Zinow Genealogy Website

The history of the Norwegian Zinow family, and their connected families of Lorentzen, Hugaas, Schøyen, Møller, Skrogstad, Høyem, Reitan, Brinchmann, Sværen, Harbo, Bernhoft, Hiorth, Linge, Tjomsaas, Cudrio, Borlaug, Husabø, Børsheim, Coucheron, Irgens etc. ...and for our beautiful long-haired dachshund; Tina

Share Print Bookmark

Kolbjørn Thorstensen Arneberg

Male 1628 - 1720  (92 years)


Personal Information    |    Sources    |    All    |    PDF

  • Name Kolbjørn Thorstensen Arneberg 
    Birth 24 Aug 1628  Hof, Solør, Hedmark, Innlandet, Norge Find all individuals with events at this location  [2
    • Foreldre var Torstein Colbjørnsen Berger og Birgitte Arnesdatter Gile. [1]
    Gender Male 
    Occupation 1659  Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location 
    Personlig kapellan til 1662. 
    Occupation 1662  Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location  [2, 3
    Sokneprest til 1720. 
    Death 31 Oct 1720  Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location 
    Burial 07 Nov 1720  Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location 
    • Anno 1720 den 31te Octobr. Døde Hr. Colbiørn Tostensen udj hans Alders 92de Aar 2 Maaneder 13 Dage, hand var Præst paa Sørum 63 aar, blev begraven den 7de Novbr. Eftterlod sig Børn og Børnebørn da hand Døde 68ve.
    Person ID I7350  My Genealogy
    Last Modified 19 Feb 2025 

    Family 1 Johanne Jacobsdatter Kraft   d. 1673, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location 
    Marriage Abt 1665  [2
    • Barn:

      1. Jacob.

      2. Mette.

      3. Anna, født 1665/1666 i Sørum, død 1736 på Norderhov.
      Anna ble den 8.februar 1682 gift med magister Jonas Danielsen Ramus (1649–1718). Han var da kapellan under hennes far. I 1690 fikk han soknekallet til Norderhov prestegjeld, og de flytta dit med sine 5 barn Ole, Daniel, Johanna, Christian og Anna Sophia.
      Anna fikk heltestatus da hun under store nordiske krig lurte svenske soldater slik at norske styrker kunne overrumple dem og stoppe frammarsjen mot Kongsberg og Lier:

      Etter at svenskene hadde satt i gang det første Norgesfelttoget i mars 1716 ble en styrke under oberst Axel Löwen sendt over Hadeland og Ringerike. De hadde 2 mål: Å falle general Barthold Heinrich von Lützow i ryggen ved Gjellebekk skanse i Lier, slik at det svenske angrepet som var stanset der kunne komme i gang igjen og kutte de dansk-norske forsyningene til den beleirede Akershus festning via havnen i Drammen så snart isen gikk, og deretter å ta kontroll over Kongsberg Sølvverk.
      Den 28.mars 1716, sent på kvelden, kom styrken til Norderhov prestegård. Jonas Ramus slet med gikt og var sengeliggende, så Anna Colbjørnsdatter tok imot svenskene. Nøyaktig hva som så skjedde vil vi nok aldri få vite. Det finnes flere versjoner, som kan forenes i 2 hovedfortellinger: Den folkelige og den offisielle.

      - Den folkelige versjonen forteller at hun serverte svenskene så rikelig med mat og drikke at de ble kampudyktige. Hun fikk samtidig sendt melding til gården Stein i Hole, der det lå en norsk styrke. De ankom Norderhov klokken 3 på natten, og angrep de forspiste og fordrukne svenskene. Det kom også forsterkninger fra Gjellebekk under oberst Johan Wilhelm von Øtken noe senere på natten, og de knuste den svenske styrken fullstendig. 42 svensker falt, omkring 140 ble tatt til fange og resten flyktet til Kristiania, som var under svensk kontroll. Det som skjedde har blitt kjent som - svenskelaget - det var laget hun stelte til mer enn slaget som avgjorde saken.

      - Den offisielle versjonen unnlater helt å nevne Anna Colbjørnsdatter. Dette er nærmest å forvente; det var en militær rapport, der hun ikke spilte noen tydelig definert rolle. Dersom man forholder seg til denne versjonen faller hun helt ut av historien, men det er all grunn til å tro at hun faktisk spilte en rolle. Det er ingen tvil om at en fiende som har blitt traktert med både god mat og alkohol, og som har blitt gitt inntrykk av at dette var et gjestfritt område uten farer, lettere ville la seg overrumple og nedkjempe. De offisielle kildene er uklare om tapstall. Svenske tap varierer fra 30 til 250 døde, mens norske tap er angitt til mellom 3 og 20 falne. Mellom 120 og 170 svensker skal ha blitt tatt til fange. Et svensk tapstall på 250 er helt urimelig, og den folkelige fortellingens 42 eller deromkring er langt mer sannsynlig. Dette tallet stemmer også godt med en annen beretning. I 1733 sto det i Journal over Ringerige og Hadelands Provstie at 39 svensker og 3 nordmenn - altså 42 til sammen - lå en en fellesgrav i det nordre hjørnet av Norderhov kirkegård.

      I kallsboken for Norderhov ble det i året 1732 i en beretning om hendelsene i 1716 notert at svenskene fikk - Aftens-Mad som Magr. Jonas og Kiæreste lod tilbære og give dem, sampt øll og brændevijn. En må ikke la seg forvirre av ordet - Kiæreste - det var den gang et synonym for hustru. Dette er det eneste som står om hennes rolle; det går ikke fram om hun bevisst ga dem for mye å spise og drikke, eller om det var hun som sto bak at det ble sendt bud etter norske styrker.

      Det finnes også en skriftlig beretning fra Anna selv, skrevet i 1729 i et brev til pleiesønnen Joachim Frederik Ramus i København. Her skrev hun at hun - gjorde Fienden saa sikker og tryg, at han ventet sig ingen Fare, indtil Vores kom, som jeg vel forud vidste skulde komme, at attaqverede dem her på Gaarden. Dersom hun er ærlig her - og vi har egentlig ikke noe grunnlag for å tro annet - var bevertningen et bevisst tiltak og om hun ikke selv sendte bud så visste hun at det var gått melding til de norske styrkene.

      En årsak til at historien om henne fikk så stor gjennomslagskraft, ikke bare lokal, men også nasjonalt, var at halvbrødrene Peder og Hans Colbjørnsen samme år ble berømte for sin innsats under angrepet på Fredrikshald 1716. De 2 var sentrale i at haldenserne satte byen sin i brann, noe som førte til at svenskene måtte trekke seg ut - og at Halden fikk sin plass i nasjonalsangen.

      Sine siste år levde Anna på Gusgården, og fikk enkepensjon fra sokneprest Hans Rosing. Jonas Ramus hadde gått bort i 1718. Det var den vanlige ordningen for presteenker at etterfølgeren i embetet betalte en pensjon, hvis det da ikke passet seg slik at de giftet seg. Sønnen Daniel Ramus hadde vært sokneprest etter faren, og var nok den første som ga henne enkepensjon. Han var velstående, for under kirkesalget i 1720-årene kjøpte han alle kirker i prestegjeldet. Anna hadde nok heller ikke noe prekært behov for pensjonen fra Rosing, for hun arvet sønnen og eide dermed alle kirkene fram til sin død. Med disse fulgte en del inntekter, så hun må ha hatt til salt i grøten. Pensjonskontrakten er bevart, og forteller at de årlige ytelsene er at han skulle holde kirkene hun eide med vin, brød og lys til en kostnad av minst 50 riksdaler, at hun hadde 25 par eller 50 mål fra husmannsplassene, tilsvarende 8 riksdaler 1 ort 8 skilling, og at hun hadde inntektene av Giloug-Engen, verdt 8 riksdaler, tilsammen 66 riksdaler 1 ort 8 skilling. Senere prester brukte den samme avtalen, og interessant nok ble dette utgiftsført også når det ikke satt noen enke der. Det kan også nevnes at Rosing ikke tok med et betydelig fradrag. Han fikk nemlig inntektene av det egentlige enkesetet, Vestre Hønen, ettersom Anna satt på Gusgården som hun selv eide.

      Hun overlevde alle sine barn. Da hun døde, omkring 70 år gammel, hadde hun bare 1 barnebarn, Anna Larsdatter, men hele 12 oldebarn gjennom henne. Anna Larsdatter var hennes enearving. Fordi hun fikk så mange barn er det, til tross for at det altså bare ble 1 barnebarn på Anna Colbjørnsdatter, mange på Ringerike som kan spore slekt tilbake til henne.

      Anna Colbjørnsdatters lik ble lagt sammen med mannens levninger i krypten under Norderhov kirke. Helt fram til 1960-årene lå de naturlig mumifiserte likene til allmenn beskuelse under glasslokk, men så ble krypten stengt for besøkende. Kistene har nå vanlig lokk. Det har vært en diskusjon om hvorvidt det egentlig er henne som ligger i kisten, fordi hun ikke er oppført i kirkeboken som død og begravet i Norderhov. Dette er i og for seg ikke uvanlig for tiden, for lovens krav til prestene var at vielser og dåpshandlinger skulle føres inn. For begravelser var det bare et krav om at gravsteder skulle registreres, og hun hadde jo et privat gravsted i krypten. Et portrett av Anna Colbjørnsdatter fra 1701 henger i Norderhov kirke, og en ansiktsmåling av dette og levningene i krypten viser et svært godt sammenfall. Når man også tar med i betraktningen at det ikke er noen kontrovers omkring Jonas Ramus' levninger er det liten eller ingen grunn til å tro annet enn at det er hans kone som ligger sammen med ham. [2, 4]
    Family ID F3442  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 19 Feb 2025 

    Family 2 Katharina Kjeldsdatter Stub,   b. 05 Jul 1653, Ullensaker, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 27 Apr 1731, Halden (Fredrikshald), Østfold, Norge Find all individuals with events at this location (Age 77 years) 
    Marriage 18 Jul 1673  [2, 3, 5
    • Sgr. Colbiørn Torstensen fød paa Arneberg i Hoffs Sogn i Sollør den 24 Aug. 1630. – den 18 Julj 1673 stoed hans Bryllup andet gifftermaal med CatharinaStub paa Sørum Præstegaard.

      De fikk 18 barn, hvorav 11 vokste opp. [1]
    Children 
     1. Tosten Colbjørnsen,   b. 28 Feb 1674   d. 18 May 1691, Kristiania, Oslo, Norge Find all individuals with events at this location (Age 17 years)  [Birth]
     2. Kjeld Stub Colbjørnsen,   b. 08 Mar 1675, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. Abt 1740, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this location (Age 64 years)  [Birth]
     3. Hans Colbjørnsen,   b. 26 Aug 1676, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 1754, Halden (Fredrikshald), Østfold, Norge Find all individuals with events at this location (Age 77 years)  [Birth]
     4. Ole Colbjørnsen,   b. 07 Jan 1679   d. 16 Apr 1679 (Age 0 years)  [Birth]
     5. Nils Stub Colbjørnsen,   b. Abt 1680, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 1748 (Age 68 years)  [Birth]
     6. Niels Colbjørnsen,   b. 10 Jan 1681   d. 18 Jan 1681 (Age 0 years)  [Birth]
     7. Peder Colbjørnsen,   b. 05 Jul 1683, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 17 Mar 1738, Halden (Fredrikshald), Østfold, Norge Find all individuals with events at this location (Age 54 years)  [Birth]
     8. Ole Colbjørnsen,   b. 19 Jun 1685   d. Abt 25 Aug 1685 (Age 0 years)  [Birth]
     9. Karen Krabbe Colbjørnsdatter, "Wærn" / "Tank",   b. 20 Mar 1687, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. Abt 1770 (Age 82 years)  [Birth]
     10. Maria Colbjørnsdatter, "Blix" / "de Blixenskiold",   b. 07 Jul 1690, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 23 Jun 1727 (Age 36 years)  [Birth]
     11. Kirstine (Kristine) Colbjørnsen, "Wærn",   b. 17 Dec 1693, Sørum, Lillestrøm, Akershus, Norge Find all individuals with events at this locationd. 19 Sep 1764, Halden (Fredrikshald), Østfold, Norge Find all individuals with events at this location (Age 70 years)  [Birth]
    Family ID F1327  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 19 Feb 2025 

  • Sources 
    1. [S1596] Paal Røiri, Hefte: Stub-slekten fra 1475 samt forfedrene til Christian Jakob og Kjeld Stub Jakobsen, 2005. (Reliability: 1).

    2. [S703] Per Nermos slektssider, www.nermo.org (Reliability: 1).

    3. [S800] C.O.Munthe, Forlag: H.Aschehoug & co (W.Nygaard), Fredrikhalds og Fredrikstens historie indtil 1720, (1906) (Reliability: 2).

    4. [S754] Wikipedia (Reliability: 1).

    5. [S802] Ivar Sætrang, res.kap. til Berg, Bok: Kirker og kirkegods i Berg, Smaalenene, (Forlag: Henr.Køhn A/S Halden 1915) (Reliability: 2).


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, written by Darrin Lythgoe © 2001-2025.

Maintained by Tor Kristian Zinow.