Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Ingebjørg Erlendsdatter til Losna

Female 1295 - 1332  (37 years)


Personal Information    |    All    |    PDF

 • Name Ingebjørg Erlendsdatter til Losna 
  Birth 1295  Losna, Gulen, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge Find all individuals with events at this location 
  • Ingebjørg Holmfridsdatter.
  Gender Female 
  Death 1332 
  • ca.1371?
  Person ID I4793  My Genealogy
  Last Modified 29 Mar 2016 

  Father Erlend 
  Relationship Birth 
  Mother Holmfrid Erlingsdatter,   b. Abt 1278   d. Aft 1331 (Age > 54 years) 
  Relationship Birth 
  Marriage Bef 1295 
  Family ID F2604  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Filippus Erlendsen på Osland, "på Odensland",   b. Between 1270 and 1290   d. 1340, Osland, Kyrkjebø, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge Find all individuals with events at this location (Age 70 years) 
  Marriage
  • Det er ikke dokumentert at Filippus Erlendsen Osland var far til Fartegn Filippussen og Erlend Filippussen, og heller ikke at Filippus var sønn av Erlend Arnesen (VFS s.14-15 og s.50).

   Filippus Erlendssøn på Odensland blir regnet som Losna-ættas stamfar. Han var gift med Ingebjørg Erlendsdatter og nevnes fra 1322 til 1338.

   Losna-ætta har vært oppfattet som ei urgammel norsk ætt som har sitt navn etter øya Losna i Gulen i Ytre Sognefjord. Derfra er det ikke langt til Guløy, der Gulatinget ble holdt i eldre tider. Øya Losna lå altså forholdsvis sentralt plassert mellom yttergrensene for det området som Gula-tinget administrerte, nemlig området fra Sunnmøre til Agder, inntil tinget ble flyttet til Bergen ca.1300. Bergen var ikke bare den største byen i Norge, men i hele Norden fram til ca.1400.

   Til tross for forestillingen om Losna-ættas alder, har ikke forskningen klart å dokumentere forfedre lenger tilbake enn til ca.1300.

   Filippus Erlendsen på Osland (i eldre litteratur også kalt Odensland), i Kirkebø i Sogn, far til Erlend Filippusson, er den første mann vi med en viss sikkerhet kjenner, selv om det de siste årene er reist tvil om dette egentlig stemmer. Men uansett hva som er rett og hva som er galt når det gjelder Filippus' forhold til Losna-ætta, så må Filippus ha vært født i siste halvdel av 1200-tallet.

   Han nevnes første gang i 1322, da hans datter Margrete giftet seg med Arnald Josteinson (DN. II, 147).
   Av det utstyr og jordegods hun fikk, skjønner vi at det allerede på den tid har vært en mektig ætt. Men kildene i middelalderen er som nevnt så sparsomme på opplysninger at ætta ikke med noenlunde sikkerhet kan følges lenger tilbake enn til Filippus Erlendson, og knapt nok det.

   Han var gift med Ingebjørg (Erlendsdatter?), og det er gjettet på at han har fått Losna gård med sin hustru, eller av kongen som takk for administrative tjenester. Begge ektefeller levde ennå i 1338 (i alle fall Filippus), da det ble gitt samtykke til at datteren kunne ættlede en uekte sønn hun hadde med korsbroderen Haldor Jonson i Bergen.

   Filippus kan ha vært gift 2 ganger, den andre gang med ei datter av Holmfrid Erlingsdotter Bjarkøy - Hildugard, i hennes 2. ekteskap. Den interessante hypotesen blir da at det er Holmfrid som er mormor til den Erlend Filippusson som ble kalt for - Erlend Bonde i Losna - og som var riksråd en lang periode før han døde i 1407.
   Dersom dette stemmer åpnes det for interessante sammenhenger mellom Losna, Galtung - Aga og også til bl.a. Hildugard, Bjarkøy, Aspa og Benkestok.

   Mer om Losna-slekta:
   http://home.online.no/~aaroenes/Slekt/Losna/losna.htm
   http://slektsforskning.com/login/person/anetre/tekst/Filippus%20Erlendson%20av%20Losnaeng.asp

   Filip giftet seg med Ingebjørg Erlendsdatter Losna, datter av Ukjent 2. ektemann Erlend og Holmfrid Erlingsdatter, i 1338 (Ingebjørg Erlendsdatter Losna ble født ca 1295 på Losnegard, Gulen, Sogn og Fjordane og døde ca 1371).
  Children 
   1. Erlend Filippusen til Losna   d. 1407  [Birth]
  +2. Margreta Filippusdatter til Losna  [Birth]
  +3. Fartegn Filippusen til Losna,   b. 1315, Sogn, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge Find all individuals with events at this locationd. Aft 1375 (Age > 61 years)  [Birth]
  Family ID F222  Group Sheet  |  Family Chart
  Last Modified 4 Feb 2016 


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.