- Sokneprest 1618-1646 ifølge F.F. XIV hefte 3 s 263.
Efterfulgte den avrettede Jon Mogensen Skanke.
Sakarias Kr. Holch, sokneprest til Veøy i Romsdal eide halve gården Myklebust i Utvik fra før 1641. Siden ble presten i Innvik Peder Gebleson Krag eier.
På Bergen Musæum er det teke vare på ein prosesjonsstav fr mellomalderen, eit glasmåleri og 12 portrettmåleri frå 1600 til 1800 som viser prestar og prestefruer, dei fleste måla av Elias Fiigenschoug.
På musæet finst også eit epitafium (minnebilete) frå 1647 av presten Peder Gabelsen Krag med familie. Med barokkramme og utskoren engledekor er epitafiet fem meter høgt, og er såleis ei av dei største minnetavlene av dette slaget som ein kjenner til.
Biografi:
Epitafiets innskrift omtaler to proster for Norfjord prosti på 1600-tallet: Peder Gabelsen (Peder Geblesen Krag) som var prost fra 1618 til sin død i 1646 og Bendix Nielsen Friis som var prost fra 1647 til sin død i 1650. Begge var også sogneprest i Innvik i de samme periodene. De er avbildet sammen med sine koner. Marene Jensdatter – Peder Gabelsens kone – døde ni år etter sin mann i 1655. Det er interesant å legge merke til at dødsdato for begge to er korrigert på epitafiet: nye datoer i september er skrevet inn med liten skrift i mellomrom i den opprinnelige innskriften. Angenete Pederdatter – kone til Bendix Nielsen Friis – er derimot uten tvil i live når epitafiet males, ettersom det er satt en åpen plass for utfylling av hennes dødsår, slik man også ser det i flere andre epitafier.
I tillegg til disse fire personene som er navngitt i innskriften er det (senere) malt inn en tredje
prest i midten på epitafiet, og dessuten fire barn, hvorav ett er dødt. Presten er sannsynligvis Absalon Jørgensen Beyer, som overtok som sogneprest i Innvik etter sin forgjenger i 1650. Han var født ca.1625, og trengte ekstra godkjenning fra domkapitlet i Bergen fordi han ennå ikke var fylt 25 år da han overtok stillingen i Innvik. Han giftet seg med presteenken Angenete Pederdatter, som til alt overmål også var datter at forgjengeren til Bendix Friis, Peder Gablesen. Hun er altså avbildet på epitafiet sammen med tre prester: den ene helt til venstre var hennes far, han til høyre var hennes første mann og han i midten var hennes andre mann. Angenete Pederdatter døde i 1668. Absalon Jørgensen Beyer giftet seg da igjen med en prestedatter (fra Bergen), og ble sittende som sogneprest i Innvik helt fram til 1680.
Det er vanskelig å si sikkert hvem de fire barna er. Bendix Friis hadde ifølge J.F.Lampe fem barn med to koner, og fire av barna var sønner. Hvor mange av dem han fikk med kone nr. 2, Angenete, opplyses ikke hos Lampe. Absalon Jørgensen Beyer hadde fire barn med sin første kone Angenete Pedersdatter, to sønner og to døtre, og de vokste alle opp og ble enten prester eller prestekoner. En mulig teori er at den ene av jentene på bildet er Bendix Friis´ yngste barn og eneste datter, Benedicte Cathrine, og at de to andre levende barna er Anne Beyer (som siden ble gift med farens etterfølger i embetet i Innvik) og Jørgen (som også ble kapellan i Innvik). Epitafiet burde i så fall være malt litt ut på 1650-tallet. Argumentet mot den vanlige dateringen til 1646 eller 1647 er da først og fremst Angenete Pedersdatter bare hadde én datter i sitt første ekteskap som endte i 1650. Dersom epitafiet likevel er malt før 1650, må Lampes oversikt over Bendix Friis´ barn være ufullstendig.
Innvik kirke var stor (fram til 1822: en lang og smal stavkirke), og epitafiet er også uvanlig stort. Det er over fem meter høyt, og dermed et av de største som er bevart i Norge.
Kilde:
https://ub-baser.uio.no/norske-epitafier-1537-1700
|