Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugås, Schøyen, Møller, Skrogstad, Vibe, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hoff, Hiorth, Linge, Hytten, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Holteberg, Haakenby, Coucheron, Irgens etc.

Helen Brinchmann

Helen Brinchmann

Female 1918 - 2016  (97 years)

Personal Information    |    Media    |    Sources    |    All    |    PDF

  • Name Helen Brinchmann 
    Born 18 Aug 1918  Kristiania, Norge Find all individuals with events at this location  [1, 2, 3, 4
    Gender Female 
    Occupation 1940  Norge Find all individuals with events at this location  [1, 4
    Skuespiller. 
    • Helen var en prisbelønt norsk skuespiller, kjent fra teater og fjernsyn. Hun er datter av legen Alex Brinchmann (1888-1978).

      Hun debuterte på Trøndelag Teater i 1940 og var i et par år, før hun hadde sine hovedår ved Det Nye Teater i 2 perioder og Nationaltheatret i 3 perioder, tidvis avbrutt av opphold ved Carl Johan Teatret i 1944 og Den Nationale Scene i Bergen 1949-1951.

      Var i England 1948-1949 for å studere scenekunst.

      På Nationalteatret i Oslo:

      1983
      26.04: SKUESPILLER: RÅDGIVEREN I NABOLANDET: DE VILLE SVANENE
      26.04: SKUESPILLER: RÅDGIVEREN I HJEMLANDET: DE VILLE SVANENE
      26.02: SKUESPILLER: ANNE MARIE: ET DUKKEHJEM

      1981
      04.12: SKUESPILLER: GRETE DAHL, INSPISIENT: ROSER ER RØDE

      1980
      06.10: SKUESPILLER: KONTORSJEFEN: ATTEST
      20.03: SKUESPILLER: HERTUGINNE AV OLIVAREZ: DON CARLOS

      1979
      10.05: SKUESPILLER: FONSIA DORSEY: KORTSPILL

      1977
      10.03: SKUESPILLER: MARIA VASILJEVA: ONKEL VANJA

      1976
      04.11: SKUESPILLER: EDITH: BALLERINA

      1975
      11.11: SKUESPILLER: VARVARA STAVROGINA: DE BESATTE

      1974
      16.11: SKUESPILLER: MRS. SLATTERY: FARMEN

      1973
      29.08: SKUESPILLER: FRU RAGNHILD: KONGSEMNERNE

      1972
      04.10: SKUESPILLER: FRU HELENE ALVING: GENGANGERE
      01.03: SKUESPILLER: CLAIRE LANNES: HJERTET OM VINTEREN

      1971
      23.10: SKUESPILLER: ANNA: DENGANG.
      27.03: SKUESPILLER: GONERIL: KONG LEAR

      1970
      01.09: SKUESPILLER: FRK. HESSEL: SAMFUNDETS STØTTER

      1969
      11.09: SKUESPILLER: FRU ALINE SOLNESS : BYGMESTER SOLNESS

      1968
      27.11: SKUESPILLER: ESTHER FRANTZ: PRISEN
      28.02: SKUESPILLER: LEONORA, CATHERINES KUSINE: FILOSOFI OG FORVIKLINGER

      1967
      15.10: SKUESPILLER: OLGA: TRE SØSTRE
      15.02: SKUESPILLER: KAREN: GEOGRAFI OG KJÆRLIGHET

      1966
      15.10: SKUESPILLER: NETTIE CLEARY: VI SNAKKET OM ROSER
      24.05: SKUESPILLER: CONSTANCE: MISS PLINCKBYS KABAL

      1965
      23.09: SKUESPILLER: MRS. GARNSEY: FALSK FORKLARING
      20.03: SKUESPILLER: KAJSA: VÅRE TORSDAGER

      1964
      30.09: SKUESPILLER: GREVINNE CAPULET: ROMEO OG JULIE
      25.08: SKUESPILLER: HOLGA: ETTER SYNDEFALLET

      1963
      05.12: SKUESPILLER: LYSISTRATA: KEISEREN AV AMERIKA
      01.10: SKUESPILLER: DONATA GENZI, SKUESPILLERINNE: Å FINNE SEG SELV

      1961
      11.04: SKUESPILLER: FRU X: DEN STERKESTE

      1958
      11.02: SKUESPILLER: LADY CHILTERN: EN IDEELL EKTEMANN

      1955
      16.08: SKUESPILLER: ANN WHITEFIELD: MANNEN OG HANS OVERMANN

      1954
      05.12: SKUESPILLER: HELENE: DEN VEGELSINNEDE
      13.08: SKUESPILLER: VALERIE BARTON: FLODLINJEN

      1953
      19.09: SKUESPILLER: ROSALIND: AS YOU LIKE IT
      10.02: SKUESPILLER: THERESE: DEN SOM ELSKER SIN FAR

      1952
      07.10: SKUESPILLER: IRENE: SØSKEN

      1948
      27.04: SKUESPILLER: CECILIE, LEGE: UNDERVEIS
      Helen fikk Teaterkritikerprisen 1948 for Cecilie i Helge Krogs Underveis.

      04.02: SKUESPILLER: MARIANNE DE VIRELADE: OG LIKEVEL ELSKER VI HVERANDRE

      1947
      05.10: SKUESPILLER: BARBARA: MØTE MED LYKKEN
      30.05: SKUESPILLER: ALEXANDRA GIDDENS: DE SMÅ REVENE
      06.05: SKUESPILLER: BARBARA: MAJOR BARBARA
      03.03: SKUESPILLER: CELIA WINGFIELD: GLASSMENASJERIET
      17.01: SKUESPILLER: AMELIA: BERNARDA ALBAS HUS

      1946
      24.10: SKUESPILLER: ALEGRE D'ALCALA: KEY LARGO.

      Filmografi:

      1970 – En hanske fru Riis (TV)
      1967 – Liv en dame
      1966 – Nederlaget Elise Thiers (TV)
      1966 – Skrift i sne journalistens kone
      1951 – Ukjent mann Mona Dahl
      1949 – Vi flyr på Rio Berit Thorsson
      1946 – Så møtes vi imorgen Marit Kraft
      1945 – Rikard Nordraak Erika Lie [1, 4]
    Died 10 Aug 2016  Oslo, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 5
    • Fra dødsannonsen i Aftenposten 15.august 2016:

      Vår alles kjære Helen Brinchmann født 18.august 1918, sovnet stille inn 10.august 2016.

      Jan og Elisabeth,
      Nina, Rolf.

      Alexander og Annechen.
      Bendik og Anja.
      Bastian og Maria.
      Joakim og Andrea.
      Cra, Thale.

      Mahleo, Julian, Charlotte.

      Bjørn.

      Øvrig familie.

      Bisettes fra Vestre gravlund nye kapell fredag 19.august kl. 14.30.

      Nekrolog i Aftenposten 17.august 2016:

      Den 10.august i år måtte selv ranke, faste Helen Brinchmann bøye seg og gå ut av tiden til slutt.

      Hun var født i 1918 og tilhørte min foreldregenerasjon. Allerede som barn og ungdom så jeg opp til denne sterke, kultiverte skuespillerinnen. Da jeg selv kom til teateret, var hun i full gang med fru Alving i Gjengangere. Jeg hadde allerede sett en formiddagsprøve med henne og Svein Sturla Hungnes, og det var et mor-/sønn-forhold som sto til troende. Bak scenen så jeg hennes nitide forberedelser. Hun brukte minst to timer før hver forestilling. Det siste hun gjorde, var å sminke hendene. Hennes fru Alving hadde ikke røde arbeidsnever.

      Hun hadde tre barn. De var unge da jeg traff henne. Hun smålo av glede når hun snakket om dem. Hun gledet seg så hun nesten sto og trippet når hun skulle på formiddagsbesøk til ett av dem. Barnebarna gjorde ikke gleden mindre.

      Da det ble skuespillerstreik i 1979, tok Helen på seg sin beste pels og gikk streikevakt med plakat på brystet. Og hun fikk høre det når hun møtte sitt publikum på bakkeplan slik: «De skulle skamme Dem, fru Brinchmann, De som er en sånn fin dame!» Og det var hun jo. Men ikke for fin til å melde seg for Fransiskushjelpen og vaske og stelle for folk som trengte det.

      Hun ringte til ordfører Albert Nordengen, presenterte seg og ga beskjed om at nå måtte han sørge for at folk i Oslo fikk den veden de trengte. De kunne da ikke sitte og fryse!

      På Torshov spilte hun Noras amme i Et dukkehjem og hadde det fint. En saktmodig, stillfaren skikkelse skapte hun der. Siden takket hun for seg og levde videre uten teateret.

      Jeg ser henne for meg på sykkel, godt opp i årene, i fin fart innover i Maridalen på vei til en rolle der. Til stede, målrettet. Helt Helen.

      Hilde Sophie Plau.

      Nekrolog på Nationalteatrets side:

      Tidligere skuespiller på Nationaltheatret, Helen Brinchmann, døde 10.august, nær 98 år gammel.

      Skuespiller Helen Brinchmann forlot oss den 10. august. Hun vil bli husket som en stor kunstner – med et betydelig rollegalleri bak seg, ikke minst på Nationaltheatret.

      Helen Brinchmann kom fra en kunstnerfamilie, faren Alex Brinchmann var en kjent barnelege, men også forfatter og dramatiker. Broren Arild Brinchmann var regissør og teatersjef.

      Utdannelsen sin fikk hun ved teaterskolen ved Deutsches Theater i Berlin. Hun debuterte på Trøndelag Teater i 1940 og var senere ansatt på Carl Johan Teatret, Det Nye Teater og Den Nationale Scene. Hun var ansatt på Nationaltheatret i flere perioder – og tolket 46 roller her før hun sluttet i 1983.

      Spillestilen hennes har blitt karakterisert som artistisk, kultivert og klok. På Nationaltheatret skapte hun en rekke betydelige, nervøst moderne menneskeskildringer, som Celia i Glassmenangeriet, Marianne i Og allikevel elsker vi hverandre og Cecilie i Underveis, Karen i Geografi og kjærlighet og Olga i Tre søstre. Blant hennes siste store Ibsen-tolkninger kan Fru Ragnhild fra Kongsemnerne, Fru Solness i Byggmester Solness og Helene Alving i Gengangere nevnes.

      Helen Brinchmann hadde også et stort samfunnsengasjement – og drev omfattende veldedighetsarbeid i tillegg til arbeidet på teatret. Det står det respekt av.

      Med Helen Brinchmanns bortgang har vi mistet et stykke norsk teaterhistorie – og Nationaltheatret har mistet en av sine store skuespillere. Vi minnes henne i takknemlighet.

      Hanne Tømta, teatersjef. [2, 5]
    Brinchmann Helen dødsannonse Aftenposten.jpg
    Brinchmann Helen dødsannonse Aftenposten.jpg
    Dødsannonse for Helen Brinchmann.
    Buried 19 Aug 2016  Vestre gravlund, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location  [5
    Person ID I8167  My Genealogy
    Last Modified 6 Jun 2018 

    Father Alexander Leth Brinchmann,   b. 15 Jun 1888, Kristiania, Norge Find all individuals with events at this location,   d. 18 Apr 1978, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location  (Age 89 years) 
    Relationship Birth 
    Mother Nina Grønvold, "Brinchmann",   b. 17 Aug 1891, Modum, Buskerud, Norge Find all individuals with events at this location,   d. 10 Apr 1924, Kristiania, Norge Find all individuals with events at this location  (Age 32 years) 
    Relationship Birth 
    Married 1 Dec 1914  Vestre Aker, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location  [1, 4, 6
    Family ID F278  Group Sheet  |  Family Chart

    Family Rolf Engelsen,   b. 27 Jul 1916, Bergen, Hordaland, Norge Find all individuals with events at this location 
    Married 18 Jan 1950  Bergen, Hordaland, Norge Find all individuals with events at this location  [4, 7
    Children 
     1. Jan Engelsen,   b. 14 Mar 1951, Bergen, Hordaland, Norge Find all individuals with events at this location  [Birth]
    Last Modified 6 Jun 2018 
    Family ID F6211  Group Sheet  |  Family Chart

  • Photos
    Brinchmann Helen (1).jpg
    Brinchmann Helen (1).jpg
    Skuespiller Helen Brinchmann (1918-2016).

  • Sources 
    1. [S754] Wikipedia (Reliability: 1).

    2. [S23] Aftenposten http://www.aftenposten.no/ (Reliability: 2).

    3. [S80] Norge: 1923 Kommunetelling, (Digitalarkivet, www.digitalarkivet.no) (Reliability: 2).

    4. [S282] Bok: Sandarslekten Klaveness, Rådmann Thv. Klaveness, (Cammermeyers Boghandel) (Reliability: 2).

    5. [S115] Dødsannonse i media, Aftenposten (Reliability: 2).

    6. [S285] Bok: Norges læger 1909-1925, I. Kobro, (H. Aschehoug & Co. Oslo 1927) (Reliability: 2).

    7. [S701] Erik Berntsens slektssider, www.vestraat.net (Reliability: 1).


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 12.0.2, written by Darrin Lythgoe 2001-2019.

Maintained by Tor Kristian Zinow.