Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Sigrid Aslaksdatter Bolt, "Rømer"

Female 1330 -


Generations:      Standard    |    Compact    |    Vertical    |    Text    |    Register    |    Tables    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Sigrid Aslaksdatter Bolt, "Rømer" was born in 1330.

    Family/Spouse: Hartnik Henningsen Rømer. Hartnik (son of Henning Henningsen Rømer and Elsebe) was born in 1330; died in 1389. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 2. Elsebe Hartniksdatter Bolt  Descendancy chart to this point was born about 1350 in Gloppen, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; died about 1419.
    2. 3. Aslak Hartvigsen Bolt  Descendancy chart to this point was born about 1375; died in 1450.


Generation: 2

  1. 2.  Elsebe Hartniksdatter Bolt Descendancy chart to this point (1.Sigrid1) was born about 1350 in Gloppen, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; died about 1419.

    Family/Spouse: Henrik Jonsen Glømmen. Henrik was born about 1350. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 4. Jens Henriksen  Descendancy chart to this point was born about 1385; died about 1419.
    2. 5. Hartnikt Henriksen  Descendancy chart to this point was born before 1400; died before 10 Jul 1442.

    Family/Spouse: Andre. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 6. Stephan Andresen  Descendancy chart to this point
    2. 7. Grim Andresen  Descendancy chart to this point

  2. 3.  Aslak Hartvigsen Bolt Descendancy chart to this point (1.Sigrid1) was born about 1375; died in 1450.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 1407, Oslo, Norge; Biskop i Oslo.
    • Occupation: 1408, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Biskop i Bergen.
    • Occupation: 1428, Nidaros, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; Erkebiskop i Nidaros.

    Notes:

    Occupation:
    Allerede to dager etter biskop Eskills død postulerte domkapitlet i Nidaros Bergensbispen Aslak Bolt til erkebiskop. Aslak kom til Nidaros samme året, og det ble sendt melding til paven om valget. Han godtok domkapitlets postulering og providerte Aslak til erkebiskop etter å ha løst ham fra Bergen bispedømme.

    Aslaks to representanter i Roma, korbrødrene Svein Eriksson og Torstein Nikolasson oppfylte hans økonomiske forpliktelser til kurien. De betalte med engang de foreskrevne 800 gylden i hovedavgift og de andre avgiftene. Aslak Bolt hørte til en av de mer fremtredende slekter i tiden, og etter å ha vært biskop i Bergen i 20 år hadde han vel midler nok til å betale.

    Han må ha vært en mann med utpreget sans for orden og administrasjon. Aslak var en stormann både i kraft av det miljø han var utgått av og på grunn av sin stilling som biskop. Listen over hans løsøre bærer preg av det.
    Aslaks bøker er med ett unntak alle av religiøs eller kirkelig karakter, i hans eie var intet mindre enn 19 teologiske verker. Dette må vel regnes blant de forholdsvis store boksamlinger på denne tiden.
    Blant hans bøker finner vi to brevarier, det ene var et breviar for hele året etter praksis i Bergen. Videre har vi et teologisk skrift som Compendium theologice veritatis, en andaktsbok som Textus Boecii de consolacione, bøker som vel har vært ment til hjelp for utarbeidelse av prekener, som Summa virtutum og Sermones dominicales Jacobi de Voragine, og selvfølgelig også Liber revelacionum Birgitte.

    Aslak ville fra første stund av som leder av den norske kirkeprovins ha orden i sakene. Han satte snarest i gang en opptegnelse over inntektene av erkesetets gods (Aslak Bolts Jordebog). I jordeboken oppregnes de steder erkebiskopen skal visitere, og lengden av hans opphold på de forskjellige stedene. I alt var det 34 hovedkirker og 4 klostre. Her ble det inngått avtaler og om hvordan visse avgifter skulle betales. I alle skrivelser om for eksempel mikkelskornet heter det at dette er en gammel avgift som i lengre tid ikke har vært betalt. Det nevnes også hva denne skulle gå til: Skal nå hvert alter ha så store inntekter ut over det som de før hadde, som her sies og som vi kom fram til med allmuens samtykke. Og så regnes det opp 14 altre i domkirken og de prestegjeld hver av dem skal ha denne inntekten fra. Hver korbror skulle ha sitt alter i domkirken, så det er sannsynlig at korbrødrene akkurat som erkebiskopen har fått sine inntekter forminsket på grunn av forskyvninger i jordverdier og mindre avkastning.

    Erkebiskopen måtte selvsagt ha noe å tilby allmuen til gjengjeld. Sognemennene i Selbu gikk med på at mikkelskornet skal komme til Sanct Thomasalteret i Nidaros domkirke og den korbror som har det, for messehold og gode gjerninger, som skal gjøres på allmuens vegne både for levende og døde. Allmuen vil årlig gi en avgift til korbrødrene i domkirken til evigvarende eie for det messehold som de skulle ha i Nidaros domkirke, hver dag en sunget messe for alle levende mennesker, for fred og gode årringer, og den andre messen skal leses for sjelene til alle kristne som er døde.

    Jordeboken gir oss også andre opplysninger om Aslaks ordnende virksomhet. Like etter at han ble valgt, sendte han sin kapellan til Sverige for å kjøpe kobber til kirkens behov på taket over Hellig Olavs skrin. Han har også gitt forordninger for erkesetets leilendinger, og han har nøyaktige bestemmelser om hvordan en skal få kirkelig ombud. Aslak må ha lagt an på å organisere sin administrasjon i bestemte former. Alt skulle han ha oppskrevet og ordnet,alle skulle gjennom skriftlige avtaler og fullmakter vite hva de hadde å holde seg til. Den systematiske orden som Aslak tilstrebet og gjennomførte, har kanskje ikke hans forgjengere hatt sans for, og det kan vel forklare at vi vet så lite om deres virksomhet som erkebiskoper.

    Han gjenoppbygget Nidarosdomen etter brann i 1432.

    Aslak holdt er provinskonsil i Bergen i august 1345. Han kalte sammen til nytt konsil, denne gang i Oslo. Her møtte alle de norske biskopene unntatt biskopen av Oslo. Statuttene ble forkynt offentlig på møte i provinskonsilet den 20. desember 1436. En gruppe bestemmelser i Aslak statutt er alle de som medfører kirkestraff, som ekskommunikasjon og bannlysning, og alle manndrapere i kirkeprovinsen. Bare pønitentiaren ved katedralen kan løse disse siste, og de geistlige som våger å gjøre dette uten tillatelse fra biskopen, blir bannlyst ved selve gjerningen. Ekteskapssaker og større saker som simoni, sakrilegium og lignende kan prestene på landet ikke behandle, de må overlates til biskopene og deres officialer med domkapitlenes samtykke.
    Dersom noen ugift lever i offentlig frilleliv, skal presten i sin kirke nevne dem ved navn tre ganger i året, for at de enten skal gå fra hverandre eller gifte seg. Dersom de ikke ville høre på denne gagnlige påminnelsen innen et år, skal de utelukkes fra altergangen. Konsilet i Oslo i 1436 må ha vært det siste provinskonsilet som har vært holdt i Norge. Statuttene må følgelig ha vært det siste kirkelige statuttet for det katolske Norge med dets biland.

    Aslak var nå en eldre mann med mangfoldige plikter, det er ikke alltid det kan ha vært lett for en enkelt mann å overholde, idet vi skriver 1442. Vi skal ikke her komme inn på Aslaks virksomhet som medlem av det norske riksrådet. Hans autoritet kan vi forstå, og det er nokså klart at han burde ha særskilte forutsetninger som fredsstifter. Men samtidig kunne han pleie sin kirkes ve og vel. Sammen med biskop Olav og hans kapitel avtalte han med engelske kjøpmenn at de skulle sørge for at det kunne komme en dyktig klokkestøper til Bergen for at han kunne lage kirkeklokker til domkirkene i Nidaros og Bergen. Begge steder skulle ha tre klokker, én stor og to mindre.

    Aslak må ha vært forbausende aktiv, han må alltid ha vært på farten, det kan vi slå fast fordi vi i diplomene kan følge ham fra år til år. Øyensynlig har han vært våken og påpasselig til det siste.

    Karl Knutsson Bonde ble kronet til norsk konge i Nidaros i november 1449 av Aslak.

    Vi har omtalt Aslak som administrator og ordensmann og påpekt hans evner og interesser på disse områdene. Men hvordan var Aslak Bolt som prest og overhyrde?
    Våre kilder forteller om avtaler og forskrifter, men om det som hørte en prests eller biskops alminnelige gjerning, har ikke skriftene noen opplysninger om. Vi vet at Aslak har vært på visitas i sitt bispedømme, og vi må følgelig slutte at han har meddelt fermingen til de unge. Vi må videre kunne regne med at han har lest sin messe, at han har viet prester og kirker, og at han som en god hyrde har hatt omtanke for sin menighets ve og vel.
    Våre kilder kan gi et skjevt inntrykk all den tid de praktisk talt ikke berører denne siste og viktigste siden av en katolsk kirkefyrstes virksomhet. For Aslak som for hans forgjengere var deres virke på denne jord en forberedelse til det hinsidige, de trodde og visste at de som hyrder og overhyrder ikke bare måtte stå til ansvar for sitt eget liv, men også for hvordan de hadde ledet sin hjord på den vei som fører til Guds rike. Her kan det til slutt være på sin plass å gjengi en setning som godt kan ha vært formet og uttalt av Aslak Bolt selv: Alt som er verd å minnes og ikke glemme, er Guds signede nåde og ikke menneskenes snille.

    Han lot skrive Aslak Bolts jordebok, et viktig kildetidsskrift. Det er den første omfattende jordeboken etter svartedauden, og oppgir både gammel landskyld og det som reelt ble betalt (gammel og ny landskyld). Dette gir en god pekepinn på fallet i landskylda etter pestens herjinger. Aslak registrerte kun eiendommer der erkebispestolen hadde eierinterresser (parter), men er svært nitid ført, i den forstand at også eiendommer med svært liten avkastning er tatt med.
    I leilendingstida var så og si all eiendom skyldsatt, dvs. at det var satt en landskyld på eiendommen, den tidens eiendomstakst. Denne landskylda var grunnlag for skatter (som alle måtte betale) til krone (f.eks. leidang) og kirke (f.eks. tiende). Den var også grunnlag for den leia (bøksel) leilendingen måtte betale til grunneieren. Enkelte gårder var delt opp i parter, med flere grunneiere å betale til, og grunneierne byttet parter seg i mellom villig vekk. I jordeboken er ført kun bispesetets parter i hver gård, det kan ligge høyere total landskyld på noen gårder. Dette var et svært komplisert system, som ikke kan utredes i en håndvenning.
    Jordeboken er landskylda oppgitt i penger, smør, korn, malt eller mel. Inndelingen var omtrent slik:
    Arealgr.lag: 1 markebol = 8 øresbol = 8 tønner land = ca. 32 da.
    Penger: 1 mark forngild = 8 øre/aurar = 24 ørtuger/ertogar.
    Smør: 1 spann = 3 bismerpund = 72 merker = 15,43 kg.
    Korn: 1 vett = 6 våg = 18 lispund = 432 merker = 111,1 kg.
    Korn: 1 landslovskippund = 148 kg.

    Når det gjelder gammel skyld i jordeboken hadde 1 mark penger (1 markebol) samme verdi som 3 spann smør. Slik ble landskylda av ett øresbol (1 øre i penger) likt med 27 merker smør. Eitt øresbol tilsvarte trolig ca. 4 da innmark, av dette skulle 1 da etter loven ligge som havning. Ett spann smør tilsvarte omtrent hele årsproduksjonen til ei ku den gangen, og man regner med at det lå ca. 2 (1,5 - 3) øresbol innmark bak hver melkeku, av disse 8 da ble det dyrket korn eller andre matvekster på 6 da. i 1428 på Nidaros, Sør-Trøndelag, Norge.



Generation: 3

  1. 4.  Jens Henriksen Descendancy chart to this point (2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1385; died about 1419.

    Family/Spouse: Unknown. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 8. Henrik Jensen Gyldenløve  Descendancy chart to this point was born about 1417 in Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge; died about 1475.

  2. 5.  Hartnikt Henriksen Descendancy chart to this point (2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born before 1400; died before 10 Jul 1442.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bef 1442, Norge; Norsk riksråd og væpner.

    Notes:

    Occupation:
    Væpner og riksråd Harnikt Henriksson er nevnt første gang 1400–1410, og er død før 10.juli 1442.

    Hartnikt married Jorunn Sunnulvsdatter before 1410. Jorunn died before 10 Jul 1442. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 9. Olav Hartniktsen  Descendancy chart to this point was born about 1410 in Gudbrandsdalen, Hedmark, Innlandet, Norge; died about 1444.
    2. 10. Benkt (Beinkt) Hartniktsen til Skaaden  Descendancy chart to this point was born about 1410; died about 1445.

  3. 6.  Stephan Andresen Descendancy chart to this point (2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  4. 7.  Grim Andresen Descendancy chart to this point (2.Elsebe2, 1.Sigrid1)


Generation: 4

  1. 8.  Henrik Jensen Gyldenløve Descendancy chart to this point (4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1417 in Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge; died about 1475.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 1450, Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge; Ridder og riksråd.

    Family/Spouse: Eline Nilsdatter Kane. Eline (daughter of Nils (Nicolaus) Gunnarsen Kane) was born about 1420; died about 1478. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 11. Nils Henriksen, "Gyldenløve"  Descendancy chart to this point was born about 1458; died in Nov 1523 in Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge.

  2. 9.  Olav Hartniktsen Descendancy chart to this point (5.Hartnikt3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1410 in Gudbrandsdalen, Hedmark, Innlandet, Norge; died about 1444.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Between 1438 and 1440, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Biskop i Bergen og norsk riksråd.

    Notes:

    Occupation:
    Både som biskop i Bergen og som riksråd sette Olav Harniktsson kraft inn på å styrkje makta og autoriteten til kyrkja, i tråd med ideane frå Basel-konsilet (1432–38). På lokalplanet tok han oppgjer med hanseatane og var sentral i arbeidet med å sikre engelske kjøpmenn rett til handel i Bergen.

    Olav Harniktsson hadde ein slektsbakgrunn som i utgangspunktet sikra han ein framskoten plass i samfunnet. På farssida var han i slekt med erkebiskop Aslak Bolt og kunne som han føre lina til adelsætta Rømer. Ættesamanhengen er ikkje klårlagd, men namnelikskapen er påfallande, og det er gissa på at biskop Olavs farfar var syskenbarn til Aslaks far Harnikt Henningsson.
    Som våpenmerke hadde både faren og broren ein fugl, same merket som også riddaren Nils Henriksson til Austrått opphavleg førde.
    Morfar til biskop Olav, Sunnulv Ivarsson, høyrde til ei austnorsk stormannsætt og var ei tid syslemann på Hedmark. Sonen Arnbjørn, onkel til Olav, vart biskop i Hamar (1420–30).

    Olavs bror Benkt Harniktsson var riddar og syslemann i Gudbrandsdalen og vart slått i hel i ein bondeoppreist 1445. Slektsgodset som dei to brørne delte 1442, femnde om ca. 60 eigedomar, dei fleste i Gudbrandsdalen, og viser to mellomstore adelege godskompleks, som før Svartedauden kan ha hatt eit samla boltal på ca. 100 markebol.

    Olav vart innvia til biskop i Bergen mellom 4. januar 1438 og 14. mai 1440. Føremannen heitte også Olav (Nilsson), og det er uvisst kven av dei to som er omtala i brev 1438 og 1439. Det er ikkje kjent noko om hans geistlege karriere og korleis han vart biskop, men truleg vart han oppnemnd innanlands, på same vis som den samtidige biskop Gunnar i Stavanger (vald av domkapitlet der 1445). Det er grunn til å tru at det var erkebiskop Aslak som sikra den unge frenden sin eit ettertrakta geistleg embete; Olav kan ikkje ha vore mykje over 30 år 1439.

    På alle norske bispestolar, bortsett frå Oslo der dansken Jens Jakobssøn residerte, sat det i 1440-åra menn frå sosialgruppa lågadel/storbønder: Aslak Bolt i Trondheim, Olav i Bergen, Audun Eivindsson og Gunnar Eiriksson i Stavanger og Gunnar Torgardsson i Hamar; til same sosialgruppe høyrde også prosten ved Apostelkyrkja i Bergen og seinare biskop i Stavanger Alv Torgardsson. Det gav det norske riksrådet tyngd og gjorde at det kunne hevde seg godt i innanlandske saker.
    Biskop Olav var til stades i riksrådssamlingane 1440–42 då Erik av Pommern vart oppsagd og Christoffer av Bayern vald til ny konge, like eins seinare i 1440-åra. Men vi finn ikkje namnet hans i dei viktige rådssamlingane 1449 i interregnet etter at kong Christoffer døydde, kanskje fordi han då var sjuk.

    Det var mange som fekk merke den myndige biskopen. 1447 bannsette han tyske valdsmenn som med våpen hadde trengt seg inn i Munkeliv kloster og myrda ein av lensherrens tenarar. Same år greip han inn mot to personar som hadde brote seg inn i domkyrkja, og kravde at dei gjorde bot før dei på ny kunne få tilgang til kyrkja og sakramenta. Moralsk forfall ved Munkeliv kloster gjorde at han, truleg 1449, vende seg til Vadstena kloster i Sverige for å få hjelp til å normalisere tilhøva ved klosteret.

    Det var ofte gnissingar mellom hanseatane og bymennene i Bergen, og motsetningane toppa seg i 1440-åra. Målet til lensherren Olav Nilsson var å avgrense privilegia og tvinge dei tyske – både kjøpmenn og handverkarar – inn under norsk lov, og han hadde biskopen og kapellmagistraten som gode hjelparar. Dei tre – biskop Olav, Alv Torgardsson og Olav Nilsson – gav 1442 engelske kjøpmenn fripass til å drive handel på Bergen. Biskop Olav var også med i den kommisjonen som 1444 vart sett ned for å granske stridane, og som gav grunnlag for ein oppfølgjande kongeleg skipan om rettane til hanseatane.

    26. februar 1450 godkjende paven, etter søknad frå biskop Olav, at erkediakonatet i Bergen vart slått saman med augustinarklosteret i byen. Slik brevet er forma, er det grunn til å tru at biskopen var i live då. Men han må ha døydd like etter, ikkje mykje over 40 år.

    Kilder:
    DN, bd. 1 nr. 713 og 783, bd. 2 nr. 848, bd. 3 nr. 721, bd. 5 nr. 566 og 646, bd. 7 nr. 737, bd. 8 nr. 276 og 284, bd. 10 nr. 175, bd. 17 nr. 590.
    NgL, rk. 2, bd. 1, 1912.
    O. Kolsrud: Den Norske Kirkes Erkebiskoper og Biskoper indtil reformationen, i DN, bd. 17B, 1913, s. 177–360.
    L. Daae: Om Bergens Bispedømme i Middelalderen, i HT, rk. 4, bd. 2, 1904, s. 66–70.
    NHfNF, bd. 3, del 2, 1917.
    H. Sollied: Nogen oplysninger om bondearistokratiet i Gudbrandsdalen og Hedemarken, i NST, bd. 6, 1938, s. 145–148.
    d.s.: Kildekritiske undersøkelser vedrørende nogen middelalderslekter. 1. Rømer-Gyldenløve, sst., s. 245–279.
    O. Kolsrud: biografi i NBL1, bd. 10, 1949.
    K. Helle: Kongesete og Kjøpstad. Fra opphavet til 1536, bd. 1 i Bergen bys historie, 1982.


  3. 10.  Benkt (Beinkt) Hartniktsen til Skaaden Descendancy chart to this point (5.Hartnikt3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1410; died about 1445.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 02 Jul 1442, Oslo, Norge; Norsk riksråd og ridder.
    • Occupation: Bef 1445, Gudbrandsdalen, Hedmark, Innlandet, Norge; Sysselmann.

    Notes:

    Occupation:
    Under kong Christophers kroning i Oslo 2.juli 1442, ble Beinkt Hartniktsen slått til ridder.

    Ridder og riksråd herr Benkt Harniktsson (d. 1445) hadde byttet bort to eiendommer til Aslak Bolt (på vegne av erkebispestolen), disse var halve Julset i Leksdal skiprede i Stjørdal (Lånke nr. 188) samt en av gårdene på Listad i Fron i Gudbrandsdalen (Sør-Fron nr. 58-61). Herr Benkt hadde fått tilbake gården Trosset i Fåberg (Fåberg, dvs nå Lillehammer kommune, gnr. 115), som ved makeskiftets tid skyldte 3 huder. (Se Aslak Bolts jordebok, utg. Jørgensen, Riksarkivet Oslo 1997), s. 63 og 178). Denne samme gården Trosset skyldte 4 huder i 1647 (Skattematrikkelen 1647, bd. IV, s. 100). Gården Trosset ble gitt av herr Bengt Harniktsson som morgengave til fru Magnild Oddsdotter (DN II 843), og gården har dermed umulig vært hennes gård fra før av.

    Herr Bengt arvet sin far, Harnikt Henriksson, først på våren eller forsommeren 1442, en god tid etter at han hadde giftet seg med fru Magnild. (Skiftet etter hans far og stemor, se orig. Cirographvs på perg. i RA, trykt i DN I nr. 783, med rettelser DN XI, s. 908, XVI s. 908 og XVIII, s. ; Carl Lundh & Jan H. Olstad (utg.), Skiftebrev mellem Biskop Olav av Bergen og ridder Benkt Harniktsson av 10. juli 1942 (Oslo, 1942, med foto).)

    Occupation:
    Benkt Harniktsson var ridder og sysselmann i Gudbrandsdalen og ble slått i hjel i et bondeopprør i 1445.

    Died:
    Benkt Harniktsson ble slått i hjel i et bondeopprør i 1445.



Generation: 5

  1. 11.  Nils Henriksen, "Gyldenløve" Descendancy chart to this point (8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1458; died in Nov 1523 in Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 1483, Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge; Rikshovmester, drottsete, adelsmann, ridder og norsk riksråd.

    Notes:

    Occupation:
    Gyldenløve er navnet på en middelalderlig norsk adelsslekt. Navnet er tillagt slekten av senere tiders forskere, grunnet deres våpenskjold med en gylden løve i rødt felt eller en rød løve i gyldent felt.

    Austrått er av våpen anvendt av to riddere, Vincents Lunge i 1525 og Nils Henrikson i 1523, samt av en kvinne, jomfru Magdalene Olavsdatter til Hatteberg.

    Tore Vigerust skriver om Nils:
    Tituleres en rekke ganger tidligere (enn Bergen 1523), helt fra slutten av 1400-tallet, som ridder. Død i 1523. Bosted visstnok på Østrått, selv om jeg er usikker på kildebelegg. Norges rikes råd og Norges rikes Hovmester.
    Herr Nils Henriksson het ikke Gyldenløve, og hans sønn, Henrik Nilsson, het heller ikke Gyldenløve. De to første personene i landet som i samtidskilder kalles Gyllenløve, var døtre av herr Nils Henriksson. Herr Nils' far var Henrik Jensson, som først førte et våpen med en gående fugl, for deretter å endre våpen til en gyllen løve.

    Nils Henriksson Gyldenløve av Bergen var den rikeste og mektigste magnaten i landet på det tidlige 1500-tallet.

    I 1515 ble han drotsete, veldig gammel sammenlignet med andre drotseter. Han ble pekt ut til spesialoppdrag til Nederland for å føre kong Kristian 2's brud til Danmark.

    Beskrevet av Absalon Pedersen Beyer i sin dagbok:

    ...her Nils Henriksons ridder... oc Norrigis hofmester...

    Nils married Inger (Ingerd) Ottosdatter Rømer, "til Austrått" in 1494. Inger (daughter of Otto Madsen Rømer and Inger (Ingeborg) Lydersdatter Strude, "Struds") was born about 1470 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1555 in Sunnmøre, Møre og Romsdal, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 12. Anna Nilsdatter  Descendancy chart to this point was born about 1500.
    2. 13. Eline Nilsdatter, "Lykke"  Descendancy chart to this point was born about 1500; died in 1532.
    3. 14. Lucie Nilsdatter, "Bjelke"  Descendancy chart to this point was born about 1500; died in 1555 in Sunnmøre, Møre og Romsdal, Norge.
    4. 15. Ingeborg Nilsdatter, "Gyldenløve"  Descendancy chart to this point was born about 1500; died in 1597.
    5. 16. Margrethe Nilsdatter, "Lunge"  Descendancy chart to this point was born after 1500 in Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge; died in 1540 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

    Family/Spouse: Unknown. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 17. Henrik Nilsen, "Gyldenløve"  Descendancy chart to this point was born before 1500; died on 12 Feb 1567 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.


Generation: 6

  1. 12.  Anna Nilsdatter Descendancy chart to this point (11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1500.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 05 Jul 1547, Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge

    Notes:

    Residence:
    Fru Anne Nilsdotter (Gyllenløve) på Aulen i Vestfold nevnes 1547. Fru Anne Nilsdotter, Østråt, 5.juli 1547.

    Anna married Eric (Erik) Vigerup about 1524. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 13.  Eline Nilsdatter, "Lykke" Descendancy chart to this point (11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1500; died in 1532.

    Notes:

    Died:
    Hun døde i 1532 og etterlot seg små barn.

    Eline married Nils Lykke about 1528. Nils died on 24 Dec 1535. [Group Sheet] [Family Chart]


  3. 14.  Lucie Nilsdatter, "Bjelke" Descendancy chart to this point (11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1500; died in 1555 in Sunnmøre, Møre og Romsdal, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1547, Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge

    Notes:

    Residence:
    Hustru Lucie Nilsdotter Gyllen Løve, gift med Jens Tiellefsson (2 bjelker) til Austrått, i Ørlandet prestegjeld, Fosen len, nevnes i 1547.

    Died:
    Lucie omkom i 1555 i samme forlis på Søvdefjorden som moren Inger.

    Lucie married Nils Lykke before 1535. Nils died on 24 Dec 1535. [Group Sheet] [Family Chart]

    Family/Spouse: Jens Tillufsen Bjelke. [Group Sheet] [Family Chart]


  4. 15.  Ingeborg Nilsdatter, "Gyldenløve" Descendancy chart to this point (11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1500; died in 1597.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1553, Eiker, Drammen, Buskerud, Viken, Norge

    Notes:

    Residence:
    Ingeborg Nilsdatter Gyldenløve knyttes til Foss på Eiker.

    Family/Spouse: Peter Hansen Litle, "til Sem og Foss på Eiker". [Group Sheet] [Family Chart]


  5. 16.  Margrethe Nilsdatter, "Lunge" Descendancy chart to this point (11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born after 1500 in Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge; died in 1540 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1537, Bohuslän, Sverige
    • Residence: Bef 1539, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Lungegården.

    Notes:

    Residence:
    Fru Margrete Nilsdatter, herr Vincents Lunges etterleverske får i 1537 kongelig stadfestelse på Moland og Moland gods, Brøden og Brøden gods (Kgl.rettertings Domme, I, s.570-571).

    Residence:
    I 1539 har Margrete fruetittel og nevnes fru Margrete Nilsdatter (Gyllenløve) til Lungegård i Bergen, herr Vincents Lunges.

    Lungegård i Bergen var tidligere Nonneseter kloster.

    De som nevnes her er Vincents Lunge 1532-35, fru Margrethe, som ovenfor, og dattersønnen Knut Danielsen Bildt i 1591.

    Margrethe married Vincentz Vincentsen Lunge in 1523. Vincentz (son of Vincents Iversen Dyre, "til Tirsbæk" and Kirsten Tygesdatter Lunge) was born in 1483 in Danmark; died on 03 Jan 1536 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 18. Anne Vincentsdatter Lunge, "til Hatteberg"  Descendancy chart to this point was born about 1525 in Lungegården, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 8 Jan 1562 in Hatteberg, Kvinnherad, Hordaland, Vestland, Norge; was buried on 17 Jan 1562 in Domkapitlet, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.
    2. 19. NN Vincentsdatter Lunge, "Galde"  Descendancy chart to this point
    3. 20. Blancheflor Vincentsdatter Lunge, "Bildt"  Descendancy chart to this point was born in 1525; died in 1571.

    Margrethe married Jens Splid in 1540. [Group Sheet] [Family Chart]


  6. 17.  Henrik Nilsen, "Gyldenløve" Descendancy chart to this point (11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born before 1500; died on 12 Feb 1567 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Education: Oct 1518, Rostock, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland; Teolog.
    • Occupation: Bef 1540, Inderøy, Nord-Trøndelag, Norge; Sokneprest til Inderøy.

    Notes:

    Birth:
    Han var en uækte sønn av Nils Henriksen Gyldenløve, som var gift med fru Inger til Østeråt (DN VII, s. 569).

    Education:
    Han ble immatrikulert ved universitetet i Rostock i oktober 1518. Ble deretter kannik og nevnt som sådan i 1523 (DN VII, s. 563).

    Occupation:
    Han er nevnt som sogneprest til Inderøy i en kannikefortegnelse i 1540. Hvor lenge han var sogneprest her er ukjent, men det er tvilsomt om han noen gang fungerte som sogneprest her, han hadde nok kapellaner som forvaltet embetet for seg. Bang nevner at Hr Henrik også hadde Tromsø som kannikegjeld.

    Han var tilhenger av erkebiskop Olav Engelbregtson og deltok i de begivenheter som utspilte seg rundt reformasjonen. Han kom også i søkelyset for sin svenskvennlighet, eller rettere sagt anti danskhet, under svenskenes tid i Trøndelag (i 1558?).

    I juli 1547 fikk han gården Store-Borr, på 8 spann, i gave fra sin stemor Fru Inger. Denne gården spiller en rolle når vi skal identifisere hans etterkommere (DN I, s. 1108).

    Sønn: Christoffer Henriksen (Gyldenløve).
    Bang sier at han er nevnt som kannik og sogneprest i Alstadhaug i Helgeland prosti i april 1564, da mag. Elling Pedersen på Rødø fikk almuen i Helgeland til å underkaste seg svenskene. Sikkert et det at Hr Christoffer mistet kallet pga sin opptreden under svenskenes erobring av Trøndelag i 1564. Han var en sønn av magister Henrik Nielsen Gyldenløve, sogneprest i Inderøy. For øvrig er hans personalia ukjent. Han skal ha hatt en sønn som døde i Bergen i pesten den 6.oktober 1565 (N.Mag. I, s. 295).

    Datter: Gift med Hans Sigvardsen, død 1593. Sønn av Sigvard Amundsen og Margrete. 1586 Sogneprest til Domkirken i Trondhjem. 1592 Kannik og Præst til Inderøen. før 1540 på Inderøy, Nord-Trøndelag, Norge.

    Kilde:
    Svein Tore Dahl: Geistligheten i Nord-Norge og Midt-Norge i tiden 1536-1700 (Trondheim 2000), s. 99, 271.

    Died:
    Fra Absalon Pedersen Beyers dagbok:

    Februarius 1568. Dies.12 Døde denne dag vdi Trondhiem Magister Henricus her Nils Henriksons ridders søn oc Norrigis hofmester, var han en merkelig Cannick vdi Trondhiem oc det Capitels beste forswar.



Generation: 7

  1. 18.  Anne Vincentsdatter Lunge, "til Hatteberg" Descendancy chart to this point (16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1525 in Lungegården, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 8 Jan 1562 in Hatteberg, Kvinnherad, Hordaland, Vestland, Norge; was buried on 17 Jan 1562 in Domkapitlet, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: Abt 1535, Hatteberg, Kvinnherad, Hordaland, Vestland, Norge; ...som hun (Anne) fik af jomfru Magdalene Olufsdatter Bagge.

    Notes:

    Residence:
    Anna og ektemannen Christopher Svale bodde på gården Hatteberg, som Anna hadde fått i gave omkring år 1535 av sin slektning Magdalena Olavsdatter Bagge.

    Gården låg i Rosendal i Kvinnherrad.

    Died:
    Døde i barselseng.

    Fra Absalon Pedersen Beyers dagbok:

    1562 (januar):

    .8. Døde frw Anne her Wincentz Lungis dotter paa Hattebierg, Christofer Sualis froe, oc vard icke quit med sit foster...

    Buried:
    Fra Absalon Pedersen Beyers dagbok:

    1562 (januar):

    14. Bleff frw Anne ført aff Hattebierg oc til Bergen at skulle begraffues...

    17. Wore Jacob Hardenberg, oc salige fru Anne Lunges begrafne vdi Domkirken i kooridt, med stor reuerentz vdi Erik Rosenkrantzis oc mange andres neruerelsse. Jacob vart lagd hos sin salige froe som døde i fiord paa barselseng paa Quale vdi Sogn...

    Anne married Christopher Vernersen Svale, "til Hatteberg" about 1560. Christopher was born about 1520 in Fyn, Danmark; died on 5 Nov 1560; was buried on 8 Dec 1560. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 19.  NN Vincentsdatter Lunge, "Galde" Descendancy chart to this point (16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Family/Spouse: Tønne Gautesen Galde. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 21. Mads Tønnesen Galde  Descendancy chart to this point

  3. 20.  Blancheflor Vincentsdatter Lunge, "Bildt" Descendancy chart to this point (16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born in 1525; died in 1571.

    Notes:

    Birth:
    1526?

    Died:
    1573?

    Blancheflor married Daniel Knutsen Bildt before 1560. Daniel was born in 1525; died in 1585. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 22. Vincents Danielsen Bildt  Descendancy chart to this point died after 1591.
    2. 23. Knut Danielsen Bildt  Descendancy chart to this point was born in 1560 in Lungegården, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1604 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.
    3. 24. Otte Danielsen Bildt  Descendancy chart to this point was born before 1560; died after 1599.


Generation: 8

  1. 21.  Mads Tønnesen Galde Descendancy chart to this point (19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Family/Spouse: Unknown. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 25. Abelone Madsdatter Galde, "Mechlenborg"  Descendancy chart to this point died on 26 May 1626.

  2. 22.  Vincents Danielsen Bildt Descendancy chart to this point (20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) died after 1591.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1591, Bohuslän, Sverige

    Notes:

    Residence:
    Brødrene Otte og Vincents er nevnt blant adelen som ble innkalt til kongehyllingen av Christian 4 på Akershus i 1591.

    Molande, nå Morlanda, i Molande sogn på Ordost, Bohuslän.
    Følgende er nevnt her:

    Daniel Bildt 1571.
    Otte Danielsen Bildt 1591. Vincents Danielsen Bildt 1591. Daniel Knudsen Bildt til Morlandgård 1646.


  3. 23.  Knut Danielsen Bildt Descendancy chart to this point (20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born in 1560 in Lungegården, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1604 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1591, Lungegården, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Godseier.

    Notes:

    Residence:
    Det var ved innkallelsen av adelen til hyllingen av Christian 4 på Akershus i 1591 at Knut ble nevnt, også brødrene Otte og Vincents fra Molande sogn i Bohuslän ble nevnt.

    Died:
    Også nevnt død 1616 i noen kilder.

    Knut married Sissel (Sidselle) Romelsdatter Brun, "Bildt" before 1595. Sissel (daughter of Romel Pedersen Brun, "i Væ" and Bodil Clausdatter Gagge, "Brun") was born in 1560; died in 1653 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 26. Karen Knutsdatter Bildt, "Mowat"  Descendancy chart to this point was born in 1595 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1662 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.
    2. 27. Daniel Knudsen Bildt  Descendancy chart to this point was born in 1602 in Bohuslän, Sverige; died in 1651.
    3. 28. Blancheflor Knudsdatter Bildt, "Juel"  Descendancy chart to this point was born before 1603; died after 1674.

  4. 24.  Otte Danielsen Bildt Descendancy chart to this point (20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born before 1560; died after 1599.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Apr 1571, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Junker.
    • Residence: 1591, Bohuslän, Sverige
    • Residence: Abt 1600, Hafslund, Sarpsborg, Østfold, Norge

    Notes:

    Occupation:
    Fra Absalon Pedersen Beyers dagbok:

    Aprilis 1571 Dies. 3. Foer iuncker Otte Daniel Bils søn aff (til Stadanger) til frw Lizebeth Henrick Brockenhusis.


    Residence:
    Brødrene Otte og Vincents er nevnt blant adelen som ble innkalt til kongehyllingen av Christian 4 på Akershus i 1591.

    Molande, nå Morlanda, i Molande sogn på Ordost, Bohuslän. Følgende er nevnt her:
    Daniel Bildt 1571. Otte Danielsen Bildt 1591. Vincents Danielsen Bildt 1591. Daniel Knudsen Bildt til Morlandgård 1646.

    Residence:
    Bildtene fikk hånd om Hafslund omkring år 1600, forteller statsminister Jens Stoltenbergs svigerfar, Mentz Schulerud, i boka Hafslund gods - Fra Otte Bildt til M. G. Rosenkrantz.
    Otte Bildt ervervet Hafslundgodset fra Tjostulf Bårdsen Rosensværd som hadde måttet sette gården i pant, og etter ham eide og drev sønnene Daniel og Jens Bildt Hafslund i tur og orden.
    Tidlig på 1600-tallet erstattet Otte Bildt trebygningen på gården med en stor hovedbygning i stein. Men gården brant, og Peter Elieson oppførte i 1761 den nåværende bygningen, som i 1937 ble nennsomt restaurert under ledelse av arkitekt Arnstein Arneberg.

    Otte married Inger Jespersdatter, "Bildt" before 1599. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 29. Daniel Ottesen Bildt  Descendancy chart to this point died after 1625.


Generation: 9

  1. 25.  Abelone Madsdatter Galde, "Mechlenborg" Descendancy chart to this point (21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) died on 26 May 1626.

    Notes:

    Died:
    Lurø.

    Family/Spouse: Jens Olufsen Mechlenborg. Jens (son of Oluf Olufsen Mechlenborg and Margrethe Richertsdatter Carstens, "Mechlenborg") was born in 1560; died on 16 Jun 1626. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 30. Oluf Jensen Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born about 1591; died after 1665.
    2. 31. Anna Jensdatter Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born about 1600; died on 06 Apr 1694.

  2. 26.  Karen Knutsdatter Bildt, "Mowat" Descendancy chart to this point (23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born in 1595 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1662 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

    Karen married Axel Andersen Mowat about 1625. Axel was born about 1592 in Tysnes, Hordaland, Vestland, Norge; died on 27 Jan 1661. [Group Sheet] [Family Chart]


  3. 27.  Daniel Knudsen Bildt Descendancy chart to this point (23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born in 1602 in Bohuslän, Sverige; died in 1651.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 1644, Bohuslän, Sverige; Krigskommisær.
    • Residence: 1646, Bohuslän, Sverige

    Notes:

    Occupation:
    Daniel Knudsen Bildt, født i Båhuslen, dansk-norsk offiser, oberstløytnant ved Båhuslen regiment, krigskommissær fra 1644.

    Bildt samlet seg store landeiendommer i Norge og hadde betydelige forleninger (som Oslo kannikdømme, Reins kloster og Bakke kloster).

    Stamfar til den svenske adelsslekt Bildt.

    Residence:
    I 1625 står han nevnt med 1/2, også Ingeborg Bildt står da nevnt med 1/2.
    Daniel er dette året også nevnt under Restenes (Ristenes), også dette i Bohuslän. Også her med 1/2, sammen med Anne Bildt med 1/2.

    Daniel er også nevnt på Kåröd, Ordost i Bohuslän 1639 og 1648.

    I 1648 er han også nevnt under Åby i Vesterland sogn, Bohuslän.


  4. 28.  Blancheflor Knudsdatter Bildt, "Juel" Descendancy chart to this point (23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born before 1603; died after 1674.

    Notes:

    Died:
    1616?

    Family/Spouse: Børge Mogensen Juel, "til Lungegaard". Børge (son of Mogens Pallesen Juel and Birgitte (Berit) Eriksdatter Rosenkrantz, "Juel") was born after 23 Sep 1576; died in 1653. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 32. Margrethe (Mette Margrethe) Børgesdatter Juel, "Due" / "Bortwicke"  Descendancy chart to this point
    2. 33. Anne Børgesdatter Juel, "til Lungegaarden"  Descendancy chart to this point died after 1701.
    3. 34. Sissel Børgesdatter Juel, "til Lungegården"  Descendancy chart to this point was born about 1630; died in 1707 in Stord, Hordaland, Vestland, Norge.

  5. 29.  Daniel Ottesen Bildt Descendancy chart to this point (24.Otte8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) died after 1625.

    Other Events and Attributes:

    • Residence: 1625, Hordaland, Vestland, Norge

    Notes:

    Jeg har en Margrethe Holgersdatter Gagge f. 1 mai 1609, begr. 25 juli 1649 i Landskrona. Hun var g.m. oberstløytnant 1648,kommisarius Viken 1644, rittmester rytterlandfolket S.fjells 1640 Daniel Ottesen Bildt d. 1664 i hans 1. ekteskap. Daniel skrev seg til Hafslund 1646, og kom 1607 i Sorø skole. Skulle i 1624 arresteres for begått drap. Han var rittmester v. obl. Fr. Willumsens esk. ryttere 1644, obl. ved lenenes og adelens rytteri (rosstjeneste) 1648. Daniel står bl.a. oppført i adelsjordebøkene 1624-25.

    Residence:
    Dette året nevnes Daniel Ottesen sammen med søsken på Skee.



Generation: 10

  1. 30.  Oluf Jensen Mechlenborg Descendancy chart to this point (25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1591; died after 1665.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 1626, Lofoten, Nordland, Norge; Fogd i Lofoten og Vesterålen fogderi i Nordland amt.

    Notes:

    Occupation:
    Oluf fratrådte sitt embede som fogd før 1633, og i 1665 bodde han 74 år gammel på Lurø gård.

    Kilde:

    Svend Aage Mørkvig: Mechlenburg - Patricierslægt gennem 500 år (1986), s.91.

    Oluf married Adelus Christensdatter Skancke, "Mechlenborg" about 1640. [Group Sheet] [Family Chart]


  2. 31.  Anna Jensdatter Mechlenborg Descendancy chart to this point (25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1600; died on 06 Apr 1694.

    Anna married Jonas Pedersen in 1619. Jonas (son of Peder Pedersen and Kirstine Hansdatter) was born on 23 Jan 1592; died on 19 Oct 1671. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 35. Peder Jonasen Mechlenborg  Descendancy chart to this point
    2. 36. Kirstine Jonasdatter Mechlenborg, "Ruus" / "Bagger"  Descendancy chart to this point
    3. 37. Otto Jonasen Mechlenborg  Descendancy chart to this point
    4. 38. Appelone Jonasdatter Mechlenborg  Descendancy chart to this point
    5. 39. Adelus Jonasdatter Mechlenborg  Descendancy chart to this point
    6. 40. Margrethe Jonasdatter Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born about 1620 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died before 22 Mar 1654 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.
    7. 41. Christian Jonasen Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born between 1620 and 1621; died before 23 Mar 1688 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    8. 42. Jens Jonasen Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born on 15 Aug 1630 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in Apr 1687.

  3. 32.  Margrethe (Mette Margrethe) Børgesdatter Juel, "Due" / "Bortwicke" Descendancy chart to this point (28.Blancheflor9, 23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Family/Spouse: Jacob Pedersen Due. Jacob (son of Peder Due) was born in 1620; died in 1660 in Halden (Fredrikshald), Østfold, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 43. Blancheflor Sophia Due, "Coucheron" / "Brochenhuus"  Descendancy chart to this point was born before 1660 in Vang, Hamar, Hedmark, Innlandet, Norge.

    Family/Spouse: Jakob Bortwicke. [Group Sheet] [Family Chart]


  4. 33.  Anne Børgesdatter Juel, "til Lungegaarden" Descendancy chart to this point (28.Blancheflor9, 23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) died after 1701.

    Family/Spouse: Eilerik (Eiler) Jensen Wisborg. Eilerik died about 1698. [Group Sheet] [Family Chart]


  5. 34.  Sissel Børgesdatter Juel, "til Lungegården" Descendancy chart to this point (28.Blancheflor9, 23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1630; died in 1707 in Stord, Hordaland, Vestland, Norge.

    Notes:

    Died:
    Orninggård.

    Family/Spouse: Bernt Eriksen Orning, "til Vatne". Bernt (son of Erik Ottesen Orning, "til Vatne" and Karen Andersdatter Mowat) was born about 1614 in Skottland; died in 1677 in Marstrand, Kungälv, Västra Gotalands län, Sverige; was buried in 1677 in Stord, Hordaland, Vestland, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]



Generation: 11

  1. 35.  Peder Jonasen Mechlenborg Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Family/Spouse: Unknown. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 44. Jonas Pedersen Mechlenborg  Descendancy chart to this point

  2. 36.  Kirstine Jonasdatter Mechlenborg, "Ruus" / "Bagger" Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Kirstine married Hans Thomasen Ruus before 1657. Hans (son of Thomas Hansen Ruus and Adelus Trulsdatter Krog) was born in 1611; died in 1669. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 45. Hans Hansen Ruus  Descendancy chart to this point
    2. 46. Jonas Hansen Ruus  Descendancy chart to this point
    3. 47. Thomas Hansen Ruus  Descendancy chart to this point was born in 1657 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1710 in Fusa, Hordaland, Vestland, Norge.

    Kirstine married Lauritz Sørensen Bagger after 1669. Lauritz was born on 04 Jun 1638 in Løgstør, Vesthimmerland, Nordjylland, Danmark; died in 1696. [Group Sheet] [Family Chart]


  3. 37.  Otto Jonasen Mechlenborg Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  4. 38.  Appelone Jonasdatter Mechlenborg Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  5. 39.  Adelus Jonasdatter Mechlenborg Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  6. 40.  Margrethe Jonasdatter Mechlenborg Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1620 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died before 22 Mar 1654 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

    Notes:

    Birth:
    Mellom 1620 og 1630.

    Margrethe married Hans Hansen Schmidt, "Lillienskiold" about 1640. Hans (son of Hans Schmidt and Else Pedersdatter) was born about 1610 in Tønder, Jylland, Danmark; died on 05 Nov 1681 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 48. Else Marie Hansdatter Lillienskiold  Descendancy chart to this point
    2. 49. Anna Hansdatter Lillienskiold  Descendancy chart to this point
    3. 50. Kirsten Hansdatter Lillienskiold  Descendancy chart to this point
    4. 51. Jonas Hansen Lillienskiold  Descendancy chart to this point
    5. 52. Maria Hansdatter Lillienskiold  Descendancy chart to this point
    6. 53. Hans Hansen Lillienskiold  Descendancy chart to this point was born about 1650 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 12 Jan 1703 in København, Sjælland, Danmark.

  7. 41.  Christian Jonasen Mechlenborg Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born between 1620 and 1621; died before 23 Mar 1688 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bef 1688, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; Kjøpmann.
    • Probate: 23 Mar 1688, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge

    Notes:

    Occupation:
    Kilde:

    Svend Aage Mørkvig: Norsk Slektshistorisk Tidsskrift XXX (1985), s.235.

    Probate:
    1540 - 258 Rd., derav sølv 118, kramgods og gård.

    Christian married Hilchen Henrichsdatter Sommerschell, "Mechlenborg" before 1666. Hilchen was born on 05 May 1627 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; died before 23 Mar 1688. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 54. Anne Cathrine Christiansdatter Mechlenborg, "Wegner"  Descendancy chart to this point was born about 1666; died before 16 May 1736 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.
    2. 55. Maren Christiansdatter Mechlenborg, "Querch" / "Angell"  Descendancy chart to this point was born about 1667; died before 12 May 1719.
    3. 56. Henrich Christiansen Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born on 08 Jan 1669 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; died on 13 Mar 1709 in Kvikne, Tynset, Hedmark, Innlandet, Norge.

  8. 42.  Jens Jonasen Mechlenborg Descendancy chart to this point (31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born on 15 Aug 1630 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in Apr 1687.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bef 1687, Korskirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Kapellan hos sin far.

    Notes:

    Occupation:
    Kilde:

    Svend Aage Mørkvig: Mechlenburg - Patricierslægt gennem 500 år (1986), s.97.

    Jens married Anna Zachariasdatter Tiesen, "Mechlenborg" / "Kaae" on 30 Sep 1674. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 57. Jens Jensen Mechlenborg  Descendancy chart to this point
    2. 58. Cathrine Jensdatter Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born in 1675.
    3. 59. Bente Jensdatter Mechlenborg, "Gjedding"  Descendancy chart to this point was born before 29 Nov 1677 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was christened on 29 Nov 1677 in Korskirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.
    4. 60. Jonas Jensen Mechlenborg  Descendancy chart to this point was born before 24 Jun 1679 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was christened on 24 Jun 1679 in Korskirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 03 Jul 1746.

  9. 43.  Blancheflor Sophia Due, "Coucheron" / "Brochenhuus" Descendancy chart to this point (32.Margrethe10, 28.Blancheflor9, 23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born before 1660 in Vang, Hamar, Hedmark, Innlandet, Norge.

    Blancheflor married Wilhelm (Willum) Coucheron before 1682. Wilhelm (son of Willem (Wÿllem) Coucheron, "Cuchron" and Maria Wilhelmsdatter Pessert, "Coucheron") was born after 1655; died on 18 Mar 1693. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 61. Blancheflor Sophie Coucheron  Descendancy chart to this point
    2. 62. Anthony Jacob Coucheron  Descendancy chart to this point was born on 21 Apr 1682 in Bergenhus, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was christened on 28 Apr 1682 in Korskirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 02 Oct 1736 in Vik, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge.

    Blancheflor married Jørgen Otto Brockenhuus after 1693. Jørgen was born on 11 Mar 1664 in Hamar, Hedmark, Innlandet, Norge; died in Aug 1728 in Vang, Hamar, Hedmark, Innlandet, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]



Generation: 12

  1. 44.  Jonas Pedersen Mechlenborg Descendancy chart to this point (35.Peder11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  2. 45.  Hans Hansen Ruus Descendancy chart to this point (36.Kirstine11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Byfogd.

    Notes:

    Occupation:
    Kilde:

    Svend Aage Mørkvig: Mechlenburg - Patricierslægt gennem 500 år (1986), s.97.


  3. 46.  Jonas Hansen Ruus Descendancy chart to this point (36.Kirstine11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Notes:

    = person 8492 ????


  4. 47.  Thomas Hansen Ruus Descendancy chart to this point (36.Kirstine11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born in 1657 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1710 in Fusa, Hordaland, Vestland, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Bef 1710, Fusa, Hordaland, Vestland, Norge; Kapellan til Fuse.
    • Occupation: Bef 1710, Os, Hordaland, Vestland, Norge; Residerende kapellan.

    Notes:

    Occupation:
    Kilde:

    Svend Aage Mørkvig: Mechlenburg - Patricierslægt gennem 500 år (1986), s.97.

    Thomas married Inger Margrethe Ottosdatter Schreuder, "Ruus" before 1682. Inger (daughter of Otto Hansen Schreuder and Anna Jensdatter Schjelderup, "Schreuder") was born before 5 Oct 1669 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was christened on 05 Oct 1669 in Nykirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died about 1698 in Fusa, Hordaland, Vestland, Norge. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 63. Living  Descendancy chart to this point
    2. 64. Living  Descendancy chart to this point

  5. 48.  Else Marie Hansdatter Lillienskiold Descendancy chart to this point (40.Margrethe11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Else married Peder Pedersen Montagne before 1665. Peder (son of Peder Jensen and Karen Thomasdatter Ruus) was born on 25 Nov 1638 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 18 Nov 1672. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 65. Cathrine Margrethe Montagne Lillienskiold, "Bruneck"  Descendancy chart to this point was born about 1665 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1715.
    2. 66. Peder Montagne Lillienskiold  Descendancy chart to this point was born about 1667 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died before 21 Aug 1725 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was buried in 1725 in Eid kirke, Handeland, Fjelberg, Kvinnherad, Hordaland, Vestland, Norge.
    3. 67. Johanne Adelius Montagne Lillienskiold  Descendancy chart to this point was born about 1668 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died in 1739.
    4. 68. Antonette Montagne Lillienskiold  Descendancy chart to this point was born about 1671 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

  6. 49.  Anna Hansdatter Lillienskiold Descendancy chart to this point (40.Margrethe11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  7. 50.  Kirsten Hansdatter Lillienskiold Descendancy chart to this point (40.Margrethe11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  8. 51.  Jonas Hansen Lillienskiold Descendancy chart to this point (40.Margrethe11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 12 Nov 1678, Nordmøre, Møre og Romsdal, Norge; Amtmand over Nordmør og Romsdalen.
    • Occupation: 1689, Giske, Møre og Romsdal, Norge; Kancelliraad.

    Notes:

    Occupation:
    RENTEKAMMERETS NORSKE BESTALLINGER 1660-1814:

    12.november 1678:

    Lillienskiold, Jonas, amtmand over Nordmør og Romsdalen i avg. Frederik von Offenbergs sted.

    Kilde:
    Personalhistorisk tidskrift, Udgivet af Samfundet for Dansk-Norsk genealogi og personalhistorie ved Gustav Ludvm Wad. 5. BIND. Kjøbenhavn. I Commision hos Rudolph Klein. 1884.

    Occupation:
    Fikk 1689 bestalling som amtmand i Søndmør. Eier av en halvdel av Giske med tilliggende gods.

    Kilde:
    Personalhistorisk tidskrift, Udgivet af Samfundet for Dansk-Norsk genealogi og personalhistorie ved Gustav Ludvm Wad. 5. BIND. Kjøbenhavn. I Commision hos Rudolph Klein. 1884.

    Jonas married Living [Group Sheet] [Family Chart]


  9. 52.  Maria Hansdatter Lillienskiold Descendancy chart to this point (40.Margrethe11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  10. 53.  Hans Hansen LillienskioldHans Hansen Lillienskiold Descendancy chart to this point (40.Margrethe11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1650 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 12 Jan 1703 in København, Sjælland, Danmark.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Kunstner, humanist og adelsmann.

    Notes:

    Occupation:
    Hans Hansen Schmidt/ Lilienskiold den yngre ble født i Bergen rundt 1650 som sønn av daværende lagmann i Gulating Hans Hansen Schmidt og dennes første kone Margrethe Jonasdatter. Gjennom sine etterlatte manuskripter og illustrasjoner står han fram som en eksepsjonalt begavet mann og en spennende personlighet.

    Hans Hansen d.e. kom fra Tønder i Sønderjylland. Han må ha lagt grunnlaget for sin fremgangsrike karriere ved hoffet i København før han kom til Bergen og ble slottsskriver på Bergenhus i 1641. På rekordtid klatret han gjennom embetshierarkiet, og bekledde i løpet av få år stillingene som rådmann i Bergen, så borgermester samme sted, lagmann i Gulating, befalingsmann for Trondhjems len og Overhoffretsassessor, før han endte som Stiftsamtsforvalter for Bergenhus. Ved siden av sine betydelige embetsbedrifter gjorde Hans Hansen d. e. det eksepsjonelt godt som forretningsmann, og hadde på kort tid bygd opp en formidabel formue, som han først og fremst plasserte i jordegods på Vestlandet.

    Margrethe Jonasdatter var datter av sokneprest Jonas Pedersen i Korskirken.

    Hans Hansen d.y. giftet seg ca. 1674 med Maria Lem (ca.1655 - 1744), datter av soknepresten Peder Lem og bispedatteren Abel Munthe. Maria Lem var morsøster til Ludvig Holberg.

    Hans Hansen d.y. ble student ved universitetet i København 10.mars 1668 sammen med sin yngre bror Jonas, etter at de hadde fått sin grunnleggende utdannelse privat og hjemme i Bergen fram til utgangen av 1667. Sin studietid tilbrakte han over hele Europa.

    I årene 1668-1670 vandret Hans Hansen og hans bror Jonas rundt i Europa, fra universitet til universitet, i Tyskland, Sveits, Frankrike, Italia, Belgia, Holland og England, der de fulgte forelesninger i en rekke fag, lærte språk og fremmede lands skikker, men der mye tid også ble brukt i kunst- og raritetssamlinger.

    Tidlig på 1670- tallet var Hans Hansen oppasser på Bergenhus festning hos kommandanten (og svogeren) Bendix von Hatten. Under krigen mot svenskene 1676-1678 gjorde han tjeneste som løytnant i Bergenhusiske regiment.

    Kort etter å ha avsluttet sin studier ble Hans Hansen d.y. gjort til dansk-norsk utsending til det svenske hoffet. Han fikk tittelen viselagmann i Gulating fra 1673, og overtok embetet da det ble ledig rundt 1680. Etter relativt kort tid fikk han forfremmelse, og ble utnevnt til amtmann for Finnmarken i 1684. Han forble amtmann i Finnmarken til han ble avskjediget i 1701, men fikk oppreisning da han i 1702 ble utnevnt til amtmann over Romsdal og Nordmøre.

    Hans Hansen d.e. ble adlet 26.mai 1676, og samtidig ble hans barn, svigerdatteren Maria Lem, og barnebarna ble alle opphøyet i den danske adelsstand. Bakgrunnen for adelstittelen er nok dels de mange tjenestene han hadde ytt Kongen. Allerede på 1660-tallet var han plassert i rang jevnt med de adelige stiftamtmennene. Men adelstittelen kostet ham nok ganske sikkert også en betydelig sum penger.

    Fra Hans Hansen Lilienskiold d.y.'s hånd er det bevart en rekke manuskripter. Fra studiereisene i Europa 1668-1670 er det bevart 2 reisejournaler, men hovedverket hans er Speculum boreale fra rundt 1698. Dette manuskriptet er bevart i 2 foliobind i Det kongelige Bibliotek i København, og ble overlevert kong Fredrik i 1701. Dette verket er en beskrivelse av liv og levekår i Finnmark, og det finnes også bevart flere forarbeider, blant annet som Finmarckens Beskrivelse. Forfatterskapet hans omfatter også Nordens Ære- Støtte fra 1699, og den ufullendte De italienske kongers historie.

    Det har vært reist spørsmål ved om Hans Hansen Lilienskiold d.y. selv har tegnet og fargelagt alle de illustrasjonene som pryder manuskriptene hans, men Kristian Nissen har godtgjort at det er forfatteren selv som har vært illustratør, men i Speculum Boreale har han hatt assistanse av en annen som fargelegger. Sin store interesse for kunst og litteratur demonstrerte han allerede i reisejournalen sin.

    RENTEKAMMERETS NORSKE BESTALLINGER 1660-1814:

    7.januar 1702:
    Lillienskiold, Hans, kancelliraad og forrige amtmand i Finmarken, amtmand over Romsdalens og Nordmørs fogderi.

    Hans Hansen Lilienskiold utmerket seg som amtmann i Finnmarkens amt, der han etter kort tid gjorde seg til talsmann for en undertrykt og nødlidende allmue, og gikk til felts mot et handelsmonopol bygd opp av kjøpmenn fra hans egen fødeby. Innsatsen hans førte til mange og krasse klager fra kjøpmennene, men han ble likevel sittende i embetet som amtmann i Finnmark i 17 år, til motstanderne våren 1701 fikk ham avskjediget. Men når han samme år tiltrådte kommisjonen som skulle vurdere handelen i Finnmark, og mindre enn ett år senere på ny utnevnt som amtmann, denne gangen i Romsdal og Nordmøre, må han ha hatt stor støtte ved hoffet i København. Han døde imidlertid før han tiltrådte sitt nye embete.

    Gjennom sine manuskripter viser Hans H. Lilienskiold d.y. en stor interesse for, men også betydelig evne til å iaktta og beskrive allmuens liv og levekår.

    Hans Hansen Lilienskiold d.y. døde i København 12. januar 1703, og ble bisatt i Holmens kirke. Familiens store formue var da i all hovedsak borte, og familien ble sittende i moderate kår etter hans død.

    Kilder:

    Nordnorsk magagsin 1980 Kjølnesvisa.
    Nordnorsk magasin 1987 Nordnorske bilder.
    Danmarks Adels Aarbog 1902, Kjøbenhavn 1902 - Eriksen, Hans Kristian. Kommentarer på egenproduserte postkort.
    Thomle, E.A: Nedstammer den nulevende danske Slægt Lillienskiold paa Mandssiden fra den i 1676 adlede Hans Hanssøn Smidt?, PersonalhistoriskTidsskrift VI, Kjøbenhavn 1885.
    Originalmanuskriptet Speculum Boreale er bevart hos Det Kongelige Bibliotek i København.

    Om Speculum Boreale:

    Forsiden er illustrert med Lillienskiolds eget våpenskjold. Den latinske teksten er speilvendt og lyder:

    Qvamlibet è medijs consurgunt Lilia spiuis Sie Virtus ipsis crefelt, Onddij Malie.

    Efter Sigende blev han adlet, fordi han ved en Grændsekommission med en Hob Fiskere afslog en planlagt svensk Overrumpling.

    Spectum boreale, dvs. en beskrivelse af Finmarken i Nordnorge, dateret 1701. Lillienskiold var amtmand for Finmarken, og foruden atbygge beskrivelsen på selvsyn har han benyttet sig af sin adgang til amtsarkivet. Håndskriftet er flot udstyret med kolorerede billeder, hvoraf visesillustrationen til afsnittet Om Hvalfangst og Laxelver. Det er dediceret Frederik d. 4., men var som flere andre håndskrifter kommet i Thotts besiddelse fra det daværende geheimearkiv eller kongens håndbibliotek.

    Kongen har Datter ene, fager var hun som Sol, det var Røsten Bendixsen, han har lovet henne tro - Enn om Dyrene uti Lunden, Ridderne pleier seg atutride.

    Det var Hans Hansen Lillienskiold som skrev ned visa. Han virket som amtmann i Finnmark fra 1684 til 1701 og var onkel til Ludvig Holberg; kona til Lillienskiold var søster til Holbergs mor.
    Kjølnes-visa er en av de først nedskrevne folkevisene i Norge. Lillienskiold gjenga visa i det store handskrevne manuskriptet sitt Speculum Boreale (Nordens speil), der han i et enormt materiale forteller om forholdene i Finnmark på 1600-tallet og før den tid. Selv kalte han verket sitt Speculum Boreale eller den Finnmarchiske Beskchrifwelse. Dette verket gjorde han ferdig i 1698, men det ble ikke trykket før på 1940-tallet.

    Kjølnes-visa er stedfestet til Kjølnes ved Berlevåg. Det er ei nord-norsk folkevise.
    Lillienskiold mente visa handlet om en konge på Kjølnes mellom Berlevåg og Kongsfjord. Han gav seg derfor til å greie ut om den gamle styringsmåten i Finnmark - og om Finne-kongernis gamble Residenze oc tilhold. Han mente Kjølnes hadde vært bosted for disse gamle Finne-kongene.

    I et avsnitt i Speculum Boreale skriver han om Finnmachens urgamble Regierings-stand. Noen ruiner han hadde sett på Kjølnes, gav ham tanken om at nettopp her måtte en av de store finne-kongene ha bodd. Navn som Kongsfjorden og Kongsøyan gav næring til fantasien, og viken Kongshamn ligger like ved Kjølnes.
    De gamle ruinene var det ingen som fant igjen i vår tid. Det skulle være rester etter en brønn og mur etter hus. Mange trodde kanskje Lillienskiold hadde brukt fantasien også når det gjaldt ruinene.
    Vitenskapsmenn på slutten av 1800-tallet dømte fantasiene om Finne-konger fullstendig til døden. Og da den kjente nordnorske arkeologen O.M. Nicolaissen var på Kjølnes i 1891 og saumfór neset grundig uten å finne noe, gav han både visa og historien om ruinene den attest at de var fantasi-foster.
    Så hendte det at arkeologen Povl Simonsen var der i 1971. Og om lag en kilometer vest for Kjølnes - i det som heter Kongshamn - fant han ruinene. Kjølnes-kongen sto opp av graven igjen, skriver Povl Simonsen i sin beretning om funnet.

    En Hans Smed var i 1684 beskikket til å behandle en rettstvist mellom Hans Christophersen Hjort og borgermesteren i Bergen, Laurits Sørensen, om noen eiendommer.


  11. 54.  Anne Cathrine Christiansdatter Mechlenborg, "Wegner" Descendancy chart to this point (41.Christian11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1666; died before 16 May 1736 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Probate: 16 May 1736, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge

    Anne married Jonas Wegner before 1694. Jonas died before 29 Aug 1713. [Group Sheet] [Family Chart]


  12. 55.  Maren Christiansdatter Mechlenborg, "Querch" / "Angell" Descendancy chart to this point (41.Christian11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born about 1667; died before 12 May 1719.

    Maren married Simen Querch after 23 Mar 1688. Simen died in 1692. [Group Sheet] [Family Chart]

    Maren married Lorentz Jacobsen Angell on 7 Feb 1695 in Nidaros domkirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge. Lorentz died on 11 May 1719. [Group Sheet] [Family Chart]


  13. 56.  Henrich Christiansen Mechlenborg Descendancy chart to this point (41.Christian11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born on 08 Jan 1669 in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; died on 13 Mar 1709 in Kvikne, Tynset, Hedmark, Innlandet, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Education: 25 Apr 1697; Cand.teol.
    • Occupation: 1698, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge; Adjunkt.
    • Occupation: 08 Mar 1705, Kvikne, Tynset, Hedmark, Innlandet, Norge; Sokneprest.

    Notes:

    Occupation:
    Han var adjunkt på den store latinskole i Trondheim, under den kjente rektor magister Anders Iversen Borck.

    Died:
    Døde på gården Frengstad.

    Henrich married Anne Cathrine Grøn, "Mechlenborg" before 1709. Anne was born on 31 May 1679; died on 26 Feb 1757. [Group Sheet] [Family Chart]


  14. 57.  Jens Jensen Mechlenborg Descendancy chart to this point (42.Jens11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

  15. 58.  Cathrine Jensdatter Mechlenborg Descendancy chart to this point (42.Jens11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born in 1675.

    Cathrine married Jacob Aucheson Boulton before 1703. [Group Sheet] [Family Chart]


  16. 59.  Bente Jensdatter Mechlenborg, "Gjedding" Descendancy chart to this point (42.Jens11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born before 29 Nov 1677 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was christened on 29 Nov 1677 in Korskirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge.

    Bente married Falck Jensen Gjedding on 09 Jun 1700. [Group Sheet] [Family Chart]


  17. 60.  Jonas Jensen Mechlenborg Descendancy chart to this point (42.Jens11, 31.Anna10, 25.Abelone9, 21.Mads8, 19.NN7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born before 24 Jun 1679 in Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was christened on 24 Jun 1679 in Korskirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 03 Jul 1746.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: Feb 1705; Visepastor til Hammer.

    Notes:

    Occupation:
    Jonas stefar, magister Jochum Kaae innsatte på provstens vegne Jonas som visepastor.

    Den 2. påskedag i 1746, ble Jonas båret syk fra alteret i Hosager kirke. Han kom ikke til å forrette kirketjeneste mer.

    Kilde:

    Svend Aage Mørkvig: Mechlenburg - Patricierslægt gennem 500 år (1986), s.98.

    Jonas married Margrethe Kirstine Christensdatter Schmith before 1715. Margrethe was born in 1692; died in Dec 1732. [Group Sheet] [Family Chart]


  18. 61.  Blancheflor Sophie Coucheron Descendancy chart to this point (43.Blancheflor11, 32.Margrethe10, 28.Blancheflor9, 23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1)

    Family/Spouse: Living. [Group Sheet] [Family Chart]


  19. 62.  Anthony Jacob Coucheron Descendancy chart to this point (43.Blancheflor11, 32.Margrethe10, 28.Blancheflor9, 23.Knut8, 20.Blancheflor7, 16.Margrethe6, 11.Nils5, 8.Henrik4, 4.Jens3, 2.Elsebe2, 1.Sigrid1) was born on 21 Apr 1682 in Bergenhus, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; was christened on 28 Apr 1682 in Korskirken, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; died on 02 Oct 1736 in Vik, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge.

    Other Events and Attributes:

    • Occupation: 10 Jan 1729, Bergenhus, Bergen, Hordaland, Vestland, Norge; Oberst og sjef ved Bergenhus infanteriregiment.

    Notes:

    Christened:
    Nevnt som Jacobus Antonius.

    Occupation:
    Ble 23.april 1698 fenrik ved livkompaniet av Hausmanns gevorbne infanteriregiment, men ble samme år forflyttet til kaptein Stocfleths og 1700 til oberstløytnant C. G. von der Ostens (dette kompaniet fikk kort etter kaptein J. W. Stuart som sjef) kompanier av samme regiment.

    Han ble 1.mai 1706 premierløytnant ved kaptein Landsbergs kompani av samme regiment (der Caspar Hermann Hausmann nå var erstattet av generalmajor Johan Caspar Cicignon som sjef).

    Den 9.mars 1708 ble han karakterisert kaptein (altså midlertidig forfremmelse til kaptein) og fast premierløytnant ved major H. J. von Rummelhoffs hadelandske kompani av det Opplandske nasjonale infanteriregiment.

    Den 5.oktober 1710 ble han kapteinløytnant ved oberst J. O. Brockenhuus' livkompani av regimentet og den 23.mars 1714 ble han fast kaptein og sjef for Land og Valdres kompani av samme regiment. Han utmerket seg ved forsvaret av Krokskogen i 1716 slik at han av generalmajor Barthold Heinrich von Lützow den 7. mai samme år ble innstilt til, og av kong Fredrik 4 den 27.juli ble utnevnt til sekondmajor av regimentet.

    Den 15.august 1718 ble de Coucheron ansatt som premiermajor og sjef for Gran og Jevnakers kompani av det 2. Opplandske nasjonale infanteriregiment.

    Den 3.august 1719 ble han forfremmet til oberstløytnant.

    Den 10.januar 1729 ble Anthon Jacob de Coucheron utnevnt til oberst og sjef for det 1. Bergenhusiske nasjonale infanteriregiment.

    Han døde på Vange i Vik den 2.oktober 1736.

    Det skal stå mer i Personalhistorisk tidsskrift, 1. rekke, VI. bind.

    Died:
    Beskrevet som høyædle og velbaaren.

    Anthony married Pernille Christensdatter Gammelgaard, "Coucheron" before 1713. Pernille was born on 01 Jan 1693; died on 20 Jun 1726. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 69. Wilhelm Coucheron  Descendancy chart to this point was born on 13 May 1713; died on 07 Oct 1761.
    2. 70. Jørgen Otto Coucheron  Descendancy chart to this point was born about 1718; died on 03 Nov 1761.
    3. 71. Blancheflor Sophie Due Coucheron, "Bredal"  Descendancy chart to this point was born on 25 May 1719 in Gran, Oppland, Innlandet, Norge; was christened on 29 May 1719 in Gran, Oppland, Innlandet, Norge; died on 08 Apr 1768 in Kristiania, Oslo, Norge.
    4. 72. Boel Christine (Bodil Christine) Coucheron  Descendancy chart to this point was born on 16 Mar 1721 in Hvattum, Gran, Oppland, Innlandet, Norge; died in 1809.
    5. 73. Marthe Mallene Coucheron  Descendancy chart to this point was born about 1722.
    6. 74. Iver (Ifver) Coucheron  Descendancy chart to this point was born about 1723; died on 03 Feb 1795 in Blaker Skanse, Blaker, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge.

    Anthony married Henriette Antonette Lillienskiold, "Coucheron" on 20 Jun 1727 in Vang, Gudvangen, Aurland, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge. Henriette (daughter of Peder Montagne Lillienskiold and Abel Cathrine Hjorth, "Lillienskiold") was born in 1704 in Handeland, Fjelberg, Kvinnherad, Hordaland, Vestland, Norge; died on 11 Mar 1783 in Nørlund, Nørager, Nordjylland, Danmark. [Group Sheet] [Family Chart]

    Children:
    1. 75. Peter Montagne Coucheron  Descendancy chart to this point was born on 03 Mar 1728 in Gran, Oppland, Innlandet, Norge.
    2. 76. Petronelle Coucheron, "Lund"  Descendancy chart to this point was born on 04 Feb 1729 in Gran, Oppland, Innlandet, Norge; died on 16 Oct 1779 in Danmark.
    3. 77. Abel Cathrine Coucheron  Descendancy chart to this point was born on 25 Mar 1730 in Vik, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; died on 29 Nov 1732.
    4. 78. Anthon Jacob Coucheron  Descendancy chart to this point was born on 19 Jul 1732 in Vik, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; was christened on 24 Jul 1732 in Vik, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; died on 26 Apr 1802 in Porsgrunn, Telemark, Norge; was buried on 03 May 1802 in Østsiden kirke, Porsgrunn, Telemark, Norge.
    5. 79. Abel Cathrine Coucheron  Descendancy chart to this point was born on 20 Aug 1735 in Vik, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge; was christened on 26 Aug 1735 in Vik, Sogn og Fjordane, Vestland, Norge.


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Tor Kristian Zinow.