- Marina Rubbertsdatter ble beskyldt for å drive med trolldom. Dette var hun trolig uskyldig i, og hun ble da også frifunnet for dette.
Nevnt om Else Sophie Schanche f. Schøning Wahl (1794-1878):
I 1869 var Bjørnstjerne Bjørnson på reise til Nordland og Finmarken. I reiseskildringen En ny feriefart, som ble publisert i Fortællinger i 1872, formidler Bjørnson sine inntrykk og refleksjoner fra den lange reisen. Fra sine opplevelser under reisen i Finnmark forteller Bjørnson historien om Else Sophie Schanche (som han feilaktig kaller Else Marie) i Tana. Hun omtales som Mor af alle Finner paa Fjeldene der omkring.
Den 20. september 1810, bare 16,5 år gammel, giftet Else Sophie seg med handelsmann og gjestgiver på Gullholmen i Tana, Johan Garmann Carstensen Schanche, født på Avaldsnes, Karmøy, 28. august 1778, død på Marienlund i Tana 30. september 1840. Johan Garmann Schanche tilhører Finnmarks-grenen av Finvegårdslinjen i Jemtlandsætten Skanke, og var nok en av dem man den gangen ville kalle nessekonge på Gullholmen i Tana.
Johan og Else Sophie betegnes som velstående og formuende, og ikke minst sett i forhold til det som ellers var situasjonen i Finnmark på den tiden.
I 1826 besto hele Finnmark av ett eneste legedistrikt med legen boende i Alta. Samme år ble distriktet delt, men først i 1837 ble Øst-Finnmark distrikt besatt med lege. Det var under slike forhold at Else Sophie Schanche tok seg av befolkningen med råd, dåd og legemidler. Raust benyttet hun sin og mannens formue for å hjelpe dem som ikke hadde det like godt, og ikke minst tok hun seg av den samiske befolkningen på vidda når de hadde problemer og led vondt.
På sine reiser rundt til fødende og syke førte Else Sophie med seg en liten kiste eller medisinskrin som inneholdt flasker og medisinglass, salvekrukker, redskap for årelating osv. Et par hundreår tidligere var dette et virke som kunne resultere i at man ble tiltalt for hekseri og brent på bålet, slik det nesten skjedde med
Jon Mogensson Skanckes (ca.1570-1618) svigermor, Marina Rubbertsdatter Geizpuscher Foss.
Kilde:
SKANKE-FORENINGEN I NORGE, http://www.skankeforeningen.no/index.php/artikler/15-else-sophie-schanche. [1]
|