppkrever til Rustunggården Seim, og endte med å slå Kristoffers far helseløs, og å voldta tjenestepikene, rant det over for Kristoffer Rustung. Han bestemte seg for å drepe Lunge og fikk endelig en åpning i januar 1536.
   Vincents Lunge ble drept, under et forhandlingsmøte i Nidaros, av erkebiskop Olav Engelbrektssons menn 10 dager etter julaften 1535. Kristoffer Trondson Rustung var drapsmannen.

   Dermed var helvete løs. Drapet ble ikke tolerert av Kongen i Danmark og Kristoffer og Olav måtte rømme fra Norge. Men Kristoffer lurte seg tilbake og begynte med plyndringer langs norskekysten og i Østersjøen.

   I 1539 plyndret han Ulstein Kloster og Bispegården i Stavanger. Men i 1542 ble han lei av dette og søkte nåde hos Kongen i Danmark, Kristian 3.

   Da danskekongen hadde ertet på seg alle naboer og fant ut at han trengte folk i rekkene, benådet han Kristoffer Rustung og gjorde han til admiral.

   I 1557 ble han Admiral over den danske flåten, fikk Ebeltoft kloster på Sjælland og fikk overoppsynet med det kongelige verftet i Bremerholm. Vilkåret var at han ble boende i Danmark resten av sitt liv.
  Occupation Bef 1564 
  Lensherre i Norge og Danmark. 
  Residence Bef 1564  Danmark Find all individuals with events at this location 
  Tryggevelde. 
  Died 1564  Danmark Find all individuals with events at this location 
  • eller 1565
  Buried Aft 1564  Seim, Kvinnherad, Hordaland, Vestland, Norge Find all individuals with events at this location 
  Person ID I413  My Genealogy
  Last Modified 4 Aug 2016 

  Father Trond Sigurdsen Rustung, "til Seim" 
  Relationship Birth 
  Mother Karen Knutsdatter Cold, "til Nessa" 
  Relationship Birth 
  Married Bef 1500 
  Family ID F216  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Karine Knutsdatter Skanke, "Rustung" 
  Married
  • Kristofer Trondson (1527: then unge keccher) har gjort (Rustung-) slekti til ei av dei mest namngjetne på 1500-talet.
   I han var det gamalt norsk vikingto og han synte eit pågangsmot og ein virketrang som er utan sidestykke hjå den norske adelen på reformasjonstidi.
   Det får vera nok her å nemna at han var høgre handi åt erkebisp Olav i den siste striden for norsk sjølvstende, drog så utanlands og vart - Nordsjøens skrekk - som kaperkaptein i Friesland, forsonte seg med Kristian 3 og vart kalla til riksadmiral over den dansk-norske marinen og fekk store len for alltid å vera kongen nær.

   Han døydde ikr. 1565. Kona hans, Karen Skanke, var dotter til dekanus ved Trondheims domkyrkje Knut Skanke.

   Soga åt borni deira er ikkje mindre eventyrleg.

   Einaste sonen, Enno, med tilnavnet Brandrøk, var ein evnerik, men urolig kar, som flakka Europa rundt som soldat, kom meir og meir på avvegar og vart i 1571 dømd frå livet for ei kjempestuld på Gripsholm slott i Sverike.

   Soga åt Anna Rustung er og eventyrleg og tragisk. Den vakre gjenta vart dåra av den kjende skotske Don Juanen grev James Hepburn av Bothwell. Han let henne i stikka og gifte seg seinare med den skotske dronningi Maria Stuart. Dronningi og jarlen vart jaga or landet.
   Skipet åt Bothwell rak inn til Karmøy, og det segjest at Anna møtte festarmannen sin att i retten i Bergen. Han døydde som statsfange på Dragsholm slott i Danmark. Anna åtte Ænes og budde der og på Seim til ho døydde i høg alder.
  Children 
  +1. Margreta Kristoffersdatter Rustung,   d. Aft 1578  [Birth]
  Last Modified 4 Aug 2016 
  Family ID F248  Group Sheet  |  Family Chart


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 12.0.2, written by Darrin Lythgoe 2001-2020.

Maintained by Tor Kristian Zinow.